Zobacz pełną wersję : Jak dbać o wkłady bambusowe
ismeril84
21-11-2014, 23:14
Dziewczyny też macie problem z twardniejącymi wkładami z froty bambusowej? Moje pierwsze wkłady kupione 5 miesięcy temu są mega chłonne ale też straciły bezpowrotnie swoją miękkość pomimo, że stosowałam się do rad producenta i po każdym praniu mocno strzepywałam. Niestety niewiele to dało. Ostatnio kupiłam kilka nowych wkładów i wiecie co robię? Po praniu, zanim powieszę na suszarce walę nimi o framugę :hide:, żeby nastroszyć włoski. O dziwo działa :applause:. Do tej pory wkłady są niemal tak miękkie jak po pierwszym praniu.
A Wy jakie macie sposoby na zachowanie miękkości wkładów z frotki bambusowej? Jeśli coś mniej drastycznego to chętnie skorzystam.
abcd_2007
22-11-2014, 00:05
A jakiej firmy masz?
Bo mialam testowe Puppi i byly mięciusie. Reszta niestety też mi twardnieje
ismeril84
22-11-2014, 17:58
Mam Ecodidi. Wydaje mi się, że to dobra firma. A te Twoje wkłady Puppi to długo masz? Ja swoich używam bardzo intensywnie od tych kilku miesięcy.
Pierwotną miękkość trudno utrzymać, zawsze bambus troche stwardnieje mimo strzepywania i kwaskowania. Mi to nie przeszkadza. Stripping czy kwaskowania robię, aby wkłady doczyścić, nie zmiękczyć. ;)
Edit: wkłady Puppi mniej twardnieją bo mają w składzie elastan (chyba jako jedyne)
ismeril84
22-11-2014, 20:22
A widzisz, to nawet nie wiedziałam, że Puppi mają domieszkę elastanu.
W sumie to mnie też nie przeszkadza, że wkłady mi twardnieją ale tak sobie pomyślałam, że skoro piszą, że wkłady bambusowe dłuuuuugo pozostają miekkie nawet po wielu praniach, to ja coś źle robię :D.
W porównaniu z konopiami pozostają miękkie ;)
ismeril84
22-11-2014, 22:45
:D Moje są juz tak twarde, że jak je ściągam z suszarki to zachowują kształt jaki na niej przybrały. Nie wyobrażam sobie, żeby coś było jeszcze twardsze :D
konpie po praniu, jeszcze jak twarda woda- same stoją :P
emenemsymamusi
01-12-2014, 20:40
O tak konopie to mogą chleb ukoić jak woda twarda. A tak na serio to wkład ponad 20cm złapany za sam dół stoi na sztorc ;-)
U nas na twardości pomaga siadanie (jak mąż siada na kanapie tyłek plaszczyć przed tv to mu podkladam) później strzepnę i zazwyczaj wystarcza.
w ilu st prać wkłady konopne? tak na codzień
przy stripingu/kwaskowaniu to na ile można maksymalnie?
Wczesniej prałam na 40 st, teraz piore na 60 st. Nie kurczą sie bardziej niz te kilka %, ktore straciły z początkowej długości.
Strippinguje raz na jakis czas na 90 st.
Nic złego sie z nimi nie dzieje. Sztywnieją, ale to norma przy twardej wodzie.
generalnie wszystkie wkłady bez dodatku elastanu u mnie w twardej wodzie twardniały, najgorzej jednak bawełna, robiła się okrutnie szorstka. Konopi nie miałam, zwykle na zmiękczenie pocierałam wkładami o brzeg szafki i miękły
bambus czy bawełna wszystkie po wysuszeniu były sztywne. Pomaga "tarmoszenie" przed założeniem. Jedyne do zostawało mięciutkie, to mikrofibra. Może suszenie w suszarce bębnowej pomaga, nie mam, ale może ktoś ma doświadczenie?
bambus czy bawełna wszystkie po wysuszeniu były sztywne. Pomaga "tarmoszenie" przed założeniem. Jedyne do zostawało mięciutkie, to mikrofibra. Może suszenie w suszarce bębnowej pomaga, nie mam, ale może ktoś ma doświadczenie?
ja suszę wkłady w suszarce bębnowej, są mięciutkie. Piorę od pewnego czasu w kulach i zauważyłam, że też zmiękczają pranie, może to pomoże?
Nemo, a kule nie zatluszczają ci wkładów?
Nemo, a kule nie zatluszczają ci wkładów?
nie, bo nie mają w sobie mydła, to nie jest detergent. Na razie testuję na ile dopierają pranie, ale piorę nimi ok 1 miesiąca i pozytywnie jestem zaskoczona. Pieluchy piorę 2 kule + Nappy Fresh i wdycham :-)) po wyjęciu z pralki zapach, nie czuć amoniaku, są czyste, tylko nie pachną. Ale, że suszarka i tak wyrzuci z prania cały "świeży" zapach więc różnicy nie widzę między płynem do prania a kulami. Dorzucam do suszarki wilgotną chusteczkę wielo z kilkoma kroplami olejku lawendowego i efekt jest super.
Oj, to chyba mi sie cos z orzechami pomyliło... :(
ismeril84
20-01-2015, 16:21
<NEMO> a kule jakiej firmy masz? Ja nigdy nawet nie próbowałam. Chcę teraz Młodego pieluchować bez wkładek z polaru, żeby odczuwał mokro, ale te wkłady sa tak szorskie, że odbijaja mu się na tyłku. Fajnie by było mieć coś miękkszego, więc może te kule pomogą.
<NEMO> a kule jakiej firmy masz? Ja nigdy nawet nie próbowałam. Chcę teraz Młodego pieluchować bez wkładek z polaru, żeby odczuwał mokro, ale te wkłady sa tak szorskie, że odbijaja mu się na tyłku. Fajnie by było mieć coś miękkszego, więc może te kule pomogą.
Mam ecozone (kupiłam w ekomaluchu), a jakbyś dała wkłady z bambusa ale z dzianiny a nie z froty bambusowej? dzianina jest mięciutka.
ismeril84
20-01-2015, 22:00
Mam ecozone (kupiłam w ekomaluchu), a jakbyś dała wkłady z bambusa ale z dzianiny a nie z froty bambusowej? dzianina jest mięciutka.
Mam dwa wkłady z tej dzianiny i na pewno są dużo delikatniejsze od froty, ale frotowych mam chyba ze 30, więc nie chcę kupować kolejnych. Dzieki za cynk o kulkach.
ja suszę wkłady w suszarce bębnowej, są mięciutkie. Piorę od pewnego czasu w kulach i zauważyłam, że też zmiękczają pranie, może to pomoże?
a tak się ostatnio zastanawiałam czy można prać pieluchy w kulach piorących :) dobrze ci dopierają "grubsze sprawy"?
a tak się ostatnio zastanawiałam czy można prać pieluchy w kulach piorących :) dobrze ci dopierają "grubsze sprawy"?
same sobie nie poradzą, muszę zapierać mydełkiem IV. Ale żadne proszki dzieciowe albo płyny ich nie dopiorą samodzielnie. Jak plama nie schodzi to namaczam na noc w Nappy Freshu i czasami jakiś odplamiacz na tlenie (BG na metce ma nawet napisane, że w zimnej wodzie można je wybielać) nic im nigdy nie zaszkodziło.
a ktoś suszy wkłady bambusowe w suszarce? bo ja tak, mam różnych firm i suszę je. Szczerze mówiąc nie bardzo chce mi się czekać dobę aż wyschną w innych warunkach. wyjęte z suszarki są bardziej miękkie, choć kilka wkładów mi nieznacznie "zmalało"... a jak Wy suszycie bambusy?
biedronka siedmiokropka
21-01-2015, 01:05
Ja tez w suszarce susze. Dopiero trzeci miesiąc używamy ale mam wrażenie ze trochę się skurczyły... Mam puppi i ecodidi.
Wysłane za pomocą Tapatalk
dziewczyny, ale przecież bambus zawsze trochę się kurczy, takie są jego właściwości. bez względu na to, czy suszymy w suszarce czy na kaloryferze ;)
dziewczyny, ale przecież bambus zawsze trochę się kurczy, takie są jego właściwości. bez względu na to, czy suszymy w suszarce czy na kaloryferze ;)
tak wiem, to nie zarzutże trochę się kurczy a w jakiej temperaturze suszycie?
biedronka siedmiokropka
06-07-2015, 14:18
Ja suszę w wysokiej na stosunkowo krótkim programie. Nie mam oznaczenia temperatury:)
Od stycznia właściwie nic się nie zmieniło, lekko się zbiegły i są mięciutkie:)
Mauarich
16-07-2015, 12:24
Ja mam moje (kokosi barankowe i noname) juz z 1, 5 roku i mimo twardej wody nie sa tak twarde jaknp. Bawelniane prefoldy
Jedyne na co zwracam uwage, to zeby w proszku nie bylo celulazy, bo od niej bambus lysieje. Albo zeby pranie na 60'C bylo, bo to ja neutralizuje.