PDA

Zobacz pełną wersję : kilka początkujących pytań

akws
06-04-2015, 16:32
Witam,
Jestem tutaj nowa i dopiero ogarniam się w temacie pieluszek wielorazowych. Spodziewam się dopiero dzieciaczka, więc w pewnych kwestiach jestem zupełnie zielona. Chciałabym się poradzić/dopytać w kilku kwestiach i byłabym wdzięczna za porady :)
1. Używanie kremów do pupy wpływa negatywnie na chłonność pieluszki. A jak to jest z posmarowaniem dziecka oliwką lub kremem po kąpieli? Nie należy w takim wypadku smarować pupy?
2. Czy praktyczniej (np. ze względu na gojącą się pępowinę) przez jakiś czas używać pieluch jednorazowych? Gdzieś czytałam, że kupka dziecka na początku jest inna i niektórzy używają pampersów przez pierwsze 2 tygodnie-1 miesiąc. Nie jestem fanatyczną ekolożką, ale nie wiem czy po zapoznaniu się z wygodą jednorazówek zdecyduję się na wielorazówki ;) Co o tym sądzicie?
3. Wymyśliłam sobie zestaw: 5-7 SIO, 5-7 formowanek i tyle samo otulaczy. Do tego jeszcze chcę pieluszki składane, wkłady dopinane i wkłady sucha pupa (czy są one konieczne?), ale jeszcze nie wiem w jakich ilościach. Czy mniej więcej dobrze oszacowałam ilości?
4. Czy w rozmiar one size włożę noworodka i nie będzie on dla niego za duży? Jeśli tak to które firmy mają taki rozmiar żeby i noworodek i niemowlę mogło skorzystać z pieluszki?
5. Czy wkłady do pieluszek są uniwersalne? Tzn. jeśli kupię wkład bambusowy firmy A to będzie on pasować do pieluszki/otulacza firmy B? To samo pytanie dotyczy formowanek i otulaczy.
6. Czy wkładów do otulaczy/pieluszek składanych można używać w formowankach?
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi :)

jesuismagnifique
06-04-2015, 16:58
tez jestem ciekawa co z tym pępkiem ;)

kornflejka
06-04-2015, 18:20
1- oliwka i krem po kapieli tez moga zatykac pieluchy
2 - praktyczniej i tez wygodniej uzywac jednorazowek, dopóki dziecko wydala smolke :) my zaczelismy uzywac wielo jak odpadl kikut , choc jeszcze sie tam nie do konca zagoilo i bylo ok
4 - zalezy od tego jaki bedzie Twoj noworodek, ale zazwczaj raczej niewiele pieluch one size pasuje na takir maluszki
5 - rozne sa. Zaraz Ci pokaze :)
6- tak

kornflejka
06-04-2015, 18:22
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/06/bb556b897ca6d98d7f2a6a548426effe.jpg
Sa rozne ksztalty i rozmiary wkladow. Jedne maja ksztalt zblizony do prostokata inne do klepsydry :)

kaisa
06-04-2015, 18:58
Witam,
Jestem tutaj nowa i dopiero ogarniam się w temacie pieluszek wielorazowych. Spodziewam się dopiero dzieciaczka, więc w pewnych kwestiach jestem zupełnie zielona. Chciałabym się poradzić/dopytać w kilku kwestiach i byłabym wdzięczna za porady :)
1. Używanie kremów do pupy wpływa negatywnie na chłonność pieluszki. A jak to jest z posmarowaniem dziecka oliwką lub kremem po kąpieli? Nie należy w takim wypadku smarować pupy?
2. Czy praktyczniej (np. ze względu na gojącą się pępowinę) przez jakiś czas używać pieluch jednorazowych? Gdzieś czytałam, że kupka dziecka na początku jest inna i niektórzy używają pampersów przez pierwsze 2 tygodnie-1 miesiąc. Nie jestem fanatyczną ekolożką, ale nie wiem czy po zapoznaniu się z wygodą jednorazówek zdecyduję się na wielorazówki ;) Co o tym sądzicie?
3. Wymyśliłam sobie zestaw: 5-7 SIO, 5-7 formowanek i tyle samo otulaczy. Do tego jeszcze chcę pieluszki składane, wkłady dopinane i wkłady sucha pupa (czy są one konieczne?), ale jeszcze nie wiem w jakich ilościach. Czy mniej więcej dobrze oszacowałam ilości?
4. Czy w rozmiar one size włożę noworodka i nie będzie on dla niego za duży? Jeśli tak to które firmy mają taki rozmiar żeby i noworodek i niemowlę mogło skorzystać z pieluszki?
5. Czy wkłady do pieluszek są uniwersalne? Tzn. jeśli kupię wkład bambusowy firmy A to będzie on pasować do pieluszki/otulacza firmy B? To samo pytanie dotyczy formowanek i otulaczy.
6. Czy wkładów do otulaczy/pieluszek składanych można używać w formowankach?
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi :)

1. Może wpływać. Ale ja używam oleju kokosowego i nie zauważyłam żeby zatykał pieluszkę.
2. Praktyczniej do szpitala i dopóki jest smolka. Potem, nawet z kikutem pepowiny można wielopieluchowac.
3. Zależy jak często chcesz prać:) ja piorę co dwa dni, schnie mi średnio jeden, więc teoretycznie wystarczy pieluch 3x ilość zużytych jednego dnia. Mój noworodek zuzywał 3-4 w nocy i z 8 w ciągu dnia.
4. Wlozysz, jak będzie duże dziecko, my os zaczęliśmy używać od ok. 5kg.
Jednak ją bym polecała rozmiar noworodkowy, zawsze możesz potem odsprzedać. Albo zacznij używać wielo, jak Ci dziecko podrośnie do os.
5. Z wkładami może być różnie:)
A formowanki używałam kilku firm i pasowały mi pod otulacze różnych firm.
6. Żeby zwiększyć chlonnosc? Formowanki już same z siebie chłonne są i mają w komplecie wkłady

akws
06-04-2015, 19:37
kornflejka - Czyli jednak lepiej kupić tego samego producenta. A już myślałam, że sobie pokombinuję i dokupię później otulacze innej firmy i wszystko będzie pięknie pasować. Wielkie dzięki :)

akws
06-04-2015, 19:49
kaisa - nawet nie wiem jak długo dziecko może wydalać smółkę :/
Znalazłam formowanki np. firmy Tetro od 3 do 15 kg i myślałam o zaopatrzeniu się w nie.
Czyli wkłady są tylko do otulaczy i SIO? Myślałam, że można go włożyć też do formowanki i najczęściej zabrudzi się tylko wkład, a raz na jakiś czas formowanka.
Chyba za dużo informacji jak na jeden dzień, ale bardzo dziękuję za odp. :)

kaisa
06-04-2015, 20:07
U nas po dwóch dniach było już po smółce. W szpitalu byliśmy dłużej i cały czas na jednorazówkach, nie wyobrażam sobie tam wielo.

Noworodek robi wodniste kupki, często nawet w każdą pieluszkę. Więc ja bym się nie nastanawiała, że uda się wykorzystać ponownie jakąkolwiek część pieluszki bez prania ;)

Ja pieluchowalam w dzień tetra/ formowanka plus otulacz. W nocy aio lub formowanka z otulaczem.
Nie wiem jak się sprawdzają kieszonki u takiego malucha, bo nie mam doświadczenia.

Wkłady są do otulaczy, kieszonek i do aio/ sio jako dodatkowy wkład chłonny.
Formowanki stanowią już same w sobie "komplet", wkłady dodatkowe mają sens dopiero dla starszych dzieci dla zwiększenia chłonności.

akws
06-04-2015, 21:58
kaisa rozjaśniłaś mi bardzo - po prostu źle zrozumiałam definicję formowanki :duh:
Czyli zwykła pieluchę tetrową da się tak poskładać żeby pasowała do otualacza i wtedy używa się jej zamiast wkładów - dobrze rozumiem? Czy w pierwszym etapie życia lepsze są pieluchy tetrowe + otulacz czy wkłady + otulacz?
Mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć jedną rzecz? Przy założeniu, że małe dziecko należy przewinąć 12 razy w ciągu dnia - jeśli kupiłabym 3 SIO, 5 formowanek, to ile potrzebowałabym otulaczy w najmniejszym rozmiarze? Czy otulacze są w wersji zimowej i letniej? Termin mam na koniec czerwca i nie chciałabym ugotować w jakimś grubym materiale pupki.
Jeszcze raz dzięki za cierpliwe tłumaczenie :)

kaisa
06-04-2015, 22:23
Tak dokładnie zamiast wkładów-tetre. Można ją złożyć na wiele sposobów i na to nałożyć otulacz. Mi było wygodnie składać tetre w samolot, zgodnie z tą instrukcją https://youtu.be/J_7-JeyPDwQ
Żeby się ładnie trzymało można użyć klamerki snappie.
Ja miałam 6 otulaczy w rozmiarze noworodkowym. Akurat wtedy było ciepło i jak mi się szybko kończyły to prałam nawet codziennie.
O otulaczach musisz doczytać, najbardziej popularne są pulowe i wełniane. Ja stosowalam pulowe, bo dla mnie są łatwiejsze w pielegnacji i nie było nigdy żadnych odpazen. A mój młody z lipca i akurat był to upalny lipiec.

Aha i próbowałam używać wkładów, prefoldow, ale najwygodniej mi było z tetrą. Nie wiem, może u Was lepiej się sprawdzi inny system:)

akws
06-04-2015, 22:44
Oglądałam otulacze wełniane, ale mnie też nie przekonały ze względu właśnie na pielęgnację. Boję się że zwykłym pieluszkom nie podołam, a co dopiero jakieś lanolinowanie ;)
A czy tetra może wychodzić poza otulacz czy wtedy szybciej ubranko stanie się mokre? Chodzi o to czy cała tetra (jakby jej nie poskładać) musi być schowana w otulaczu?
A co polecasz na późniejsze pieluchowanie (po rozmiarze noworodkowym)?
Średnio to wszystko widzę ;) wkłady bambusowe, sucha pupa, SIO, AIO, kieszonki ... chyba jednak nadmiar wyboru doprowadza do zawrotu głowy ;)

kaisa
06-04-2015, 23:34
Oglądałam otulacze wełniane, ale mnie też nie przekonały ze względu właśnie na pielęgnację. Boję się że zwykłym pieluszkom nie podołam, a co dopiero jakieś lanolinowanie ;)
A czy tetra może wychodzić poza otulacz czy wtedy szybciej ubranko stanie się mokre? Chodzi o to czy cała tetra (jakby jej nie poskładać) musi być schowana w otulaczu?
A co polecasz na późniejsze pieluchowanie (po rozmiarze noworodkowym)?
Średnio to wszystko widzę ;) wkłady bambusowe, sucha pupa, SIO, AIO, kieszonki ... chyba jednak nadmiar wyboru doprowadza do zawrotu głowy ;)
Tak, cały środek - czy to będzie tetra, wkład, formowanka - musi się schować pod otulaczem. Inaczej przecieki gotowe.

Ja pieluchuję teraz:
- w dzień głównie aio (tots bots, bumgenius), czasem kieszonki
- w nocy formowanka bambusowa (moje ulubione to bambusowa miękkość kokosi i pupeko bambusowy puch) + otulacz (nappime lub jeszcze najchętniej flip)

Zaletą aio jest wygoda w użytkowaniu, z założeniem pieluchy poradzi sobie nawet średnio rozgarnięty tatuś, bo wkłada się ją jak zwykłego pampersa. Wadą jest to, że np. jej nie wygotujesz, bo pul znosi maks 60stopni, dłuzej schnie niz pieluszki które można rozłożyć na częsci pierwsze no i jest chyba najdroższym systemem pieluchowania (aczkolwiek ja zaczęłam kupowanie już w ciąży i udało mi się dużo kupić na wyprzedażach albo promocjach).

Teraz dziennie zużywam: 2 formowanki + jeden (ten sam) otulacz w nocy, a w dzień tak 6-7 pieluszek aio.

Mojemu synkowi nie przeszkadza mokro od pupy, dlatego kieszonek używam rzadko. W nocy używam wkładek polarkowych, które są w zestawie razem z formowanką, tak żeby młody czuł sucho i nie wybudzał się w nocy. Choć i tak się budzi czesto, ale to nie od pieluszki raczej heh

Trudno tak coś doradzić, bo ja troche eksperymentowałam zanim dobrałam optymalny zestaw, który teraz nam się sprawdza. Równie dobrze u Was tez moze się sprawdzić coś zupełnie innego niż u nas :)

NEMO
07-04-2015, 09:46
kornflejka - Czyli jednak lepiej kupić tego samego producenta. A już myślałam, że sobie pokombinuję i dokupię później otulacze innej firmy i wszystko będzie pięknie pasować. Wielkie dzięki :)
wkłady zazwyczaj pasują do różnych otulaczy, niekoniecznie tego samego producenta. Popatrz na wymiary wkładów i zmierz swoje otulacze. Wkłady też mają różne rozmiary np. S,M i L. Wiadomo, że dla noworodka nie będziesz używać wkładów L tylko pewnie S, potem S-ki możesz dokładać jako dodatkowe wkłady tzw. boostery

urkye
07-04-2015, 10:33
1. Nie wszystkie dzieci muszą być smarowane po kąpieli, zobaczysz, może Twój nie będzie z tych super-delikatnych. Mojego człowieka nie smaruję niczym, bo nie musi-skórę ma OK, więc problem oliwki/kremu przy wielo mamy z głowy. Ale tak na logikę, to spokojnie można wtedy używać wkładów z otulaczami, im zatłuszczenie nie grozi.
2. Zobaczysz, czy na początku będzie Ci się chciało używać wielo świeżo po porodzie. To bardziej tym bym się kierowała, a nie kikutem;) Jednak te pierwsze dni po porodzie są dla mamy dość trudne zarówno pod względem oswajania się z nowym domownikiem jak i dochodzenia do siebie po porodzie. My zaczynaliśmy od pampersów i z wielką chęcią przeszliśmy na wielo:)
3. Wkłady sucha pupa nie są konieczne, ale są wygodne przy mlecznych kupach, łatwo się spierają. Co do ilości - to zobaczysz, jak już zaczniesz pieluchować. To zależy od tego, jaki będziecie mieć dzienny przerób;)
4. Na wyrośniętego noworodka - owszem;) Ale na takie standardowe 3-4kg, raczej nie, najprawdopodobniej będą za duże i będą przeciekać.
5. Wkłady są różnej szerokości i w różnych kształtach, ale często pasują do otulaczy innych firm. Gorzej jest z kieszonkami, ale z otulaczami i wkładami imho nie ma większych problemów. Formowanki i otulacze - tu już jest gorzej, bo są firmy szyjące małe, tzw. zgrabne otulacze fajne do wkładów, a takie otulacze imho średnio się sprawdzają do formowanek. Często po prostu ich nie przykrywają w całości.
6. Można, ale to ma sens dopiero przy robieniu dodatkowych warstw chłonnych u dużych sikaczy, rok+ :) Normalnie formowanki mają wkłady chłonne w zestawie. Wyjątek to formowanki tzw. kieszonki, one zazwyczaj są bez wkładów i sama musisz coś wrzucić do środka.

akws
07-04-2015, 11:24
Wielkie dzięki wszystkim za opinie - nie ma to jak porady praktykującego :)

Nawet w nocy śniły mi się pieluchy :P

A na poważnie z tego co piszecie jest chyba jeden główny wniosek - ja mogę wybrać, ale ostateczna akceptacja zależy od Małego Człowieczka. W takim wypadku nie ma co kupować od razu wszystkiego tylko sobie przetestować pojedyncze sztuki i dokupić.

Zastanawiam się tylko czy kupić zestaw dla noworodka, a później normalny czy pampersować dzieciaka do momentu osiągnięcia tych 4-5 kg i potem kupić zestaw do końca pieluchowania. Za pierwszą opcją przemawia data porodu - lata ostatnimi czasy są bardzo gorące, a w mieszkaniu temperatura sięga nawet 36 stopni :/ Plusem drugiego rozwiązania jest to, że jest to już zestaw do końca - czasami tylko coś dokupię, ale kupując w uniwersalnym rozmiarze powinniśmy dotrwać do końca pieluchowania.

Cane
07-04-2015, 13:47
Akws moim zdaniem, jeśli przymierzasz się do pieluszek dla noworodka, to lepiej kupić zestaw po kimś ;). Można dzięki temu trochę zaoszczędzić [a nie czarujmy się - przy małym dziecku oszczędności nigdy dość :P], a na dodatek możesz mieć informacje z 1 ręki co jak się sprawdzało :).

Sama zbieram się poooooowoooooli do zakupu pieluszek noworodkowych... Chociaż mi to każda przypasuje - pierworodny miał problemy ze skórą w pampersie i pół roku był na samej tetrze... Wszystko lepsze od tetry bez "osłaniacza" :D.

urkye
07-04-2015, 16:08
Ekonomiczne rozwiązanie - tetra+otulacze na czas noworodkowy, a potem zestaw wypas w OS :) A i jedno - nie istnieje zestaw do końca pieluchowania;) Dzieci rosną, zmienia im się budowa, zmieniają się pory roku, preferencje mamy itd.
Prywatnie chyba bym poszła w opcję tetry i otulaczy na okres noworodkowy:)

akws
08-04-2015, 10:32
Ekonomiczne rozwiązanie - tetra+otulacze na czas noworodkowy, a potem zestaw wypas w OS :) A i jedno - nie istnieje zestaw do końca pieluchowania;) Dzieci rosną, zmienia im się budowa, zmieniają się pory roku, preferencje mamy itd.
Prywatnie chyba bym poszła w opcję tetry i otulaczy na okres noworodkowy:)

W sumie masz rację. Teraz poszukuję sensownej tetry - tetramamuśki polecają dla maluchów rozmiar 70x70, bo 80x80 jest za duży. Co o tym myślisz?

Czy pieluszki bawełniane XKKO to tetra? A może lepszy bambus?

Codziennie robię inny zestaw, który jest już ostateczny :duh:

Jeszcze mam pytania co do samego wielopieluchowania:

Czy do formowanki można użyć wkładu sucha pupa, żeby odciągał wilgoć od dziecka? A może wkład z mikropolaru, żeby zwiększyć chłonność (tylko czy jest sens)?

Czy Nappy Fresh Bio D używać do każdego prania? Czy pieluszki prać w mniejszej ilości proszku + dodatkowe płukanie? Czy olejek z drzewa herbacianego dodawać do proszku czy do pojemnika na płukanie? Czy dodawać go do każdego prania?

Doszperałam się jeszcze do tego, że pieluszki po zmianie diety dziecka i podczas ząbkowania niemiło pachną. Na razie tylko zapisałam artykuł żeby się nie zniechęcać :)

NEMO
08-04-2015, 11:06
W sumie masz rację. Teraz poszukuję sensownej tetry - tetramamuśki polecają dla maluchów rozmiar 70x70, bo 80x80 jest za duży. Co o tym myślisz?

Codziennie robię inny zestaw, który jest już ostateczny :duh:

Jeszcze mam pytania co do samego wielopieluchowania:

Czy do formowanki można użyć wkładu sucha pupa, żeby odciągał wilgoć od dziecka? A może wkład z mikropolaru, żeby zwiększyć chłonność (tylko czy jest sens)?

Czy Nappy Fresh Bio D używać do każdego prania? Czy pieluszki prać w mniejszej ilości proszku + dodatkowe płukanie? Czy olejek z drzewa herbacianego dodawać do proszku czy do pojemnika na płukanie? Czy dodawać go do każdego prania?

Doszperałam się jeszcze do tego, że pieluszki po zmianie diety dziecka i podczas ząbkowania niemiło pachną. Na razie tylko zapisałam artykuł żeby się nie zniechęcać :)
wkładka "sucha pupa" to wkładka z mikropolaru właśnie, ona nie zwiększy chłonności tylko odciągnie wilgoć od pupy do środka. Żeby zwiększyć chłonność zwykle dodaje się jakiś cienki dodatkowy wkład tzw.booster np. z froty bambusowej. Może się zdarzyć, że noworodek będzie źle znosił polar i się odparzał, zazwyczaj to przechodzi szybko, jak skóra się przyzwyczai.
Zawsze piorę pieluchy w 60 stopniach +NF, bez olejków i nic nie śmierdzi, nawet jak młody ząbkował. Właśnie jak próbowałam dodawać olejki to śmierdziało :-) ale są osoby, które zawsze dodają olejki i sobie chwalą. Musisz spróbować, co lepsze dla was. U mnie młody na olejki uczulony. Pamiętaj o dokładnym płukaniu, może masz program do delikatnych tkanin i temp. 60 stopni, on ma wtedy dodatkowe płukanie.

kaisa
08-04-2015, 14:47

Ja używałam tetry 70x70,niebielonej bawełnianej kikko, jest gruba, po kilku praniach jednak trochę się skurczyła i nie jest taka mięciutka. Mam też bambusowa kikko, wprawdzie trochę się skurczyła ale jest mięciutka po wielu praniach. Mam też tetre z ikei jest fajna, gruba, po wielu praniach zachowała kształt, wymiary i jest w świetnym stanie.
Mam też bambusowa z texpolu, ta z kolei szybko się zbiła i to bardziej teraz reczniczek niż pielucha.

Resztę Ci NEMO świetnie wyjaśniła.

anczess
08-04-2015, 15:10
Mam też tetre z ikei jest fajna, gruba, po wielu praniach zachowała kształt, wymiary i jest w świetnym stanie.

Nie widziałam tetry w IKEA. Dawno temu ją kupowałaś?

kaisa
08-04-2015, 19:08
Taka
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/60203764/

anczess
08-04-2015, 21:22
A to chodziło o te ręczniki :) :duh:

Ja myślałam, że taka tetra zwykła w IKEA jest :lol:

kaisa
08-04-2015, 21:41
No to jest pieluszka tetrowa 70x70, nie wiem może w Szwecji mówią na to reczniczki:)

urkye
08-04-2015, 22:56
Większość formowanek, które my kupiliśmy, ma wkłady z mikropolarem w zestawie (np. kokosi, pupeko), możesz albo je ułożyć mikropolarem od pupy, wtedy dziecko czuje sucho, albo bambusem, wtedy ma naturalnie, ale też mokro. Do takich formowanek nie musisz mieć dodatkowego wkładu sucha pupa/mikropolar (to to samo).
Pranie w 60 stopniach to podstawa :) Nappy Fresh daję do prawie każdego prania, olejków nie daję. Tzn. daję tylko do pudła z brudnymi pieluchami. A tak to samo pranie w 60 stopniach, połowa proszku i dodatkowe płukanie. Chyba, że mam mało wsadu, to wtedy bez dodatkowego płukania.
A jak pieluszki zaczną Ci zalatywać (bo najprawdopodobniej po pewnym czasie zaczną - "niemiło pachną" to bardzo delikatne określenie:P), to bardzo pomaga pranie w 90 stopniach w kwasku, a potem kilkukrotne pranie bez proszku, aż się cały syf wypłucze. U nas sprawdziła się zależność zęby-> śmierdzące pieluchy. No i trzeba uważać, żeby nie przeładowywać pralki. Jak wrzucisz na raz za dużo pieluch, to się porządnie nie wypiorą. Przynajmniej moja pralka tak ma, za mało bierze wody.

akws
09-04-2015, 11:10
Widziałam już te pieluszki z IKEI i są całkiem miłe w dotyku. Wylądowały też na mojej liście wyprawkowej :)
Wczoraj widziałam dzieciątko, które miało ponad miesiąc i ważyło ok. 4 kg - taka mała kruszynka, więc faktycznie otulacze OS mogą być za duże. Wrzuciłam na listę NB. Do tego tetra, prefoldy i klamerki oraz wkładki sucha pupa. Zobaczymy jak sobie poradzimy :)
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za odpowiedzi :applause: - były bardzo pomocne. Dziewczyny macie niesamowitą wiedzę :D

kaisa
09-04-2015, 12:20
Za pół roku też będziesz taką miała:)
A ta ikeowa jest taka gruba jak kikko. Ewentualnie jak chcesz coś cienszego, to jest tania tetra np na allegro, tylko jej jakość jest słaba moim zdaniem. Mam trochę takiej i w sumie wygląda szmatowato po paru uzyciach, ale jej zaletą jest to że jest cienka. Co w przypadku kruszynek może mieć znaczenie.

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to na noc bym spróbowała coś bardziej chłodnego, np bambusowe formowanki. Bo w nocy jednak trochę rzadziej pieluchę się zmienia. Może kup coś na próbę, albo uszyj sama jeśli potrafisz.

Poradzicie sobie:)

akws
09-04-2015, 22:01
Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to na noc bym spróbowała coś bardziej chłodnego, np bambusowe formowanki. Bo w nocy jednak trochę rzadziej pieluchę się zmienia. Może kup coś na próbę, albo uszyj sama jeśli potrafisz.

Pewnie, że możesz doradzić :) Zapisane na liście zakupowej tylko zastanawiam się jeszcze nad ilością formowanek (wybrałam Pieluszkę formowaną "Bambusowy puch" XS/S).

Przyszły dziś otulacze: Flip i Nappime (oba OS) - zdecydowanie Flip po spięciu go do najmniejszego rozmiaru wychodzi w obwodzie pasa i nóżkach mniejszy. Moim zdaniem powinien się nadać do maleństwa, ale to dopiero wyjdzie jak przymierzymy (na razie kazałam maluszkowi rosnąć ;))
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - jak pospinałam maksymalnie Flipa to niezapięte napy będą na pleckach (niby pod jedną warstwą materiału, ale są wyczuwalne) - myślicie, że może to przeszkadzać i gnieść dziecko? Z kolei jak dałabym te skrzydełka z napami na brzuch to nieużyte napy będą dotykały bezpośrednio brzucha dziecka.
Uprzedzając pytania kupiłam OS, bo Nappime był w koty i nie mogłam się powstrzymać, więc mam na zapas - może przez to będzie mi trudniej zrezygnować z wielo po przejściu z rozmiaru noworodkowego ;)

Aaaa i szycie samemu w moim wypadku zdecydowanie odpada ;)

NEMO
09-04-2015, 22:50
Zawiń te uszka na brzuch, ale napkami do środka:-)

MrsKJ
12-04-2015, 19:54
Jeżeli można to nieśmiało się podepnę :wink:
Straszny mam mętlik w głowie i byłabym wdzięczna za ocenienie moich planowanych zakupów pieluszkowych.

Dla noworodka:
- 4 otulacze rozmiarowe
- 12 prefoldów NB
- 20 szt. tetry 60x80

W rozmiarze OS:
- 4 otulacze PUL
- 1 otulacz wełniany
- 5 kieszonek
- 1 AIO
- 2 formowanki bambusowe
- 5 wkładów z mikrofibry
- 10 wkładów bambusowych (3 składane, 7 wkładek)

Ma to sens?

vinga89
12-04-2015, 21:09
Straszny mam mętlik w głowie i byłabym wdzięczna za ocenienie moich planowanych zakupów pieluszkowych.

Dla noworodka:
- 4 otulacze rozmiarowe
- 12 prefoldów NB
- 20 szt. tetry 60x80

W rozmiarze OS:
- 4 otulacze PUL
- 1 otulacz wełniany
- 5 kieszonek
- 1 AIO
- 2 formowanki bambusowe
- 5 wkładów z mikrofibry
- 10 wkładów bambusowych (3 składane, 7 wkładek)

Ma to sens?

dla noworodka wydaje mi się ok (ale niech się wypowiedzą dziewczyny pieluchujące noworodki ;) )
w rozmiarze OS musisz sobie policzyć co ile dni będziesz prała, czy będziesz pieluchować w nocy, bo jak tak, to formowanek za mało będzie. te AIO wymieniłabym na korzyść jednej kieszonki (chyba że chcesz po prostu wypróbować aio) i więcej wkładów/tetry

kaisa
12-04-2015, 21:27

Dla noworodka:
- 4 otulacze rozmiarowe
- 12 prefoldów NB
- 20 szt. tetry 60x80

Wydaje mi się, że za mało otulaczy. Noworodek robi kupkę często i zazwyczaj brudzi ona otulacz. Noworodka przewijasz koło 10razy na dobę. Więc nawet jeśli otulacz uda się wykorzystać 2 razy, to potrzebujesz ich 5 na dobę. No i zastanów się jak często chcesz prać. Bo wtedy liczba otulaczy zużytych razy ilość dni plus kilka godzin na wyschnięcie. Otulacze schną bardzo szybko.

Zastanów się nad nocą- czy będziesz też używać tetry? Bo wg mnie na noc jest za mało chłonna, bo jednak zmienia się wtedy pieluchę rzadziej. Polecalabym formowanki. Możesz uszyć je sama, jeśli umiesz szyć.

Wiem, ze dla noworodka to inwestycja na krótko (mój wyrósł po 6tygodniach, a przy urodzeniu ważył przeciętnie~ 3600, po prostu szybko przybierał), ale bardzo się cieszę, ze się zdecydowałam na ten wydatek.

joasia
12-04-2015, 21:39
Według mnie to zależy czy chcesz pieluchować tylko wielo czy systemem mieszanym szczególnie na początku. No i oczywiście zawsze można coś dokupić. A jak wsiąkniesz w wielo to zestaw OS sporo razy powiększysz/zmienisz:)

Cane
13-04-2015, 00:43
Ja po porównania wielu różnych opinii planuję dla noworodka

4 otulacze
4 formowanki na noc
15-20 wkładów [jeszcze nie przemyślałam co, ale chyba tetra + parę "ciekawych" na wypróbowanie]

Pranie na początku - codzienne. No i otwarty portfel na wypadek pilnego dokupienia otulaczy [spotkałam się z rozbiegiem 3-6 otulaczy w użyciu, w zależności od dziecka, przy takim zestawie].

Aaaa, tylko wyczytałam, że podobno są problemy z otulaczami dopóki pępek nie odpadnie - większość firm ma je za wysokie. Na razie wyczytałam, że Kokosi robi wystarczająco niskie. Warto wziąć to pod uwagę, jeśli chcecie pieluchować od samego-samego początku.

kaisa
13-04-2015, 00:57
Nie wiem o co chodzi z tym pepkiem, mi żaden otulacz ani pieluszka nie wadziła :D

mamadama
13-04-2015, 01:20
U nas też pieluszka wielo nie przeszkadzała- za to wszystkie rodzaje jednorazówek- tak. Ale jakbyś się obawiała, to są takie otulacze/pieluszki z dodatkowym napem na pępek- pieluszka jest wtedy wywinięta- ale teraz nie potrafię na szybko znaleźć jakie- wydaje mi się że to któreś z forumowych HM...

MrsKJ
13-04-2015, 11:28
Dzięki za wszystkie uwagi :)
Biorę pod uwagę, że ten stosik nie będzie ostateczny :wink: Dla noworodka jest taki raczej minimalny, bo na początku, zanim ogarnę życie i z dzieckiem, i pieluszkami wielo, pewnie będę się częściowo posiłkowała jednorazówkami. Oby w jak najmniejszym zakresie, ale nie wiem czy nowe obowiązki mnie nie przytłoczą. Wcześniej w ogóle nie brałam pod uwagę pieluchowania noworodka. Miałam zacząć trochę później od razu od OS, ale postanowiłam spróbować, jednak nie wpędzając się w nadmierne koszty.
Pieluszek OS też pewnie jest trochę za mało, ale chciałabym przetestować różne rozwiązania i najwyżej dokupić, to co będzie się najlepiej sprawdzało. Ale nawet na taki podstawowy zestaw pójdzie mnóstwo kasy, więc wolałbym wiedzieć czy ma to ręce i nogi, żeby zminimalizować ryzyko rozczarowania :wink:

Cane
13-04-2015, 15:41
MrsKJ przy noworodku nawet nie opłaca się duży stosik :lol:. Za to zaletą jest, że noworodek dość krótko używa pieluszek - można z powodzeniem je potem odsprzedać. Jeśli nie kupowaliśmy używanych-używanych-używanych to spokojnie powinny nadawać się dalej do użytku :). Za to "małe" wkłady noworodkowe można później wykorzystywać przy większym dziecku jako dodatkowy wkładzik np. na dłuższe wyjścia.

Osobiście nie ukrywam, że ciągnie mnie do wielorazówek głównie z powodów ekonomicznych oraz zdrowotnych [Młody miał w pampersach paskudne problemy ze skórą]. Względy ekologiczne są dopiero na 3 miejscu w moim wypadku... Dlatego wybierając zestaw staram się kierować głównie ekonomią - co będę mogła odsprzedać/trochę taniej kupić, co będę mogła długo wykorzystywać...

kaisa
13-04-2015, 17:24
Dla mnie wielopieluchwanie nie jest ekonomiczne wcale hehe. Jak już zwróci się dopiero przy kolejnym dziecku.
No ale ja lubię eksperymentować i zmieniać stosik w stosunku do potrzeb. Tyle że ciężko mi sprzedać to czego nie używam. Raz, ze ładne, dwa ze może jeszcze kiedyś użyjemy.
U mnie ekologia to był koronny argument.

Cane
13-04-2015, 17:45
Dla mnie wielopieluchwanie nie jest ekonomiczne wcale hehe. Jak już zwróci się dopiero przy kolejnym dziecku.
No ale ja lubię eksperymentować i zmieniać stosik w stosunku do potrzeb. Tyle że ciężko mi sprzedać to czego nie używam. Raz, ze ładne, dwa ze może jeszcze kiedyś użyjemy.
U mnie ekologia to był koronny argument.

Widzisz, u mnie kolejne dziecko już odpada - trzecie dziecko pojawi się przed moją trzydziestką, więcej już nie planuję ;). Dlatego rozglądam się raczej za pieluszkami używanymi oraz planuję je na koniec sprzedać [jeśli będą w dobrym stanie].

Po za tym i tak twierdzę, że wielopieluszki są ekonomiczniejszą wersją - mało osób pamięta o tym, żeby doliczyć np. koszt wywozu śmieci [policzcie sobie ile zapłacicie za odebranie tych paru TON pampersów] itp. Tylko na początek wymagają dużo większego nakładu finansowego.

kura
15-04-2015, 01:10
A ja mam wątpliwości co do tej ekonomii. Szczególnie jeśli ktoś płaci za wodę, prąd, cena pieluch. Koszt wywozu śmieci niekoniecznie jest większy przy jednorazówkach, bo np. u mnie wywóz śmieci jest bez limitu, płaci się za liczbę mieszkańców posesji.
Zresztą co do wpływu wielorazówek na ochronę środowiska to też nie mam całkowitej pewności. Po pierwsze i chyba najważniejsze - zużywa się masę wody i prądu. Sporo w nich tworzyw sztucznych - pul, mikropolar itp., nie wiem, na ile bezpieczna dla środowiska jest ich produkcja, jak jest energochłonna. Niszczenie siedlisk i różnorodności biologicznej w wyniku zwiększania powierzchni upraw bawełny, bambusu, konopi...

Takie mnie wątpliwości naszły, choć chyba trochę nie w tenacie ;)

kaisa
15-04-2015, 01:35
A ja mam wątpliwości co do tej ekonomii. Szczególnie jeśli ktoś płaci za wodę, prąd, cena pieluch. Koszt wywozu śmieci niekoniecznie jest większy przy jednorazówkach, bo np. u mnie wywóz śmieci jest bez limitu, płaci się za liczbę mieszkańców posesji.
Zresztą co do wpływu wielorazówek na ochronę środowiska to też nie mam całkowitej pewności. Po pierwsze i chyba najważniejsze - zużywa się masę wody i prądu. Sporo w nich tworzyw sztucznych - pul, mikropolar itp., nie wiem, na ile bezpieczna dla środowiska jest ich produkcja, jak jest energochłonna. Niszczenie siedlisk i różnorodności biologicznej w wyniku zwiększania powierzchni upraw bawełny, bambusu, konopi...

Takie mnie wątpliwości naszły, choć chyba trochę nie w tenacie ;)

A widziałaś ile jest tworzyw sztucznych w pieluszce jednorazowej? I przelicz teraz to przez ilość zużytych pieluszek.
Do wytworzenia jednej pieluszki jednorazowej też jest potrzebny prąd i woda. I znowu przelicz to przez ilość zużytych pieluszek.
Akurat bambus i konopie rosną szybko, nie sądzę żeby produkcja pieluszek miała wpływ na zwiększenie powierzchni upraw.

Wiesz, zawsze można stosować EC. Ale. Wodę też się wtedy zużywa do spuszczenia w toalecie :D

Każde ludzkie działanie ma odbicie w środowisku naturalnym i nie należy się za mocno wkręcać, ale rozważyć świadomy wybór "mniejszego zła".

iziska
15-04-2015, 02:24
A widziałaś ile jest tworzyw sztucznych w pieluszce jednorazowej? I przelicz teraz to przez ilość zużytych pieluszek.
Do wytworzenia jednej pieluszki jednorazowej też jest potrzebny prąd i woda. I znowu przelicz to przez ilość zużytych pieluszek.
Akurat bambus i konopie rosną szybko, nie sądzę żeby produkcja pieluszek miała wpływ na zwiększenie powierzchni upraw.

Wiesz, zawsze można stosować EC. Ale. Wodę też się wtedy zużywa do spuszczenia w toalecie :D

Każde ludzkie działanie ma odbicie w środowisku naturalnym i nie należy się za mocno wkręcać, ale rozważyć świadomy wybór "mniejszego zła".

:applause::thumbs up:

kura
15-04-2015, 09:42

Nie twierdzę, że wielorazowe są bardziej szkodliwe dla środowiska niż jednorazówki. Jednak peany na cześć wielorazówek często pomijają tę ich ciemna stronę. Dlatego wydaje mi się, że znacznie lepszą opcją niż wielo są pieluchy jednorazowe biodegradowalne. Tylko cena...

Hmmm, co do tej wody w toalecie to nie jestem pewna, sama bardzo często przebywam z dala od toalet, więc pewnie gdybyśmy stosowali EC to też szło by w ziemię :ninja:

A tak nawiasem mówiąc, używałam i używam przede wszystkim wielo ;)

akws
04-08-2015, 23:56
Dziewczyny mam jeszcze kilka pytań:
1. używam otulaczy pul i tetry oraz pupusiowych wkładek Czysta Pielucha - mikropolar. Pupę zmywam wacikami zamoczonymi w przegotowanej wodzie. Po jednym dniu zauważyłam na pupie czerwoną skórę. Czy w takim razie do tetry też używać kremu? Jeśli tak to jakiegoś konkretnego czy np. zwykła Nivea albo oliwka wystarczą? Czym się różnią kremy przeciwko odparzeniom pupy od zwykłego kremu?
2. Jak na co dzień prać pieluchy - wiem, że w połowie zalecanej dawki proszku (bez płynu do płukania) + dodatkowe płukanie, ale czy dodawać Nappy Fresh do każdego prania?
3. Czym myjecie pupę dziecka przy przewijaniu? Mnie schodzą koszmarne ilości wacików
4. Czy wkładka z mikropolaru różni się od wkładki bambus-mikropolar? Jedynie chłonnością?

Z góry wielkie dzięki

kustafa
05-08-2015, 00:20
Dziewczyny mam jeszcze kilka pytań:
1. używam otulaczy pul i tetry oraz pupusiowych wkładek Czysta Pielucha - mikropolar. Pupę zmywam wacikami zamoczonymi w przegotowanej wodzie. Po jednym dniu zauważyłam na pupie czerwoną skórę. Czy w takim razie do tetry też używać kremu? Jeśli tak to jakiegoś konkretnego czy np. zwykła Nivea albo oliwka wystarczą? Czym się różnią kremy przeciwko odparzeniom pupy od zwykłego kremu?

może to być uczulenie na mikropolar. próbowałaś bez niego? kremy przeciwko odparzeniom mają zazwyczaj tlenek cynku, nie są polecane przy wielo w codziennym pieluchowaniu. choć mi zdarzyło się po nie sięgać w momentach kryzysowych, potem trzeba tylko pamiętać o odtłuszczeniu pieluszek w płynie do mycia naczyń.

2. Jak na co dzień prać pieluchy - wiem, że w połowie zalecanej dawki proszku (bez płynu do płukania) + dodatkowe płukanie, ale czy dodawać Nappy Fresh do każdego prania?

jeśli pierzesz w 60 stopniach, możesz się obyć bez NF. ale przy praniu w niższych temperaturach (40 st) NF jest niezbędny, bo odkaża.

3. Czym myjecie pupę dziecka przy przewijaniu? Mnie schodzą koszmarne ilości wacików

wacikami, takimi większymi kwadratowymi (do dostania w tesco i rossmannie), schodził mi jeden na przewijanie (ale moje dziecko kupkę robi na nocnik).

4. Czy wkładka z mikropolaru różni się od wkładki bambus-mikropolar? Jedynie chłonnością?

wkładka z mikropolaru nie ma żadnej chłonności, zapewnia jedynie uczucie suchości skórze dziecka (niektóre nie lubią mieć mokro). wkładka bambus-mikropolar to warstwa chłonna (bambus) z warstwą odciągającą wilgoć (mikropolar).

kaisa
05-08-2015, 00:22
Do mycia używam myjek wielorazowych z weluru. Albo myję bezpośrednio pod prysznicem.

urkye
05-08-2015, 08:40
1. Możliwe, że dziecko jest uczulone na polar. Albo nie toleruje polaru przy aktualnych temperaturach, co nie jest jakoś szczególnie zaskakujące, każdy by się spocił i odparzył;) Zobacz, jak skóra będzie wyglądać jak dasz samą tetrę. Jak dasz samą tetrę, to możesz spokojnie kremować pupę. Tetrę wypierzesz w 90st i kremy się ładnie spiorą. Krem zatłuści polarek, a jednak nie zaleca się prania polaru w 90st. musiałabyś go wtedy odtłuszczać płynem do mycia naczyń. Jeśli dobrze kojarzę, kremy przeciw odparzeniom są na bazie tlenku cynku. Ale w sumie prawie w ogóle ich nie używałam, więc mogę pisać bzdury;)
2. NF imho tylko jeśli pierzesz w 40 st.
3. Jak był malutki, to po każdym. Zrobiłam sobie myjki wielorazowe z ręczniczków z IKEA, bardzo ekonomiczne rozwiązanie;) Większe dziecko biorę już pod wodę, sadzam młodego na skraju umywalki i myję. Bardzo wygodne rozwiązanie.
4. Chłonnością. I tym, że ew. możesz dać warstwę z bambusem od pupy i dziecko czuje mokro.

akws
05-08-2015, 11:35
Bardzo Wam dziękuję :)
Faktycznie, nie pomyślałam o tym, że w takiej temperaturze polarek może odparzać. Nie jest to raczej alergia, bo takie zaczerwienienie mu się też pojawiało przy pampersach.
Synuś ma trochę ponad miesiąc i zdecydowanie nie lubi czuć mokro. Czy jeśli bym kremowała pupkę i używała wkładek polarkowych to muszę je odtłuszczać przy każdym praniu? Czy dobrze zrozumiałam, że jeśli chcę zwiększyć chłonność pieluchy to używam wkładki grubszej, a jeśli nie to tylko polarku?
Dobry pomysł z tymi myjkami do pupy - przecież można je wrzucić do pralki razem z pieluchami :duh:
A co do przechowywania to lepiej na mokro czy na sucho? Nakrapiacie je w wiaderku jakimś olejkiem? Jakie wiaderko - wiem, że szczelnie zamykane, ale takie zwykłe ze sklepu może być czy polecacie jakieś konkretne?

joasia
05-08-2015, 12:18
wkładka polarkowa tylko dla utrzymania suchości, wkładka grubsza zwiększanie chłonności
przechowujesz na sucho - tzn. zasiusiane pieluszki ale bez moczenia w wodzie, lub spłukane po kupce
Co do wiaderka to co tam Ci pasuje. Szczelność to dla ochrony przed smrodkiem;)
Olejki mogą być a nie muszą (herbaciany, lawendowy) mnie na przykład bardziej drażniły niż same zsiurane pieluchy

kaisa
05-08-2015, 13:56
A ja plucze każdą pieluszkę i niewiele mi wtedy śmierdzi w wiaderku. Mam wiadro z ikea, zaraz zalinkuję. Nie jest szczelne, myślę że w takim szczelnym szybciej się namnazaja bakterie, bo nie ma dopływu tlenu. Ale może się mylę:)
Kupiłam olejek herbaciany i pierwszy raz psiknelam na dno, teraz to już w ogóle nic nie smierdzialo.

Edit link
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/40188340/

akws
06-08-2015, 09:16
Dzisiaj próbuję bez wkładek polarowych - zobaczymy jak mały księciunio to zniesie :D Faktycznie coś może być w tych wkładkach, bo wcześniej takie zaczerwienienie schodziło po 3 posmarowaniach sudocremem, a teraz nie.
Zrozumiałam, że wkładki zwiększają chłonność pieluchy, ale czy można włożyć samą wkładkę do otulacza tak jak jest pokazane na stronie pupusia z klepsydrą bambusowo-węglową? Nie do końca rozumiem, które zwiększają chłonność pieluchy, a które używa się same.
Czy przechowywanie na sucho tzn. na lekko wilgotno? Chodzi mi o to czy zaprane pieluchy wrzucam do kosza i to się nazywa na sucho (mimo że są wilgotne)? Czy siuśki też zapierać czy tylko grubszą sprawę?
kaisa - dzięki za linka :) ile pieluch Ci wchodzi do 10 l wiaderka? Nasz synuś ma przerób ok. 15 pieluch na dobę a chciałabym prać co 2 dni.

kaisa
06-08-2015, 10:16
Ja mam to większe, 28l i piorę co 2,5dnia. Zazwyczaj jest zapełnione do połowy lub w 3/4. Z tym że my zużywamy 7-8pueluch dziennie. Więc przy waszym zużyciu 10l chyba bym nie brała. A w czym teraz trzymasz pieluchy? Może dałoby radę jakoś oszacować objętość?

Na sucho znaczy, że nie trzymasz w wodzie, tylko właśnie tylko zaprane.
Ja siuski też płuczę.

akws
06-08-2015, 11:15
Nie trzymam ;) zapieram, wieszam na balkonie do wyschnięcia, a jak się zbierze więcej to wrzucam do prania :)