Zobacz pełną wersję : Koniec indio
kornflejka
03-11-2016, 11:06
Widzialyscie? Didymos zostal oskarzony o to, ze wzor indio to kopia tkanin rdzennych mieszkancow Meksyku, jak rowniez nazwa indio jak sie okazalo rasistowskie okreslenie Indian.
Didymos wczoraj wystosowal oswiadczenie, ze zmienia nazwe, ale wzor zachowaja. Ale dym...
wcale mnie nie dziwi ta nowina,jestem przekonana,że to prawda z tym zerżnięciem wzoru,co do perojatywnego znaczenia określenia "indio" to jeśli faktycznie jest to obraźliwe dla Indian to jak najbardziej Didymos nie powinien mieć prawa do tej nazwy,zwłaszcza,że indio to znak firmowy Didymosa..ech,no nie popisał się Didymos.
Tak btw to podejrzewam,że w przypadku Girasola, Elaroo itp. jest podobny deseń, tzn może nie nazwa,wzór,ale za to wyzysk i to zapewne o wiele większy niż się nam wydaje.
Indianie tkający chusty dostają zapewne marne grosze,a niemiaszki robią na chustach niezły interes.
Także gdyby się tak wgłębić w ten temat to znalazłoby się jeszcze kilka takich kwiatków.
Wzór nie jest zerżnięty. Erika Hoffman pisała że się inspirowali tym wzorem. Przecież indio jest na rynku od prawie 40lat.
Tak samo jak wszystkie kurpie i merezhki natibaby. Też inspiracja.
Dobrze że didymos przeprosił i że nazwa zostaje zmieniona.
Temat jest trudny. I granice cieńkie.
Przypomniała mi się afera z hoppedizem i wykorzystaniem wzorów indiańskich. Chusta została chyba wycofana z produkcji.
no tak kurpie itd,wszystkie te wzory ludowe,etniczne,ja jestem jak najbardziej za,oczywiście,tak powinno być,żeby promować to co dobre,ale skoro indio to okreslenie obraźliwe plus wzór,który jest znakiem rozpoznawczym tych indian to średnio mi to wygląda.
No ale może akurat jest nieco inaczej niż piszą w necie i w rzeczywistości jest bardziej sielankowo:)
Rzeczywiscie niezla historia. A z okresleniem obrazliwym Indian to przypomina sytuacje z polnocy. Od 20 lat Innuici mowia ze okreslenie Eskimos jest dla nich obrazliwe i tak samo dlugo nic sie w tamacie nie zmienia; nadal wydaje sie ksiazeczki dla dzieci itd z okresleniem obrazliwego imienia, i w chyba nie spotkalam osoby ktora by wiedziala kto to Innuita. Tak jak na Czarnoskorego nie powinno sie mowic Murzyn, ciagle ta sama historia, ludzie nie zwracaja uwagi na takie "szczegoly". Dla mnie to super ze Indianie stanowczo zaprotestowali, nawet po 40 latach.
Dla mnie to absurd. Jest milion pińćset tradycyjnych wzorów, które krążą sobie w kulturze, a także między różnymi kulturami. Te same motywy mogą powtarzać się w b. różnych kulturach. Czy Łowiczanie oskarżyli kogoś tam o wykorzystanie motywu ludowego na chuście? Przecież to promocja, anie grabież! Komu mieliby płacić prawa autorskie?
Indio określenie obraźliwe w jakim języku? No bo chyba nie w polskim ;) To też jest szalenie względne.
To nie jest takie proste. Przez pewien czas Cyganie uważali, że "Cygan" jest obraźliwe i chcieli być "Romami", ale w część Romów/Cyganów uznało, że "Cygan" to nazwa właściwia i chcą być Cyganami, bo Cyganie są typowi dla rejonu Polski :roll:
dla mnie to tez spora przesada i szukanie dziury w calym. ciekawe, czy hindusom nazwa przeszkadzala? bo mi się indio kojarzy przede wszystkim z Indiami.
czekam az ellevill zostanie oskarzony o zerzniecie wzorow norweskich przez innych norwegow (albo i nie norwegow, tak jak i teraz zdaje sie, ze to nie Indianie protestowali, tylko jakies zupelnie postronne osoby), i tak dalej.
Dla mnie to absurd. Jest milion pińćset tradycyjnych wzorów, które krążą sobie w kulturze, a także między różnymi kulturami. Te same motywy mogą powtarzać się w b. różnych kulturach. Czy Łowiczanie oskarżyli kogoś tam o wykorzystanie motywu ludowego na chuście? Przecież to promocja, anie grabież! Komu mieliby płacić prawa autorskie?
Indio określenie obraźliwe w jakim języku? No bo chyba nie w polskim ;) To też jest szalenie względne.
To nie jest takie proste. Przez pewien czas Cyganie uważali, że "Cygan" jest obraźliwe i chcieli być "Romami", ale w część Romów/Cyganów uznało, że "Cygan" to nazwa właściwia i chcą być Cyganami, bo Cyganie są typowi dla rejonu Polski :roll:
Szalenie względne? Abstrahując od zerżnięcia wzoru to np. promocja typowo czeskich wzorów pod nazwą "pepiczki" albo siakiś powiedzmy afrykańskich motywów pod nazwą "asfaltki" jest ok? Bo rozumiem, że jeśli obrażają w obcym języku to się nie liczy :p (w bojowym nastroju dziś jestem)
panthera
03-11-2016, 12:54
ale "indio" to określenie obraźliwe w języku indian jak rozumiem? no bo jak nie to czy w takim razie polskie indianin nie jest obraźliwe, może powinno być rdzenni amerykanie?
sorry ale mnie już zaczyna drażnić ta polityczna poprawność za wszelką cenę. w języku polskim murzyn nie jest dla mnie obraźliwe. nie uważam że niesie negatywne konotacje. obraźliwe to jest czarnuch, asfalt itp i tutaj bez dyskusji. a zamienianie za każdym razem na Afrykanin lub Afroamerykanin..hm...
tak samo żyd, ma mnóstwo znajomych żydów i jakoś oni się nie obrażają. ew mówią że sa polakami o żydowskich korzeniach i ok. a niektórzy uważają że to określenie obraźliwe.
i tak się zastanawiam w kontekście tej afery - co takiego się zadział że nagle ktoś zaprotestował. może wzór jest opatentowany lub zastrzeżony i ktoś się dopatrzył. albo Indianie mają już ogólnie jakoś dość i im się ulało. a padło na didymosa który faktycznie robi big biznes. nie wiem czy na krzywdzie... (za mało danych).
ciekawe jak teraz odnajdą się indiofilki :)
"Osram" to też nie jest eleganckie słowo, a jakoś nikt firmy robiącej żarówki nie oskarżał o to, że to wyraz zakamuflowanej pogardy wobec Polaków :P
Dla mnie też murzyn nie jest obraźliwe. Sztuką jest moim zdaniem wyrażać się i żyć tak, aby słowa nie były obraźliwe dla innych, a nie wymyślać nowe, które zaraz znów zacznie się używać w sposób obraźliwy/dyskryminujący.
Guesy: jak mi dasz podkładkę, że taki jest sens słowa "indio" to przytaknę. Naprawdę szczerze wątpię, aby twórcy didymosa z premedytacją użyli obrażającego Indian słowa. Jeśli już robili to z niewiedzy. Takiej jak np. wiele osób myśli, że słowo "pop" jest neutralne, a wielu prawosławnych uważa, że obraźliwe.
Ok, czyli tak, jeśli dla mnie wieśniak nie jest obraźliwe i nie niesie ze sobą pejoratywnych konotacji zatem nazwanie wieśniaka bądź wieśniaczki mieszkańcami wsi jest już wg mnie wydumaną poprawnością polityczną :D hehehe
ale "indio" to określenie obraźliwe w języku indian jak rozumiem?
z fejsa:
" From The New Latino Studies Reader: A Twenty-First-Century Perspective
By Ramon A. Gutierrez "There are, however, other racial categories and skin color referents invoked among ethnic Mexicans to mark other phenotypical distinctions made among them. Racial categories such as negro (black), Chino) (Chinese, or Asian more generally), and Indio (Indian) are widely used by ethnic Mexicans to designate individuals with African, Asian, or Indian phenotypical features. It was very common in the Southern California world in which I was raised to find individuals with strong African, Asian, or Indian features who were referred to in these terms. they were generally ranked below a mestizos (because they were less white) and place near the bottom of the racial hierarchy. But it is very clear that the most derisive term and devalued racial category invoked was the term Indio. It signified the very bottom tier of the Mexican gradational racial hierarchy." (Picture of text with the quote attached)
no a wzor wlasnie stamtad sie wywodzi. ciekawe, co bedzie ze spodniami Chino? tez powinny byc zabronione ;)
kornflejka
03-11-2016, 13:44
Dla mnie oczywiste jest, że jeśli to słowo jest obraźliwe to powinni zmienić nazwę i przeprosić. I to właśnie zrobili. Czego nie rozumiem to wielkiego szumu wokół wycofania chust ze sprzedaży i nawoływania do bojkotu Didymosa. To jest przesada.
Tu do poczytania o tym jak odbierane jest słowo "indio"
http://introvert-adelita.tumblr.com/post/152672446948/guest-post-leaving-the-indio-behind
Sent from my iPhone using Tapatalk
Frando, Isolt wkleiła. Nie twierdzę, że ktoś kogoś obraził celowo, uważam jednak, że jeśli ktoś nie zgadza się z nazywaniem go np. psipsi to twierdzenie, że dla mnie psipsi nie jest obraźliwe więc nie widzę potrzeby zmiany nomenklatury jest dziwne conajmniej. I tyle :)
kornflejka
03-11-2016, 13:51
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161103/a68191fc66b085ff79e7d955c024d926.pnghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161103/358cd1d2f56c8c7f8fe69b3ea2f46b6b.pnghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161103/86c9602ddbf01bf1d3183451e40a8cfe.png
kornflejka
03-11-2016, 13:55
Porównanie wzoru Didymosa i wzoru Oaxacahttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161103/533e4272a87a626f2bbc5756ae7b25ec.jpg
Frando, Isolt wkleiła. Nie twierdzę, że ktoś kogoś obraził celowo, uważam jednak, że jeśli ktoś nie zgadza się z nazywaniem go np. psipsi to twierdzenie, że dla mnie psipsi nie jest obraźliwe więc nie widzę potrzeby zmiany nomenklatury jest dziwne conajmniej. I tyle :)
No, ale nie można twierdzić, że indio jest rasistowskie, bo ktoś nie wiedział, że "indio" to obraźliwe słowo. Żyjemy w świecie hejtu: nie tylko ludzie hejtują, ale ludzie mają obsesje na punkcie tego, że ktoś hejtuje ich :O
Ok, przeprosili, bo się pomylili, ale robić z tego takie halo :O
a czy gdyby chusta nazywała się np. Argus Asfalt i była czarna, to by trzeba było zmieniać nazwę, bo w Polsce jest takie obraźliwe słowo na czarnoskórych?
tak sobie tylko rozmyślam, nie chcę prowokować.
Zgoda Frando. Dodam jeszcze, że jednak nieumyślne obrażenie nie odbiera obrażanemu prawa do odczuwania przykrości, jak to ładnie mówią-nieświadomość nie zwalnia od odpowiedzialności...tzw. "polskie obozy śmierci" i te sprawy, ktoś tak w świecie w swej ignorancji napisze to jednak Polacy mają prawo być oburzeni, c'nie?
Isolt, imo czym innym będzie podpisanie zdjęcia drogi wylanej masą bitumiczną słowem asfalt a czym innym podpisanie zdjęcia człowieka czarnoskórego bądź też jego typowej twórczości...podsumowując wszystko zależy od kontekstu ;)
No dobra, ale same piszecie, że nazwa funkcjonuje już długo. Firma jest międzynarodowa. I nagle ktoś po latach wpada na to, że go to obraża? Bardziej widzę tutaj działania konkurencji albo coś w ten deseń :).
Ciekawe, czy zmienia też inne nazwy. Inka, India, a może znajdzie się też jakaś niezadowolona Lisa albo Iris...
Czy to znaczy że indio potanieją? zaczną wyrzucane być w ciuchlandach?
Może Niemki pozbędą się za darmoszkę? Chętnie przyjmę. :applause:
Agulinka
04-11-2016, 06:50
Oj, obawiam się że odwrotnie, staną się limitem!
FatalFuchsia
04-11-2016, 11:08
Do poczytania:
http://www.hoover.org/research/strange-case-campus-cry-bully
http://www.wsj.com/articles/the-rise-of-the-college-crybullies-1447458587
http://blogs.spectator.co.uk/2015/04/meet-the-cry-bully-a-hideous-hybrid-of-victim-and-victor/
I jak to zwykle bywa w prawdziwym zyciu, biedni ludzie, ci naprawde zmarginalizowani i ciezko pracujacy aby zwiazac koniec z koncem nadal nie maja glosu...
kornflejka
04-11-2016, 12:48
Do poczytania:
http://www.hoover.org/research/strange-case-campus-cry-bully
http://www.wsj.com/articles/the-rise-of-the-college-crybullies-1447458587
http://blogs.spectator.co.uk/2015/04/meet-the-cry-bully-a-hideous-hybrid-of-victim-and-victor/
I jak to zwykle bywa w prawdziwym zyciu, biedni ludzie, ci naprawde zmarginalizowani i ciezko pracujacy aby zwiazac koniec z koncem nadal nie maja glosu...
Dzieki za te linki! Bardzo ciekawe!
Ogólnie cała dyskusja zaczyna przybierać komiczny kształt. Dziewczyny się całkiem serio zastanawiają co zrobić z chustami, bo jak piszą nie są w stanie ich używać, nie chcą też oddać ani ich sprzedać, bo w ten sposób "sprzedają komuś rasistowski przedmiot",ale nie chcą też niszczyć. Piszą też o bojkociecsłkowitym firmy Didymos,o tym, ż nigdy nie kupią zadnej chusty ani nie polecą ich nikomu. Kosmos.
sowa_przemądrzała
04-11-2016, 13:19
Ciekawa jestem, jak się ta historia zakończy. Bo tak naprawdę to wychodzi na to, że Didymos powinien w całości zrezygnować z produkcji tych chust, a nie tylko z nazwy. Bo tak niedobrze, i tak źle. A to przecież ich flagowy produkt. Inna sprawa, że te 40 lat temu realia były jednak inne, nie twierdzę, że to źle, że się zmieniły. Ale mimo wszystko odczuwam jakiś żal, bo to kawał historii i sama mam swoje ukochane prawie 20-letnie Indio, a na widok czarnej didymosowej metki gęba mi się śmiała.
moim zdaniem poza nazwą, to nie można sie czepiać. elementem wzoru z meksyku jest diamentowy splot, który jest w powszechnym użytku nie tylko przez Didymosa. moim zdaniem to po prostu inspiracja, a nie "plagiat" (jak mozna splagiatowac fragment dziedzictwa kulturowego - tkania?).
jesli zmienia nazwe, to argument o rasistowosci powinien byc zamkniety.
FatalFuchsia - jak miło Cię tu widzieć znowu :)
sowa_przemądrzała
04-11-2016, 13:43
Chodzi mi raczej o ten cały "smrodek", który powstał wokół sprawy. Również o to, o czym pisze Kornflejka (nie śledzę, więc wiem tyle, ile napisała). Wiele zależy od tego, jak posiadanie tej chusty (niezależnie od nazwy) zacznie być postrzegane w pewnych kręgach, bo to chyba jednak głównie one napędzają sprzedaż (bo kto normalny ma 10 i więcej Indio? ;) ).
panthera
04-11-2016, 14:35
argument o sprzedaży rasistowskiego przedmiotu mnie rozwalił... :) to ja chętnie przyjmę:P ale tak na powaznie jak można mówić że chusta do noszenia dziecka jest przedmiotem rasistowskim. tym bardziej że nie ma nazwy wyszytej. owszem nazwa może być rasistowska... ba firma produkująca może mieć rasistowskie poglądy... (nie sadzę żeby mieli ale hipotetycznie) ale chusta?
znaczy jak bym zamotała dziecko w moje indio to jestem rasistką?
ja tam polecać będę bo to bardzo dobrej jakości chusty są, zwłaszcza stare złamane. może nie zawsze warte swojej ceny (zwłąszcza nowe) ale jako produkt dla dziecka- dobre i żadna ideologia tego nie zmieni...
Trzeba szukać :) Ja swoje znalazłam tam kilka lat temu indio blue z czarną metką i jest wielki sentyment.
No dobra, ale same piszecie, że nazwa funkcjonuje już długo. Firma jest międzynarodowa. I nagle ktoś po latach wpada na to, że go to obraża? Bardziej widzę tutaj działania konkurencji albo coś w ten deseń :).
Podobne myśli mam.
I bez względu na wszystko - mam w szafie natural silk indio. Indiacz pozostanie indiaczem dla mnie.
Polityczna poprawność doprowadza nas ostatnio do granic absurdu.
A świat chustowy dzięki takim akcjom ma.w moich oczach coraz mniej wspólnego z bliskością, z dzieckiem w ogóle.
FatalFuchsia
14-11-2016, 10:29
Osoba, która zainicjowała wszystkie te akcje ma firme "doradczą", która zajmuje się konsultowaniem wizerunku firm pod kątem SJ, tudzież czytaj prostym tekstem przyjmowaniem opłat w zamian za święty spokój.
Można sobie znaleźć strone firmy na FB.
Sent from my LG-V490 using Tapatalk
a jak sie nazywaja?
a indio ma sie teraz nazywac Prima. widac, ze ta afera dala im w kosc, bo prawie nic nie wypuszczaja :(
Muminmamma
27-12-2016, 11:15
Z pewnością założycielki Didymosa, produkując na niemiecki i europejski rynek miały niesamowitą frajdę, ze tak długo udawało się im przemycać rasistowskie poglądy przez chusty Indio. Ukrywały się za eko-produkcją, eko- barwnikami, dobrymi warunkami pracy dla swoich pracowników, i z każdą chustą Indio która schodziła z produkcji rozlegał się rasistowski chichot właścicielek.
Ich wpływy były ogromne- mialy przynajmniej kilkadziesiat tysiecy wspólników tej wywrotowej działalności, którzy założyli duże miasto... Indio w Kaliforni w Stanach. Rowniez piosenkarz, Gordon Peterson , po owinięciu się wspomnianą chustą nabrał odpowiednich poglądów i przyjął sceniczny nick... Indio.
W Meksyku po uszyciu sobie spodni z Indio Didymos, ktoś inny założył browar i od lat produkował piwo dla prawdziwego rasity... o nazwie Indio.
Przekupieni (z pewnością)właściciele słowników podawali, że słowo Indio może być zarówno neutralne jak i obraźliwe (niekiedy).
I teraz to wszystko się wydało, dzięki biednym skrzywdzonym prześladowanym konsumentom, którzy wreszcie doszli do głosu, po latach dopuszczono ich do internetu... i koniec, koniec z Indio. Teraz będzie Prima.
Ale nie muszę chyba mówić, że ta nazwa uderza bezpośrednio w nas i naszą tradycję,
Prima... przecież wiadomo, co się za tym kryje- Prima Donna, Prima Ballerina, ... same wywrotowe idee..:duh:
Muminmammo :) świetny post!
kornflejka
27-12-2016, 12:11
Z pewnością założycielki Didymosa, produkując na niemiecki i europejski rynek miały niesamowitą frajdę, ze tak długo udawało się im przemycać rasistowskie poglądy przez chusty Indio. Ukrywały się za eko-produkcją, eko- barwnikami, dobrymi warunkami pracy dla swoich pracowników, i z każdą chustą Indio która schodziła z produkcji rozlegał się rasistowski chichot właścicielek.
Ich wpływy były ogromne- mialy przynajmniej kilkadziesiat tysiecy wspólników tej wywrotowej działalności, którzy założyli duże miasto... Indio w Kaliforni w Stanach. Rowniez piosenkarz, Gordon Peterson , po owinięciu się wspomnianą chustą nabrał odpowiednich poglądów i przyjął sceniczny nick... Indio.
W Meksyku po uszyciu sobie spodni z Indio Didymos, ktoś inny założył browar i od lat produkował piwo dla prawdziwego rasity... o nazwie Indio.
Przekupieni (z pewnością)właściciele słowników podawali, że słowo Indio może być zarówno neutralne jak i obraźliwe (niekiedy).
I teraz to wszystko się wydało, dzięki biednym skrzywdzonym prześladowanym konsumentom, którzy wreszcie doszli do głosu, po latach dopuszczono ich do internetu... i koniec, koniec z Indio. Teraz będzie Prima.
Ale nie muszę chyba mówić, że ta nazwa uderza bezpośrednio w nas i naszą tradycję,
Prima... przecież wiadomo, co się za tym kryje- Prima Donna, Prima Ballerina, ... same wywrotowe idee..:duh:
:lool:
giovanka
28-12-2016, 17:36
ahahahahhh.
Nie ma indio.
świat zwariował
Prima, czyli nie będzie indiacza, tylko primacz teraz...
Giovianka, ja tam się nie przejmuję. Jakbym chciała swojego sprzedawać, to wystawie jako indio.
Jeśli ktoś ma z tym problem, to jest to jego problem :ninja:
A ja sie tak zastanawiam, co bylo pierwsze: chusta czy uznanie slowa za obrazliwe.
Bo np mulat (mulatto) to w tej chwili rasizm i obraza i mozna w zeby zarobic, a poprawnie politycznie jest mixed-race albo multiracial (chyba, ze znowu cos sie zmienilo), natomiast slowniki sprzed jeszcze 10 czy kilkunastu lat nie uznaja Mulatto za obrazliwe. Tak samo Negro bylo dawniej codziennym okresleniem czarnoskorego mieszkanca USA.
Ale niektore Niemki jak wystawiaja indio to pisza "prima/indio"
Lata mijają a nieformalnie i tak wszyscy używają określenia indio :D