Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co wybrać? Poradzcie zupełnie zielonej.

julianka.
21-06-2009, 00:49
No wiec tak, zapaliłam sie bardzo do chustowania mojego dwumiesieczniaka. Kupilam Nati tkaną Amazonie i na razie radzimy sobie wg załączonych instrukcji. Chyba nie jest najgorzej choc nie czuje sie zbyt pewnie i przydałaby sie konsultacja z kims bardziej doswiadczonym. Ale nie o tym chcialam.
Bardzo gorąco nam w tej Nati. Chcialabym na lato cos cienszego. Podczytujac forum zdazylam sie zorientowac, ze cienkie sa:
Babylonia
Nati z bambusem
Elaroo
ktora z nich najlepsza na gorące dni???
A moze lepiej sprawic sobie na poczatek jakiegoś elastyka, podobno Gabi na lato tez przewiewna. Tylko jak dlugo w tym elastyku ponosze, maly ma 2 miesiace a wazy juz prawie 6 kg. Opłaca mi sie ten elastyk? Kusi mnie bo łatwiejsze wiazanie podobno.
Prosze poradzcie i nie bijcie jesli juz o tym tysiac razy było :)

Jasnie Pani :)
21-06-2009, 01:04
W elastyku bedzie Wam bardziej goraco niz w Nati. Swoja droga to albo gorace z was ludziki albo gorace juz lato w PL, ze was pasiaczek Nati juz grzeje ;)

witbor
21-06-2009, 09:52
Babylonia moim zdaniem podobna grubością do Nati (która skądinąd jest dość cienka raczej :) )
Cienkie są rzeczywiście Ellaroo i Vatanai. I niektóre limitowane Didymosy.

Mayka1981
21-06-2009, 11:04
ja mam Nati bambus - i zdarza mi się spocić - bywa w Pl gorąco;) ale i ja zasuwam jak mały robocik, to może dlatego...
Gabi tez mam, to już całkiem ciepło, ale używam wieczorami i rankami jak jest chłodniej (albo w dzień jak jest chłodniej - ostatnio często...)

najlepiej mieć minimum dwie:D

macałam vatanai muryama - cieniutka też i milutka,
babylonie nie wydają mi się aż takie cienkie (jak np bambus) ale zależy chyba jaki model...

ja tam wspieram nasze rodzime produkty i optuję za Nati bambus :beat:

Kasia
21-06-2009, 21:53
Julianko, a moze sie zbyt cieplo ubieracie? Ty swiezo jeszcze po porodzie nie masz uregulowanej gospodarki hormonalnej, malenstwo tez nie ma wydajnej regulacji cieplnej..Pamietaj, ze chusta to zawsze jedna warstwa odziezy - do chusty szczegolnie latem wkladamy dziecko bardzo lekko ubrane.

Jesli chcesz poczuc sie komfortowo w upalny dzien, mozesz po domu pochodzic w samej chuscie, wiazac ja na gole cialo. Nic nie moze sie rownac z kontaktem skora do skory z takim malenstwem :)

Co do rodzaju chusty - dziewczyny maja racje - chusta elastyczna z podanych rozwiazan najbardziej grzeje. Dzieje sie tak miedzy innymi dlatego, ze musisz ja wiazac tak, zeby na dziecku spoczywaly trzy warstwy materialu. A to swoje robi. Z cienszych propozycji masz szeroki wybor: cienkie i przewiewne sa amazonasy (za chwile bedzie nowa z nadrukiem), babylonie, chusty zakardowe - np. didymosy (wybieraj te o drobnym wzorku) i chusty vatanai. Ze skosnokrzyzowych najciensze ma hoppediz w wersji letniej. Jesli chodzi o rodzaje wlokna, to na pewno na lato lepiej, zeby chusta nie byla welniana ani z polaru ;) sprawdzaja sie bawelny bez domieszek, i to niekoniecznie w najjasniejszych kolorach.

Nagar
21-06-2009, 22:50
Witaj, sprobuje Ci cos naradzic Pasiaki wg sa troche grubsze od bambusia i bawelny ekologicznej. Sama korzystam sie teraz bawelna (synek ma 4 mies.), jestem bardzo zadowoliona Ma tylko jedna wade - za duzo sliska i wymaga wiazanie na podwojny wiezel, ale napewno po-praniu juz bedzie lepiej. Mam czerwona bawelne, ale robilam zdjecia zieliona, ona jest bardzo piekna i niesamowita, zobacz sama.

madziuchna23
22-06-2009, 09:12
Witaj
Ja mam babylonię i też jestem zadowolona, nosiłam w majowe upały i było ok. Jestem z tych potliwych więc przy wyborze kierowałam się właśnie delikatnością i przewiewnością...no i była jeszcze ważna nośność :) ellaroo też podobno sa dobre na upały a o bambusach czytałam wiele sprzecznych opinii
pozdrawiam

lidka
22-06-2009, 09:41
Ma tylko jedna wade - za duzo sliska i wymaga wiazanie na podwojny wiezel, ale napewno po-praniu juz bedzie lepiej.

Może Cię źle zrozumiałam, ale z tego co ja wiem, wiązanie chusty ZAWSZE powinno kończyć się podwójnym węzłem. Chyba, że o jakimś innym węźle piszesz...

Nagar
22-06-2009, 09:58
niee, wiazalam jeden wiezel na Zare (zwykly) i trzyma jak zielazo:), rachuje na te ze po-praniu chusta nie bede taka slizka