PDA

Zobacz pełną wersję : Pralka do prania pieluch

hubertowa
19-03-2015, 22:22
Ponieważ mam możliwość zakupu nowej pralki, to chcę kupić taką, co będzie dobrze mi prała pieluchy, bo ze dwa czy trzy lata będzie intensywnie tą funkcję używać. Warunek - musi mieć max 45cm głębokości i być ładowana od frontu.

I tak sobie myślę, że to co w niej ważne, to:
- opcja dodatkowego płukania
- opcja prania wstępnego
- jakiś program alergiczny czy specjalny dla ubranek dziecięcych - chyba wtedy jest więcej płukań albo płukanie następuje w wyższej temperaturze - czy Wam się to sprawdziło?
- włącznik czasowy - żeby można było już rano wywiesić wyprane pieluszki na słonku :)

Czy któraś z Was może jakiś konkretny model mi polecić, ew. doradzić na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Jacuszkowa
19-03-2015, 22:49
nam się ostatnio pralka zepsuła (13 letnia Candy) i przy okazji naprawy (tak, tak udało się:) wypytałam pana jaka pralkę poleca. Powiedział, że najrzadziej zdarza mu się serwisować pralki Electrolux.
moja ma wszystko co wymieniłaś oprócz programu alergicznego a brakuje mi w niej dodatkowych kilku kilogramów załadunku i zegara, który pokazuje ile czasu zostało do końca prania.

qqrq5
19-03-2015, 22:50
Wszystko czego potrzebujesz ma moja Samsung Eco Bubble :whistle:

Edit: niestety szerokosc nie ta ale pewnie sa i takie

Alien
20-03-2015, 00:10
Ja mam beko coś tego typu http://www.beko.pl/produkt/717/wmb_51042_pl_pty

Głębokość 41,5cm, program dla dzieci i alergików z dodatkowym płukaniem. Minusem jest tylko brak opcji dodatkowego płukania. Ja jestem z niej zadowolona. Pieluszek wprawdzie w niej nie prałam. Ale myślę że większość stawianych jej wymogów spełnia. No i jaza moją coś ok 1100-1200zł zapłaciłam.

Piszę z telefonu

Dewiś
20-03-2015, 00:19
Nie chce być nie grzeczna ale w temacie o pralkach wlasnie jest duzoooo rad o pralkach kupionych pod pranie pieluch , także polecam lekturę , może się przyda kilka rad

Ja polecam LG - 8kg - jest nie do zdarcia i ma tak cichy silnik ze nie slychac ze pierze , no może po za melodyjka na koniec jak skończy :D

edit: aha pralka wazy pranie , wiec można wyprać np. 3 pieluchy zamiast 8kg , dobiera pobor wody do wagi itd.

kupiłam typowo pod pieluchy

emilia3333
20-03-2015, 08:07
Polecam samsung eco bubble. Ma pranie dzieciece zegar dodatkowe plukania jest cicha ma grzalke ktora nie obchodzi kamoeniem i bęben diamentowy ktory nareszcie szanuje moje pranie. Korzystam z wiekszosci programow a bardzo lubie ostatnio ten eco w ktorym piora babelki. Dzieciece pranie ma do 95st. Ja kupowalam w euro agd przez neta bo najtaniej. Spelnia wszystkie opisane przez Ciwbie parametry

HoliPoli
20-03-2015, 10:00
Mi w mojej pralce bardzo brakuje opcji pół wsadu, jakbym nową kupowała to z pewnością bym zwróciła uwagę czy ma taką opcję bo, szczególnie przy starszym dziecku ilość pieluch do prania bardzo mi spadła, a wolę je prać oddzielnie bo używam bardziej "zjadliwego" programu niż do ubrań

hubertowa
20-03-2015, 10:34
Dewis, wlasnie tak myslalam ze pewnie gdzies taki temat jest, ale nie mam sily szukac. W kazdym razie dzieki za rady.
Co do eco bubble to podobno pranie w niskich temp. sie nie sprawdza, niezaleznie od uzytych technologii. Znajomy chemik tak stwierdzil. Ale juz program dla alergikow brzmi ok.
No tak - czyli musze brac pod uwage jeszcze mozliwosc prania pol wsadu. To tez przy pieluchach wazne.

Napisane z telefonu

Dewiś
20-03-2015, 10:37
to chyba ten :
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/15768-pomóżcie-wybrać-pralkę-połączone

jest kopalnia wiedzy , może najdziesz odp na swoje pytania

hubertowa
20-03-2015, 11:30
Dzięki, Dewiś! Jak znajdę chwile, to się spróbuję przekopać przez tą kopalnię :)

emilia3333
21-03-2015, 08:23
Samsung eco b. Ma wage i odwaza ilosc prania ktore wrzucasz. Mlodej ciuchy piore w dziecięcych ale np ciuchy mokre od wody swoje ubrania ktore np sa czyste ale spotkaly sie z kaszka itp wrzucam na eco b. Noe jest to glownaa funkcja raczej dodatek. Mojaaa tesciowaa która miała kiedyś pralnie uważała to za najlepszy wynalazek. 20 lat temu sprowadzala pralke daewoo bo miala taką fukcje i idealnie dopierala kurtki plaszcze nie niszcząc ich. Mi pasuje bardzo i ten beben noc a nic nje zaczepia

selidor
21-03-2015, 11:57
Samsung eco bubble mówicie? Zaraz sobie pooglądam :D

NEMO
21-03-2015, 12:01
Ja mam Boscha z odliczaniem czasu prania i funkcją delikatnego prania w wysokiej temp. Jestem bardzo zadowolona. Nie napiszę jak jest nie usterkowa, bo jeszcze usłyszy i się zepsuje :-)

hubertowa
21-03-2015, 18:24
Z tymi usterkami to chyba teraz juz nie ma tak zeby cokolwiek wytrzymalo dluzej niz kilka lat. Wszyscy zajmujacy sie naprawa i sprzedaza pralek mi mowili, ze od ok. 10 lat pralki sa projektowane na 2-3 lata zycia, czyli jak sie konczy gwarancja. Wiec ja zamierzam kupic taka stricte pid pranie pieluch, a potem pewnie wymiana.
A ten eco bubble to tylko w niskich temp. dziala? Musze sobie o tym poczytac.

Napisane z telefonu

kura
23-03-2015, 10:28
hmm, chyba już nie ma pralek z funkcja 1/2 wsadu? Jak kupowałam swoją, to sprzedawca twierdził, że obecnie produkowane pralki dopasowują ilość wody do ilości wsadu. Natomiast spec od napraw radził, żeby wybierać pralki o najdłuższym okresie gwarancyjnym, bo tak jak piszesz hubertowa - po zakończeniu gwarancji zaczyna się problem. Podobno bosch ma gwarancję dziesięcioletnią, tylko cena pewnie też odpowiednio wyższa.

hubertowa
23-03-2015, 16:02
kura, bosh faktycznie ma gwarancję na 10 lat, ale tylko na silnik, bo ten jest wyjątkowej konstrukcji. Niestety, w pralkach silnik i tak się raczej nie psuje, więc to tylko chwyt marketingowy raczej. Nie znalazłam jak dotąd ani jednej pralki, która miałaby gwarancję dłuższą niż 2 lata.

qqrq5
23-03-2015, 16:15
program eco bubble pierze max na 40stopniach

emilia3333
23-03-2015, 20:54
Pralka samsung eco b ma pranie do 95st

aniamakrela11
23-03-2015, 21:12
Ja mam Bosch VarioPerfect, zawsze używam opcji Eco Perfect i nie bankrutuję na praniu pieluch ;) Prania są max w 90' prane, jest dodatkowe płukanie, program AntyAlergia, który dużo płucze. Jest program 15 minut, sprzedawczyni używała go przy jelitówce u dziecka, u nas na razie się nie przydawał. Mamy tą pralkę od 2 lat, wykupiliśmy gwarancję do 4, na razie nic się nie dzieje.

Acha, te Bosche są w bardzo zróżnicowanych cenach, zależnie od dodatkowych funkcji, u nas nie ma ważenia prania np, nasza była z tych tańszych, 1200zł, 7kg wsadu.

qqrq5
23-03-2015, 21:22
Pralka samsung eco b ma pranie do 95st
tak ale same babelki piora tylko do 40st

emilia3333
31-03-2015, 23:33
a bąbelki tak do 40 st.
Babelki są fajne, ale to nie jest jedyny program tylko jeden z wielu, jest tak pełna gama, osobiście korzystam ze wszystkich co mi się w poprzednich pralkach nigdy nie zdarzało.

Ztymi gwarancjami w boschu po 5/10/20 lat to jest taka śliska sprawa, bo np iles tam jest na bęben ileś tam na obudowę, a jeszcze w innej pralce na grzałkę. Zależy co wstawiaja do pralki pancernego i co ma wytrzymać 100 lat..

Chipy w sprzecie to smutna prawda ale są.

Wiem,że są fajniejsze pralki niż samsung, ale u mnie zawsze jest prosty rachunek cena/badanie rynku/interesujące mnie funkcjonalności/opinie w necie.
Te są popularne, dużo ludzi je kupuje, bo teraz samsung włada rynkiem elektro. Tak więc opini pozytywnych było masę. Cena wynegocjowana baardzo atrakcyjna.
Nie żenię się z nią na całe życie, jak mi przestanie się podobac to ją za połowę ceny wystawię dołożę i kupię inną.Puki co zaraz będzie rok, prania codziennie teraz przy młodej już dwie pralki i gra jak ta lala.

Aha! Nie wiem czy wniknęłyście, ale ona ma coś takiego jak oszczędność detergentów, nie wiem czy to we wszystkich eco b. bo to mnie nie interesowało, ale u mnie wchodzi połowa standardowej miarki wrzucanej do innych pralek, reszta jak wrzucę za dużo zostaje. Nie wiem o co w tym chodzi, ale ktos mi ostatnio tłumaczył, że jest cos takiego w pralkach. Ma to któraś z Was w eco b?

hubertowa
01-04-2015, 13:26
Moi rodzice maja takie cos w miele, ze pralka im pisze ile % detergentu sypac. Bardzo fajna sprawa, bo ponoc polacy maja tendencje do dodawania tego za duzo, a to nie ma sensu - tylko niepotrzebnie zanieczyszcza srodowisko

Napisane z telefonu

bogos
02-04-2015, 17:07
maly OT w sprawie detergentow. nie przekonuje mnie dawanie wytycznych przez pralke w sprawie ilosci detergentow.
proszek proszkowi nierowny, niemieckie podobno bardziej skoncentrowane niz nasze rodzime.. bardziej racjonalne wydaje mi sie sprawdzenie ile producent proszku proponuje wsypac co zalezne jest od stopnia zabrudzaenia, twardosci wody etc. ja zawsze sypie mniej niz jest wskazane...

dinki
16-07-2015, 22:21
Potrzebuję na szybko rady, musimy wymienić pralkę (stary indesit), myśleliśmy, że wystarczy tylko wymienić łożyska, ale okazało się, że bęben jest nierozbieralny, klejony, i trzeba by wymienić tak naprawdę cały zespół piorący, czyli koszt ok 800zł, więc zdecydowaliśmy się kupić nową pralkę. Czy wiecie, które pralki mają "rozbieralne" bębny, które można z powodzeniem samemu naprawiać, wymienić łożyska etc.. W dwóch sklepach dostaliśmy sprzeczne informacje co do samsungów eco bubble, i już nie wiem jak jest naprawdę. A może, które firmy można polecić pod tym kątem?

emilia3333
31-07-2015, 12:41
Czy ecob to nie wiem ale mielismy bosha z rozbieralnym bebnem i whirpool bo wyrzucaly bledy obie i aby dostac sie do grzalki zdejmowalismy drzwi gume odpychalismy beden i odczepialismy zawiniete porwane skarpety z osponki ktore bog jedn wie jak tam sie znalazly