PDA

Zobacz pełną wersję : jestem zaskoczona

atelka
25-07-2009, 12:51
bardzo pozytywnie zaskoczona łatwością użytkowania tetry :)

może to nie jest odkrywcze ale próbowałam zaprzyjaźnić się z tetrą już jakis czas temu ale zupełnie nie szło. wszystko mokre i ciagłe przebierania.
tak sobie myślę że to pewnie wakacje i lato robi swoje bo mała biega tylko w gaciach i tetrze.
no i wreszcie zaskoczyło mnie to że tetra trzyma siuśki w ilości sporej :)

teraz gatki wełniane do tego dokupię i będzie git :D

szkoda że tak późno na to wpadłam :duh:

mamru
25-07-2009, 13:05
ja też na nowo odkryłam tetrę, a zaczęło się w te straszne deszcze kiedy formowanki schły i schły i schły... tygodniami, a tetra migusiem :) zakupiłam sobie jeszcze pieluszki dziane disany i teraz tetra+dziana i otulaczyk wełniany-super jest :)

Aloha
25-07-2009, 13:11
Najprostsze rozwiązania są najlepsze :thumbs up:

Mnie, patrząc z perspektywy prawie półrocznego pieluchowania w wielo nasuwają się takie wnioski i spostrzeżenia:

1. Zaczynaliśmy od tetry, i teraz też używamy głównie tetry, plus formowanki samoszyjki. To nam bez problemu starcza i na dzienne drzemki i na spacery. Myślę, że na noc też w końcu spróbuję, bo korci mnie (tylko na noc fajnie byłoby mieć dobrze trzymający wełniany otulacz).

2. Chwilowa fascynacja PULem mnie szybko minęła, chociaż nigdy nie osiągneła wysokiego pułapu :mrgreen: Jak obserwuję potężne stosiki pulowych pieluszek to wydaje mi się, że trzymanie dziecka 24 h na dobę w pULu trochę się mija z celem.

3. Przyszłą fascynacją wełną - i też zastanawiam się nad zakupem dobrze trzymających wełnianych gatków, plus dorobieniem sobie kolejnych takich z nóżkami (już na jesień i zimę).

Gdybym miała teraz od początku zaczynać pieluchowanie to na pewno zakupiłabym sobie chłonne pieluchy do składania (na wkłady chłonne by się też przydały), parę otulaczy - ocieplaczy :lol: i na noc lub wyjścia chłonne formowanki. Podejrzewam, że wyszedłby bardzo ekonomiczny i praktyczny zestaw.

Eyja
25-07-2009, 13:21
ja tylko mogę dodać, że oprócz tetry bambusowe pieluszki o których pisała kiedyś serafinka są suuper!!!

mamru
25-07-2009, 13:52
Adriana_p masz całkowita rację! U nas teraz rządzi tetra, a na nocki wywołane właśnie bambuski, chociaż moje ulubione BG AIO też zakładam :)

enkeli
25-07-2009, 14:08
My tez tetre caly czas w dzien (jako sumo), jesli czas spania w dzien to flanelka i dziergane gatki (lub PUL - mamy tylko jeden, wiec nie za czesto, bo czasem sie pierze i schnie - wieksze PULe IV maja bawelniana zewnetrzna strone), noca AIO "koszerne" (kooshies) - jedna zmiana lub zadnej, czyli cala noc w jednej AIO, bo malutka jest nocniczkowa (teraz ma pol roku).

atelka
25-07-2009, 14:13
ja tylko mogę dodać, że oprócz tetry bambusowe pieluszki o których pisała kiedyś serafinka są suuper!!!

które to bambusowe?
te z allegro
http://www.allegro.pl/item691344048_pieluszki_bambusowe_5_szt_od_bezp_im port_wwa.html

czy np takie jak są u Arabelli

http://www.naszedziecko.org/sklep/product_info.php?products_id=321

Tuja
25-07-2009, 14:21
A co ile zmieniacie tetrę? Mi to na godzinę max starcza, więc jeśli się zapomnę, to wszystko mokre ( no chyba że akurat mamy wełniane gatki, to w środku wszystko pływa a na zewnątrz sucho)
A! I jaką tetrę kupujecie?

mamru
25-07-2009, 14:35
A co ile zmieniacie tetrę? Mi to na godzinę max starcza, więc jeśli się zapomnę, to wszystko mokre ( no chyba że akurat mamy wełniane gatki, to w środku wszystko pływa a na zewnątrz sucho)
A! I jaką tetrę kupujecie?
my zmieniamy często, co 45 minut, max co godzinę, ale mnie to nie przeszkadza. A tetrę mamy różną, taką sklepową (choć w zeszłym roku udało mi się fajną kupić-bardzo miękką i z grubym splotem, płaciłam ok 2,80/szt), ale mam też muśliny imse vimse i disany-ale to po kilka sztuk, no i jeszcze frotowa leny.

Tuja
25-07-2009, 14:59
Dzięki Mamru. I co, faktycznie te firmówki lepsze?

Tuja
25-07-2009, 15:00
które to bambusowe?
te z allegro
http://www.allegro.pl/item691344048_pieluszki_bambusowe_5_szt_od_bezp_im port_wwa.html

czy np takie jak są u Arabelli

http://www.naszedziecko.org/sklep/product_info.php?products_id=321

dobre pytanie, które bambusowe polecacie dziewczyny?

mamru
25-07-2009, 15:04
Dzięki Mamru. I co, faktycznie te firmówki lepsze?
ja jestem b. zadowolona, firmówki mają to do siebie, że mają gęstszy splot i porównując np. trzyletnią tetrę- a raczej to, co z niej zostało do trzyletniej muśliny imse vimse, to ta druga trzyma się super, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że jedyny widoczny efekt użytkowania to plama po kupce, na jednej pieluszce, której nie zaprałam od razu :duh:
a disana nowa bardzo sztywna, ale jak wyciągnęłam z pralki po pierwszym praniu to mięciutka jak baranek :)

Tuja
25-07-2009, 15:07
hmn... to chyba trzeba kupić ;-)

Tuja
25-07-2009, 15:09
a tych ktoś używa?
http://www.diapers.pl/index.php?products=product&prod_id=159

mamru
25-07-2009, 15:11
tu można poczytać o tych bambusowych pieluszkach: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=10086&highlight=serafinka
ja ich osobiście nie posiadam (jeszcze ;)) ale inne bambuski owszem :)

yetta
25-07-2009, 15:55
jnawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że jedyny widoczny efekt użytkowania to plama po kupce, na jednej pieluszce, której nie zaprałam od razu :duh:

mamru spróbuj mydłem marsylskim zaprać plamę. jest szansa, że zejdzie. to mydło jest niesamowite na plamy. albo wysli mi ją razem z otulaczami to ja spróbuję. no chyba, że chcesz próbkę mydełka to ci wyślę. :D

co do tematu, to ja tetry nie używam, jesli to sporadycznie. bambuski "tetrowe" od serafinki posiadam i jestem bardzo na tak jeśli o nie chodzi. używam regularnie jako wkłady do kieszonek. :) szkoda tylko, bo ich cena niemała. :cool:

A same kieszonki PUL i ogólnie pieluszki PUL bardzo nadal lubię. Czy jest ktoś, kto ma tak jak ja ???:lol:

mamru
25-07-2009, 16:07
Yetto, mam mydełko oliwkowe, ale dziękuję Ci bardzo za ofertę :) I czemu ja jeszcze tej pieluchy nie wyprałam tym mydełkiem to nie wiem :duh: a ostatnio nawet pokusiłam się w pieluszkarni o mydełko odplamiające, więc spróbuję i tym :)

yetta
25-07-2009, 16:10
A zatem próbuj. :) A ja jestem bardzo ciekawa muśliny IV. Nie chciałabyś się może jednej pozbyć? :ninja:

mamru
25-07-2009, 16:18
jednej mogę się pozbyć :) wyślę Ci z otulaczami, bo jeszcze nie dotarłam na pocztę :hide: a co do ceny to się dogadamy na priv :)

yetta
25-07-2009, 16:21
dzieki. :) a powiedz mi masz musline IV czy disana?
bo ja kiedys na bazarku kupilam jedną musline tylko nie pamietam której firmy i jej wyglad jest tragiczny. musze zapytac ktora to bo pamietam od kogo. :)

mamru
25-07-2009, 16:40
mam i disanę http://www.pieluszkarnia.pl/p323,disana-pieluszka-muslinowa.html i imse vimse http://www.pieluszkarnia.pl/p29,imse-vimse-pieluszki-kwadratowe-muslinowe-naturalne.html, którą chcesz?? Disanę to mam nawet jedną nówkę, tylko wypraną.

yetta
25-07-2009, 16:51
a mogę prosić po jednej obie i albo wezmę jedną albo obie? disana moze byc ta nowa wyprana, jak wolisz. :)

mamru
25-07-2009, 17:19
ok, wyśle Ci z otulaczami, a to czego nie będziesz chciała to mi odeślesz :) ale zrobiłyśmy OT :hide:
wracamy do tematu :)
tetrówki zatem lubimy bardzo za błyskawiczne schnięcie. Ja jeszcze wkładałam dwie tetry np na wyjścia.

Eyja
25-07-2009, 17:23
tu można poczytać o tych bambusowych pieluszkach: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=10086&highlight=serafinka
ja ich osobiście nie posiadam (jeszcze ;)) ale inne bambuski owszem :)

tak jest, to te z allegro.

tych u Arabelli nie znam.

mamru
25-07-2009, 19:35
a może ktoś korzysta z tych od Arabelli i podzieli się spostrzeżeniami? :D

stasiu-lova
25-07-2009, 19:40
my tez wlasnie na tetrze i otulaczu:D tyle ze na tetrze orgaicznej bo ja fioła mam na tym punkcie.
super sprawa
z lenistwa chyba mnie na to wzielo bo mi sie wkladow pakowac w kieszenie nie chce
kiedys wydawalo mi sie z tetra to tyle roboty...po uzywaniu przez rok wielo czlowiek juz inaczej patrzy:lol:

jeszcze flanelke polecam z ekobaby

a tetra organiczna fajniejsza jest IV niz disana IMO.

mamru
25-07-2009, 19:48
ja też uważam, że imse vimse lepsza od disany i jeszcze przy okazji tańsza :)

Tuja
25-07-2009, 20:43
a na tetrę jakie otulacze dajecie? Ktoś gdzieś pisał o gatkach wełnianych na tetrę. Da się? jak to instalujecie na wierzgającym dzieciu?
Myślałam jeszcze o otulaczu IV, bo cieńki się wydaje jak na PUL ( dla koleżanki noworodka kupiłam, więc pomacałam sobie)

merolik
25-07-2009, 21:11
a na tetrę jakie otulacze dajecie? Ktoś gdzieś pisał o gatkach wełnianych na tetrę. Da się? jak to instalujecie na wierzgającym dzieciu?
Myślałam jeszcze o otulaczu IV, bo cieńki się wydaje jak na PUL ( dla koleżanki noworodka kupiłam, więc pomacałam sobie)

Na tetrę idzie każdy otulacz, PULa nie lubię tylko, bo jeśli tetra w prostokąt to otulacz na nóżkach dotyka gołej skóry, a tego nie lubimy, zaczerwienienia są... A wełniane gatki jak najbardziej, jak Mała wierzga to odwracam jej uwagę np głośnym śpiewem :) Polecam też otulacz wełniany IV, wszystkie zalety wełny, a do tego szybciutko schnie.

mamru
25-07-2009, 21:24
podpisuję się pod tym co napisała Tuja :) otulacz jaki pod ręką, choć ostatnio najczęściej wełenka, ale pul z bawełną też czasami jest na pupce, zwłaszcza wtedy gdy gatki się gotują :D

mamru
25-07-2009, 21:27
kiedys na bazarku kupilam jedną musline tylko nie pamietam której firmy i jej wyglad jest tragiczny. musze zapytac ktora to bo pamietam od kogo. :)

Yetto, zarówno muślina imse vimse jak i disany mają metki, jeśli nie masz metki to może to jest coś innego?

stasiu-lova
25-07-2009, 21:40
lenya nie ma metki
przynajmniej nie z firma
i wyglada rzeczywiscie tak se, ale ja ja lubie bo jest miekka i chlonna

yetta
25-07-2009, 21:40
Chyba nie ma metki? :ninja: Hmmm ale musze sprawdzic. Cos mi sie wlasnie dziwnie wydawalo ze powinna byc metka. :cool:

Musli
25-07-2009, 21:43
Najprostsze rozwiązania są najlepsze :thumbs up:

Mnie, patrząc z perspektywy prawie półrocznego pieluchowania w wielo nasuwają się takie wnioski i spostrzeżenia:

1. Zaczynaliśmy od tetry, i teraz też używamy głównie tetry, plus formowanki samoszyjki. To nam bez problemu starcza i na dzienne drzemki i na spacery. Myślę, że na noc też w końcu spróbuję, bo korci mnie (tylko na noc fajnie byłoby mieć dobrze trzymający wełniany otulacz).

.

Aniu robi się :) Tylko teraz wezme podwójnie zrobie, będzie tzrymał. sfilcowałaś tamten?

mamru
25-07-2009, 21:48
no to może to jest lenya? Sprawdź koniecznie :)

yetta
25-07-2009, 22:15
Mam tetrę bambusową i ona po ciągłym praniu i używaniu wciąż dobrze wygląda. To ja moze mam ta lenye. :)
Chciałabym spróbować disany albo IV.

AgaPe
26-07-2009, 01:06
Ktoś kiedyś polecał extra grubą tetrę lux na allegro, 2,70 za sztukę - polecam, sprawuje się świetnie. Moim drugim odkryciem są prefoldy bambino mio i kushies - schną dłużej niż tetra, ale są wygodne w użyciu. Do tego otulacze Yetty, Ali Jakubik i paru jeszcze szyjących mam forumowych i nawet tata sobie z tym radzi ;-) A formowanki - poza walorami wizualnymi jakoś mnie jednak nie przekonują.

allad
26-07-2009, 22:06
A my od wczoraj posiadamy pierwszą wełenkę. Ale ja ciągle nie mogę się przekonać. Widzę że nie przecieka, że tetra szybko schnie wierzę na słowo, ale że wygląda jak gacie prababci...
Chyba pozostanę wielbicielem włochatych Itti Bitti. Nie dość że już pamiętam na którego napa trzeba zapiąć, to jeszcze są śliczne. Ale schną koszmarnie długo, to fakt. Nawet w upały zawsze są ostatnie suche.
Ale wierzę że tetra pozwoli łatwiej nauczyć Julkę że nie jest miło sikać w gacie :)