PDA

Zobacz pełną wersję : disana vs storchenkinder

magnolia
23-06-2009, 22:28
Dziewczyny, mam gatki storchenkinder rozmiar M - teoretycznie są do 12kg, mój Franek ma prawie 8 no i szczerze powiedziawszy z grubszą formowanką to juz tak przyciasno, mam wrażenie że ta pielucha trochę przyciśnięta do ciała:frown Mam jeszcze te ze starymi ściągaczami, no i też przy nóżkach odstają z większą formowanką. No i zastanawiam się czy one nam się trochę skurczyły, czy po prostu ten rozmiar jest jednak trochę zaniżony:roll: Myślę nad kupnem jeszcze jednych gatek, no i może tym razem skuszę się na disanę - mam zatem kilka pytań. Jak one wyglądają w porównaniu do storchenów? Czy są takie dopasowane, czy raczej większe na pupie? Jak założę dziecku na nie spodnie to czy nie będzie za bardzo napakowany?:rolleyes: Właściwie potrzebuję czegoś do grubszych formowanek bo do tetry czy cienkich flanelek to storcheny są super.

brazbol
23-06-2009, 23:21
mam storchenkinder rozmiar Mna synka prawie 11kilowego, są ok:lol: chociaż zamówiłam teraz jeszcze dwie pary: jedną Mkę i jedną Lkę, pewnie za m-ąć, dwa tych Mek będę się wyzbywać. Nie mam niestety porównania do disany, więc nie pomogę :frown

merolik
24-06-2009, 10:06
My mamy i to, i to: Storchenkinder rozmiar 1/2 (to chyba M-ka) i Disanę na 74/80 (to też M-ka). Wolimy Storchenkinder, bo pieluszki lepiej trzyma, jest cieńsze, bardziej dopasowane. Disana grubsza, ściągacz u góry jest luźny i odstaje, pupa jest w niej większa i bardziej nieforemna. Ale też się czasem przydaje, jak chcę, żeby Mariola miała luźniej. Aha, i przy naszych 7 kg ta M Storchenkinder już nie na długo starczy...

magnolia
24-06-2009, 18:55
Aha, i przy naszych 7 kg ta M Storchenkinder już nie na długo starczy...

No właśnie, czyli jednak to nie tylko u nas trochę ciasno się robi. Myślę, że one z czasem się po prostu filcują. Ostatnio zamawiałam takie same w prezencie dla mojego bratanka no i porównałam je, to nasze były troszeczkę jednak mniejsze, no i dużo mniej rozciągliwe. Te nowe były takie bardziej mięciutkie i plastyczne. Chyba po prostu wezmę te storcheny trochę większe już, bo skoro disana leci z pupy to mam taki handmejd, który jest super tylko właśnie jest taki trochę duży, a jak się spodnie na niego ubierze to już trochę bomba zamiast pupy:mrgreen:ale za to trzyma że hoho:thumbs up:

mamru
25-06-2009, 21:57
używałam disany króciutko, bo nam spadała z tyłka, wolę storcheny. I ta wełenka disanowska wydaje się być szybkokulkowiejąca, czego o storchenach powiedzieć nie mogę. Magnolio, na bazarku była wystawiona disanka używana, zawsze możesz spróbować-z tego co wiem nawet nie jedna :)

Nika
26-06-2009, 14:06
Wydaje mi się, że nie ma co patrzeć na wagę dziecka, tylko na budowę. Moja Zo waży 9 kg przy 80 cm i chuda jest strasznie - Storchenkinder M-ki jeszcze dłuuugo nam posłużą mimo, że kilka razy już "straszone" według instrukcji animamyalexa i pewnie się trochę skurczyły. Nie używałam Disany, ale widziałam ją kilkakrotnie-nie kupiłabym właśnie ze względu na "chudość" młodej-na pewno by jej spadała. A poza tym - tak jak już wcześniej dziewczyny napisały-Storchen super przylegają, super trzymają (ja głównie tetrę ze spinką Snappi pod nie używam) i wełenka przyjemniejsza w dotyku od tej z Disany.

magnolia
26-06-2009, 15:54
mój mały też chuciak więc chyba jednak zostanę przy storchenach, poza tym widziałam zdjęcie używanej disany i faktycznie mocno skulkowana, traci dużo na wyglądzie a storcheny po każdym praniu wyglądają tak samo super. Chyba przy nich zostaniemy więc;-)

Pasiata
07-07-2009, 11:59
Przeczytałam, co piszecie i zaczynam się obawiać, że zamówione przeze mnie storcheny w rozmiarze M będą musiały od razu zmienić właściciela... Tosia ma ponad 9kg wagi a do tego nie należy do drobiażdżków... :frown

Tuja
07-07-2009, 12:06
hmn... ja też zamówiłam M, a nasze dzieci wiekowo takie same, Julek z 5 października jest, chociaż waży trochę mniej i raczej szczupły. Może można zamienić po prostu. Trzeba by Annemamealexa zapytać

agama
08-07-2009, 11:46
hej! - my mamy oba otulacze, wiec mam porownanie. Storchenkinder mamy M-ki juz od paru miesiecy a mlody kolo 11kg ale dosc szczuply. Wydaje sie, ze rosna z malym. Mamy ta jeszcze starsza wersje bez sciagaczy i nie ma uciskow w nozkach, chociaz zaraz po praniu sa dosyc dopasowane. Niestety czasem zdarzely nam sie w nich przecieki. Co do Disany to takowych przeciekow nie bylo bo przy nozkach fajnie przylega. Jesli chodzi o wyglad, to Str.. znacznie ladniej wygladaja pod spodenkami, ale ja uzywam do nich glownie tetry skladanej w prostokat i wkladek z mikrofibry. Sa tez zgrabniejsze i nie mechaca sie tak jak Disana. A i Disana tez nam na poczatku opadala wiec wpuscilam gumke w sciagacz i jest ok. Gdybym miala kupowac jeszcze jedne to skusilabym sie na Str...ze sciagaczami, ale jesli do formowanek to Disana jest pakowniejsza.

judyt
08-07-2009, 11:49
Pasiata, Ty się nie przejmuj, wczoraj zapomniałam Ci powiedzieć, ale jak się okaże, że są za małe na Tosię, to jak zwykle Lola donosi:) za normalną cenę, tym razem:)

Anna Nogajska
08-07-2009, 11:56
dziewczyny, nowe szorty zawsze można u mnie wymienić:).

mój alex waży 12 kg i ma w m jeszcze duuuzo luzu, ale jest właśnie szczuplaczek.

Tuja
19-07-2009, 13:28
hmn... ja też zamówiłam M, a nasze dzieci wiekowo takie same, Julek z 5 października jest, chociaż waży trochę mniej i raczej szczupły. Może można zamienić po prostu. Trzeba by Annemamealexa zapytać

Mamy już swoje szorciki (tzn Julek ma:)) i leżą idealnie, są dobrze dopasowane, ale nic nie uciskają. Myślę, że trochę nam posłuży ten rozmiar:)

Aloha
27-07-2009, 00:42
A czy któraś z was używa Storchenkinderw na nocki?

mamru
27-07-2009, 09:52
ja używam :) od zawsze, na zmianę z woolkwikkel i wszystko suche raniutko - z wyjątkiem pieluchy rzecz jasna ;)

Aloha
28-07-2009, 18:04
Mamru, ja chciałabym jeszcze zapytać o parę rzeczy odnośnie wełniaków. Planuję zakupy i zastanawiam się co i w jakich ilościach.:roll:

Zmieniasz otulacz w nocy? (jeśli zmieniasz w ogóle pieluchę?).

Czy Storchenkindery trzymają samą tetrę?

mamru
28-07-2009, 23:58
Mamru, ja chciałabym jeszcze zapytać o parę rzeczy odnośnie wełniaków. Planuję zakupy i zastanawiam się co i w jakich ilościach.:roll:

Zmieniasz otulacz w nocy? (jeśli zmieniasz w ogóle pieluchę?).

Czy Storchenkindery trzymają samą tetrę?

Kochana! Nie zmieniam pieluszki w nocy, bo moja mała Córeczka cudnie przesypia całą nockę - zakładam zazwyczaj formowankę bambusową i wełenkę. Nie zdarzyły mi się przecieki

Jeśli włożysz tetrę złożoną w prostokąt, to nie bardzo z trzymaniem, możesz się pobawić w pieluszkowe origami i myślę, że powinno być ok. Ja kupiłam sobie pieluszki dziane disany: http://www.pieluszkarnia.pl/p457,disana-pieluszka-bawelniana-dziana.html
i super mi się sprawdza-ale używam w ciągu dnia-na dzianą wkładam tetrę, lub muślinkę i na to wełenka. POLECAM. Zamierzam spróbować ten zestaw na noc, ale z frotową lenya-bo ona wg mnie jest jedną z najbardziej chłonną pieluszką składaną.

Ja korzystam teraz z dwóch otulaczy wełnianych na zmianę-jeden w ciągu dnia, na noc drugi a tamten się wietrzy. Mam też trzeci "na wszelki wypadek" :)

Tuja
29-07-2009, 00:06
Mamru, czyli w środku Wam się gatki nie moczą, nie przechodzi mokre przez formowankę na przykład? Ja po każdym założeniu muszę je wietrzyć, bo wilgotne są. Czyli używać możemy z przerwami i jeden na dzień by nam nie wystarczył

mamru
29-07-2009, 00:12
kiedy otulacze były nowe, to zdarzały mi się takie "wypadki" ale moje gacie są już po 4 gotowaniach i nic je nie ruszy :) Trzymają na mur beton. Ale na początku zmieniałam otulacz co przewijanie-kiedy jeden był na pupce, drugi się wietrzył.

Aloha
29-07-2009, 12:19
Mamru, dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. :kiss:

Będę jednak na noc musiała nastawić się na 2 otulacze. No z tym origami, to jest właśnie to czego nie lubię. U leżącego plackiem bobasa to lubiłam, ale teraz moja młodzież dostaje skrętu kiszek przy przewijaniu :lol: Czasem się uda, czasem ucieka z byle jak zapiętą pieluchą.

A lanolinowanie jak często im serwujesz?

A te pieluszki co zalinkowałaś pięknie się prezentują, ale ja na razie mam budżet mocno okrojony. Będę musiała poprzestać na tetrze i moich formowankach. Ewentualnie coś na noc dokupię formowanego :)

magnolia
29-08-2009, 16:31
no więc nabyłam na bazarku storchenkindery L-ki i jestem bardzo zadowolona. W sumie nie są dużo większe od M i na mojego ciągle 8kilowego Franka pasują do formowanek (mimo, że teoretycznie są od 12 kilo)- nic nie uciska a i pupy nie powiększają. Tak więc mam M-ki do tetry w prostokąt i L-ki do formowanek i to jest to o co mi chodziło:)

Iwka
21-09-2009, 10:57
A ma któraś z Was storcheny S-ki? na ile starczają? Włączył mi się chyba już syndrom wicia gniazda, śniło mi się dziś, że urodziłam :) Niby stara wyjadaczka wielorazowa jestem, ale niemowlaka to w jednorazówki pakowałam, więc nie wiem, czy w wełenkę inwestować, czy szkoda, bo będzie trzeba często prac i lepiej PUL + tetra?

Tuja
21-09-2009, 11:05
ma moja koleżanka dla swojego już ponad 3-miesięcznego synka. Ale nie wiem ile mają jeszcze zapasu, jeśli w ogóle mają :rolleyes: zapytam ją :)