Zobacz pełną wersję : Przeciekający wełniak
Ostatnio po kuracji lanoliną wełniaki trzymają jeden, góra 2 dni. Nie wiec, co robię nie tak :frown
HoliPoli
15-09-2015, 21:53
To opisz dokładnie jak lanolinujesz - może gdzieś tkwi bład?
albo dzieć ząbkuje i nic nie pomoże ;)
i napisz, co wkładasz pod wełniak? Może wkładom/formowankom należy się strip, bo nie chłoną jak należy? Ja właśnie jestem w trakcie :D
Lanolinę rozpuszczam w kubku z dodatkiem mydła szarego. Wlewam to do gara w którym gotuję galotki. Po ostudzeniu płuczę na zmianę pod zimną i gorącą wodą, suszę rozłożone na ręczniku. Na pupę malucha wkładam formowanki, raz na 2 tygodnie gotuję je.
HoliPoli
16-09-2015, 14:55
Nie ma co wypłukiwć lanoliny. Wystarczy że raz wypłuczesz po lanolinowaniu a zmieniając wodę z zimnej na gorącą to możesz je sobie sfilcowć niepotrzebnie
Magdalena33
16-09-2015, 15:11
gotujesz welniaki?
tak, chwilkę gotuję. Czy formowanki mogą być źle prane i dlatego przecieka wełniak? Piorę w proszku, z dodatkiem sody oczyszczonej, czy może zapchałam je chemią i nie chłoną, jak należy? Pamiętam, że przy bliźniakach używałam pulowych otulaczy, prałam je w kulach z dodatkiem olejku herbacianego. Może wrócę do kul zamiast proszku
gotujesz welniaki?
HoliPoli
17-09-2015, 14:00
Gotować nie musisz no chyba że chcesz. Gotowanie im nie szkodzi ale też nie trzeba ich gotować dodajesz sobie chyba niepotrzebnie pracy
formowanki mogą być słabo chłonne - wypierz je kilka razy bez proszku w gorącej wodzie, powinno pomóc
Magdalena33
17-09-2015, 14:19
Wow. Nie wiedzialam, ze mozna gotowac.. a ja zawsze zwracalam uwage zeby woda nie byla za goraca...
ptysiakm
17-09-2015, 14:58
Ja też tak miałam z non stop przeciekającymi wełniakami - u mnie pomogło na chwilę zmiana sposobu lanolinowania z receptury robionej samodzielnie (woda, mydło i lanolina) na kurację Urlich Naturlich. Później niestety i kuracja zawodziła - po czasie dopiero okazało się że to jednak zęby, które wychodziły jeden po drugim. Teraz lanolinuję jak na początku, lanoliną apteczną i jest ok.
ja też raz zaryzykowałam i lanolinowałam na gorąco w garze. Bałam się okrutnie, ale naprawdę fajnie wyszło :rolleyes:
Wow. Nie wiedzialam, ze mozna gotowac.. a ja zawsze zwracalam uwage zeby woda nie byla za goraca...
można gotowac jak najbardziej, ważne by powoli grzać i zostawić do wystygnięcia. przy okazji to takie odkażenie wełniaków
Ja zawsze gotuję i jeszcze żadnego nie sfilcowałam ;)
a gotowałyście kiedyś otulacze z tkaniny wełnianej- takie jak np. puppi? Bo ja się odważyłam gotować te z wełny z odzysku i na pewno tylko tak będę lanolinować.
przepraszam mimis za delikatny OT. Co do formowanek spróbuj je kilka razy przeprać bez proszku- tak jak HoliPoli pisała. Ja wykorzystuję ostatnie letnie promienie słońca na takie rzeczy :rolleyes:
Gotowalam puppi i jest ok. Tak samo storcze. Ale zaczynalam od cieplej wody i powoli doprowadzalam do wrzenia. Potem styglo samo.
Wysłane z mojego SM-G386F przy użyciu Tapatalka
dzięki za pomoc. Zawsze myślałam, że pull może przeciekać przez zatłuszczenie ale nie wełna. Pamiętam, że jak starszaki spały w nocy w wełnie, to rano była wilgotna ale nic nie poprzeciekało. Teraz mały zrobi siusiu i na spodenkach z przodu plama. Może faktycznie to wina zębów, bo dwójki idą. Zrobię odtłuszczanie formowankom w płynie do mycia naczyń, nie zaszkodzi a może pomóc.
A używasz jakiś kremów czy czegoś tłustego, że formowanki mogłyby być zatłuszczone? Jeżeli nie, to bez sensu się w to bawić ;)
Niczym pupy nie smaruję, ale zdarzyło mi się wyprać formowanki z płynem do płukania. Myślicie,że to przez ten płyn?
A używasz jakiś kremów czy czegoś tłustego, że formowanki mogłyby być zatłuszczone? Jeżeli nie, to bez sensu się w to bawić ;)
Mam pytanie - gatki wełniane mi nie śmierdzą tylko zaczynają być wilgotne po noc - mam zrobić kuracje tylko?
lanolina + mydło szare = rozpuścić, potem wymoczyć całą noc? czy mam płukać w wodzie?
HoliPoli
02-02-2016, 17:31
Ja bym wyprała przed lanolinowaniem. A potem tak, szare mydło+lanolina. Wystarczy na kilka godzin zostawic. Płukać nie trzeba
HoliPoli a w czy prać? w specjalnym płynie do wełny?
Wtrącę się. Tak. W płynie do prania wełny, jeśli w pralce to w programie do wełny, jeśli ręcznie, to pilnuj, by nie było różnicy temperatur jak pierzesz i płuczesz .
Dziewczyny, będę prała gatki wełniane w płynie dla wełny, a potem zaraz do kuracji. Kupiłam gotową kurację - zostawiałyście na całą noc czy tak jak pisze 4-6 godzin?