PDA

Zobacz pełną wersję : Wełna Nati baby u noworoka - czy to jest odpowiednia chusta

clatite
27-11-2015, 13:00
Mam chustę Natibaby, 37% wełna, reszta bawełna, nie wiem jaki to model bo dostałam. Mięciutka, choć raczej gruba. Ma 70cm szerokości. Próbuję w nią motać noworodka (dodam, że bardzo się wierci i wyrywa) Czy to jest trudna chusta czy ja nie mam wprawy, doradzicie? Przy starszaku miałam bebelulu, trudna w dociąganiu i jakoś sobie radziliśmy więc nie wiem o co chodzi. Czy trenować czy szukać czegoś innego na początek?

Mikalina
27-11-2015, 13:46
To poszukaj czegoś cieńszego. Np. bambus Lenny Lamb a tę zostaw jak młodziak będzie trochę większy to pewnie dobrze ponosi ;). Nie znam się na wełnach Natkowych ale ich Lny czy Konopie są dość grube.

Wiewiórka
27-11-2015, 13:49
wełenki natkowe bardzo ładnie się wiąże, są bardziej współpracujące od rapalek więc tenuj i jeszcze raz trenuj. Miała kilka wełenek natkowych. A co to za natkowa chusta? Jak sie nazywa?

HoliPoli
27-11-2015, 14:02
Wrzuć zdjęcie to zobaczymy co to za chusta jak nie wiesz jak się nazywa :)

wełny natkowe są fajne (przynajmniej te które dane mi było macać) - miękkie, niegryzące i bardzo dobrze współpracujące. Rapalu przy nich, nawet złamana rapalu, to nieznośna decha.

clatite
27-11-2015, 14:19
http://www.fotosik.pl/zdjecie/750f6b50b3e7527b zdjęcie nie moje ale chusta taka dokładnie

Mikalina
27-11-2015, 14:22
Mea nie powinna być ciezka, ale generalnie nie wszystko każdemu podpasuje. Spróbuj może pozyczyc od kogoś z lokalnej grupy chustowej jakas bawelne lub bambus, żebyś miała porównanie.

clatite
27-11-2015, 14:36
dzięki :)

marynarka
27-11-2015, 16:37
Jak Ci ciężko wiązać, bo jest gruba i mięsista, to poszukaj czegoś o gramaturze 210 g/m2. To są cieniutkie chusty :) Bambus jest "zdradliwy". Chusty są śliskie i mi się luzowało wiązanie, bo nie mam jeszcze wprawy. Swoją bambuskę sprzedałam i z powodzeniem wiąże się w bawełny :) I tak jak gramatura 280 g/m2, to za dużo dla mojego maluszka (strasznie dużo chusty wychodzi pod kolanami i na karku) - nawet złamana, tak w indio aurora 210 g/m2 wiąże mi sią bardzo dobrze :) maluszek jest leciutki i malutki :P więc cienka chusta jest spoko, bo ciężaru dziecka i tak mocno nie odczuwasz.
W wełnę nigdy nie motałam, więc nie wiem jak się nosi.

panthera
27-11-2015, 17:53
popieram marynarkę - natke zostaw na "za chwilę" jak maluch podrośnie a ty nabierzesz wprawy a ty poszukać niegrubej bawełny (indio, albo zary sa cienkie, fajne dla noworodków sa tez leosie storcha, albo inna chusta o mniejszej gramaturze - to podane zawsze w opisie chusty u producenta na stronie)
bambus jest cienki ale ja odradzam dla poczatkujących, ja już niewielkim doświadczeniem bo po niespełna roku wiązania w bawełnę - miałam problem ze śliskością chusty z bambusem. musiałam długo dociągać bo zanim związałam "uciekała" a w trakcie noszenia sie nieco luzowała. no i bambus ja polecam na lato.

Wiewiórka
27-11-2015, 20:20
równiez odradzam bambusa na początek

marynarka
28-11-2015, 01:09
Little frog wypuszcza niektóre chusty w gramaturze 190-210 g/m2, czyste bawełny. Sugilit chyba ma taką gramaturę, i widziałam wątek sprzedażowy z tą chustą za bardzo niewielką kasę :)