PDA

Zobacz pełną wersję : Pozdrowienia z UK

Sunvill
28-07-2009, 17:38
Witam z Southampton - mam 28 lat oraz trojke dzieciaczkow, Lene, Sonnego oraz Kitty. Obecnie na macierzynskim, dorabiam part time jako fotograf. prowadze takze portal dla polskich rodzicow w UK.
O forum uslyszalam od Jasnie Pani - wielkie dzieki :)

Pozdrawiam wszystkie mamy!

stonesik
28-07-2009, 21:57
Witamy serdecznie z Polski:hello:

uma
28-07-2009, 22:00
witaj
Twoja najstarsza córka ma przepiękne imię! ;)

marushka
28-07-2009, 22:16
Hej hej witajcie Wielka Czwórko !:hello:

roziii
28-07-2009, 22:20
Witamy cieplutko :hello:

Biedronka
28-07-2009, 22:21
Hej Sunvill :hello:
a co to za portal prowadzisz?
opowiedz nam więcej o nim :)

Jak długo sie nosicie ?

Fiona
28-07-2009, 22:24
:hello: witaj!

pochwal się swoim stosikiem:)

stasiu-lova
28-07-2009, 22:27
witaj:hello:

a co to za portal prowadzisz?
opowiedz nam więcej o nim :)

Jak długo sie nosicie ?

podłączam się pod pytanie- jeszcze bym dodała: w czym?
daj linka do portalu- zaciekawiłas mnie:D
:cool:

elbazetka
28-07-2009, 22:50
Witaj z UK!:lol:

mayetschka
28-07-2009, 22:55
Sunvill witaj :hello:
Przy dwójce małych dzieciaczków chusta to wybawienie... znam to skądś...
Podziel się z nami, co Ci się najbardziej sprawdziło a co najmniej?

Genowefa
28-07-2009, 23:06
Cześć Sunvill,
ja też chętna do oglądnięcia stosika

:pregmama:

kasku
28-07-2009, 23:09
hej hej
witaj

natala
28-07-2009, 23:13
hej, hej!

wrzuc linka do portalu, co? u nas sporo mam z UK, chetnie poczytamy.
i pochwal sie w czym nosisz...

rzufik
28-07-2009, 23:24
witamy :)

ja o linka też poprosze, mam kumpelkę w uk :) dopiero urodziła to się moze zainteresuje? :)

a długo nosisz juz malucha?

Sunvill
28-07-2009, 23:42
O rany ile pytan:D uff no to po kolei - stosikiem jako takim sie nie pochwale (poki co) bo dopiero zostalam zainfekowana - do tej pory nosilam swoje maluchy w nosidle Chicco Go - teraz przesiadam sie na Mei Tai.
Linku do portalu nie podalam bo nie chce lamac regulaminu ;) (bo to by byla chyba reklama...)
Odkrylam wlasnie nasza lokalna grupe dla chustomam w Southampton, bardzo pomocne kobitki, zadnych Polek niestety nie ma:rolleyes:
Uma - dzieki za komplement, z Kitty i tak zrobil sie Kitek na codzien ;)

Biedronka
28-07-2009, 23:48
Więc świeżynka jesteś :)
Nic sie nei martw pomożemy ci :twisted:

Linku do portalu nie podalam bo nie chce lamac regulaminu ;) (bo to by byla chyba reklama...)

e , tam reklama ;) duzo z nas ma linki w podpisie .a to nic strasznego sie pochwalic swoją "pracą" poniekąd :)

Sunvill
28-07-2009, 23:52
Biedronka, no tym diabelskim usmieszkiem to mi narobilas ciarek:ninja: sie zaczynam bac lol
A co do portalu (tia, jak dziecko prawie hehe, trzylatek) to razem z tutejszymi mamuskami z Soton i Portsmouth planujemy uruchomic biblioteke dla Polek w UK, userek naszej stronki - moze sie uda wiecej dziewczyn zarazic idea, mam wielka nadzieje!

rzufik
28-07-2009, 23:57
to może jak się rozkręcisz, rozeznasz w temacie bardziej po zainfekowaniu i w rożnych chustach ponosisz to coś na portalu o o nich napiszesz?
:)

Sunvill
29-07-2009, 00:01
Taki jest plan :) Poza tym nie jestem sama w swoim szalenstwie, jestem zaskoczona milym odezwem ze strony ludzi. Przygotowane jest to i owo, na razie 'suche' ze tak to ujme info, ale z czasem sie rozkreci (ehh niepoprawna marzycielka ze mnie co? ;) )

Biedronka
29-07-2009, 00:06
planujemy uruchomic biblioteke dla Polek w UK, userek naszej stronki - moze sie uda wiecej dziewczyn zarazic idea, mam wielka nadzieje!
o kurcze!
a tutaj z tego co kojaze jest jedna mama z UK i tez ma biblioteke chustową :hmm:

aneta.s
29-07-2009, 00:08
No popatrz ja też zaczynałam od chicco Go :cool:

Witamy serdecznie!!!

Sunvill
29-07-2009, 00:09
Tak - Jasnie Pani :) w Polnocnej Irlandii z tego co pamietam - pojawila sie niedawno u nas na forum i pisala wlasnie o chustach :)

rzufik
29-07-2009, 00:13
nooo odważna jestes :)
a nie boisz się ze za mało wiesz o chustach, skoro dopiero zaczynasz,żeby biblioteke rozkręcić? wiesz, ja bym cykała trochę bo tu i doradzic trzeba i wogóle.. a to nie takie hop-siup...
taka jaśnie pani np. jak piszesz, to z tego co wiem i widze na forum, to już ma chustostażu że hoho...

Biedronka
29-07-2009, 00:15
Tak - Jasnie Pani :) w Polnocnej Irlandii z tego co pamietam - pojawila sie niedawno u nas na forum i pisala wlasnie o chustach :)

a no tak :rolleyes:
Jasnie Pani ma duże doswiadczenie w noszeniu .Super sobie opracowała stronkę biblioteki .
Mam nadzieje że twój "biznes" wypali :twisted: .Dobrze mieć takiego pomocnika jak Jasnie Pani :)

pozdrawiam

Sunvill
29-07-2009, 00:18
Bac sie nie boje raczej, bo ja zajme sie glownie sprawami organizacyjnymi, poszukiwaniem sponsorow itp - ale mam w swoim otoczeniu dziewczyny ktore sa definitywnie wyjadaczami w temacie i sa chetne pomagac i doradzac.
Nie zniechecam sie latwo - w koncu od czegos zaczac trzeba, kazdy zaczyna od poczatku, wszystko przyjdzie z czasem :)

rzufik
29-07-2009, 00:20
w takim razie miłego noszenia i cierpliwości w oswajaniu tematu :)

Sunvill
29-07-2009, 00:22
A dziekowac dziekowac dla Pani, sie przyda:thumbs up:

mayetschka
29-07-2009, 00:23
ooo Sunvill a ja myślałam, że skoro w bibliotekę ruszasz, to całe mnóstwo szmatek wypróbowałaś i starą wyjadaczką jesteś... bo z doświadczenia mamowo-doradczego wiem, że żeby doradzic, trzeba wiedziec CO.... Odpowiedzialna to fucha...

Sunvill
29-07-2009, 00:25
na pewno damy rade :) ps - ja tez z Olsztyna:ninja:

Linda
29-07-2009, 00:29
Ja kiedys prawie 20 lat w UK mieszkalam, potem do PL sie przeprowadzilam... Wtedy to jeszcze nic o chustach nie wiedzialam, chustowanie odkrylam przy moim trzecim dziecku.

W zeszlym roku znowu przez prawie 8 miesiecy mieszkalam w UK (Suffolk). Od dwoch lat jestem czlonkiem brytyjskeigo forum o noszeniu. Poznalam wiele fajnych osob (ani jednej Polki), kiedy mieszkalismy w Ipswich chodzilam na spotkania chustowe. Bardzo milo zostalam przyjeta, przyjaznie sie z dwoma poznanymi w zeszlym roku mamami. Ale to taka dygresja..

Chcialam napisac, ze bylam troche w szoku podczas niektorych spotkan. Spotkalam wiele milych dziewczyn, ktore np nosily noworodki w MT:omg: nosidlach ergonomicznych, supelek w pasach od MT przechodzil na wysokosci kregoslupa malucha, a nie pod pupa. Widzialam tez jedno malenstwo przodem do swiata zachustowane w elastyka. Wiele osob nie mialo pojecia kto to taki ten instruktor noszenia, wiele wiazan bylo niepodociaganych. Kiedy mowilam, ze noworodka nie powinno sie nosic w MT, np w Napsack, Eden, to kobitki baardzo sie dziwily. Podumowujac, jestem pewna, ze w PL przecietna mama noszaca w chuscie, mt, czy ergonomiku ma wieksza wiedze niz mieszkanka Zjednoczonego Krolestwa. Na tym forum raczej nie zobaczysz noworodkow w mietkach.

Jezeli chcesz prowadzic z prawdziwego zdarzenia dobry portal o noszeniu, to moja rada jest taka: moze warto by zainwestowac pieniadze i odbyc dobry kurs typu trageschule, albo inny oferowany przez Babywearing Institute? Skoro nie masz jeszcze sama takiego doswiadczenia, to moze musisz byc ostrozna w udzielaniu porad jak nosic, w czym, jak dociagac. Nie chce, abys myslala, ze ze mnie jakas 'madrala', ale uwazam, ze czesto bledna rada (nawet podana w dobrej wierze) moze wiecej zlego, niz dobrego uczynic. Propagowanie idei chustonoszenia jest super, ale warto by porzadnie sie przeszkolic... Oczywiscie doswiadczenie nabywa sie majac praktyke, ale bardzo wazne sa poczatki, jak we wszystkim co robimy, fachowa podstawa bedzie trwalym budulcem, poczatkeim sukcesu.

mayetschka
29-07-2009, 00:36
Sunvill że dacie radę nie wątpię, ale wiedza i czas to super nauczyciele...

Sunvill
29-07-2009, 00:39
Linda - jesli tylko tego typu kurs bedzie dostepny, to czemu nie :) Bede musiala za tym poszperac. Dziekuje Ci za porade.
W Anglii jest.. hmm inaczej ;) wszystko jest inaczej - a podejscie mam do dziecka nie raz i mnie juz zmrozilo (roczne dziecko biegajace boso po Tesco zima to juz chyba standard) - Polki do wszystkiego podchodza powazniej, takie odnosze wrazenie.
Szkoda, ze sie wyprowadzilas :(

natala
29-07-2009, 00:49
wiesz co, ja tez mieszkam w UK i na wiele sie napatrzylam, to fakt. tyle tylko, ze bieganie boso raczej nie zaszkodzi (a nawet moze pomoc, wielu lekarzy zaleca puszczac dziecko boso, zeby organizm hartowac). a nieumiejetne noszenie zaszkodzic moze. i to calkiem powaznie... zarowno dziecku jak i noszacemu.

Linda
29-07-2009, 01:00
Moje dzieciaki tez biegaja boso.. moze nie koniecznie po Tesco, ale po domu:lol:

Ja tez stosuje taki lekko 'zimny wychow', moich dzieci nigdy nie przegrzewalam i moze dlatego nie choruja.

Genowefa
29-07-2009, 01:04
Sunvill,
jak się nosiło w chicco? bo to chyba wypasiony model jest
dziecko tak wygodnie siedzi i można nawet nosić przodem do świata,
czemu zatem przerzuciłaś się na MT? On nie ma tylu zastosowań..

Sunvill
29-07-2009, 01:04
O super, w sumie sasiadka skoro Londyn (bede w Londynie w piatek wyrabiac paszporty dzieciakom :) )
Nic nie mow, nie zlicze juz walk jakie mialam z tesciowa - typu - czapka? a po co mu czapka? (i za tydz dziecko chore:rolleyes:)

Sunvill
29-07-2009, 01:06
czy taki wypasiony ;) wygodne jest, bez dwoch zdan :)
lubie miec kilka opcji do wyboru (pewnie zakoncze z owym stosikiem koniec koncow hihi)

Genowefa
29-07-2009, 01:17
lepiej Ci się nosi w Chicco czy w MT? i dlaczego?

btw. w UK macie badanie bioderek niemowląt? jak ortopedzi w UK reagują na takie nosidła? Bo tam one są chyba bardzo popularne.. (tak słyszałam)

Sunvill
29-07-2009, 01:22
Niestety badanie nie jest badaniem standardowym (Sonny mial dlatego, ze ktos cos zle wpisal w jego karcie i nie mogli sie doczytac, to na wszelki skierowali na usg:roll:)
O tym czy lepiej wypowiem sie dopiero jak dojdzie moj mt :) (oby jak najszybciej, ale obawiam sie ze sobie poczekam)

Fiona
29-07-2009, 01:53
Biedronka, no tym diabelskim usmieszkiem to mi narobilas ciarek:ninja: sie zaczynam bac lol
A co do portalu (tia, jak dziecko prawie hehe, trzylatek) to razem z tutejszymi mamuskami z Soton i Portsmouth planujemy uruchomic biblioteke dla Polek w UK, userek naszej stronki - moze sie uda wiecej dziewczyn zarazic idea, mam wielka nadzieje!

czy ja dobrze rozumiem, że chcesz założyć bibliotekę chustową, a nawet nie masz chusty? i mt dopiero będziesz miała?
nie wiem, czy to odwaga, czy niekompetencja:confused:
no chyba, że Jaśnie pani Ci pomaga, to wszystko tłumaczy (ale robiłaby sama sobie konkurencję? coś nie jarzę, może dlatego, że późna pora:roll:)
no nic, powodzenia i nie ukrywaj przed nami swojego portalu, pochwal się nim, chętnie Ci doradzimy w sprawie chustonoszenia, skoro temat jest Ci nieznany, a chcesz "krzewić ideę wśród ludu"

Sunvill
29-07-2009, 02:07
Chyba ciezko tu mowic o konkurencji ;) Wszystkich laczy raczej wspolny cel rozpowszechnienia noszenia dzieci prawda? :) I Jasnie Pani wiedziala, ze mam taki zamiar - do niej pierwszej o tym napisalam w koncu :) Choc stwierdzila, ze nie ma wielkiego zainteresowania babywearingiem w UK.
Pomoc mam ze strony lokalnych mam jak juz pisalam.

Nie ukrywam - nie mam ochoty na warny czy bana bo cos reklamuje ;) stronka to mamatata.co.uk :)
A wszystkie porady jak najmilej widziane :)

scharon
29-07-2009, 08:33
po pierwsze to sie przywitam
a po drugie ,to jak przeczytalam na tym portalu o "przeglad chust"
to tak delikatnie mowiac ,nie przekonalo mnie to do noszenia bo nic z tego co tam napisane nie zrozumialam

nie ma napisane dokladnie czym charakteryzuje sie dana chusta,a przy pouchu :
"Latwe w uzyciu, kolorowe, efektowne, daja szybki i bezproblemowy dostep do malucha. Konieczny jest dobor wlasciwego rozmiaru."

moglabym powiedziec o kazdej chuscie -czy kolkowej czy pouchu czy wiazance

czyli brak mi dokladnosci w opisie

przeczytalam watek powitalny i moze nie tutaj powinnam zamiescic takie opinie ,a tylko pomachac raczka i sie ladnie przywitac ale:

to razi mnie ,ze osoba ktora nie ma doswiadczenia w noszeniu (osobistym noszeniu zaznaczam) porywa sie w taka biblioteke
zawsze uwazalam na najpierw trzeba cos przetestowac na sobie ,poznac wady i zalety aby opowiadac z przekonaniem o danym produkcie

pojscie na skruty i podpieranie sie tylko na cudych opiniach jest przerazajace i nawet niebezpiecznie dla osob swierzo zarazonych

przyznam szczerze ,ze nie chcialabym sie uczyc od osoby ktora tylko poczytala o chustach ,nie byla by dla mnie kompetentna i tyle ,podziwu u mnie tez by nie miala zadnego
a sa dziewczyny tutaj ktore nosza kilka lat ,maja ukonczone szkolenia i to jest PRAWDZIA KOPALNIA WIEDZY I UMIEJETNOSCI ,ktora zdobywaly ciezka praca i praktyka

moglabym dlugo pisac,ale powiem tylko tyle ze jestem troche zniesmaczona
nie majac pojecia o chustach, MT czy nosidlach ergonomicznych ,najpierw zaznajomila bym sie z tematem osobiscie ,noszac i macajac niz tylko czytajac

Stivel
29-07-2009, 08:44
Witaj :)

Rzeczywiście trochę się porwałaś z motyką na słońce organizując bibliotekę chustową podczas gdy będziesz miała dopiero pierwszego MT - ale nie wątpię, że czujesz ciężar odpowiedzialności za zdrowie dzieci, których rodzicom będziesz doradzać i przetestujesz na sobie wszystkie możliwe rozwiązania, żeby poznać "od zaplecza" :)
Poza tym chyba Trageschule organizowało jakieś kursy w UK - musisz się dowiedzieć, bo taki kurs na pewno dużo by Ci dał (choć to oczywiście wymaga wolnego czasu i kosztuje sporo pieniędzy :(). Choć praktyka w motaniu jest nie do zastąpienia :)

Super, że znajdujesz czas na tak poważną działalność przy trójce dzieciaczków.

Strona dot. chust na portalu na pewno świetnie się rozwinie, bo na razie to pewnie jest taki zarys (stylistycznie mocno kuleje jakby translatorem tłumaczony), ale jeżeli to ładnie i twórczo rozwiniesz to powinno byc OK).

No i myślę, że to super, że takie inicjatywy no-profit się pojawiają (stąd tez potrzeba wielu sponsorów) bo nie wszystkich stać na zakup chusty, bądź miękkiego nosidła, które może się okazać do nich niedopasowane.

W każdym razie miło Cię tu widzieć - bo to forum to też skarbnica wiedzy wszelakiej - i życzę dużo sił i czasu na poznawanie świata chust, na motanie i rozwijanie portalu i biblioteki.

JJ
29-07-2009, 09:07
i my witamy z wysp :hello::hello::hello::hello::hello:

zapraszamy na pogaduchy zagraniczne http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=96

brikola
29-07-2009, 10:23
Witaj :)

podłączę się do głosów, że zakładanie biblioteki chustowej przez osobę która nigdy w chustach nie nosiła jest dosyć lekkomyślne niestety. Chustonoszenie to temat rzeka. Trzeba samemu trochę ponosić, pomacać kilka szmatek, poczytać trochę aby mieć świadomość w temacie oraz omijać błędy, które szerzą właśnie niedoświadczone osoby :/ Takie doradztwo chustowe to ogromna odpowiedzialność, tu chodzi przecież o noszenie naszych dzieci. Skoro jeszcze nigdy nie nosiłaś w chustach skąd bedziesz wiedziała czy rady osób które mają Ci pomóc ą rzeczywiście rzetelne i właściwe? Nie obraź się, ale moim zdaniem troszkę się pośpieszyłaś. Dla dobra dzieciaczków z UK radziła bym Ci znaleźć do pomocy kogoś po kursie.
Idea do szerzenia jest jak najbardziej szczytna, ale w tym przypadku MUSZĄ to być osoby kompetentne.
Myślę, że lepiej było by podlinkować bibliotekę Jaśnie Pani pod Twój portal, zamiast tworzyć coś na wzór ale bez osób z wiedzą.
Mam nadzieję, że po głosach doświadczonych mam przemyślisz trochę sprawę i zrobisz to jak należy.
przepraszam, jeśli brzmię surowo, ale wg mnie chustonoszenie to nie jest temat typu kaszka mleczkiem

Anna Nogajska
29-07-2009, 10:41
pomysł na biznes fajny, bo wiadomo, że chusty baaardzo przyciągają zainteresowanie. tak się działo na każdej imprezie, na której byłam i było stoisko z chustami.

świetnie, że wpadłaś na ten pomysł, aby cos takiego zrobić u siebie, ale dodam nasze przysłowiowe polskie "ale":
- zacznij od profesjonalnego portalu i rzetelnych informacji- jeśli sama się na tym nie znasz to daj to do opracowania komus kto się na tym zna. niestety obecny poziom informacji jest...mocno niedopracowany. to co mówisz, ze ty będziesz robić stronę organizacyjną, a osoby, które się na tym znają będą doradzac jest OK. początek jest dobry, ale bardzo szybko musisz to dopracować

- tak jak pisałam pomysł na biznes jest fajny, ale mnie osobiscie wkurza :twisted: kiedy kolejna osoba pisze o "szerzeniu idei", a tak naprawdę chce zarabiac pieniądze. w zarabianiu nie ma nic złego, ale NAZYWAJMY RZECZY PO IMIENIU. nie kryjmy biznesu pod płaszczykiem idei.

Dagmara
29-07-2009, 10:45
Witam, zgadzam się z dziewczynami. Ciekawa jestem skąd w ogóle pomysł na założenie biblioteki chustowej skoro do tej pory nosiłaś dziecko tylko w NIEZDROWYM wisiadle i to przodem do świata OMG. Fajnie, że się "nawracasz" i zakupiłaś MT, bo to tylko dla dziecka zdrowiej, ale zaraz biblioteka chustowa? Nie pojmuję, wybacz.
Mimo wszystko witaj na forum, poczytaj, zagłęb się w tematykę, na pewno pokochasz chusty :D

irla
29-07-2009, 11:01
z prawniczego punktu widzenia dodam że informacje na stronie internetowej warto aby były "własne" a nie "pożyczone" - bo wiąże się to z odpowiedzialnoiścia karną :)
poza tym jak doradca chustowy zaznacze, że warto zainwestowac w wyspecjalizowane ubepieczenie od odpowiedzialności cywilnej tym bardziej w kraju o zasadach common law (precedens) co by reszty życia nie spedzić.... w więzieniu ;)

to tak ku przestrodze :) powodzenia!

Sunvill
29-07-2009, 11:05
Dzieki za wszystkie wypowiedzi w temacie.

Przede wszystkim pragne podkreslic, ie meam wystarczajaco rozumu i wyobrazni, by wiedziec, ze nie od razu bede miala mozliwosc oferowania porad (mam na mysli sama siebie) i ze wszystko wymaga czasu, wprawy, praktyki itp. Z czasem - tak jak kazdy tutaj, nabiore doswiadczenia, obawiam sie ze kazdy gdzies zaczac musi prawda? :) Mam nadzieje miec szanse wyprobowania wielu rodzajow chust i nieco suche i ksiazkowe wiadomosci ktore poki co mam przedstawione na stronce bede mogla zamienic na wlasne slowa podparte doswiadczeniem. (co do osob ktore mi pomoga, wychodze z zalozenia, iz pracujac na rzecz lokalnych spotkan dla chustomam od kilku lat na pewno wiedza, co robia :) )
Podchodze do tego tak profesjonalnie jak sie da, zamowilam juz literature w temacie celem doksztalcenia sie chocby dla wlasnej radosci i satysfakcji, teraz zastanawiam sie jeszcze nad zakupem angielskojezycznej ksiazki Babywearing autorstwa Mary Blois. Czy ktos z Was moze czytal?
Sama strona (czy raczej jej dzial) jest na etapie raczkowania co jest oczywiste, jako iz idea podczepienia biblioteki pod mamatata dopiero co powstala - jesli teksty wydaja sie niepoprawne stylistycznie, to dlatego, iz sporo pisalam tlumaczac z angielskiego :)
Nad trescia i zawartoscia stron dopiero pracuje - opisy chust na pewno beda bardziej wyczerpujace w przyszlosci :)
Moj pomysl bazuje na tym, by korzystajac z okazji iz mamy zebrane polskie matki z calego UK w jednym miejscu, dac im szanse wypozyczenia chust bezposrednio przez mamatata - jako portal latwiej nawiazujemy kontakty ze sponsorami, pisano juz o nas w tutejszym magazynie dla dzieci, pewne sprawy organizacyjne jest po prostu o niebo latwiej zalatwic :)

Co do Trageschule - czy ktos moze napisac prosze jakie ramy pieniezne mamy na mysli?

La Loba
29-07-2009, 11:07
jesli teksty wydaja sie niepoprawne stylistycznie, to dlatego, iz sporo pisalam tlumaczac z angielskiego :)

Witaj na forum! :)

Skąd tłumaczysz teksty?

Sunvill
29-07-2009, 11:12
annamamaalexa - ja na mamatata nie zarabiam :) nie ma tam zadnego jak piszesz 'biznesu' - mam nadzieje, ze to troche rozjasni calosc. Portal powstal na zasadzie od rodzicow dla rodzicow, a jesli juz ktos sie zdecyduje na platna reklame, zarobione w ten sporob pieniadze ida na poczet utrzymania strony (hosting i oplata za domene, ktore nie sa najtansze niestety)

irlaa - nie wiem czy to mozna odniesc do translacji - i tak nie do konca slowo w slowo :) A strony z ktorych pochodza tlumaczenia widza o tym, ze pisalam w oparciu o ich info. Co do ubezpieczenia to moze i racja:mrgreen:Anglia jest dosc specyficzna pod tym wzgledem ;)

Dagmara gdzie bylo napisane, ze nosilam przodem do swiata bo nie przypominam sobie zebym to pisala...

Stivel
29-07-2009, 11:17
Co do Trageschule - czy ktos moze napisac prosze jakie ramy pieniezne mamy na mysli?

okolice 300Euro (troszkę mniej) zdaje się - ale to kurs w PL, nie wiem jak w UK. i czy wogóle istnieje taka możliwość, bo jak nie to trzeba do Drezna drałować.

april
29-07-2009, 11:18
czy taki wypasiony ;) wygodne jest, bez dwoch zdan :)
lubie miec kilka opcji do wyboru (pewnie zakoncze z owym stosikiem koniec koncow hihi)
Przepraszam, ale ja nie wiem, bo nie nosiłam nigdy w czymś takim. Jak moze być wygodne takie coś gdzie dziecko wisi na kroczu, a cały ciezar dziecka opiera sie na dwóch ramionach noszącego? no i to że dziecko nie jest przytulone do noszącego mnie jakoś odstręcza:hide:

Sunvill
29-07-2009, 11:23
Dzieki! :) Hm cena jeszcze znosna ale z tym wyjazdem do Niemiec to by bylo dosc trudne - choc przeciez nie jest niewykonalne :) Zawsze pretekst na wakacje w innym kraju ;)

april - dlatego miedzy innymi zarazilam sie mei tai :) i chce w nim nosic Kitka.

irla
29-07-2009, 11:27
Sunvill - piszesz, że jesteś odpowiedzialna i profesjonalna. Bardzo Cię prosze poducz się w tym temacie najpierw, poobracaj, podoświadczaj różnic NA SOBIE i potem dopiero myśl o zakładaniu jakiegoś doradztwa i bibliotek (co jest ścisle powiązane niestety).
Inaczej możesz narobic więcej szkód.
Nie czuje się na przykład doradzać z zakresu zakupu samochodów - a prawo jazdy mam naście lat, któryś samochód i lubię jeździć. Co z tego jak nie mam fachowej wiedzy?
Ty chusty nie miałaś żadnej, nic nie wiesz o zasadach bezpiecznego noszenia.
To trzeba dużo pracy i doświadczenia.
Nic że piszesz że zajmujesz się tylko technicznymi rzeczami. Dopóki nie masz profesjonalistów z prawdziwego zdarzenia, których możesz w jakiś sposób skontrolowac (a do tego musisz miec wiedzę) to Twoje działania są wielce NIEOPOWIEDZIALNE i NIEBEZPIECZNe i nieważne, że napiszesz coś innego.

Wiedza, praktyka a potem dopiero doradztwo :D Noś, noś Dziewczyno !!!

Przy tłumaczeniu też musisz podać źródło. mam nadzieję, że zgodę właścicieli tekstów masz na piśmie, tak? Jak tak - to nie ma problemu :D

Przemyśl jeszcze raz swoje planu - swoją drogą fajne :thumbs up:

Sunvill
29-07-2009, 11:35
Skladam pokorna obietnice, ze nic nie ruszy, poki z reka na sercu bede mogla powiedziec bylam, doknelam, doswiadczylam, wiem :) Same podstrony otworzyc musialam, bo sponsorzy beda chcieli zobaczyc, gdzie pojda ich linki/bannery. Sama biblioteka jeszcze nie funkcjonuje. I pewnie nie zacznie przez dluugi czas.
Podalam zrodla irlaa, na pismie hmm myslisz, ze warto o to poprosic? czy potwierdzenie droga elektroniczna nie jest wystarczajace?

La Loba
29-07-2009, 11:37
A skąd tłumaczysz teksty? [powtarzam, bo moje pytanie chyba Ci umknęło]

scharon
29-07-2009, 11:40
chyba to walka z wiatrakami ale :
prawda jest taka ,ze nalezy przyjac jakas normalna kolejnosc rzeczy a nie zabierac sie od ..........
chodzi o to ze zkladajac taka biblioteke ,powinnas najpierw:
ponosic w roznych chustach i nosidlach
pochodzic na spotkania uczyc sie
z czasem podpierac sie wlasnym doswiadczeniem doradzac innym
moze i zrobic doszkalajacy kurs
a dopiero na samym koncu zabrac sie za tworzenie biblioteki

wiec nie wiem czy jestes do konca pewna tego co robisz i czy widzisz jakie sa negatywne strony Twojego postepowania

a jesli ktos obecnie widzi juz zarys biblioteki i napisze do Ciebie maila z prosba o pomoc w wyborze chusty ?? odpiszesz : poczekaj najpierw sie skontaktuje z kims rzetelnym i znajacym sie na temacie a jak juz sie dowiem to Ci odpisze na pytania ??
no dla mnie to smieszne

Sunvill
29-07-2009, 11:42
Ups - chyba umknelo w ferworze :)

Pisalam na podstawie informacji ze stron http://www.sleepywrap.com http://babywearinginternational.org

Sunvill
29-07-2009, 11:48
Nie widze powodu by pisac w sposob ironiczny.
Zakladam, iz opinie dziewczyn ktore pisaly w watku maja na celu przestroge i porade bardziej niz odwiedzenie mnie od pomyslu? Bo jesli chodzilo o to drugie to calkowicie sie to mija z idea propagowania noszenia.
Nie chce sie powtarzac, chyba sporo juz napisalam i jesli zerkniesz na moje poprzednie posty zauwazysz, iz napisalam ze nic nie ruszy jesli nie bede sie czula pewnie by to zaczac. Nigdzie nie napisalam - a ja wiem wiecej, mam w nosie Wasze opinie, zrobie co zechce prawda?
Jesli juz to na pewno bym nie odpisala slowami poczekaj az ;)
Mysle, ze calosc nieporozumienia wynika z tego iz wydaje sie niektorym, ze calosc bede prowadzic sama.

natala
29-07-2009, 11:50
szczerze mowiac zapytalabym najpierw sponsorow, czy ich urzadza sytuacja otwarcia biblioteki 'nie-wiadomo-kiedy-ale-raczej-nie-szybko'... bo to naprawde moze potrwac. ja nosze ponad poltora roku, a nie moge powiedziec, ze na noszeniu sie super znam. tylu rzeczy jeszcze nie probowalam, w tylu wiazaniach nie nosilam...
i bede do bolu szczera - mnie strona kompletnie niedopracowana, z bledami merytorycznymi i jezykowymi raczej odstrasza niz zacheca do noszenia...

a co do szkolen Trageschule w UK - kiedys organizowala je Jin-Hee Choi ze Sling Divy. teraz sklep nie dziala, Jin-Hee robi tylko szkolenia dla rodzicow, ale moze ktos inny sie tym zajmuje? warto poszukac na Sling Meet jakis informacji. albo tam popytac...

Sunvill
29-07-2009, 11:54
Dzieki, poszukam. mam wielka nadzieie ze dam rade to zrobic lokalnie.

Ze sponsorami to wyszlam z zalozenia iz to takze bedzie sprawa konsumujaca czas - mysle, ze nie zaszkodzi miec juz przygotowane chusty do biblioteki nawet przed jej otwarciem - chusta nie mleko, nie przeterminuje sie ;)

scharon
29-07-2009, 12:20
jasne chusty ,sie nie przeterminuja moga czekac sobie miesiacami w kartonikach tylko watpie ze ich nie rozdasz wczesniej

tu nie chodzi zeby Cie odwiesc od pomyslu ,
idea noszenia szczytna jest ,ale zakladanie biblioteki to nie tylko noszenie sobie prywatnie w domu ,czy lansowanie sie po miescie ale to juz doradztwo chustowe a do tego przygotowana nie jestes !
nawet tona ksiazek przeczytanych nie zastapi wiedzy praktycznej a tej nie masz

nie napisalabym ani slowa na temat chust nie wiedzac co pisze.

a z tego co przeczytalam to dziewczyny radza Ci tak jak ja ,ze najperw trzeba na wlasnej skorze poprobowac i dopiero potem sie wypowiadac na temat noszenia a tym bardziej doradzania

irla
29-07-2009, 12:22
Podalam zrodla irlaa, na pismie hmm myslisz, ze warto o to poprosic? czy potwierdzenie droga elektroniczna nie jest wystarczajace?

Jak masz w mailu - to ok, to tez forma pisemna :thumbs up:

Sunvill
29-07-2009, 12:34
Sharon - i tak tez zrobie :) Wiem, iz wiedza ksiazkowa nie zastapi praktyki - ani odwrotnie. I jedno i drugie konieczne i zapewniam, ze mam wystarczajaco samozaparcia by kontynuowac, uczyc sie :) jak juz w cos wchodze, to wszystkimi konczynami ;)
Prawde mowiac widzac ze jest tu spora grupka mam z UK mialam nadzieje na nowe znajomosci z doswiadczonymi chustonoszkami, ktore byc moze tez by chcialy pomoc w prowadzeniu takiej biblioteki, pisaniu recenzji produktow itp. Bo piszecie ze jest sporo bledow merytorycznych (o jezykowych juz nie pisze, czasami mam wrazenie iz cofam sie w rozwoju jesli chodzi o Polski :( ) i fajnie by bylo gdyby ktos zasugerowal co jest zle, co poprawic.

irlaaa - no to kamien z serca :) dzieki za podpowiedz!

Kanga
29-07-2009, 13:26
Dzieki za wszystkie wypowiedzi w temacie.

Przede wszystkim pragne podkreslic, ie meam wystarczajaco rozumu i teraz zastanawiam sie jeszcze nad zakupem angielskojezycznej ksiazki Babywearing autorstwa Mary Blois. Czy ktos z Was moze czytal?

jeżeli chodzi o tą książkę trzeba moocno ją filtrować, bo masa nieaktualnych informacji tam jest, ale jest całkiem przydatna..
jednak faktycznie trudno doradzać rodzicom bez przygotowania, nie ważne czy w postaci profesjonalnego kursu, czy własnego "matczynego" doświadczenia. To duża odpowiedzialność i o tym zawsze trzeba pamiętać. na ubezpieczenie ( OC doradcy) tez warto wydać pieniądze, - rożne sytuacje się zdarzają, a większość szkół szkolących doradców wskazuje to jako obowiązek dla doradców

Sunvill
29-07-2009, 13:31
Dzieki za recenzje, poki co zamowilam Nos swoje dziecko - nie ukrywam, ze wole poczytac w ojczystym jezyku :)
Znalazlam jeszcze ksiazke Happiness is... Babywearing autorstwa Courtney Hughes, czytalas moze?

Linda
29-07-2009, 13:50
Ja naprawde zycze sukcesu kazdemu, kto swoja firme rozkreca, sama wiem, ile pracy, wysilku, czasu i pieniedzy trzeba zainwestowac, aby stworzyc cos fajnego. Nie jestem natomiast zwolennikiem zadnych akcji 'na skroty', a niestety wydaje mi sie, ze ty wskoczylas na duza wode nie umiac plywac... Same dobre checi nie wystarcza! Ja sama nosze swojego synka od ponad 28 miesiecy, testowalam tak wiele roznych nosidel ergonomicznych, MT (nie chce, aby to zabrzmialo jak chwalenie sie... ale mysle, ze na tym forum jestem jedna z niewielu usob, ktore tyle tych rzeczy mialo w raczkach, na plecach, etc...) A mimo wszystko, gdybym ja sama miala otwierac biblioteke chustowa, to mialabym troche pietra czy podolam, czy moje rady na pewno dla kazdego beda czytelne.
W temacie samych chust... czy znasz, testowalas chusty z lnem, z konopiami, z welna, rozrozniach te starsze didki od nowszych, limitowane od nie, znasz sie na gruboci welnianych nino.. indio. Jezeli bedziesz miala mame, ktora ma ciezsze dziecko, ale szuka nadal przewiewnej chusty z dobra nosnoscia, latwoscia dociagania, to co bys jej zaproponowala?
Nie chce, abys moje wypowiedzi odczula jako nalot na swoja osobe, ja tylko uwazam, ze najpierw powinnas nabrac solidnej wiedzy (tej praktycznej przede wszystkim), a potem ruszac z biblioteka chustowa. Jezeli nie ma sie pojecia, to mozna zle doradzic --> zrazic potencjalna chustomame.. a nie o to przeciez chodzi, prawda?

Sunvill
29-07-2009, 14:12
W odpowiedzi na temat przykladowej dorady - wiesz, ze nie :) ... jeszcze! :) Ale mam nadzieje wlasnie takich rzeczy sie nauczyc.
Tak z luznych przemyslen - tu w UK jest bibliotek jak mrowkow z tego co zauwazylam. Ciekawa jestem czy te osoby sa po szkoleniach... Nic takiego nigdzie nie widzialam, a (raczej?) by sie tym pochwalili nie uwazacie? czesto mozna tu pozyczyc chusty/nosidla bezposrednio od producenta.

Wracajac do Twojej wypowiedzi - ostatnie linie to zgadzam sie, ostatnie czego bym pragnela to kogos zrazic - i tak samo, ostatnie czego chce to byc sama przez kogos zrazona... A - jesli mam byc szczera - za kazdym razem jak wchodze w ten topik (powitalny mial byc no ale coz ;) ) to zastanawiam sie co przeczytam tym razem (a padlo tu juz sporo co prawda subtelnych, ale niekoniecznie milych slow pod moim adresem, na ktore nie sadze ze zasluzylam)

garlicgirl
29-07-2009, 14:35
ale jak mozna coś robić DOBRZE to lepiej to robić dobrze a nie "tak jak wszyscy" ;)

natomiast nie zgodze się z argumentem, że trzeba wiele chust wypróbować żeby móc doradzać w wybieraniu chusty. ja miałam w rekach z 10-15 chust ale wiedzę z drugiej i trzydzistej ręki mam o 50 innych chustach. i choć daleko mi do eksperta to trochę już wiem czym kierować się przy wyborze MT, nosidła czy chusty.

tak więc wszystko zależy, jesli działalność ma polegać na doradztwie przy wybieraniu chusty - wystarczy trochę poczytać na TWB czy nas tutaj, spróbować kilka chust (żeby potwierdzić naocznie to co piszą inni). myślę, że nie trzeba do tego dorabiać wielkiej filozofii ale rzetelnie zapoznać się z tym co jest na rynku.

co innego doradztwo chustowe z prawdziwego zdarzenia, o tym jak chusty wiązać. tu zgadzam się z poprzedniczkami. wiedza praktyczna to podstawa!

Genowefa
29-07-2009, 14:57
przykład z konopiami: sztywny, nakrochmalony obrus? czy cudowna, masywna, miękka i świetnie nosząca szmata?
dwie skrajne opinie o tej chuście na forum ale o tym jaka jest naprawdę dowiedziałam się, gdy ją nabyłam.
Ja jestem za tym, że opinie o chustach nabywa się przez doświadczanie empiryczne ;)

garlicgirl
29-07-2009, 15:06
po to jest właśnie biblioteka chustowa, żeby mieć w zasobach różne chusty, z różnymi domieszkami i móc empirycznie stwierdzić co kto lubi. ;)

Jasnie Pani :)
29-07-2009, 21:27
W zwiazku w bardzo duza iloscia PW, ktore dostalam na temat tego topicu, chcialabym publicznie odniesc sie do sprawy.

Oswiadczam, ze nie pomagam Sunvill w prowadzeniu jej biblioteki, moja biblioteka i jej to dwa osobne byty. Nie zobowiazalam sie NIGDY prowadzic bibliotke Sunvill od strony praktycznej czy jakiejkolwiek innej. Nie znam Sunvill osobiscie i nic nie moge o niej nikomu powiedziec, ani za nia gwarantowac.
Tak, owszem, doradzalam Sunvill (droga elektroniczna) kilka dni temu w doborze jej pierwszej chusty i napisalam jej o tym forum, ale to wszytko. W zaden inny sposob nie jestem z nia zwiazana.

Sunvill
29-07-2009, 21:52
Arktycznym chlodem powialo od Twojego postu Jasnie Pani ;) dziekuje za wyczerpujace wyparcie sie mnie ;)
Aczkolwiek ciesze sie ze ze swojej strony ja na mamatata powitalam Cie z otwartymi ramionami, poparlam i bylam mila.

paula_bed
29-07-2009, 22:48
O rany dziewczyny jestem w szoku :omg:
Wogole to witaj Sunvill:hello:

Sunvill
29-07-2009, 22:53
Dzieki za powitanko Paula :) Kurcze widze ze sporo tu mam z Londynu - przyjdzie mi sie normalnie przeprowadzic chyba;-)

paula_bed
29-07-2009, 22:56
nie namawiam:)
Sama bym sie chetnie za Londyn wyprowadzila :)

Sunvill
29-07-2009, 22:58
No to moze zatem Hampshire?;-)
Tutaj niestety duzo mam nie znam w okolicy (naprawde znajome mamuski-Polki da sie zliczyc na palcach jednej reki) dlatego zawsze pozazdroszcze londyniankom:roll: W piatek bede na caly dzien i mam nadzieje, ze uda mi sie z kims ze znajomych spotkac :)

dariazv
30-07-2009, 00:17
Witam i pozdrawiam rowniez z Londynu.
W Southampton jest juz biblioteka chustowa i wyglada ze babeczki czesto sie spotykaja. A moze zamiast tworzyc nowa biblioteke dalo by sie jakosc wejsc we wspolprace z nimi.
super jest Twoj portal. Gratuluje.

Fiona
30-07-2009, 01:01
zaintrygowało mnie jedno
skoro Ty serdecznie przywitałaś Jaśnie panią na swoim forum, to dlaczego ona mrozi Cię swoją wypowiedzią tutaj?:confused:
czy jest coś o czym nie wiemy?
Jaśnie Pani (o ile ją znam, a trochę znam) bez powodu nie zraża się do nikogo...

Sunvill
30-07-2009, 01:08
O spotkankach w Soton wiem i wybieram sie na sierpniowe :) Dziekuje za mile slowa o portalu :)

a.szrek - bo wypowiedz nie zabrzmiala (w moim mniemaniu) milo? (moze sie myle... ?) Tylko dlatego napisalam ze zawialo chlodem. Z reszta mysle ze temat naszych stosunkow to cos na privy pomiedzy zainteresowanymi nie na publiczne dyskusje ;)

JJ
30-07-2009, 17:14
... nie wiem co sie tutaj dzieje ale nie wyglada mi to w 100% na watek powitalny :lol: ... ide zobaczyc portal ...