Zobacz pełną wersję : kto pomoże dobrać pierwszy komplet pieluszek??
ewaruszki
30-06-2009, 23:41
Mamy w drodze synka (termin na sobotę:)) i chcemy się chustować i wielopieluszkować.
Czy myslicie, że kogoś doświadczonego mogłabym prosić o pomoc w doborze pierwszego kompletu pieluszek? w sensie rodzaju i ilości, żeby było fajnie:)
Nie wiem czy mają sens pieluszki od samego początku życia, bo w tych pierwszych chwilach sikamy dużo dużo więcej, więc może na takie pieluszki wchodzi się później, a ja o tym nie wiem?
Aaa, i mam już upatrzone typy wśród dziewczynek szyjących. Powiedzcie tez, czy jakość tych pieluszek w parze z urokiem idzie? :) Czy może na początek warto pójść w firmówki?..
Będę wdzięczna za wszelkie rady.
a może napisz,skąd jesteś to znajdzie się ktoś,kto Ci pokaże swój zestaw,potłumaczy trochę na żywo?
ja się staram swoje wywody ilustrowac zdjęciami,bo wiem,że opis laikowi wiele nie daje,a w realu to w ogóle jest najlepiej zobaczyć i dotknąć.
ewaruszki
01-07-2009, 11:10
Ha! świetna myśl!!
Ja z Krakowa (mieszkam na Kazimierzu) - znajdą się jakieś chętne pieluszki?
:)
A na początek - tu jest sporo informacji
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=10890
formichiere
01-07-2009, 12:20
Doradzać można ale chyba każdy ma swoje typy i to co najbardziej podchodzi mu. Trzeba wypróbowywać różne opcje. Dobrze pokupować sobie różności na bazarku za mniejszą kasę i sprawdzić, jak nie spodoba się to sprzedać znowu.
Ja nie rozumiałam miłości do formowanek a teraz to głównie w nich się nosimy;-)
ewaruszki krakowskie chustomamy spotykaja sie w kazdy poniedzialek od 11-14 w Fidze na ul.Lea (www.figa.krakow.pl), wyjatkowo na okres wakacji spotkanie przeniesione sa na piatek w tych samych godzinach. I własnie w ten piatek Pasiata ma przyniesc ze soba wszystkie pieluchy itp zeby nam pokazac o co w tym chodzi. Procz tego 10 lipca własnie w Fidze bedzie spotkanie na tem temat. Jest jeszcze Koala na ul.Pruskiej i z tego co wiem tam tez sa organizowane spotkania na tem temat, tylko trzena pytac co i jak i kiedy.
No to zaoraszamy :)
Ja tez mam zamiar zaczac pieluchowac moja Zosie wiec jestem na tym samym etapie co TY :)
Yetta jest z Krakowa ;-) Na pewno doradzi i zaopatrzy :D
Zgadzam się, teoria w Fidze, zaopatrzenie u Yetki i heja:)
A tak osobiście: ja w wielo wsiąkłam na całego, ale przy noworodkuijegokupach24nadobę chyba bym się nie odważyła, przez pierwszy miesiąc jechałabym na jednorazówkach. Ale to moje osobiste zdanie. Powodzenia i do zobaczenia w fidze.
ewaruszki
02-07-2009, 00:05
Dzięki za info wszelkie!
figa to dobry plan - niestety w ten piątek nie dam rady dotrzeć. Ale postaram się być tam w następny, ten pieluszkowy- wtedy już z bobasem, mam nadzieję. Miło będzie Was poznać! :)
Mamusia Jasia
02-07-2009, 21:58
Na sam początek ja radzę tetra + dobry otulacz (np. Imse Vimse) a w nocy jednorazówki.
ewaruszki
03-07-2009, 15:15
Mamusiu Jasia- od początku na otulaczach jechałas?
W jakiej ilosci sa wtedy potrzebne? (przy założeniu że w nocy jednorazówki)
Mi się sprawdziły bambino mio na samym początku. Już w szpitalu je używaliśmy :)
ewaruszki
04-07-2009, 01:42
Ina, a ja ciągle swoje - powiedz pls ile ich miałas? :)
ewaruszki, miałam 24 pieluszki bawełniane i 4 otulacze :)
ewaruszki
04-07-2009, 20:06
fajnie, ja już jestem umówiona z Yettą na spotkanie, więc się wkrótce wdrożę i obkupię:) Dzięki wszystkim za pomoc!
Mamusia Jasia
04-07-2009, 23:26
Mamusiu Jasia- od początku na otulaczach jechałas?
W jakiej ilosci sa wtedy potrzebne? (przy założeniu że w nocy jednorazówki)
Ja niestety pieluszki wielorazowe odkryłam jak mój mały miał 5 miesięcy. Przez jakiś czas (póki mój mąż nie poszył formowanek) używałam tetry i otulaczy Imse Vimse i się sprawdzilo. Miałam 2 otulacze. Ale często się brudziły i musiałam zapierać. Schlo szybko. Wydaje mi się,że musiałabyś mieć ich przynajmneij 3.
Aha no i oczywiście składaj pieluszki w origami, ale to pewnie wiesz. Pozdrowionka.
ewaruszki
05-07-2009, 18:02
właśnie właśnie, myslę że dla wszelkiej pewności zaopatrzę się w 4 otulacze.
A co do origami to przewinął się wątek, ale przyznam, że nie znam szczegółów..
Biedronka
05-07-2009, 18:47
A co do origami to przewinął się wątek, ale przyznam, że nie znam szczegółów..
proszę .
http://www.pieluszkarnia.pl/i11,jak-skladac-pieluszki.html
ewaruszki
06-07-2009, 01:30
cóż za fachowa instrukcja - dzieki! ;)
Gertruda
06-07-2009, 17:41
Na sam początek ja radzę tetra + dobry otulacz (np. Imse Vimse) a w nocy jednorazówki.
U nas tetra nie sprawdziła się wogóle...Mały był cały czas nieszczęśliwy i cały dzień zmieniałam pieluchy i nic poza tym...tetra jako wkład do kieszonki ok.
Iwanna.T
06-07-2009, 22:16
Jak dla mnie formowanki i składanie to nie jest fajnie ;)
Biedziłam się na początku, ale składanie czy zapinanie dwóch warstw pieluchy (formowana + otulacz) to nie dla mnie. Dla ok. miesięczniaka bumki-kieszonki z papierkami zdawały egzamin. A jak przestanie robić kupy na okrągło, to polecam itti bitti (moi obecni faworyci: pięknie, łatwo, chłonnie).
Podsumowujac: dla mnie fajnie to kieszonki (możliwość pokombinowania z ilością i jakością wkladów) oraz AIO (WYGODA I URODA!!!).
Mamusia Jasia
06-07-2009, 22:25
No tak tylko to drogo. Ja na początek, jak te kupki są smółkowate polecam jednak tetrę. Zawsze też można położyć wkładkę uszytą z polarku co by dzidziuś miał sucho.