Zobacz pełną wersję : łamanie chusty
Mam babylonie friut coctail z drugiej ręki, ale dość nową, na spotkaniu chustowym nasze chustowe guru wypowiedziało się " oj dużo pracy przed wami" - stąd moje pytanie - macie jakieś sposoby na szybkie zmiękczenie chusty?
Przyznam się, że w elastycznej jest mi na razie dużo wygodniej, w tkanej czuję się jak w pancerzu.
ninuczka
12-07-2009, 19:17
ja na swojej spałam np. :) Dobre jest też pranie w orzeszkach, prasowanie np. Motanie też fajne. Generalnie znęcaj się nad nią i pieść kąpielami a będzie wdzięcznie nosić :)
Mama Żuka
12-07-2009, 21:23
Najlepszy przepis na łamanie chusty to: motanie, motanie, motanie + hamakowanie + kąpiele w płynie do płukania. Natomiast co do prasowania pamiętam uwagę bodajże przy wątku dotyczącym oceny chusty Bebelulu Rapalu, że prasowanie (ale na mokro) szkodzi włóknom.
Że dużo pracy?????????? Ja miałam nową fruit coctail-po pierwszym praniu była mięciutka. Wg mnie storche to są dechy ale babylonia nie.
Noś w niej jak najwięcej, najmilsze i najskuteczniejsze łamanie:)
Wiązać warkocze na niej możesz, prac, prasować, używa jako kocyk poduszkę
Mayka1981
12-07-2009, 21:47
Mam babylonie friut coctail z drugiej ręki, ale dość nową, na spotkaniu chustowym nasze chustowe guru wypowiedziało się " oj dużo pracy przed wami" - stąd moje pytanie - macie jakieś sposoby na szybkie zmiękczenie chusty?
Przyznam się, że w elastycznej jest mi na razie dużo wygodniej, w tkanej czuję się jak w pancerzu.
a może guru chodziło o technikę wiązania a nie łamanie chusty? :ninja:
ale to taki mały złośliwy żarcik, wybacz proszę:mighty:
elastyk faktycznie mięciutki jest ale i dlatego że się rozciąga i "sam dopasowuje" a tkaną masz pewnie i dłuższą i szerszą...
motać motać motać
można zrobić hamak albo poskłądać i pod tyłeczek wcisnąć jak przy kompie siedzisz no i wszystko wyżej już przez inne forumki wymienione:rolleyes:
jesli lamanie to to ejst nieoceniony poradnik:
http://chuscianyzakatek.blogspot.com/2007/12/o-amaniu-chust.html
IMO babylonii lamac nie ma po co. ale moge sie mylic:ninja:
Jasnie Pani :)
12-07-2009, 22:01
Że dużo pracy?????????? Ja miałam nową fruit coctail-po pierwszym praniu była mięciutka. Wg mnie storche to są dechy ale babylonia nie.
Moze guru pomylilo BB Fruit Coctail ze Storchenwiege Anna ;)
Karolcia
13-07-2009, 15:24
Pomaga wiązanie warkocza jak przy szydełkowaniu.
A jak siedzicie na chuscie, to na poskladanej czy zmietolonej?
madorado
14-05-2011, 13:24
Moja babylonia od nowości miękka była i skora do współpracy, ale może są jakieś różne te chusty? (ja mam pumpkin)
Moja fruit coctail była na początku sztywna jak deska- albo taka mi się wydawała po elastyku. Moim zdaniem na pierwszą chustę nie nadaje się najlepiej. W dodatku jest bardzo szeroka. Po kilku praniach mięknie i robi się bardziej przyjazna.
ewaibartek
16-05-2011, 10:18
moja juz po pierwszym praniu zmieniła swoj stosunek do swiata :) a raczej do mnie :thumbs up:
a ja od roku motam i pierwszy raz mam chustę, którą muszę sama złamać :hide: indiacz lniany
he he, ciekawe czy mi cierpliwości starczy, za miesiąc MUSI być złamana, bo m. z niej będzie korzystał, a nie wyobrażam go sobie motającego niezłamaną chustę :hide::twisted:
Karusku, ja teraz mało ruchu mam, to jak chcesz mogę Ci tego indiacza wysiedziec a nawet wyleżeć :rolleye: Mam już wprawę, wysiadywałam zarę:hide: działa....
Karusku, ja teraz mało ruchu mam, to jak chcesz mogę Ci tego indiacza wysiedziec a nawet wyleżeć :rolleye: Mam już wprawę, wysiadywałam zarę:hide: działa....
Dziękuję :D, właśnie też go grzeję teraz pod sobą :D
mamaslon
17-05-2011, 00:13
:lool:ło matko...to ja tez musze zacząć tak działać...zaraz przesle info dalej, niech sie moje tulipany podłamia :love:
Celebrianna
17-05-2011, 06:16
a ja od roku motam i pierwszy raz mam chustę, którą muszę sama złamać :hide: indiacz lniany
Dla pocieszenia dodam, ze indio lniane po zlamaniu jest niewiarygodnie miekkie, jak perla, czy grecja. Pozyczkuje wlasnie takie indio mandarine od zoany. Pierwsza chusta, ktora mi zal oddawac :-)