Zobacz pełną wersję : czy chusty sie starzeja?
to nie metafora.:ninja:
czy mozna zostawic chusty,meitaie czy nosidła "dla potomnych" czy po prostu sie zestarzeja i rizleca? jak myslicie?
Mayka1981
28-06-2009, 13:50
wiesz, moja mama używa w domu ścierek do naczyń które były wyprawką ślubną mojej prababci... (bo stare obrusy to żaden wyczyn:ninja:)
także jak dobry materiał (a chusta=dobry...) i ładnie się obchodzić to posag będzie jak znalazł:thumbs up:
Nymphadora
28-06-2009, 14:50
Znam dziewczyne, ktora nosi w chuscie Didymos, w ktorej sama jako niemowle byla noszona :D
Wydaje mi sie, ze to zalezy od jakosci chusty i od domieszek (ktos kiedys pisal, ze z kaszmiru za dziesiec lat niewiele zostanie - nie pamietam jednak dlaczego). No i trzeba uwazac na mole ;-)
myślę że trochę dziewczyn na forum ma chustoantyki i nadal w nich czasem ponosi;) gdzieś był wątek z informacją co kto ma starego;)
ja miałam przez czas jakiś Indio staruszka i nosiłam w nim z powodzeniem a teraz nosi kolejne dzieciaki;)
Ja zamierzam zostawić swoje chusty dla moich wnucząt.Po cichu liczę,że moje dzieci dadzą mi ponosić:lool:.Albo na obrusy będą:-)
A tak na poważnie,to sądząc po cenach na ebayu,antyki się nie starzeją,a wręcz są lokatą kapitału.Np stare didki osiągają kosmiczne ceny.
macierzanka
04-07-2009, 10:43
Myślę, że to zależy od użytkownika a raczej intensywności użytkowania.
Sama gościłam u siebie przez chwilę indio zieleniejące. Stare, bez zaznaczonego środka, bez śladów używania. Bawełna Didka trzyma się naprawdę świetnie.
miałam bardzo, bardzo starego leo rouge. bez zaznaczonego środka i krawędzi. milutki jak flanelka. cuuudny!!!! sam sie wiązał i wcale nie było na nim widac lat uzytkowania.
do dzisiaj płacze, że go sprzedałam:cryy:
andziulindzia
04-07-2009, 14:51
Chustę tkaną swoją zamierzam zostawić dla potomnych, natomiast żadnego nosidła ani MT. W nosidłach najsłabsze sa moim zdaniem przeszycia, a do tego przeszycia są kluczowe dla bezpieczeństwa noszonego dziecka. Nie sądzę żeby jakies nici wytrzymały następne 20 czy 30 lat
Chustę tkaną swoją zamierzam zostawić dla potomnych, natomiast żadnego nosidła ani MT. W nosidłach najsłabsze sa moim zdaniem przeszycia, a do tego przeszycia są kluczowe dla bezpieczeństwa noszonego dziecka. Nie sądzę żeby jakies nici wytrzymały następne 20 czy 30 lat
I dobrze ! Zrob Andziulindziu jak kobiety Hmong - po skonczonej karierze MT, gdy juz dzieci nie bedziesz nosic - odetnij wszystkie pasy :)
p.s.
mam w domu starutkiego Didka, sistars H. chcialy go ze mna przehandlowac na cos nowszego ;) i mam tez jedna chuste z czasow glebokiego komunizmu i brakow na rynku - wytrzymuje Bruniaka bez problemu!
Nymphadora
04-07-2009, 23:33
p.s.
mam w domu starutkiego Didka, sistars H. chcialy go ze mna przehandlowac na cos nowszego ;) i mam tez jedna chuste z czasow glebokiego komunizmu i brakow na rynku - wytrzymuje Bruniaka bez problemu!
Zdradzisz co to za Didek? Skoro nawet sistars H. (:lol: podoba mi sie to okreslenie) chcialy go do kolekcji to musi to byc najprawdziwszy rarytas.
andziulindzia
04-07-2009, 23:41
I dobrze ! Zrob Andziulindziu jak kobiety Hmong - po skonczonej karierze MT, gdy juz dzieci nie bedziesz nosic - odetnij wszystkie pasy :)
Hahaha. Jeszcze ten mój MT niejedno dziecko ponosi, takze puszczę go w obieg jak nam już nie będzie potrzebny. Ale to jeszcze z rok. Tak myślę, ze i czterolatkę za rok ponosi w razie konieczności
p.s.
Takiej chusty to mozna pozazdrościć http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/k030.gif
O didku gdzies juz pisalam,chyba to byl watek o starociach autorstwa Jasniepani (?). To z jednej z pierwszych wersji indio trojkolor zielone. Rebozo z fredzelkami z akrylu. Sluzyla za kocyk kotu tesciowej ;)
Takiej chusty to mozna pozazdrościć http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/k030.gif
hmm..moze zrobie tekscik o moim domowym muzeum ;)