Zobacz pełną wersję : Ranking - najlepsze formowanki dla noworodka
Ciekawa jestem Waszych opinii na temat jak w tytule, nie pieluchowałam noworodka i w ogóle z formowankami mam małe doświadczenie. Ale zastanawiam się, czy przy synku nr 2 nie spróbować. Ważne jest dla mnie aby taka formowanka:
- ładnie leżała i nie tworzyła odwłoka - giganta
- była chłonna w miarę - dla mnie zmiana pieluchy co 20 min jest niewykonalna (choć przy kupie oczywiście od razu)
- nie kosztowała majątku bo to jednak się chwilę tylko chwilkę używa, nie to co rozmiarówki
Jakie są wasze typy?
Przy maluszkach uwielbialam storchenkinder roz 1 takie byly malusie. I formowanki loveybums i kissaluvs. One wszystkie były bawełniane chlonnosc nie byla jakaś super. Mnie to nie przeszkadzało. Czesto zmieniłam pieluszki. Nie chciałam dokładać dodatkowych wkładek bo zależało mi bardzo by było jak najbardziej płasko.
Napiszę Ci jak ja sobie radziłam w miarę tanim kosztem :)
Kupiłam w Ecodidi wkłady babmusowe składane: http://www.ecodidi.pl/pl/p/Wklad-chlonny-bambusowy-skladany-softfluffy-SXS-35x31cm/122 i robiłam z nich na małej pupci coś na kształt formowanki i na to otulacz (zawijasz tylko środek na 2 razy-powstaje wkład 3 warstwowy a resztą owijasz brzuszek i pupę ;)) Wkłady te służą nam do teraz a więc to nie jest krótkoterminowa inwestycja :)
gdybym jednak miała kasę to kupiłabym formowanki Ecodidi one size http://www.ecodidi.pl/pl/p/Pieluszka-formowana-bambusowa-softfluffy-Onesize-z-kieszonka/199 myślę, że zapięte na najmniejszy rozmiar dałyby radę bez wkładu dodatkowego a jak dziecko będzie rosło to z dodatkowy wkład do niej :)
ja przy następnym dziecku kupię więcej formowanek Pupeko, są mega (http://pupeko.pl/bambusowe/97-bambusowy-puch-wiazana-noworodek-524.html). Super też są Lollipop, TB Bamboozle i Puppi. U mnie to była opłacalna inwestycja, bo 7,5 kg, prawie 8 miesięcy i wszystkie są ciągle dobre (i jeszcze trochę będą). Jeżeli nie masz nic przeciwko, to poluj na używki ;)
i tak jak Wruuuu pisze- to też jest pomysł!
marynarka
10-10-2015, 23:16
U mnie przy młodej poniżej 4 kilo dawały radę tylko puppi z wkładem NB puppi oraz bambusowe kokosi na troczki. Z innych mi kupy bokiem szły. Teraz już trochę więcej pasuje :) ale tamte robią najmniejszą pupkę :)
Mauarich
17-10-2015, 14:21
ecodidi nb! (mam porownanie z kokosi s, pupeko s, tots bots bamboozle roz.1, lenny lamb roz.1, bambinex roz1, mikulo s, eko_mama s) wizualnie najladniejsze, leza super, dlugo dobrze pasuja, dolaczony wklad mozna dolozyc lubnie i zwijac wg potrzeb. zaluje ze tak duzo kokosi nakupowalam (bo wszyscy zachwalali) bo te o wiele fajniejsze.
hubertowa
17-10-2015, 16:45
Ja dopiero przy drugim synu odkryłam formowanki noworodkowe i na noc okazały się wybawieniem, gdy nagle trzeba było wstawać co chwilę, ale przynajmniej bez przewijania można było szybciej zasnąć. Miałam 2 TotsBots i 1 Llenylamb - właściwie taki sam rozmiar, nie robiły bardzo dużego odwłoka i praktycznie całą noc trzymały. Mam je teraz wystawione na bazarku gdybyś chciała ;)