PDA

Zobacz pełną wersję : Praca licencjacka na temat chustowania

alex060
22-06-2016, 10:10
Witam wszystkie Chustomamy :)
Jestem studentką studiów licencjackich na kierunku fizjoterapia. Tematem mojej poglądowej pracy licencjackiej jest rozwój psychoruchowy niemowląt noszonych w chuście.Chciałabym zwrócić się do Was o pomoc - jestem na etapie gromadzenia literatury dotyczącej chustonoszenia. Czy mogłybyście zaproponować mi wartościowe pozycje, z których mogłabym skorzystać (z zakresu wpływu chustonoszenia na niemowle, historii chustowania, wskazań, przeciwwskazań i a także sposobu wiązań)? Bardzo cenne dla mnie są również wszelkie artykuły naukowe, badania, również obcojęzyczne, ale także książki, generalnie każda publikacja się liczy. Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, nawet wskazówki gdzie szukać. Jeśli któraś z Was będzie zainteresowana, mogę gotową pracę wysłać po zakończeniu pisania, można będzie z niej korzystać bez problemu :)
Nie posiadam jeszcze swojego chuściaka, ale od lat interesuję się tematem i obserwuję środowisko chustomam. Wierzę, że znajdą się pomocne dziewczyny, które będą się chciały przyczynić do powstania mojej pracy. Może macie zapisane gdzieś artykuły, badania. Mogę na priv podać maila w takim wypadku.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ala

P.S. Znalazłam wątek jednej z dziewczyn z podobnym problemem, ale jest on z 2009 roku, liczę, że pomożecie mi dotrzeć do nieco nowszych badań. Wiele z linków w tamtym temacie nie działa.

magnolia
22-06-2016, 10:14
myślę, że na początek przejrzyj dokładnie forum, wszystkie wątki z działów o chustonoszeniu od początku, bo tu też historia się tworzyła, na pewno jest wątek noszenie wszędzie indziej (chyba jakoś tak się nazywa) gdzie są zdjęcia i odnośniki do artykułów o chustonoszeniu w różnych kulturach, w tym w Polsce dawno temu, w wielu wątkach dziewczyny linkowały ciekawe artykuły, więc myślę że dobrze będzie zacząć tu:)

świetny temat na pracę:) powodzenia!

AlicjaR
22-06-2016, 16:12
Miałam kiedyś książkę "Dobrze nosić", autor chyba Evelin Kirkilionis wyd. Mamania - bardzo fajna książka. Żałuję, że mi przepadła, pożyczyłam kuzynce - nie oddała ;(

sweetrose
22-06-2016, 17:17
Extra temat. Sama chcialabym ponosic juz swoje malenstwo. Z pierwszym tylko nisidlo mt i ergo nam wyszlo, oj marzy mi sie chusta. W temacie niestety nie pomoge ale z checia bym przeczytala jakas dobra pozycje, artykul czy prace w temacie chustonoszenia.

mamru
22-06-2016, 18:40
A negatywne skutki uboczne noszących też będziesz w tej pracy uwzględniać?

Isolt
22-06-2016, 18:44
na fejsbuku widziałam zdjęcie z jakiejś książki, ale to było bardziej o psychologicznym aspekcie, że noszenie w chuscie zmniejsza ryzyko wystapienia dep[resji poporodowej.

magnolia
23-06-2016, 06:08

mamru a są takie?
czy może masz na myśli wydrenowanie portfela;)

Sandra
23-06-2016, 08:07
Ostatnio poznałam mamę, która przegięła z noszenie i z tego powodu dziecko nie przekręcało się, nie bawiło się raczkami - nie potrafiło ich połączyć. Przy odstawieniu chusty maluszek szybko nadrobił zaległości, ale mama sama przyznała, że nosiła ciągle....

Powodzenia w pisaniu pracy :). Ja walczę myślami co do mojego tematu :).

jul
23-06-2016, 08:14
mamru a są takie?
czy może masz na myśli wydrenowanie portfela;)
Wydaje mi się, że był wątek na ten temat - o fizjologicznych skutkach negatywnych dla matek. Wszystko można przedawkowac, noszenie też, zwłaszcza przy organizmie zmęczonym ciążami/porodami, mogę jedynie przypuszczać, że noszenie średniego nie działało dobrze na stan moich oslabionych mięśni brzucha.

wysłane z telefonu

alex060
25-06-2016, 21:05
tak, najprawdopodobniej będę również się krótko temu przyglądać, ponieważ praca jest poglądowa, opisuje wpływ jako całość, każda pozycja więc jest cenna ;)

na fejsbuku widziałam zdjęcie z jakiejś książki, ale to było bardziej o psychologicznym aspekcie, że noszenie w chuscie zmniejsza ryzyko wystapienia dep[resji poporodowej.
jak najbardziej jestem zainteresowana, gdybyś dotarła do tytułu, możesz podesłać :)

Dziękuję bardzo za każdą pomoc dziewczyny. Temat mam owszem, genialny :D bardzo się cieszę, że mam tak fajnego promotora, fizjoterapeutę, pediatrę i jemu też temat się podoba :) super trafiłam.

huskymama
25-06-2016, 21:46
wrzucam to może się przyda.....nie czytałam
http://ekodzieciak.pl/Ksiazka-o-noszeniu-w-chuscie-JUZ,102.html
http://www.mamania.pl/ksiazki/dobrze-nosic,62