PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka chusta dla wielkiego maluszka?

zagatka
29-07-2009, 15:17
Po pierwsze to witam, przeglądam forum od wczoraj, dzisiaj się zarejestrowałam:)
Jestem mamą 3 tygodniowego Piotrusia i idea noszenia wydaje mi się genialna, szczególnie, że my i tak większość czasu spędzamy na tuleniu się.
Niestety nie mam możliwości na dotarcie na spotkanie KK w najbliższym czasie, a zależy mi, żeby nabyć chustę jak najszybciej. I tu moja prośba o podpowiedź.
Piotrek już teraz waży ok. 5,5kg i szybko przybiera na wadze.
Jaka chusta byłaby dla nas najlepsza? W życiu chusty nie macałam, więc o próbach wiązania nie ma mowy.
Myślałam, że elastyk na początek, ale nie wiem, jak długo zdążymy się w nim ponosić. No i ja bym chciała już teraz nosić, co najlepsze na takie upały?
Będę wdzięczna za wskazówki, chętnie zamówiłabym chustę już dzisiaj:)
Pozdrawiamy
Agata i Piotruś

visenna2
29-07-2009, 15:31
Jaka? A taka, która Ci się podoba :)
Nie wiem czy elastyk na upały to dobry pomysł, ja bym wybrała tkaną :) I tak pewnie na jednej się nie skończy ;)

Moje dziewczynki też bardzo szybko rosły, młodsza ma rok i waży 14 kilo. U nas sprawdziły się najlepiej Didymos (zwłaszcza indio konopie), Nati, Lana, Zara.

Ania
29-07-2009, 15:32
i zalezy to tez od tego ile chcesz wydac na chuste :ninja:

jana
29-07-2009, 16:28
i zalezy to tez od tego ile chcesz wydac na chuste :ninja:

dokładnie, wszystko zalezy od budzetu, wtedy latwiej bedzie nam podpowiedziec marke :)

marza
29-07-2009, 17:10
Ja polecam tkaną.
A czy Nati,BAbylonie,Didymosa,Storchenwiege..
Wybierz to co podoba Ci się najbardziej;-)

Z której części Wrocławia jesteś?:wink:
Pewnie któraś z nas mieszka w okolicy,i moze umówić się na spacerek.

czukczynska
29-07-2009, 17:44
Powtórzę się-najlepiej tkaną.A jaką? Jak Ci się spodoba :)

nemhain
30-07-2009, 10:19
Tkaną, swojego od początku nosiłam w hoppku a zaczęliśmy się chustowac jak miał 3 tygodnie. Polecam hoppediza, Nati tkaną, Storche i osobiscie jestem zakochana w Didkach Nino- cudnie mięciutkie i wspaniale noszą:)
Na początek kup używaną, łatwiej wiązać już złamaną chustę.

zagatka
30-07-2009, 21:38
Aaaaa... myślałam, że to będzie łatwiejsze.
Na zdjęciach podoba mi się większość. A finansowo... wózek mamy za grosze, więc możemy wydać na chustę:)
Chociaż ceny za Zarę np. wymagają przemyślenia inwestycji, bo jak się nie spodoba, to trochę szkoda.
Chyba rozsądniej będzie spróbować pomacać na żywo i spotkać się z innymi mamami.
Po cichu liczyłam na to, że podpowiecie mi jakiś złoty środek dla początkującej z dużym bąblem:)
Ale im więcej czytam, to rozumiem, że ten wybór nie jest tak łatwy. Sporo tych chust.

czukczynska
30-07-2009, 21:44
Sporo tych chust.

No sporo :)
I każda z nas ma swój typ.Ja np. uwielbiam konopie:)

atelka
30-07-2009, 21:45
najlepiej umówić się z mamą chustową na miły spacer i porozmawiać :)

zagatka
30-07-2009, 22:18
Marza, jestem z Brochowa. Ale powoli zaczniemy rozszerzać zasięg naszych wycieczek.

Pooglądam sobie chusty, które wymieniacie i może któraś spodoba mi się najbardziej.
Widzę, że na forum pojawiają się ogłoszenia o chęci sprzedaży, to chyba dobry pomysł skorzystać z takiej oferty.

Biedronka
30-07-2009, 22:21
Marza, jestem z Brochowa. Ale powoli zaczniemy rozszerzać zasięg naszych wycieczek.

.
eh, jak byście jechali na ślężę sie powspinać to zapraszam .Poopowiadam , doradze ;)

Ania
30-07-2009, 22:27
Widzę, że na forum pojawiają się ogłoszenia o chęci sprzedaży, to chyba dobry pomysł skorzystać z takiej oferty.

bardzo dobry... teraz jest tu taki wybór, ze nic tylko przebierać w ofertach.
Używane w tym wypadku nie znaczy złe albo gorsze niż nowe.

marza
30-07-2009, 22:31
Zzagatka,hmm..ja z drugiego końca miasta.
Gdyby nie było nikogo w Twojej okolicy,mozemy umówić się gdzieś w mieście:)

Co do kupna na chustostraganie-to polecam.
Mozna kupić taniej:D

zagatka
27-08-2009, 22:03
Minął miesiąc a my chusty dalej nie mamy. Powód? Byliśmy u ortopedy i ten zapytany o chusty odparł, że za wcześnie, bo noszenie za bardzo obciąża kręgosłup. Nie potrafiłam z nim dyskutować, brak mi było wiedzy i argumentów. A tatuś jak usłyszał, co lekarz powiedział, to trudno go przekonać. W przyszłym tygodniu, mam nadzieję, uda nam się wybrać w końcu do Bla bla.
Czy tam trzeba się zapisać jakoś, żeby móc podotykać i pooglądać?
Czy istnieją jakieś przeciwskazania do noszenia? Młodemu nic nie jest, przynajmniej w opinni ortopedy, za to waży już 7kg (ma prawie 7 tygodni skończone), więc jeszcze trochę i to mój kręgosłup będzie za bardzo obciążony.

Koire
28-08-2009, 11:12
Jutro moglabyś przejechać się na spotkanie KK;

http://klubkangura.com.pl/wroclaw-plener-w-parku-28-08

Niestety my jesteśmy chore i nie zaprezentujemy Zary:frown, ale na pewno ponosisz jeszcze w chuście!

Ja bylam w 8 tygodniu u ortopedy Michajlowa, znany w "kręgach"...on nawet chusty poleca! Nawet zaleca, przy dzieciach, u których koniczne są rozstawki itp.

zagatka
28-08-2009, 12:41
Koire, to może doktor zmienił zdanie, bo my byliśmy u niego jakoś tak po 4-5 tygodniu i powiedział, żeby poczekać. To ja nie rozumiem...
Nie miał nic przeciwko chustom i nosidłom też, ale kazał poczekać, tylko nie dopytałam do kiedy.
Pytałam czy chociaż na chwilę w tej chuście mogę, wyjście na chwilę do sklepu, powiedział, że raczej nie.
Jutro nie damy rady niestety, ale wiem, że w bla bla w przyszłym tygodniu spotkanie, tam się nam w końcu uda wybrać, mam nadzieję.
Przy okazji dostaliśmy od dziadków nosidło, zakupione gdzieś nad morzem, jak wkleję tu zdjęcie, to potraficie ocenić, czy się nadaje do noszenia?

Koire
28-08-2009, 20:56
Hmmm, rzeczywiście takie "niemichajlowe", ale czy Twój synek ma jakieś problemy zdrowotne z ortopedią związane? Może chodzi o niezalecane "pionizowanie" dziecka w chuście przed ukończeniem 3 miesiąca życia (jak twierdzi np. fizjoterapeuta P. Zawitkowski), a o co toczyly się na forum dyskusje?

Dziewczyny z KK na pewno ci pomogą. Ja wracam z pracy autobusem 125, który jedzie z Brochowa i na Brochów, kolo 16 zawsze możemy się spotkać na chwilkę w parku na Grabiszynie.