Zobacz pełną wersję : róznica między mt a chustą
ja mam dylemat, bo jak patrze na pozycje w chuście np ta tu: http://images50.fotosik.pl/157/c7d8c225ebe635b9.jpg
to dziecko widac, ze jest male, jeszcze pewno nie siedzi samodzielnie, a jest noszone tak jak w mt przy wyciagnietych raczkach do gory, wiec czemu w mt od kiedy siedzi sie nosi, a w chuscie w tej pozycji mozna wczesniej? dziekuje
marta-la
11-08-2009, 17:28
Ale ja myślę że na zdjęciu dziecko już jest duże, siedzące i pewnie w mt też może już chodzić z łapkami na wierzchu.
Jakie tam małe, 6-7 miesięcy ma, wiec jak najbardziej jest możliwe, że siedzi samodzielnie. Mój starszak siedział, jak miał 5 miesięcy, a wczoraj z zachwytem obserwowałam 7,5 miesięczną dziewczynkę, która się do chodzenia rwała :)
Mayka1981
11-08-2009, 17:29
Ale ja myślę że na zdjęciu dziecko już jest duże, siedzące i pewnie w mt też może już chodzić z łapkami na wierzchu.
też tak myślę - na jakieś 9miechów abo i więcej wygląda...
kociakocia
11-08-2009, 17:48
moja najpierw stała, potem wreszcie klapnęła w okolicy 9 mca
jak dla mnie 7-8mcy ma klusek z foty :)
Na zdjęciu jest Kinga (http://www.chusty.info/forum/member.php?u=2632) z chusta.pl i jej mała Ula - wystarczy ją zapytać, w jakim wieku była córcia, kiedy robili to zdjęcie :lol:
Mayka1981
11-08-2009, 18:59
czemu w mt od kiedy siedzi sie nosi, a w chuscie w tej pozycji mozna wczesniej? dziekuje
pomijając kwestię ile miesięcy ma to skądinąd urocze dziecko ze zdjęcia i czy siedzi - to odpowiadając na pytanie - w MT jednak kręgosłup dziecka jest słabiej podtrzymywany niż w chuście i dlatego dziecko powinno już samodzielnie siedzieć żeby się nosić w MT - tak na moje wczesne próby motania syna niesiedzącego w MT odpowiedziała mi Aga - a jako doradca wie o czym mówi i ja to rozumiem przyjmuję do wiadomości i MT sobie leży i czeka...
i dlatego w chuście można dziecko np wciepnąć na plecy nawet malutkie a do MT ma siedzieć samodzielnie - i to samo jest z wyciąganiem rączek w chuscie...
czy taka odpowiedź Cie satysfakcjonuje? :hello:
ithilhin
11-08-2009, 19:27
dziecku, ktore nie umie samodzielnie usiasc ani w chuscie ani w MT nie mozna wyciagac raczek "na zewnatrz".
w MT w ktorym nie ma profilowanego miejsca na pupke nozki latwiej robia zbyt szeroka "zabke" co prowadzi do zlego ulozenia plecow itd.
z tego wynika że MT jest "gorsze" od chusty :confused:
Mayka1981
11-08-2009, 19:40
dlaczego?
po prostu nadaje się dla starszego dziecka a nie od urodzenia - a czy spacerówka jest gorsza od gondoli?
Jasnie Pani :)
11-08-2009, 19:54
do momentu, kidy dziecko nie dorosnie do MT to odpowiedz brzmi TAK. MT to jednak nosidlo, a nie chusta. Nie otuli i nie podtrzyma noworodka tak jak chusta.
marta-la
12-08-2009, 10:41
Absolutnie nie można rozpatrywać tego w takich kategoriach. Po prostu wcześniej masz mniejszy wybór i najlepsza dla maluszka jest chusta, pouch a potem kiedy już siedzi wybór staje sie większy bo dochodzi do tego mt.
Karolcia
14-08-2009, 16:20
MT jest świetny dla dziecka, które trochę chce chodzić, a trochę trzeba go ponosić. Mota się szybciej. I z tego co się zorientowałam część tatusiów woli MT, z uwagi na łatwość motania, co przy dziecku starszym, a więc i cięższym jest nie do przecenienia:D