PDA

Zobacz pełną wersję : Punkty reputacji - lajki

Karusek
16-04-2019, 11:02
Starsi uzytkownicy forum moze pamietaja, ze forum mialo taka opcje, na dole pod kazdym postem
Bylaby mozliwosc przywrocenia tego? Byloby w ogole zapotrzebowanie ze strony uzytkownikow?

Nie zawsze jest czas, sily, checi, by sie udzielac w dyskusji, a w ten sposob latwo i szybko mozna bylo wyrazic poparcie dla osoby wypowiadajacej sie, nie zasmiecajac forum dlugimi cytatami i jedynym komentarzem "popieram"
Latwo tez bylo wyrazic wdziecznosc za pomocny post w przypadku proszenia o rade bez zasmiecania forum

Do zastanowienia sie, czy technicznie sie da i czy chcemy

(ilosc punktow reputacji i czy w ogole sa, byla widoczna tylko po klikaniu na nie, nie z automatu. Lubilam te opcje i troche jej brakuje)

gosia2809
16-04-2019, 11:23
znam to z innego forum (tutaj nie używałam albo było zanim przyszłam ;) ) ale obserwując to inne forum (duuuużo mniej użytkowników) to takie punkty, like itp powodują, że mało kto się udziela tylko klika "like", być może na naszym forum nie miałoby to miejsca bo jednak użytkowników jest sporo i wiele osób ma coś do powiedzenia ale jeśli miałoby to zapobiegać zaśmiecaniu forum i technicznie nie byłoby problemu to czemu nie.

marjen
16-04-2019, 11:39
Starsi uzytkownicy forum moze pamietaja, ze forum mialo taka opcje, na dole pod kazdym postem
Bylaby mozliwosc przywrocenia tego? Byloby w ogole zapotrzebowanie ze strony uzytkownikow?

Nie zawsze jest czas, sily, checi, by sie udzielac w dyskusji, a w ten sposob latwo i szybko mozna bylo wyrazic poparcie dla osoby wypowiadajacej sie, nie zasmiecajac forum dlugimi cytatami i jedynym komentarzem "popieram"
Latwo tez bylo wyrazic wdziecznosc za pomocny post w przypadku proszenia o rade bez zasmiecania forum

Do zastanowienia sie, czy technicznie sie da i czy chcemy

(ilosc punktow reputacji i czy w ogole sa, byla widoczna tylko po klikaniu na nie, nie z automatu. Lubilam te opcje i troche jej brakuje)

czasem chciałoby się dać "reputa", z tego co pamiętam szybko ta funkcjonalność poddała się wynaturzeniom :) i niekoniecznie teraz stałoby się inaczej?

Karusek
16-04-2019, 11:43
W zabawie reputowej chyba nie bralam udzialu
Zapomnialam nawet, ze byla :-D
ale ogolnie lubilam uzywac reputow. Zwlaszcza ze mozna bylo z komentarzem

kornflejka
16-04-2019, 11:52
Nie wiem czy da sie to przywrocic. Pewnie tak. Osobiscie nie uwazam, ze wyrazanie poparcia poprzez cytat i dwa slowa jest zasmiecaniem forum. Mozemy sie zastanowic nad tym .

Sowa
16-04-2019, 12:03
Dla mnie super opcja, zamiast pisać dziesiąty raz identyczny komentarz albo tak jak mówicie cytować, odpowiadać jednym słowem, można by dać łapkę w górę. Nawet jeśli będzie ogólnie mniej postów na forum, to nie uważam, żeby to było coś złego, wręcz przeciwnie. Bardziej cenię jakość komentarzy niż ilość, konkrety, trafne wypowiedzi. O wiele to lepsze niż zaśmiecone, przegadane wątki.

Karusek
16-04-2019, 12:09
Pytanie czy ogol uzytkownikow jest zainteresowany powrotem tej funkcji. Jesli nie bedzie zainteresowania, szkoda zachodu ;-)

HoliPoli
16-04-2019, 12:28
Nie wiem czy da sie to przywrocic. Pewnie tak. Osobiscie nie uwazam, ze wyrazanie poparcia poprzez cytat i dwa slowa jest zasmiecaniem forum. Mozemy sie zastanowic nad tym .

Ja uważam tak samo. Nie róbmy z forum drugiego Facebooka z lajkami

zulam
16-04-2019, 13:25
Obawiam się że technicznie się nie da, bo nie mamy narzędzia. edit sprawdziłam, być może sie da bo poszłoby to bez klucza, którego nie mamy.

Mi cytaty nie przeszkadzją.

Kreska
16-04-2019, 13:33
Ja chyba tez wole cytaty :) punkty reputacji to niewątpliwie kuszaca opcja ale czy nie zrobi się zbyt fejsbukowo wtedy?
A pod cytatem mozna napisac samo zgadzam się (albo nie) albo z rozwinięciem i dodatkowym komentarzem i to tworcze jest :)

gdzie-idziesz
16-04-2019, 13:53
Z drugiej strony to jeśli osoba A dyskutuje z osobą B i nie mogą dojść do porozumienia, to powtarzające się głosy poparcia dla B mogą stanowić bodziec dla A, by zastanowiła się, czy rzeczywiście miała rację. I realne wsparcie dla B, by czuła, że obrona swiuch wartości ma sens.

kornflejka
17-04-2019, 14:22
Troche poszperalam i widze, ze z jakiegos powod Jazzoo wylaczyla reputy. Mozna tu poczytac. (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/80291-Punkty-reputacji-czyli-PUNKTOszał?p=2095626&viewfull=1#post2095626) I dla mnie to jest argument przeciwko. Nie mamy pewnosci, ze sie znowu nie wymknie spod kontroli

gosia2809
17-04-2019, 15:02
oooo czyli jednak ominęła mnie zabawa z "reputami" ale chyba podziękowałabym jednak za nią jeśli mogłaby podążyć tym samym kierunkiem ;)

madagaskar
17-04-2019, 17:04
Pamięć juz nie ta ;-) ,ale nie było jakiejś awantury z tymi reputami? coś mi się tak majaczy

kornflejka
17-04-2019, 17:20
Pamięć juz nie ta ;-) ,ale nie było jakiejś awantury z tymi reputami? coś mi się tak majaczy
Czytajac takie posty (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/80291-Punkty-reputacji-czyli-PUNKTOszał?p=2096937&viewfull=1#post2096937) wnioskuje ze chyba byla awantura (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/80291-Punkty-reputacji-czyli-PUNKTOszał?p=2096636&viewfull=1#post2096636), ale przed moimi czasami jeszcze

martaj
17-04-2019, 22:38
były reputy, oj były, w innych czasach, ale gosiu w jak najbardziej Twoich, bo to już w moich było.
marjen, myslę, że niekoniecznie musialoby dojść do wynaturzeń tym razem... inne towarzystwo...
ja ich nie lubiłam, wolę lajki na fb i kciuka w górę mi brakuje tutaj

luliluli
17-04-2019, 23:09
Były reputy i była mega awantura, a jakże!
Wole forum bez tej opcji, zdecydowanie.

Sowa
17-04-2019, 23:12
O rany, zajrzałam do wątku i to nie o coś takiego mi chodziło zupełnie, tylko o zwykłą możliwość dania plusa konkretnej wypowiedzi, tyle :D A skoro się nie da, to zapewne przeżyjemy wszyscy ;)

Karusek
17-04-2019, 23:45
Zupelnie zapomnialam o tej zabawie reputowej i czy byla pozniej awantura (tzn. zabawe mi przypomnialyscie. Awantury i tak jue pamietam).
To byla fajna opcja dla bardziej niesmialych czy zabieganych
Ale sie nie upieram :-)
Tak mi sie przypomnialo, bo lubilam z niej korzystac

JustNik
18-04-2019, 00:06
Oj była awantura i to na cztery fajerki.
Mi cytowania nie przeszkadzają, zawsze można z długiej cytowanej wypowiedzi wyciąć część, co choćby wizualnie skróci wątek.
Ja akurat doceniam forum za możliwość krótszych bądź dłuższych wypowiedzi, jeśli zaczniemy mówić ze dłuższe nam przeszkadzają to zrobić ze fejsuk bis, a nie o to (chyba) nam chodzi.

Wiewiórka
18-04-2019, 08:38
oj pamiętam te awantury. Niektórzy specjalnie prowokowali dyskusje by co niektórym dać łapkę w dół w ilości hurtowej
Choć z drugiej strony tego towarzystwa awanturującego się już nie ma

muzakate
18-04-2019, 12:23
To ciekawe :) nie pamiętam tego, nastałam, widząc po postach, po tym jak jazzoo wyłączyła te "reputy". Trudno mi sobie wyobrazić, jak te prowokacje wyglądały, oczywiście wierzę, że tak było :)

Mi brakuje takiego "lajka" albo "dislajka", żeby wyrazić to, że zgadzam się z jakąś opinią, albo się nie zgadzam. Nie odczuwam potrzeby za każdym razem, aby zostawić ślad w postaci komentarza, taka forma by mi się podobała.

Może by coś na jakiś krótki czas włączyć i spróbować jak będzie działać?

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

gosia2809
18-04-2019, 14:04
były reputy, oj były, w innych czasach, ale gosiu w jak najbardziej Twoich, bo to już w moich było.
marjen, myslę, że niekoniecznie musialoby dojść do wynaturzeń tym razem... inne towarzystwo...
ja ich nie lubiłam, wolę lajki na fb i kciuka w górę mi brakuje tutaj

patrząc na daty to faktycznie tak było ale chyba byłam zajęta czymś innym bo kompetentnie ich nie pamiętam ;p i w sumie myślałam, że to chodziło o takie samo coś jak lajki na fb bo z czymś takim spotkałam się na innym forum

Jasiek
18-04-2019, 20:08
patrząc na daty to faktycznie tak było ale chyba byłam zajęta czymś innym bo kompetentnie ich nie pamiętam ;p i w sumie myślałam, że to chodziło o takie samo coś jak lajki na fb bo z czymś takim spotkałam się na innym forum

Istnieje funkcja (wtyczka) typu kciuk w górę i osobiście mi się też znacznie bardziej podoba.

nika023
19-04-2019, 11:09
Po aktualizacji mam jakieś kiny. Czycto są takie tapatalkowe reputy? Ktoś wie o co chodzi z nimi? Dostaję za założenie wątku, odpowiedź, mogę dać czyjemuś postowi, bez sensu.
A co do reputow, to tych tutaj nie miałam okazji poznać, ale na wch są i były używane (przy większej aktywności forumowej) i całkiem spoko to było.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jasiek
20-04-2019, 00:30
Po aktualizacji mam jakieś kiny. Czycto są takie tapatalkowe reputy? Ktoś wie o co chodzi z nimi? Dostaję za założenie wątku, odpowiedź, mogę dać czyjemuś postowi, bez sensu.
A co do reputow, to tych tutaj nie miałam okazji poznać, ale na wch są i były używane (przy większej aktywności forumowej) i całkiem spoko to było.

Nic o kinach nie wiem, ale to może być że to jakieś wewnątrz-Tapatalkowe ustrojstwo.

W 'Like'-ach (vs Reputy) podoba mi się to, że - jak pisze muzakate - mogą zastąpić posty typu "Ale fajnie", czy "Popieram". Czyli bardziej dotyczą danej wypowiedzi niż osoby jako takiej.

nika023
20-04-2019, 06:43
Nic o kinach nie wiem, ale to może być że to jakieś wewnątrz-Tapatalkowe ustrojstwo.

W 'Like'-ach (vs Reputy) podoba mi się to, że - jak pisze muzakate - mogą zastąpić posty typu "Ale fajnie", czy "Popieram". Czyli bardziej dotyczą danej wypowiedzi niż osoby jako takiej.Też myślę że to od tt.
Dla mnie reputy też są fajne w sytuacji, gdy podczytuję z doskoku jakąś żwawą dyskusję i jak już mam czas żeby odpisać, to wątek jest 10 stron dalej, już zupełnie o czym innym. I się wbijam ze swoim postem, który wraca do zagadnienia, o którym już wszyscy wszystko powiedzieli ;) a tak to bym reputnęła, dodała komentarz ewentualnie

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

nika023
30-09-2021, 13:32
@muzakate @zulam tutaj @Jasiek pisze, że jakieś wtyczki (w tamtym momencie) typu „like” były dostępne

muzakate
30-09-2021, 13:53
Nawet się tu wypowiedziałam :)

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

zulam
30-09-2021, 13:57
Ale nie są. My w ogóle mamy to forum ciut nielegalnie od zamierzchłych czasów, jeszcze przed Sakahet, hasła zgubiły sie do obsługi platformy. Np próbowałam dodać emotikony i nie dało rady. Serwer i domenę to już ogarniamy na bieżąco ale samo narzędzie jest niekoniecznie aktualne. Może zgłębię temat zmiany platformy ale jeśli się ktoś zna to chętnie przyjmę dobre rady.

Jasiek
01-10-2021, 10:17
A jakie było pytanie?

zulam
01-10-2021, 10:29
A jakie było pytanie?

Czy mozna zrobić opcję "like" za posta, jak na twarzoksiążce
- w komputerowej wersji forum
- w mobilnej wersji forum
- w taptalkowej wersji forum.

Jasiek
01-10-2021, 10:51
A jest konsensus że chcemy? [ja tam uważam że ma sens, korzystam z innego forum które to robi - choć oni upgradeowali się do czegoś innego niedawno]
Jak tak to kiedyś popatrzę (nie obiecuję żadnych terminów) czy się da.

Już nie pamiętam na czym utknęliśmy w kwestii licencji na vBulletin.

Anyczka
01-10-2021, 10:52
Ale nie są. My w ogóle mamy to forum ciut nielegalnie od zamierzchłych czasów, jeszcze przed Sakahet, hasła zgubiły sie do obsługi platformy. .

A co się w ogóle dzieje z właścicielką naszego forum, bo czyz nie jest nią wciąż kornflejka...? Czy też może zulam niepostrzeżenie została i głównym adminem, i właścicielem, a mi to umkneło?;)) Wiecie, ja myślę, ze my to w ogóle taki dinozaur jestesmy, że czapki z glów. Jak komuś opowiadam o forum, to młodszym muszę wyjasnić, że wiecie, przed fb były takie miejsca w necie, które nazywały się fora...

Jasiek
01-10-2021, 10:57
A co się w ogóle dzieje z właścicielką naszego forum, bo czyz nie jest nią wciąż kornflejka...?

Chyba ma się dobrze. Przesyła mi regularnie korespondencje techniczną dot. forum - jeśli taka się pojawia.

zulam
01-10-2021, 15:52
A jest konsensus że chcemy? [ja tam uważam że ma sens, korzystam z innego forum które to robi - choć oni upgradeowali się do czegoś innego niedawno]
Jak tak to kiedyś popatrzę (nie obiecuję żadnych terminów) czy się da.

Już nie pamiętam na czym utknęliśmy w kwestii licencji na vBulletin.

Na niczym, zgubiły się.
Jak masz zasoby czasowe możemy przemyśleć przejście na inną platformę, jeśli ma taki układ jak tu, a daje więcej możliwości np można łatwiej wgrać zdjęcia. Ale musi mieć multicytaty ;)

A co się w ogóle dzieje z właścicielką naszego forum, bo czyz nie jest nią wciąż kornflejka...? Czy też może zulam niepostrzeżenie została i głównym adminem, i właścicielem, a mi to umkneło?;)) Wiecie, ja myślę, ze my to w ogóle taki dinozaur jestesmy, że czapki z glów. Jak komuś opowiadam o forum, to młodszym muszę wyjasnić, że wiecie, przed fb były takie miejsca w necie, które nazywały się fora...
Kornflejka jest właścicielem, ja głównym adminem, Jasiek głównym technicznym, konto forumowe ma dwóch właścicieli i wszystko hula.