Zobacz pełną wersję : Warto kupować nosidło rozm. toddler?
Syn ma ponad 2 lata, waży niecałe 16 kg. Manduca jest imho za mała, młody wystaje z niej wszędzie, nogi za długie, tułów za długi itd. W chuście tylko ja noszę, mąż i przyjaciele nie, oni tylko w nosidle. No i tak się zastanawiam, czy warto kupować młodemu nosidło toddlera? Młody dużo sam chodzi, ale nadal coś na dłuższe wycieczki się przyda. No i tak myślę i myślę... Warto kupować takiego toddlera? Czy nie ma sensu bo mi zaraz dziecko odmówi noszenia? Na razie jeszcze lubi, ale aktualnie nosimy go już bardzo rzadko.
HELP :)
Pomarańcza
22-01-2016, 19:35
To zależy, jaki macie tryb życia. Toddler przydaje mi się nawet dla trzylatka na wyjazdach - długie spacery we wakacje, szlaki górskie... W mieście nie używam.
Tak jak pisze pomarańcza. Bernard ma prawie 4 lata, używamy Tuli Toddler w terenie - w górach, na długich spacerach w lesie czy plaży (on po 4-5h aktywnego chodzenia czy zabawy na świeżym powietrzu pada a nam mało ;))). Na mieście nie używamy.
My kupiliśmy większe nosidło jak miał ponad dwa lata (szkoda, że nie trochę wcześniej, bo jak oglądam zdjęcia w manduce to jednak już za mała była wtedy ;) ). Bardzo się przydało, głównie na wyjazdach. Myślę, że na tę wiosnę/lato jeszcze się przyda. Na pewno je weźmiemy w maju na wakacje.
ja sobie życia nie wyobrażam bez nosidła toddlerowego ;) tak jak dziewczyny piszą - jeśli jesteście aktywni to na pewno na wyjazdach i wakacjach nosidło się przyda. my na wakacyjnych wyjazdach nawet naszą prawie 4,5latkę nosimy jeszcze, chociaż już wyrosła ze swojego toddlera... gdyby nie nosidło to do wielu miejsc byśmy nie dotarli ;) np. tutaj:
https://lh3.googleusercontent.com/-HuTVphurXB8/VjudiuT1MPI/AAAAAAAAT7k/e72nVD3Jtdo/s720-Ic42/IMG_3385.jpg
to chyba tez zalezy od dziecka, bo moj starszak dał się nosić do 3,5 roku a za to Stasiek juz od dawna nie da się nosic
na rękach tak ale do nosidła nie chce i koniec kropka
Też mam ten dylemat! Nie wiem czy sprzedać tulę standard czy wymieniać ją na toddlera... Z jednej strony prowadzimy raczej miejski tryb życia, z drugiej w lipcu jedziemy nad morze. I nie wiem czy dla jednego wyjazdu warto...
Też mam ten dylemat! Nie wiem czy sprzedać tulę standard czy wymieniać ją na toddlera... Z jednej strony prowadzimy raczej miejski tryb życia, z drugiej w lipcu jedziemy nad morze. I nie wiem czy dla jednego wyjazdu warto...
a masz możliwość może pożyczyc?
imo warto mieć, ale czy kupować ciężko mi powiedzieć
ja kupowałam nówkę, na szybko, dla jednego konkretnego wyjazdu i nie żałuję ani funta
bosko było
https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/10731171_939910236042196_9094672523287972305_n.jpg ?oh=26a657262866d3e139fcf72e685bb2c3&oe=5742690B
Dzieki:) postanowlismy kupic:) u nas dookola mamy mnostwo pol i lasow, wiec noszenie jest czesto jedyna opcja na dluzszy spacer jak na rower jest za zimno. No i tak mysle, ze na wyjazdy i zwiedzanie tez bedzie super... :) dzieki!
fonopisane
Sorry za post pod postem. Tula już u nas i mam mieszane odczucia. Oczywiście jest śliczna, ale mam duże wątpliwości co do dopasowania - trochę krótka się wydaje, albo nie umiem jej dobrze założyć. Jak mocno naciągnę panel, to sięga max do góry łopatek młodego. Wydawało mi się, że będzie dłuższa i tak do karku będzie sięgać;) Na szerokość OK. Młody mocno się odchyla, tak jakby miał za dużą dupowpadkę i za luźną górę. Ale u góry ta tula jest szeroka i nie mam pomysłu, jak mam ją dopasować w tym miejscu. No i średnio młody może ręce schować pod panel, jakby miał tam za wąsko. Woli wyjmować je górą, ale wtedy jest bardzo mobilny i nie czuję się z nim pewnie, boję się, że mi się za mocno wychyli i co sobie zrobi. Jak mocniej dociągnę górę to marudzi, że mu za ciasno.
Coś nie tak. Wrzuć go na plecy i zrób foto. Pomożemy :)
urkye, a pas biodrowy masz na biodrach? tzn. nie w pasie?
najlepiej wklej zdjecie, zobaczymy jak wygląda pozycja.
Pas biodrowy mam w talii, mąż też. Coś mi mówi, że tu jest błąd?
Pas biodrowy niżej, na biodra. Wtedy dupowpadka będzie mniejsza i lepsze dopasowanie panela. Nie będzie tak odstawał u góry i młody nie będzie sie ewakuować górą
OK, spróbuję jutro. A jak najlepiej wyregulować paski od ramion? Niby można od góry i od dołu i sama nie wiem gdzie co i jak najlepiej poustawiać. Aktualnie mam górę ściągniętą na maxa, na dole poluzowałam.
tu nie poradzę, bo mam i górę i dół w pasach naramiennych ściągnięte na maksa. inaczej są dla mnie za luźne i spadają.
To zależy jak duże masz dziecko.
Mój 14 kg przekroczył mając 15 miesięcy, więc toddlerowe nosidło było w użyciu dość często.
ja cały czas rozważam zakup toddlera dla mojego 3 i półlatka, więc dwulatkowi z pewnością bym kupiła
Ja z paskami również nie pomoge - M. je ustawial długo, ale są ściągnięte prawie na maksa.
dzisiaj założyłam pas na biodrach i było o niebo lepiej:) Dzięki!
dzisiaj założyłam pas na biodrach i było o niebo lepiej:) Dzięki!
generalnie to nosidło wygląda na dobre na was, tylko coś trzeba zrobić z tym żeby młody nie miał połowy długości nosidła pod pupą ;)
kombinuj z paskami i w końcu się uda :)
Ano :) w opcji bez kurtki sciagnelam paski na maxa i było ok, z kurtami nie udalo mi sie dobrze wyregulowac. Ale bede kombinowac dalej:)
fonopisane
Na tym etapie też się zastanawiałam i żałuję, że nie kupiłam, bo:
- mając 3 lata nie chodzi wcale chętniej niż mając 2, żeby nie powiedzieć mniej chętnie
- lubimy wycieczki, więc nie ma bata i tak nie przejdzie długiego dystansu
- nadal śpi w dzień
Ale ja mam chustocholiczkę ;) Nie wiem, czy coś takiego jak "odmówi noszenia" funkcjonuje w jej głowie.