PDA

Zobacz pełną wersję : jakie pieluchy wybrac

Isolt
18-09-2018, 23:06
Przy trzecim dziecku naszło mnie (wreszcie ;) ) na pieluchy wielo. Wymyśliłam, że chcę spróbować z AIO, bo nie ogarniam tych różnych wkłądów i innych metod. Tylko czym one się różnią? Co wybrać? Jest tego TYLE na rynku, że zbaraniałam.
Wizualnie podobają mi się Bambino mio i Close ze względu na ladne obrazki ;) Ale może są beznadziejne jeśli chdozi o chłonność, czy coś. Doradzicie czym się różnią i co wybrać na początek?

jul
19-09-2018, 00:27
- najpopularniejsze ze względu na stosunek koszty/łatwość użycia/łatwość prania/czas suszenia są kieszonki - generalnie bierzesz byle szmatkę (choć im chlonniejsza, tym lepiej), składasz i wsuwasz do pieluszki, bez specjalnej gimnastyki zapinasz na dziecku - wrzucasz do pralki po wyjeciu wkładu ze środka, schnie oddzielnie = stosunkowo szybko
- prościej - all-in-one (AIO), czyli wszystko jest zszyte ja stałe, nie musisz się zastanawiać co z czym i do czego, ale stosunkowo droższe i najwolniej schnie

dla mnie wadą obu tych rozwiązań jest to, że nie możesz prać w wysokiej twmperaturze samej warstwy przy pupie, a częste pranie pulu (niecieknącej warstwy zewnetrznej) w 90 stopniach może go zniszczyć

- snap-in-one (SIO) (moje ulubione pieluszki z pulem ze względu na możliwość prania oddzielnie wkładów przy pupie i otulaczy przy jednoczesnej łatwości zakładania) - wklady chłonne przypina się do nieprzemakalnych gatek na napki - przypinanie nie jest specjalnie skomplikowane, dość łatwo się zakłada, wymaga dedykowanych wkładów (wychodzi drożej niż kieszonki), ograniczona ilość modeli na rynku (kiedyś itti bitti, close, grovia - nie wiem jak teraz), niektórzy nie lubią napek w pieluszce czy konkretnych pieluszek - grovie były mało chłonne, lubilam pozostałe 2: itti bitti - niektorym ciekły lub wydawały się za sztywne, close - na rzepy, a większość woli zapięcia na napki, w v1 (starsze) były małe, dzieci szybko wyrastały, przy tym dość grube lub miękkie, v2 były miękkie, ale mniej chłonne (nie wiem czy te teraz się zmieniły)

- osobno otulacz i wkład, np flip - można użyć dowolnej szmatki - tanio, można prać oddzielnie, ale upierdliwiej się zakłada bo wkład nie jest przymocowany do majtasów (otulacza)

jeśli chcesz zakładać wielo od czasu do czasu dla wietrzenia pupy (jak wyczytałam w innym miejscu), to możesz się zastanowić nad zestawem formowanka (czyli pielucha zapinanana pupie bez wodoszczelnej warstwy - są modele wpinane, kieszonki, z przyszytym na stałe wkladem - czyli jak wyżej), a na nią wełniane spodenk (mogą być dedykowane wełniane otulacze zapinane, w kształcie majtek, z nogawkami czyli longi, ale zwykłe wełniane spodenki u nas też dawały radę). Jest to rozwiązanie najbardziej przewiewne, brzmi skomplikowanie, ale tak na prawdę jeśli co jakiś czas sprawdzasz czy formowanka nie jest mokra, dziecko nie leży w mokrej na brzuchu godzinami, to grubsze wełniane spodenki nawet nie wymagają specjalnych zabiegów, bez lanolinowania (czyli kąpieli w wodzie z rozpuszczoną lanoliną i kapką mydła co kilka prań) nie powinny przesiąknąć.

Kreska
19-09-2018, 00:33
Jul! Wspaniale streszczenie wielopieluch :D

annia
19-09-2018, 00:49
Isolt, chcesz trochę kieszonek na próbę? Mogę Ci pożyczyć jakieś 7-10 szt, zobaczysz czy Ci pasuje.

Wiewiórka
19-09-2018, 02:23
O swpoch priorytetach nic niepiszesz. Jakie masz możliwości finansowe również. Warto było zacząć temat z pieluchami już przy pierwszym dziecku, byłoby bardzo oszczędnie. Ładne obrazki to dodatek nic nie znaczący. Wypróbuj najlepiej różne systemy. To nie jest takie trudne jakby się wydawało.

Isolt
19-09-2018, 08:40
O swpoch priorytetach nic niepiszesz. Jakie masz możliwości finansowe również. Warto było zacząć temat z pieluchami już przy pierwszym dziecku, byłoby bardzo oszczędnie. Ładne obrazki to dodatek nic nie znaczący. Wypróbuj najlepiej różne systemy. To nie jest takie trudne jakby się wydawało.Szczerze mowiac od takich "porad" to mi sie odechciewa wielopieluchiwac.

Czy masz moze cos do powiedzenia w temacie- to znaczy o roznicach miedzy roznymi firmami (w szczegolnosci w aio)?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

pasquda
19-09-2018, 08:44
AIO - osobiście nie lubię tych, co maja przyszyty z jednej strony kilometrowy jęzor i trza go upychć w środku. Od takich AIO lepsze kieszonki, bo upycha sie tez, ale wkład krótszy.
Bambiono Mio nie maja takie długiego jęzora, więc nie one są ok. Ale np Smartbottoms, modne w pewnych kręgach, no nie na moją cierpliowść;)
Bambiono Mio są cenowo atrakcyje wśród AIO. I ładne.

Danala
19-09-2018, 09:29
Jak przymierzałam się do wielo to wypożyczyłam na 2-3 tygodnie zestaw różnych pieluch (15szt) w tym sporo AIO ale wielo to jednak nie moja bajka... Jeśli chcesz to odnajdę namiary.

Isolt
19-09-2018, 10:31
AIO - osobiście nie lubię tych, co maja przyszyty z jednej strony kilometrowy jęzor i trza go upychć w środku. Od takich AIO lepsze kieszonki, bo upycha sie tez, ale wkład krótszy.
Bambiono Mio nie maja takie długiego jęzora, więc nie one są ok. Ale np Smartbottoms, modne w pewnych kręgach, no nie na moją cierpliowść;)
Bambiono Mio są cenowo atrakcyje wśród AIO. I ładne.I to jest konkret :)! Wlasnie jedna dziewczyna na fejsie chce mi sprzedac smart bottoms, ale kurcze, 110zl za uzywana pieluche...?

Uzywane to ja bym chyba tylko z forum mogla kupic, a najchetniej to bym zainwestowala w 2-3 nowe na probe.

Chce z nich korzystac "po domu". Poki co zamowilam jakas z aliexpresu, domyslam sie, ze to pewnie slaba opcja, ale sliczna byla ;)

kustafa
19-09-2018, 10:46
isolt, rozumiem, że kuszą cię AIO bo wydają się najprostsze w obsłudze ;)
ale są najmniej praktyczne, bo długo schną (a na kaloryferze ich nie położysz z uwagi na PUL) oraz nie dają możliwości dostosowania chłonności wkładu w zależności od sytuacji.

IMO najlepiej pożycz kilka AIO, kilka kieszonek z wkładem oraz kilka otulaczy (PUL oraz wełnianych) z formowankami oraz zobacz, co ci się najlepiej sprawdza, co najwygodniejsze i co najmniej kłopotliwe (rozumiem, że przy trójce dzieci ten czynnik jest nie bez znaczenia). ja świadomie zaczęłam wielopieluchować dopiero po rozszerzeniu diety, bo nie wygobrażałam sobie zmywania jajecznicowych kup kilka razy dziennie ;) gdybyś miała jakieś pytania, śmiało pisz tu lub na pw.
powodzenia!

grazyna
19-09-2018, 10:57
Mogę się podpiąć, Isolt? ;) Ja używam wielo w domu i to też nie zawsze, ale chciałabym kupić coś nowego. Mam GroVia i one są spoko, ale mam na rzepy, które już przy drugim dziecku nieco puszczają. Polećcie, stare wyjadaczki wielopieluchowe, jakieś fajne otulacze albo SIO, ładnie proszę :). Mogą być też wełniane. Czego szukać, a najlepiej podajcie namiar na sklep z przyjaznymi cenami :D. Ja wsiąkam strasznie w te strony, porównuję, czytam i nic z tego nie wynika. Trzeba mi konkretu. Ratunku!

I jeszcze potwierdzę za dziewczynami, mi też AIO nie pasują ze względu na długie schnięcie...

Kreska
19-09-2018, 11:01
Jest tez opcja jak tots bots. To aio, ma dlugi jezor, wkladany do srodka, w czasie sxhniecia rozwijany i schnie szybko, razie potrzeby zwiększenia chłonności da sie dołożyć dodatkowy wkład.
Ja bym kupila na próbę kilka roznych aio jesli ta opcja wydaje Ci się najbardziej kusząca plus kieszonke na próbę (moze sie okaze ze nie takie to złe.
Ale osobiście najbardziej lubie otulacz z wkladem ew grovie. Jak jest tylko sik to do prania wrzucasz sam wklad i bierzesz świeży, pierzesz wkłady na 60 czy nawet 90stopni i nic sie z nimi nie stanie. Otulacz schnie ekspresowo.

(Jakis tots bots może sie u mnie znalezc do wydania)

Grazyna-konkretnie to-grovia z dopinanymi wkladami jako SIO.
Otulacze welniane sa ekstra! Ja najbardziej lubie ecodidi (chyba chwilowo nie szyje welnianych niestety...) i puppi- miekka fajna ciebka welenka.
Z pulowych niezawodny jest flip, z kolorowych fajne ma MonikaK (Nappime)

plejady
19-09-2018, 11:05
dziewczyny, teraz sa tez aio, ktore dzieki temu ze maja wyciagane jezory to schna porownywanie szybko jak wklady do kieszonek :)
tam nic nie jest zszyte, zatem szybciej schnie :)
niektore aio maja np. 2 jezory (tez nie zszyte rzecz jasna :) )\

https://images92.fotosik.pl/40/fe68135eeef05e82med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fe68135eeef05e82)

https://images92.fotosik.pl/40/f4fb96935c7fe0b9med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f4fb96935c7fe0b9)

pasquda
19-09-2018, 11:08
Długość schnięcia AIO zależy od tego jak jest ona zaprojektowana. Tak jak Mamru pisała, Bambino Mio nie schna długo. Jak ja pisałam, Bumgenius z majtającymi jęzorami tez nie schnie długo. Tots Bots też z tego samego tytułu - jęzor wyjmowany. Natomiast np Bumgenius AIO w wersji Elemental, czyli tej, gdzie wklady sa przytwierdzone na stale z obu koncow, schną o wiele dłużej.

jeśli chodzi o łatwość to tak jak ktos juz pisał, wbrew pozorom AIO wcale niekoniecznie sa najłatwiejsze. Dla mnie najsprawniej działały Milovia kieszonki. Oraz na poczatku otulacz plus tetra - tanio,szybko i higienicznie, bo tetre mogłam sobie prac i w 90 stopniach.

Ah, i jesli chcesz, by sobie pupa odpoczywala miedzy jednorazowkmi, to warto przyjrzec się, co jest 'od pupy' - jaki materiał. Polar bywa, że odparza dupska/dupeńki.

Isolt
19-09-2018, 11:16
Ale ze otulacza sie nie pierze przy kazdym siku?
I ile w takim razie potrzeba wkladow do kieszonki jednej ( tak na poczatek i na dzien)?

Mam dwa otulacze z polaru z lumpka ;) ecobotts sie nazywają i szczerze mowiac to wkladanie tam luzem czegos wydaje mi sie niezbyt wygodne.

annia
19-09-2018, 11:18
A Hela dużo sika? Jeśli nie, to jeden spokojnie wystarczy. Możesz wkładać dwa wklady np. na drzemkę, żeby było chłonniej, a na czas aktywności - jedną. Będzie jej wygodniej się ruszać.

Ponawiam propozycję, mogę Ci podrzucić kieszonki choćby dziś.

plejady
19-09-2018, 11:21
Isolt powiedzialabym ze pranie otulacza (PUL) zalezy od moczu dziecka, jesli np. nie zabkuje to mysle ze mozna wykorzystac go ponownie; co do wkladow to zalezy czy wystarczy Ci 1 wklad (chlonniejszy) czy np. 2 (o podobnej chlonnosci razem niz ten 1), takze wszystko zalezy ile wklad/y wytrzyma/ją - jak mniej to trzeba bedzie wiecej zmian, zobacz ile teraz macie zmian i dzieki temu bedziesz mogla oszacowac ile zmian wielo Wam potrzeba
nam do wkladow najlepiej sprawdzaja sie wklady magabi lub formowanki, niektore otulacze maja zakladki, ktore pomagaja przytrzymac wklad w pieluszce :)

kustafa
19-09-2018, 11:21
grazyna, grovia jest też w wersji na napki.
z wełnianych otulaczy polecam puppi, kokosi, zufizo (wszystkie marki naszych forumek). mają różne wersje rozmiarowe, co ułatwia wybór. puppi wychodziło cenowo najdrożej oraz było najmniejsze: ich rozmiar XL odpowiadał one size u zufizo, kokosi rozmiarowo jakoś po środku. puppi najwęższe w kroku, kokosi ciut szersze, zufizo sporo szersze w kroku. pamiętaj przy wełnie o lanolinowaniu.
a jeśli chcesz założyć wełnę na noc to chłonna formowanka + wełniane gatki. mi się super sprawdzały storchenwiege (dostępne w 3 rozmiarach), ale wiele mam szyjących robi równie dobre. jak porządnie zalanolinujesz, to będą pancerne i wytrzymają nawet największy sik :)

co do promocji to jest ciężko - nowe pieluchy są drogie, promki to zazwyczaj -10 lub -20%. warto kupić używane tu lub przez fb. niedrogie nowe wielo szyje też nasza forumowa agis.
moje ulubione marki (i IMO najładniejsze wzory) to babyetta, nappime, kokosi, grovia (reszty nie pamiętam).

isolt, jeszcze jedna rzecz: najbardziej popularnym rozwiązaniem w wielopieluchowaniu są kieszonki. istnieją 2 typy: z przeszyciami przy gumkach (np. chinki, bumgenius i wiele innych) oraz bez przeszyć (babyetta, nappime, część modeli kokosi). te pierwsze mają chyba więcej zwolenników, niż drugie. używając kieszonek bez przeszyć trzeba po założeniu sprawdzić, czy nie wystaje w kroku kawałek polarka, bo wtedy pieluszka może przeciekać. dla niektórych to kłopot, ja jednak polecam bardzo pieluszki bez przeszyć, bo są węższe w kroku i IMO wygodniejsze dla dziecka, które rozwija się ruchowo.

miejcie na uwadze, że pisze to matka dziecka odpieluchowanego 3 lata temu, więc sporo mogło sie pozmieniać jeśli chodzi o firmy ;)

Isolt
19-09-2018, 11:26
Ale do kieszonki sie wklada jeden wklad i calosc po zasikaniu do prania? Czyli trzeba miec conajmniej tyle pieluch, co ilosc sikniec?

Anniu kochana, ja bym chyhba wolala kupic, bo boje sie ze cos zepsuje (szczegolnoe ze nie mam poki co o pkeluchach bladego pojecia), ale wszystkije uwagi i wskazowki mile widziane ;)

A.pranie? Trzeba w jakims specjalnym proszku, z odkazaczem i tak dalej?

kustafa
19-09-2018, 11:33
Ale do kieszonki sie wklada jeden wklad i calosc po zasikaniu do prania? Czyli trzeba miec conajmniej tyle pieluch, co ilosc sikniec?

A.pranie? Trzeba w jakims specjalnym proszku, z odkazaczem i tak dalej?

1. Jak kieszonka zasikana, to wymieniasz całość. Niektórzy zmieniają wielo juz po pierwszym siknięciu, ja zmieniałam po kilku godz., jak pielucha była już "pełna". Dziennie schodziło mi ok. 4-5 pieluch (przy czym mój syn niemal od zawsze sygnalizował kupę, więc dwójeczka była w 99% przypadków na nocniku). Mój pieluszkowy stosik miał kilkanaście sztuk kieszonek + 5 formowanek nocnych i 2-3 otulacze wełniane.
2. Pranie robiłam co 2-3 dni. Proszek normalny z odkażaczem (nappi fresh). A do wiadra, w którym trzymasz brudne - kilka kropel olejku z drzewa herbacianego.

pasquda
19-09-2018, 11:37
Co do prania, to jesli co kilka dni, to trzeba brudną przeplukac po zdjęciu, bo taka zasikana po 2-3 dniach no to...ale ja mam nadwrażliwośc węchową;)

plejady
19-09-2018, 11:37
Isolt zalezy jakie wklady chlonne dobierzesz - moze byc 1 wklad+1 pielucha=1 zmiana albo np. 2 wklady+1 pielucha=1 zmiana

pranie najlepiej w proszku do bialego, temp. najlepiej 60 stopni
jesli 40 stopni to z nappy freshem koniecznie
program jak do mocno brudnego prania, zalecane jest dodatkowe płukanie (i pranie z programem wstepnym)

Isolt
19-09-2018, 11:45
Isolt zalezy jakie wklady chlonne dobierzesz - moze byc 1 wklad+1 pielucha=1 zmiana albo np. 2 wklady+1 pielucha=1 zmiana

pranie najlepiej w proszku do bialego, temp. najlepiej 60 stopni
jesli 40 stopni to z nappy freshem koniecznie
program jak do mocno brudnego prania, zalecane jest dodatkowe płukanie (i pranie z programem wstepnym)

Łałałiła i to podobno jest tansza opcja niz jednorazowki?;)

Kreska
19-09-2018, 11:49
Ha! Dlategi najlepiej finansowo wychdzi otulacz i wklady. Masz 3-5otulaczy i 20wkladow (zalezy oczywiscie od ilosci sikania ilosci kup, czy wyciekaja na otulacz, czestosci prania i tego czy masz suszarke ;) pul do suszarki nie, ale wklady sa szybko suche i w dodatku mieciutkie :))

kustafa
19-09-2018, 11:52

nie jest tańsza :D

wiesz, to trochę jak z chustami. kupujesz na początku używanego pasiaka za 150 zł i cieszysz się, że zaoszczędziłaś 500 zł na wózku. a potem wkręcasz się w chustoświat i zanim się obejrzysz polujesz na nowe wypusty i HW za cenę dwukrotrnie większą niż spacerówka ;)

krówka
19-09-2018, 11:56
Dokładnie jak kreska otulacz i wkłady najtaniej i najzdrowiej... Wkłady mozesz moczyć w kwasku, sodzie... temp. 90 stopni i słońce... nic się nie dzieje... otulacz to ręcznie wypłuczesz bez kiszenia w wiaderku.... Jak nie trzeba to otulacza nie zmieniasz tylko wkład.

Kieszonki dla kogoś z rodziny bo ty wrzucisz co trzeba i zakłada sie jak pampersa. Schną szybko. Mozna uzyć jak otulcza czyli wkład na wierzch.

Do otulacza i kieszonki te same wkłady mozna dobrać...

Napi starczy na wiele prań.

Polecam bazarek u nas, bo rady i doswiadczenie tez cenne.

plejady
19-09-2018, 12:16

hihi to zalezy w co zainwestujesz i co potem z tym będziesz chciala zrobic :)

dla pierwszej na poczatku mialam zestaw 10 nowych chinek w komplecie z 2 wkladami mikrofibrowymi kazda, potem powymienialam troche na bambusy, ale ogolnie byl 1 wydatek na 300 zł, z kolejnymi dziecmi bylo troche inaczej :D

annia
19-09-2018, 12:40
Anyczka kiedyś robiła wnikliwą analizę składu i wyszło jej, że Nappy Fresh to niemal w 100% soda oczyszczona, tylko 10x drożej niż w spożywczaku.

Ja kupuję w Rossmannie Waschsodę (https://www.rossmann.pl/Produkt/domol-soda-czyszczaca-500-g,344162,6195) i dosypuję do prania. Z tym, że ja piorę pieluchy w 60 st, nie wierzę w 40. :)

I w związku z tym naprawdę mogę pożyczyć, co się miało zepsuć to się już zepsuło. :)

jul
19-09-2018, 13:00
teraz nie wielopieluchuję, może znów zacznę

prałam na 60 stopni z mniejszą ilością proszku, ale z dodatkiem sody, razem pieluchy i jasne ubrania (nie zauważyłam szkody dla ubrań ze względu na wspólne pranie, mąż twierdzi że gumki od gatek mu się szybciej psuły przez wyższą temp), raz na jakiś czas pieluchy np z recznikami, prześcieradłami, na 90 stopni i ew dodatkowe płukanie (żeby nie było widać piany - detergenty czasem odkładają się w pieluszkach i innych rzeczach też, powodując twardnienie i mniejszą chłonność. Wydaje mi się, że ten sposób prania nie powieksza znacząco kosztów.

plejady
19-09-2018, 13:00
annia przede wszystkim wazne jest aby "odkazacz" mial aktywator, a soda nim nie jest, zatem dosypanie samej sody nie zastapi (np) nappy fresha

a co do mniejszej ilosci proszku to istotne jest to tylko przy sztucznych wkladach (mikrofibra), przy naturalnych (bambus, konopie, len, bawelna) nawet wazne jest zeby dawac "pelna miarke"

jul
19-09-2018, 13:05
no tak, tu każdy ma własne przemyślenia zależne też od wody, pralki, detergentów - widzę że pełna miarka nie wypłukuje się porządnie z pieluch a i z samych ubrań, a nie chcę tej chemii w kontakcie ze skórą, więc teraz daję trochę mniejsze ilości i do zwykłego prania.

plejady
19-09-2018, 13:12
to nie sa tylko moje przemyslenia :)
nie jestem chemikiem, ale lubie czytac co pisza ;)

odnosnie tego, ze proszek sie nie wyplukuje to obstawialabym, ze ma w sobie wypelniacze :/ latwo zrobic prosty test: wsypac lyzeczke proszku do szklanki z woda, zamieszac, odczekac, ewentualnie jeszcze raz zamieszac i wszystko powinno sie rozpuscic, jesli nie to sa w skladzie wypelniacze, ktore potem m.in. osadzaja sie na ubrankach i moga powodowac alergie :/

grazyna
19-09-2018, 13:27
Zgłębię wszystko wieczorem, dzięki za wszelkie typy! Co do grovii, wiem, że są na napy, miałam i nie zagrało między nami ;). Lubię na rzepy, bo łatwiej mi się reguluje, ale wkurza mnie, że po jakimś czasie ich moc słabnie. Ech, ciagle kompromisy ;).

kustafa
19-09-2018, 13:30
grażyna, z czasem zrobi sie jeszcze weselej jak twoje dziecko nauczy się samo rozpinać rzepy ;) wtedy przesiadka na napki obowiązkowa

jul
19-09-2018, 13:36
no nie wiem - kupuję niemieckie płyny, żeby tych wypełniaczy było mniej - może mam za twardą wodę. Ale już nie będę ciągnąć tematu, bo to OT

w temacie - w stosunku wygoda/higiena naj imho są SIO - lubiłam i sprawdzały się u nas i close, i grovia i itto bitti, a w przewiewności formowanka i wełniane spodenki czy otulacze - jak często się zmienia (co w domu w dzień nie jest aż takim wyzwaniem), to wełnianych portek nie trzeba jakoś super czesto prać, a jak dziecko się już trochę rusza, a nie leży na brzuchu, i jest ciepło, to po domu/po ogrodzie i same formowanki można zakładać (szybko widać że poszlo siusiu i szybko się zmienia)
fornowanki - z działających firm - miałam i lubiłam kokosi, poza tym nieistniejące baby jungle. Ze względu na to, że tu odpada kwestia nieprzemakalności, co bywa słabym punktem przy pieluszkach pulowycg, to niemal wszystkie, które nie krępują ruchów dziecku, będą ok - zostaje kwestia czy wygodniej komu mieć wklad przyszyty, wszyty, wpinany czy wsuwany w kieszonkę.

pasquda
19-09-2018, 14:35
Byłam widziana nad garem, gotująca wkłady czy tetrę:-) Fajne, oldschoolowe tematy;) Oraz trzymajac za pul Bumgeniusa co by same wkłady te przyszyte zamoczyć we wrzatku hihi hi. No ale jak kupuje używane, to muszę, inaczej się uduszę.

Co do zwykłego prania, to w 60 stopniach piorę, zazwyczaj z dodatkiem mitycznego Nappy fresh, ale to wtedy gdy była kupa lub śmierdzący sik. Pieluchy piorę razem z bielizna naszą. W proszku do białego, ale tylko takiego używam do wszystkiego, bo znajomy chemik kiedys mi powiedział, że proszek do białego jest 'zdrowszy'.

Co do ekonomiczności - da się taniej, da sie drożej. Taniej jest pieluchowac od początku, i kolejne dzieci w tym samym. Taniej jest otulacz plus tetra niż różne zaawansowane technologie pieluszkowe. Ale to często robi sie hobby jak każde inne;) Ale jest ladniej i trochę ekologiczniej niz jednorazowo.

Isolt
19-09-2018, 14:40
A co to wlasciwiwe sa formowanki? Bo jeszcze to jest dla mnie niezrozumiale.

I jeszcze: z fejsbukowych rozmow wynika, zase pieluchy "nabieraja chlonnosci". Znaczy co, trzeba je lamac jak chusty? Na poczatku przeciekają? Nie ogarniam.

jul
19-09-2018, 14:47
formowanki - pielucha o kształcie pampersa, ale bez warstwy nieprzemakalnej. Możesz na nią założyć otulacz z pulu lub wełny też w kształcie pampersa, w formie majtek z lekko obniżonymi nogawkami i podwyższonym stanem (piękny vintage ;)), wełniane spodenki lub nic, ale wtedy wilgoć będzie wyczuwalna na zewnątrz.

pieluchy nabierają chłonności jak ręczniki - nowy ręcznik wchłonie mniej wody, niż po kilku praniach (zaś po jakimś czasie - zależy od jego jakości - zacznie łysieć i też będzie chłonął mniej)

plejady
19-09-2018, 14:48
Isolt formowanka to pieluszka, ktora chlonie cala swoja powierzchnia, ale potrzebuje otulacza, zeby wilgoc nie przeszla na ubranko

co do nabierania chlonnosci to dotyczy to tylko naturalnych materialow, mikrofibra jest w pelni chlonna juz po pierwszym praniu, natomiast naturalne wklady (bambus, konopie, len, bawelna) nabieraja chlonnosci za kazdym razem gdy je pierzesz, maja w sobie naturalne olejki, ktore musza sie wyplukac, wtedy wklad jest w pelni chlonny, zalecane jest min. 5 pran, ale oczywiscie mozesz uzyc wkladu juz po 1 praniu, tylko nie bedzie mial on takiej chlonnosci jak po 5 :) to tak samo jak kupujesz nowy recznik i dopiero z czasem zaczyna on ladnie chlonac :)

grazyna
19-09-2018, 14:57
grażyna, z czasem zrobi sie jeszcze weselej jak twoje dziecko nauczy się samo rozpinać rzepy ;) wtedy przesiadka na napki obowiązkowa
Wiem, wiem, ja już dwójkę starszą tak mieszanie wielopieluchowalam ;)

Agna
19-09-2018, 15:15
jul - blisko mi do ciebie z praniem pieluch :) Nigdy nie dawałam całej miarki proszku. Po co, skoro w połowie dopierało się tak samo? Tylko ja w 40st. z NF.

Moim ulubionym systemem były formowanki flanelowe i otulacze. Nigdy nic mi nie przeciekało, nie uciekało bokiem, dawały radę na nocki. Nie przesuwały się na pupie w żadną stronę nawet na ruchliwym dziecku.

kustafa
19-09-2018, 15:21
co do nabierania chlonnosci to dotyczy to tylko naturalnych materialow, mikrofibra jest w pelni chlonna juz po pierwszym praniu, natomiast naturalne wklady (bambus, konopie, len, bawelna) nabieraja chlonnosci za kazdym razem gdy je pierzesz

formowanek z mikrofibry nieeee polecam, chyba juz lepiej pampki.
mikrofibra to sztuczne włókno, często silnie wysusza i podrażnia skórę. nadaje się na wkłady do kieszonek, IMO na nic więcej.

chocianek
19-09-2018, 20:06
Ja stosuję, otulacz i tetre. Jak dla mnie najprostsza sprawa :) Nie ogarniam kieszonek, Aio, formowanek itp. No za trudne to dla mnie:hide: Mam z 10 otulaczy i z 40 tetry, piorę mniej wiecęj co 4 dni. Otulaczy czasami używam po raz kolejny, zależy jak mocno zasikana była tetra. Otulacze mam od forumowej Agis, Kokosi, Nappime, babyetta i najbardziej lubię nappime, no idealnie pasują na pupe Antka. Jednorazówki używam na noc, Antek jeszcze sporo je i sika w nocy i jak gdzieś wyjeżdżamy, jak np. do lekarza do Pzn.

chocianek
19-09-2018, 20:18
A tak to u mnie wygląda :cool: niestety już nie długo trzeba będzie w domu suszyć https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/468e44a823109654994711fa2a4236d8.jpg

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Isolt
19-09-2018, 22:36
A tak to u mnie wygląda :cool: niestety już nie długo trzeba będzie w domu suszyć https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/468e44a823109654994711fa2a4236d8.jpg

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Wygląda odlotowo :) a jak muszą ładnie wiatrem pachnieć :)

chocianek
20-09-2018, 08:24
To prawda:) No i tak naprawdę pół h i suche

plejady
20-09-2018, 10:40
formowanek z mikrofibry nieeee polecam, chyba juz lepiej pampki.
mikrofibra to sztuczne włókno, często silnie wysusza i podrażnia skórę. nadaje się na wkłady do kieszonek, IMO na nic więcej.

nigdzie nie pisalam o formowankach z mikrofibry, nigdy sie nawet z takimi nie spotkalam ;)
i rowniez zawsze polecam naturalne tkaniny, jednak niestety roznice w cenach sa znaczace i tansza opcja kusi :/

Isolt
22-09-2018, 17:04
A jeszcze pytanie o pranie. Pierzecie welne razem z reszta rzeczy? To przefiez sie filcuje? Czy co robicie z tymi otulaczami?

kustafa
22-09-2018, 17:08
Nie, otulacze wełniane pierze sie osobno! Można w pralce na programie do wełny lub ręcznie. I nie pierzesz ich po kazdym użyciu, tylko raz na jakis czas. Po użyciu wystarczy rozwiesić i wywietrzyć.

Isolt
07-10-2018, 22:42
no dobra, robi sie powaznie :D przyszla moja pierwsza pielucha z aliexpressu - jest sliczna, ale faktycznie to dosc glupie, ze wklad jest na stale przyszyty na plasko. mam ją wyprac przed użyciem? czy dać do zasikania najpierw?
ile tego nappy fresh się sypie? chciałąbym kupić jakiś zapas na allegro, ale nie wiem ile - tak, żeby na miesiąc starczyło, przy używaniu dajmy na to 3 pieluszki dziennie i praniu ze 2 razy w tygodniu (tak sobie z głowy wymyślam, to zużycie)?

joasia
07-10-2018, 23:39
Wypierz

jul
07-10-2018, 23:48
nappy fresh sypie się 15 ml na pranie - nie idzie specjalnie szybko. Jak jeszcze nie jesteś 100% pewna czy będziesz wielo-pieluchować, to kup jedną paczkę.

Isolt
08-10-2018, 15:17
Pokaże wam nasz debiut :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181008/8569e6a5e3800b596260de5b8e77ed19.jpg

annia
08-10-2018, 15:34
Nie wiem co śliczniejsze - pielucha czy Hela! <3

Isolt
08-10-2018, 15:45
Nie wiem co śliczniejsze - pielucha czy Hela! <3:heart: chyba jej się podoba

alisaandz
16-11-2018, 21:31
czesc

Lemonky
16-11-2018, 22:31
Jeśli mogę coś dorzucić :)
Ja lubiłam AIO tak jak wcześniej ktoś pisał Tots Bots maja jęzor wyciągamy i niektóre opcje dopinanego wkładu, schły szybko mimo ze to bambus, wzorki jak dla mnie super, miałam tez Bambino mio to większe AIO tez fajne i Bumgenis z 2jezorami super był. Potem spróbowałam kieszonek Charlie Banana -wkłady z mikrofibry i generalnie sprawdziły się super . Itti bitti chodź to SIO tez lubiłam za strukturę i kolory, wkłady niestety schly dłużej niż w Tots bots AIO .
Niestety nie dogadałam się z formowankami +otulacz:/ za to otulacz + ręczniczek z ikea i owszem . Nakupiłam tez dużo tetry i muślinów których nie używałam do wielopieluch za to świetnie się sprawdziły do innych rzeczy.
Isolt jak zaczynałam to miałam głowę kwadratowa im więcej czytałam tym byłam bardziej niezdecydowana i zagubiona.
Najlepiej kupić 2-3 rodzaje pieluszek i spróbować . W końcu jak coś zawsze to co się nie sprawdza można odsprzedać :)
powodzenia

Elayla
13-01-2019, 23:20
ja świadomie zaczęłam wielopieluchować dopiero po rozszerzeniu diety, bo nie wygobrażałam sobie zmywania jajecznicowych kup kilka razy dziennie ;)

kochana, tych jajecznicowych kupek w ogóle nie trzeba spłukiwać! Kupki mleczne składają się głownie z wody, więc świetnie się w wodzie rozpuszczają. Przy bliźniakach jeszcze spłukiwałam, potem przy Franku poszłam już po rozum do głowy i po prostu przed praniem wstawiałam płukanie. Potem normalne pranie na 60 stopni. Przy Wojtusiu tak samo. O wiele mniej roboty ;)

Isolt - i jak tam Wasze wielopieluchowanie? Kontynuujecie?

Isolt
14-01-2019, 15:21
Hej Elaylo, miło, że do nas wróciłaś :) Tak, wielopieluchuję! I jestem mega wielką fanką pieluch z aliexpressu, rewelacyjnie mi się sprawdzają ;) Ale tak jak przypuszczałam, najlepiej mi z AIO i z kieszonkami. Otulacze to nie dla mnie.

Elayla
30-12-2020, 20:17
Hej Elaylo, miło, że do nas wróciłaś :) Tak, wielopieluchuję! I jestem mega wielką fanką pieluch z aliexpressu, rewelacyjnie mi się sprawdzają ;) Ale tak jak przypuszczałam, najlepiej mi z AIO i z kieszonkami. Otulacze to nie dla mnie.

Właśnie to jest fajne w świecie wielo-pielo, że każdy znadzie coś dla siebie. Odpowiadam na Twój post sprzed prawie 2 lat, więc znów ciekawa jestem czy coś się u Ciebie w tym czasie zmieniło, bo polskie pieluchy wielo bardzo ewoluowały. Dzisiaj przeważa moda na pieluchy slim-fit (czasem sie śmieję, ze Polki niedługo będą dzieciom zakładać pielucho-stringi, bo jesteśmy ewenementem na skalę światową pod tym względem). Chinki natomiast nigdy nie należały do małych pieluszek, co nie znaczy, że nie należy ich używać. Uważam, że najważniejsze, aby dziecko i mama (oraz tata) byli zadowoleni. No ale ciekawi mnie czy na fali slimów też zaczełaś eksperymentować z polskimi super-zgrabnymi pieluszkami?

guzik
31-12-2020, 14:26
Cześć Elaylo :)
Ja z wielo odkrywam dużo nowości, bo 10 lat temu nie było takiego wyboru. Przy Rysiu mamy dużo polskich pieluszek, Wasze wełniaczki również. A teraz mam już spory stosik NB dla kwietniowej córci naszykowany :)

jul
31-12-2020, 15:47
Elaylo - miło czytać i popularności slim fitów. Najmłodszy był mało w wielorazówkach z różnych względów, ale też tłumaczyłam się przed sobą ;) kwestią swobody ruchu - mam poczucie, że wielo nie pomogły mojemu trzeciemu w tym temacie i nie chciałam blokować następnemu swobodnego rozwoju ruchowego za szerokimi czy za grubymi pieluchami. Pod tym względem ze staroci najbardziej lubiłam itti bitti i formowanki baby jungle, nowych nie miałam potrzeby szukać i chyba już nie będę, ale fajnie że są wąskie modele.

Elayla
03-01-2021, 16:02
Elaylo - miło czytać i popularności slim fitów. Najmłodszy był mało w wielorazówkach z różnych względów, ale też tłumaczyłam się przed sobą ;) kwestią swobody ruchu - mam poczucie, że wielo nie pomogły mojemu trzeciemu w tym temacie i nie chciałam blokować następnemu swobodnego rozwoju ruchowego za szerokimi czy za grubymi pieluchami. Pod tym względem ze staroci najbardziej lubiłam itti bitti i formowanki baby jungle, nowych nie miałam potrzeby szukać i chyba już nie będę, ale fajnie że są wąskie modele.

O tak, pamiętam itti bitti - 8 lat temu to było coś przedziwnego i wtedy się nie przyjęło. Teraz slimy są bardzo popularne, ale co ciekawe tylko w Polsce. Myślę, że jest to powiązane z tym jak u nas fizjoterapeuci podchodzą do tematu rozwoju motorycznego dzieci. Co nie znaczy, że fizjoterapeuci nie polecają pieluch wielo - wręcz przeciwnie, jest wiele fizjo-wielo-pieluchujących mam :)

Ze względu na to, że sprzedajemy nasze pieluszki do wielu krajów w Europie i rozmawiam z wieloma właścicielami sklepów, ale także bezpośrednio z klientkami, widzę ogromne różnice w zaleceniach dotyczących np. rozszerzaszania diety, rozwoju motorycznego i ogólnie pielęgnacji niemowląt. W różnych krajach inaczej prowadzi się ciąże, zaleca się inne badania, inne szczepienia, w innych terminach. Doradcy chustonoszenia w PL nie wyobrażają sobie, żeby dziecko niesiedzące wkładać do nosidła, a są kraje, w których nie podchodzi się do tego tak restrykcyjnie.

Obserwując przez ostatnie 8 lat w jaki sposób zmieniają się zalecenia dotyczaące chociażby prania pieluch wielorazowych i skąd biorą swoje źródła, a także jak różnie podchodzi sie do tego na świecie, doszłam do wniosku, że większość tych wszystkich wspomnianych wyżej zaleceń nie jest uniwersalna, więc jak zawsze: najlepiej kierować się własnym rozsądkiem. W wyborze pieluszek obserwować swoje dziecko i dopasowywać pieluszki do jego indywidualnych potrzeb. Oczywiście doświadczony sprzedawca w tym pomoże. Dla jednego dziecka lepsze będą wąskie pieluszki, drugiemu nawet wielka chińska pieluszka nie przeszkodzi we wspinaniu się na każdy mebel w domu. Sama jestem mamą małego kaskadera (mój najmłodszy), który nawet ubrany w zbroję wspiąłby się na lampę, tylko dłużej by mu to zajęło :D

Elayla
03-01-2021, 16:04
guzik - super, że znó pieluchujecie wielorazowo! I w ogóle dziewczyny - jestem w szoku, że po tylu latach nadal tu jesteście :D Ja mam cały czas włączone powiadomienia kilku wątków, m. in. tego, więc zaglądam jak sie pojawi jakis nowy post.

madagaskar
27-04-2021, 00:09
o! czesc . az przyszalm zobaczyc co za watek ze sie pojawilas, 100 lat cie nie widzialam