PDA

Zobacz pełną wersję : Tula toddler czy standard

Muminmamma
15-01-2015, 10:25
Hej,
wlasnie przyleciala do mnie Tula standard zig zag :) ladna ale nie wiem czy nie powinnam sprobowac Toddlera.
Od jakiego wzrostu lepszy bedzie Toddler? Teraz w ergo standard Tula ze 3 cm pleckow sa nad nosidlem.

Mala ma 16 miesiecy, 8,5 kg... nosi ubranka 86-90.
Niby Toddler jest od 11 kg a ona pewnie bedzie miala tyle jak skonczy 3 lata :) ale nie jest niska...

poradzcie prosze doswiadczone Mamy Tulące...

Karolcia82
15-01-2015, 10:58
Moim zdaniem nie powinno się posługiwać kg ale wzrostem właśnie. Ubranka 90, czy tam 92, to już proponowałabym toddlera właśnie.

kustafa
15-01-2015, 11:24
Muminmammo, toddler ma nie tylko wyższy/szerszy panel ale jest tez ogólnie obszerniejszy. Jesli twoja córka jest wysoka i szczupła moze sie "topić" w toddlerze. Zapewne bedzie na nią dobry po założeniu zimowego kombinezonu lub kurtki (czyli opcja "na spacer"), ale w opcji "po domu" pewnie bedzie za luźny.
Niestety jest taki etap w rozwoju malucha, ze Tula standard robi sie przymaława, ale Tula toddler jest jeszcze za duza.
Najlepiej, gdybys mogła przymierzyć toddlera i porównać. Skąd jesteś? Moze w twoim mieście jest forumka z tym nosidłem?

Muminmamma
15-01-2015, 19:18
Z Wwy, Ursynów. Problem tylko w tym ze chcialam w sobote wyjechac na krotki urlop i chcialam sie ta Tula uszczesliwic wlasnie na spacerach... Toddlery widze ze sa w ogole mniej popularne, chcialam na szybko cos kupic, ale sklepy internetowa maja czas dostawy kilka dni minimum :(

katarinqa
15-01-2015, 19:30
Mój ma 22 miesiące, rozmiar ubrań podobnie jak u was. Mam tule standard i myślałam że czas już na toddlera więc kupiłam. Moje dziecko w nim tonie i myślę że jeszcze minimum pół roku w standardzie pochodzi jak nie dłużej

huskymama
15-01-2015, 21:17
Moja ma tyle samo....prawie 2 latka (szczuplakiem nie jest) i do todlera dopiero teraz dorosła.....w kurtce pewnie byłby już całkiem dobry ..... tymczasem mamy Kibi i polecam....super da się dopasować do każdej figury dziecka....bo ma milion regulacji :-) Na pewno je zostawię dla kolejnego dziecka (choćby jako przejściówkę na okres między tulowym standardem i todlerem) bo mimo wszystko tulę kocham miłością wielką.

edit: jeszcze boba ma chyba nieco szerszy panel niż tula standard o ile dobrze pamiętam.

magnolia
15-01-2015, 21:31
toddlera miałam przez chwilę i był dobry na moich synów - 4 i 6 lat:lol:

imo to nosidło jest na 3lata+ no chyba że mocno naubierany w zimowe kombinezony 2 latek, jest duża różnica między standardem i toddlerem

ale za to nosi świetnie duże klocki:)

a nie myślałaś o nubigo? imo świetne nosidła

Muminmamma
15-01-2015, 22:04
w nosidlach "bardzom niedoswiadczona" przy chustach wiedza o nich sporo mnie kosztowala ;) wiec pomyslalam ze jest cos uniwersalnego, Tula... ale widze ze w nosidelkach tez mozna zrobic duze zakupy zeby wyprobowac roznych... :)

Marciula
15-01-2015, 23:31
muminmamma zmierz ile wzrostu ma córka, a nie jakie ubranka nosi ;) rozmiar rozmiarowi nierówny. Jeremi od skończenia roku śmiga w toddlerze, choć nawet teraz std nadal pasuje(ma 22m) ale wygląda w nim komicznie. Toddler jest szeroki, i też poszerzany z dołu do góry, także, jeśli córa jest drobna, to może Ci całe ramiona panel zakryć :P
Najlepiej to wrzuć fotę w akcji, łatwiej będzie Ci pomóc :)

kustafa
15-01-2015, 23:41
Z Wwy, Ursynów. Problem tylko w tym ze chcialam w sobote wyjechac na krotki urlop i chcialam sie ta Tula uszczesliwic wlasnie na spacerach... Toddlery widze ze sa w ogole mniej popularne, chcialam na szybko cos kupic, ale sklepy internetowa maja czas dostawy kilka dni minimum :(

mieszkam niedaleko, możesz wpaść i przymierzyć mojego toddlera :) nie pożyczę, bo używamy a to jedyne nasze nosidło (chust już nie mamy). jeśli jesteś chętna, pisz pw.
w warszawie są też wypożyczalnie nosideł (poszukaj w necie).

Muminmamma
20-01-2015, 19:03
Dziekuje Kustafa za możliwość obejrzenia Toddlera ! Podsumowując na szczupła i względnie nie malutka dziewczynkę (może komuś przyda się ten wątek) ani standard Tulą ani Toddler nie pasował (jeden za mały, do drugiego dorośnie jak już wyrobi prawo jazdy ;) Zgodnie z sugestia Kustafy spróbowałam Manduca i pasuje :)

kustafa
22-01-2015, 00:00
Dziekuje Kustafa za możliwość obejrzenia Toddlera ! Podsumowując na szczupła i względnie nie malutka dziewczynkę (może komuś przyda się ten wątek) ani standard Tulą ani Toddler nie pasował (jeden za mały, do drugiego dorośnie jak już wyrobi prawo jazdy ;) Zgodnie z sugestia Kustafy spróbowałam Manduca i pasuje :)

:) cała przyjemność po mojej stronie, cieszę się że manduca wam pasuje

olula
03-03-2015, 13:13
kurka wątek dla mnie
mam drobna prawie już dwulatkę (obecnie 22 miesiące) i .... miałam tule standard, ale przed zblizajacymi się wakacjami pragnę znowu nosidla
wiem, ze będę trochę w gorach trochę w terenach gdzie nozki i wózki odpadają.
Kochałam te moja tule i sprawdzam tule toddler, ale mnie trochę nastraszylyscie, ze mi się w nim coirka utopi, tym bardziej, ze wazy 9 kilo, a ubranka ma tak na 86/92.
To co ja mam kupić - dodam, ze nie chce nic wiązanego, bo lubie właśnie system tuli. Maź się nie będzie wiazal żadnym i wąsami z MT jak znam zycie :-)

len_a
03-03-2015, 14:19
kurka wątek dla mnie
mam drobna prawie już dwulatkę (obecnie 22 miesiące) i .... miałam tule standard, ale przed zblizajacymi się wakacjami pragnę znowu nosidla
wiem, ze będę trochę w gorach trochę w terenach gdzie nozki i wózki odpadają.
Kochałam te moja tule i sprawdzam tule toddler, ale mnie trochę nastraszylyscie, ze mi się w nim coirka utopi, tym bardziej, ze wazy 9 kilo, a ubranka ma tak na 86/92.
To co ja mam kupić - dodam, ze nie chce nic wiązanego, bo lubie właśnie system tuli. Maź się nie będzie wiazal żadnym i wąsami z MT jak znam zycie :-)moze cos szytego pod wymiar?

olula
03-03-2015, 17:28
Właśnie o tym pomyślałam. Tylko chce ergo czyli klarowne nosidlo, nie MT, bo mąż twierdzi, że wiązanie to nie jego bajka. Myślę o doux doux. Nie wiem czy aktualnie są szyte tylko ?

mama_na_szóstkę
05-03-2015, 12:26
olula, z małym poślizgiem odpisałam ;)

olula
10-03-2015, 08:38
mamo - ech, a ja juz w posiadaniu Tuli toddlera

ale jest fajne. Po mieszkaniu Mała była zadowolona, gdy wsadziliśmy ją aczkolwiek wg mnie ciut szeroki jest ten panel na nia jeszcze i ma zapas. Moze do lata akurat bedzie wszystko dobre, bo cora podrośnie.

franciszka
10-03-2015, 11:31
mamo - ech, a ja juz w posiadaniu Tuli toddlera

ale jest fajne. Po mieszkaniu Mała była zadowolona, gdy wsadziliśmy ją aczkolwiek wg mnie ciut szeroki jest ten panel na nia jeszcze i ma zapas. Moze do lata akurat bedzie wszystko dobre, bo cora podrośnie.

Kochana, dziewczyny polecały patent ze ściągnięciem panela taśmą, aby go ciut zwężyć :) Nie jet to rozwiązanie idealne, ale jeśli tylko ciut za duży teraz... to czekając do dorośnięcia... zawsze można go wykorzystać :)

Monika84
01-04-2015, 17:21
Dziewczyny dzis zmierzylam nosidełko standard ale dziecię chciało sie bawic i nie mogłam dobrze popatrzeć. Generalnie wyjmuje ręce. Pozyczajaca powiedziała że na plecach moze wypaść i ze lepszy toodler będzie. Ale mi się wydaje ze sie utopi.
Moze wypaść?
12 msc, 10,5 kg. Ubrania 74-80.

kustafa
01-04-2015, 18:01
Za wczesnie na toddlera IMO. Toddler od rozm. 92 (około)

kornflejka
01-04-2015, 18:19
Dziewczyny dzis zmierzylam nosidełko standard ale dziecię chciało sie bawic i nie mogłam dobrze popatrzeć. Generalnie wyjmuje ręce. Pozyczajaca powiedziała że na plecach moze wypaść i ze lepszy toodler będzie. Ale mi się wydaje ze sie utopi.
Moze wypaść?
12 msc, 10,5 kg. Ubrania 74-80.

Grubcio jest podobnej postury i na luzaku w standardzie jeszcze. Mogę spróbować zdjęcie dać :)

Edit.
Moim zdaniem nie ma bata żeby taki brzdąc wylazł :)

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/01/1ac03ca1493f6b78d8a0d71fa7f54a47.jpg

Monika84
01-04-2015, 18:47
No muszę jeszcze raz zamierzyc na spokojnie. Tylko nie wiem gdzie dać ogłoszenie zeby się spotkać z jakas mama w Warszawie. Podpowiecie?

Monika84
01-04-2015, 18:49
Dlaczego Grubcio? Przeciez przy tej wadze i wzrościenie jest grubciem ;)
Chodzilo o to ze moze jakos sie przechylić mocno i wypaść.
No mi się tez wydawalo ze jest ok i ze w większym nic nie będzie widzieć i będzie darcie japy... ;)

kornflejka
05-04-2015, 10:34
Dlaczego Grubcio? Przeciez przy tej wadze i wzrościenie jest grubciem ;)
Chodzilo o to ze moze jakos sie przechylić mocno i wypaść.
No mi się tez wydawalo ze jest ok i ze w większym nic nie będzie widzieć i będzie darcie japy... ;)
Grubcio wlasnie z przekory tak, bo zawsze byl z niego chuderlaczek ;)
Jesli masz pasy nosidla dopasowane dobrze, to dziecko się nie przechyli i nie wypadnie:)