PDA

Zobacz pełną wersję : o co cho z tymi papierami

b.szczelna
23-07-2009, 14:33
dostałam dzis papierki mioliners i mam zagwostke.którą to stroną do pupy?bo skoro przepuszczają w 1 stronę wilgoc to chyba w konkretną?no i czy takie wkładki powietrze przepuszczają?i jak uzywam wkłądek z mikropolaru do pupy to na czy pod papierek?a moze zamiast?

yetta
23-07-2009, 14:39
Nie znam papierków mioliners.
Ale generalnie papierki są do grubszych spraw, czyli kupki.
A nie żeby trzymać wilgoć z dala od pupy. :)
I nie ważne raczej którą stroną się da.

Biedronka
23-07-2009, 14:48
Papierki sa do kupek aby je odizolowac od pieluszki i ułatwić oczyszczenie pieluszki .
Papierek ZAWSZE kładziesz zaraz pod pupą ..czyli papierek i pieluszka dopiero .
Nie musisz stosowac juz polarka .
Papierki rówież izoluja od wilgoci troszczkę :ninja:
NIe znam tej firmy więc nie odpowiem ci na pytanie w która strone je kłaść bo może one sa jakieś "inne" od IV ;-)

b.szczelna
23-07-2009, 15:20
one są SZEROKIE i nie wiem, na dwa je ciąć czy co?

yetta
23-07-2009, 15:24
Ja mam papierki Imse Vimse i one mają wymiar 27 x 19.
Nie wiem czy to duże, czy małe, ale ja ich nie cięłam. Włożone do pieluszki marszczą się, a jak nawet ciut wystawały z pieluszki bokami, to wpychałam je delikatnie do środka. :)

Biedronka
23-07-2009, 15:48
one są SZEROKIE i nie wiem, na dwa je ciąć czy co?

sa szerokie dlatego żeby pokryć cała powieszchnie pieluszek .Jak jest za szerokie to możesz zgiąć tam gdzie ejst za duzo

b.szczelna
23-07-2009, 15:53
hmm to czy ma sens moze taka kolejnosc:pielucha na to papier i na to wkladka z mikropolarku zeby tylek byl suchy to wtedy po kupie ( u nas jeszcze rzadziochy straszne) mam do wyprania z kupy tylko mikropolarek a pupa jednak sucha?ja czasami nie przyuwazam ze akurat trzeba natychmiast zmienic.mozna tak?

Biedronka
23-07-2009, 15:55
hmm to czy ma sens moze taka kolejnosc:pielucha na to papier i na to wkladka z mikropolarku zeby tylek byl suchy to wtedy po kupie ( u nas jeszcze rzadziochy straszne) mam do wyprania z kupy tylko mikropolarek a pupa jednak sucha?ja czasami nie przyuwazam ze akurat trzeba natychmiast zmienic.mozna tak?

napisałam ci wyraznie :papierek zaraz przy pupie dziecka
PUPA-PAPIEREK-PIELUCHA-OTULACZ

b.szczelna
23-07-2009, 16:28
ja to rozumiem ALE DLA MNIE najwazniejszy jest SUCHY tyłek, wazniejszy niz czysta pielucha;)

Biedronka
23-07-2009, 16:30
ja to rozumiem ALE DLA MNIE najwazniejszy jest SUCHY tyłek, wazniejszy niz czysta pielucha;)
jak zrobi kupe to przeciez w niej nie łazi tylko od razu czujesz że jest kupa i idziesz myć ;-)
do tego czasu nic z pupa sie nei stanie gdyz papierek RÓWNIEŻ działa izolujaco od wilgoci .

Musli
23-07-2009, 16:32
Wkładka odprowadzająca wilgoć sprawdza się tak samo kiedy jest na niej papierek.

b.szczelna
23-07-2009, 16:36
o, dziekuje.;))

b.szczelna
23-07-2009, 16:41
4 miechy ma i biegunke.nie zawsze poczuje:)

yetta
23-07-2009, 16:58
Wszystko ok z tą róznicą, że papierek ląduje w toalecie, a wkładka z polaru do prania. :)

erithacus
23-07-2009, 21:33
Moim zdaniem jesli używa się wkładek polarowych to papierki są już niepotrzebne. A kupa spiera się z polaru bardzo łatwo, wystarczy polać go mocnym strumieniem zimnej wody z prysznica.

b.szczelna
23-07-2009, 22:06
to ja juz nic nie rozumiem;/

erithacus
23-07-2009, 22:16
I papierki i polarki mają podobną funkcję, tzn. izolują pupę od wilgoci odprowadzając mocz do pieluchy, a w przypadku kupy ułatwiają wyczyszczenie pieluchy (nie dopuszczają do zabrudzenia jej kupą).

yetta
23-07-2009, 23:32
Nie wiedziałam, że papierki izolują od wilgoci. Ja jak wyjmuję papierek, to jest on cały mokry. :cool:

erithacus
24-07-2009, 00:10
To pewnie zależy od rodzaju papierka. Ja miałam takie, co nazywały się "sucha pielucha".

yetta
24-07-2009, 00:13
A może, ja mam Imse Vimse.:cool:

enkeli
25-07-2009, 14:25
My tez uzywamy papierkow IV. Teraz to juz tylko na zasadzie :"przezorny - ubezpieczony", bo jesli cos.. (malutka juz nocnikowo-kupkowa, wiec nie mamy co wylapywac, ale w razie co...
Wiec:
pupa -> papierek "wylapywacz" -> polarek izolacyjny (to dla tych, co chca odizolowac mokre od pupy) -> pielucha -> otulacz

Polarek po papierku, bo papierek ma wylapac ewentualna kupe, a nie polarek. Polarek to izolacja mokrego (raczej siku, niz kupki). Papierkow raczej nie polecam wyrzucac do toalety, bo one przeciez nie "rozejda" sie jak papier toaletowy. Przeciez je mozna prac, jak zaznacza producent - co znaczy, ze sie nie rozplyna z woda w toalecie czy w rurach, po spuszczeniu. Oczywiscie strzepnac wylapana zawartosc - jak najbardziej do toalety.
U nas wieksze uzycie bylo, jak mala byla mniejsza. W sumie przestalismy po pewnym czasie ich uzywac, bo wtedy byla tylko mlekowa i te kupki tez byly mlekowe, wiec nie bylo co lapac za bardzo na poczatku. A teraz znow nocnikowa i tylko ma te papierki PZU. I stoja 3 rolki, a kilka papierkow chodzi wkolko, bo pierzemy po siku.
Ale zawsze lepiej byc "ubezpieczonym".

b.szczelna
25-07-2009, 15:41
a wie ktos cos o mioliners?