Zobacz pełną wersję : zamiana rzepów na napy w kieszonkach BG - czytają posta pionierki rozwiązań?:)
dziewczyny,
czy ktoś ratował rzepy w kieszonkach BumGeniusa zamianą na napy? Czy wymieniałyście na 2 rzędy napek jak w oryginale (dwa rzędy po 10 sztuk w każdym)?
lubię te kieszonki bardzo i szukam rozwiązań - wymiana na 24 napy przewyższa wartość pieluszki... kombinuję, czy nie zamienić na 1 rząd - pytanie czy nie straci na tym zapinanie pieluszki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Czy lepiej zostać przy wymianie haczyków?
ja ostatnio wymieniałam tylko rzepy na skrzydełkach, sądzę że bez sensu nabijać w całą pieluszkę napy, nie wiem w ogóle czy w zszytą pieluszkę da radę ładnie napki nabić... nie ryzykowałabym i wymieniła rzep
dzięki, vinga 89, za Twoje zdanie
gdzie się zaopatrzyłaś w rzep?
ja ostatnio wymieniałam tylko rzepy na skrzydełkach, sądzę że bez sensu nabijać w całą pieluszkę napy, nie wiem w ogóle czy w zszytą pieluszkę da radę ładnie napki nabić... nie ryzykowałabym i wymieniła rzep
Wiewiórka
12-02-2015, 21:30
ja wymieniałam na jeden rząd napek i jest ok
ja bym wynieniła tylko część haczykową rzepu i będzie ok
w pasmanterii ;) poprosiłam o jakiś mało sztywny rzep, średni jest jeśli chodzi o sztywność ale za to trzyma na mur beton ;)
Tak jak wyżej, zmieniałąm w pieluszkach rzepy na napy, dość męczące, ale da się ;) natomiast po wymianie części z haczykami jest o niebo lepiej :)
bomba, poszukam rzepa
dzięki Wiewiórka, vinga, Magenta, wstępuje we mnie nadzieja;)
Tak jak wyżej, zmieniałąm w pieluszkach rzepy na napy, dość męczące, ale da się ;) natomiast po wymianie części z haczykami jest o niebo lepiej :)
A u mnie zepsuła się część pętelkowa rzepu, kupiłam super wypaśny rzep i zmieniam rzepy, bo nie mam napownicy ;)
moire, wypaśny z pasmanterii czy skąd?:)
A u mnie zepsuła się część pętelkowa rzepu, kupiłam super wypaśny rzep i zmieniam rzepy, bo nie mam napownicy ;)
Z allegro. Hamerykańskie velcro;)
Trochę tak się śmieje, ale tu ktoś polecał że te najlepsze to w pasmanteriach militarnych. Bo taki że zwykłej pasmanterii próbowałam i nie zdał egzaminu. No i teraz mam niezwykłe BG bo z czarnymi rzepami przeszytymi kolorową nicią. Mnie się podobają, a przede wszystkim super trzymają (na razie)
Widzę, że problem rzepów w BG dotyczy nie tylko mnie. Kupiłam nawet jakiś czas temu rzepy, tylko zebrać się do wymiany nie mogę :D
Trochę tak się śmieje, ale tu ktoś polecał że te najlepsze to w pasmanteriach militarnych. Bo taki że zwykłej pasmanterii próbowałam i nie zdał egzaminu. No i teraz mam niezwykłe BG bo z czarnymi rzepami przeszytymi kolorową nicią. Mnie się podobają, a przede wszystkim super trzymają (na razie)
miękkie te rzepy?
Aż poszłam pomacać. Jak dla mnie podobne do bumgeniusowych, na pewno miększe od zwykłych pasmanteryjnych (zwłaszcza pentelka)
ismeril84
13-02-2015, 17:30
Skoro już o rzepach mowa...Wiecie, czy u nas mozna dostać takie rzepy jak ma Grovia? Haczyki sa jakies takie krótkie i w dotyku trochę jak grzebyk. No a zamiast pentelek jest jakis czepliwy materiał. Dziewczyny, które mają Grovię na rzepy wiedzą o co chodzi. Szukam, bo w jednej z bazarkowych pieluszek właśnie te "grzebyczki" są do wymiany.
o wow:) czarny rzep z kolorową nicią, pokażesz na zdjęciu????:):):)
pasmanteria wojskowa...co to jest??;)
Wrzucę fotkę jak tylko dopadnę czystą pieluchę. A takie pasmanterie fajne - same sprzączki, rzepy i inne gadżety w odcieniach moro i im podobnych :)
poszukałam sklepów z akcesoriami pasmanterii wojskowej. ła! pójdę do nich i powiem, że chcę rzep na pieluszkę;) 10 cm;)
o wow:) czarny rzep z kolorową nicią, pokażesz na zdjęciu????:):):)
pasmanteria wojskowa...co to jest??;)
onka, dawaj, wymieniamy razem:)
wymieniamy czyli w moim przypadku oddajemy do krawcowej;)
ech, chciałbym umieć usiąść przy maszynie...moje małe marzenie.
a póki co to dopiero wczoraj załapałam, że są dwa rodzaje rzepa, żeby rzep się zarzepił:) jakoś nigdy tak na rzepa nie patrzyłam;)
Widzę, że problem rzepów w BG dotyczy nie tylko mnie. Kupiłam nawet jakiś czas temu rzepy, tylko zebrać się do wymiany nie mogę :D
muzakate
13-02-2015, 22:31
Flipy uwielbiam. A to to samo co BG, tyle ze otulacz, right? Ale mam jeden z rzepami właśnie i szczerze go nienawidzę! Tez myslalam o wymianie na napy... Ale może faktycznie wymiennie rzep na nowy i choć trochę mniej mnie będzie denerwowal:-)
Wydaje mi się, że we flipie będzie nawet łatwiej wymienić rzep, bo przy kieszonce mialam trochę problemów żeby się dostać do niego. Wrzucam zdjęcie na modelu, bo nie załapałam się wcześniej na czystą pielucha. Nie widać tego na zdjęciu ale rzep jest przyszyty żółtą nicią
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/13/403bd31a153250df9625c3e635b2327f.jpg
suuper.
model super, pieluszka super
dzięki
Wydaje mi się, że we flipie będzie nawet łatwiej wymienić rzep, bo przy kieszonce mialam trochę problemów żeby się dostać do niego. Wrzucam zdjęcie na modelu, bo nie załapałam się wcześniej na czystą pielucha. Nie widać tego na zdjęciu ale rzep jest przyszyty żółtą nicią
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/13/403bd31a153250df9625c3e635b2327f.jpg
Skoro już o rzepach mowa...Wiecie, czy u nas mozna dostać takie rzepy jak ma Grovia? Haczyki sa jakies takie krótkie i w dotyku trochę jak grzebyk. No a zamiast pentelek jest jakis czepliwy materiał. Dziewczyny, które mają Grovię na rzepy wiedzą o co chodzi. Szukam, bo w jednej z bazarkowych pieluszek właśnie te "grzebyczki" są do wymiany.
Sprawdź czy do tego materiału będzie się czepiał rzep z haczykami, myślę, że tak, i wymień na taki:-)
ismeril84
14-02-2015, 16:15
Spróbuję, ale trochę się boję, że haczyki zniszczą mi ten materiał.
Ismeril, z tego co kojarzę rzepy grovii (mialam je krótko) to może podobne udałoby Ci się znaleźć na ciuchach np. przy kurtce sportowej i wykorzystać do pieluszki ;)
Zwykłe rzepowe haczyki czepiają się do tego materiału ale gorzej jednak niż te groviowe. Ja z kolej przerobiłam jedną Grovię z rzepów na napy, w sumie nie miałam wyjścia, bo ten materiał do którego czepiają się haczyki był totalnie zmechacony i wypaczony, nawet haczyki mojej nowej Grovii się już do tego nie czepiały. Trochę zabawy z tym było ale wygląda nieźle i otulacz działa.
Zwykłe rzepowe haczyki czepiają się do tego materiału ale gorzej jednak niż te groviowe. Ja z kolej przerobiłam jedną Grovię z rzepów na napy, w sumie nie miałam wyjścia, bo ten materiał do którego czepiają się haczyki był totalnie zmechacony i wypaczony, nawet haczyki mojej nowej Grovii się już do tego nie czepiały. Trochę zabawy z tym było ale wygląda nieźle i otulacz działa.
napy są trwalsze, ale przy wiercipiętach jednak z rzepami jest łatwiej, zwłaszcza latem gdzie młodego przewijałam "na kolanie":-)
napy są trwalsze, ale przy wiercipiętach jednak z rzepami jest łatwiej, zwłaszcza latem gdzie młodego przewijałam "na kolanie":-)
Kupiłam ten otulacz używany, niby przez pół roku, no nie wiem chyba że tylko ten jeden używali, bo rzepy były w stanie tragicznym. Mam Grovię na rzepy, używam ponad pół roku i wygląda ok, tyle że na zmianę z wieloma innymi pieluchami. Generalnie jak pieluch na rzepy nie znoszę to Grovie taką lubię.
ismeril84
15-02-2015, 18:00
No właśnie, ja też jedną z moich Grovii kupiłam używaną i niby rzepy miały być ok, ale jak ja dostałam okazało się wręcz odwrotnie. W ogóle pieluszka mocno odbiegała od stanu opisywanego przez poprzednią właścicielkę. No cóż.
Może faktycznie jednak lepiej przerobić je na napy ale nie mam napowinicy :/
No właśnie, ja też jedną z moich Grovii kupiłam używaną i niby rzepy miały być ok, ale jak ja dostałam okazało się wręcz odwrotnie. W ogóle pieluszka mocno odbiegała od stanu opisywanego przez poprzednią właścicielkę. No cóż.
Może faktycznie jednak lepiej przerobić je na napy ale nie mam napowinicy :/
Sprawdź najpierw jak haczyki od zwykłych rzepów sobie radzą, jak ten welurkowaty materiał jeszcze nie jest bardzo zniszczony to może wystarczy je wymienić i będzie dobrze.
U mnie wyglądał strasznie, marszczył się i był bardzo zmechacony, więc go wyprułam, pod spodem jest pul, nabiłam napy i zaszyłam pieluchę. Tylko na skrzydełkach zostawiłam ten welurek.
Pielucha wygląda teraz tak:
http://images.tinypic.pl/i/00616/wfyd87dyjifx_t.jpg (http://www.tinypic.pl/wfyd87dyjifx)
Agis, przerobka pierwsza klasa!
Agis, przerobka pierwsza klasa!
Wyszło nieźle, ale co się nagimnastykowałam przy niej .... :)
Wyszło nieźle, ale co się nagimnastykowałam przy niej .... :)
Oj wiem cos o przerobkach pieluch, na koncu czlowiek wolalby od poczatku uszyc, poprawki wiele nerwow kosztuja, ale jaka satysfakcja :-) mialam ten model ale na napki, cudne te pawie sa! I pieknie sie z sowami zgraly :-)
ismeril84
16-02-2015, 11:26
Faktycznie, przeróbka super. Ja faktycznie spróbuję najpierw z rzepami.
tak poważnie, to zmieniałam w BG rzepy na napy we Freetime. Da się, ale jest o tyle trudne, że nie ma wtedy osłoniętych napek i trzeba było maskować je polarkiem. Ale działa:-)
działa i wygląda?:)
czy po rzepem czekają jakieś mniej estetyczne niespodzianki?
tak poważnie, to zmieniałam w BG rzepy na napy we Freetime. Da się, ale jest o tyle trudne, że nie ma wtedy osłoniętych napek i trzeba było maskować je polarkiem. Ale działa:-)
działa i wygląda?:)
czy po rzepem czekają jakieś mniej estetyczne niespodzianki?
nie, wypruwasz rzep, w to miejsce nabijasz napki (idealnie się mieszczą). Tylko od wewnątrz pieluszki we Freetime trzeba było naszyć polarek, bo napki nie chowały się pod welurem jak by to było w kieszonce. Przerabiałam Freetima dla kuzynki, nie narzeka :-)
długo się zbierałam, ale nareszcie;)
mimo miłości do napek, zdecydowałam wymienić w kieszonkach BG rzepy. finalnie tak było ekonomiczniej i prościej dla mnie.
info praktyczne dla zainteresowanych:
1. kupiłam rzep aplix, szerokość 3 cm (1 cm węższy od oryginalnego, ale nie znalazłam rzepów 4 cm)
2. orientacyjne zużycie na 1 kieszonkę - ok. 10 cm haczyków i 45 cm pętelek
3. koszty: rzep 1 zł za metr (osobno kupujemy haczyki, osobno pętelki)
Łączny koszt za wymianę rzepów w 3 kieszonkach: 3 zł za rzep+ 9,5 za przesyłkę;) + 20 zł za usługę krawiecką= 32,50 za 3 kieszonki (10,80 zł za sztukę)
a jak ktoś ma dostęp do rzepa pod nosem to 7,70 za sztukę. ładnie:)
https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6137892559799561122&oid=110233147691844165484&authkey=CMPKioaxy5iEMw
https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6137892473537020882&oid=110233147691844165484&authkey=CMPKioaxy5iEMw
no ładnie wygląda ;) chociaż ja bym rzepy zaokrągliła :)
Dziewczyny, przymierzam się do wymiany rzepów w moich bg. Ostatnio natknęłam się na rzepy przyklejane. Macie jakieś doświadczenia z takimi rzepami? Jak myślicie, sprawdzi się to w pieluchach?
Wiewiórka
05-07-2015, 19:15
Dziewczyny, przymierzam się do wymiany rzepów w moich bg. Ostatnio natknęłam się na rzepy przyklejane. Macie jakieś doświadczenia z takimi rzepami? Jak myślicie, sprawdzi się to w pieluchach?
nie nie sprawdzą sie, one zwykle w niczym sie nie sprawdzają, taki pic na wodę