Zobacz pełną wersję : Kurtka dla dwojga- jak wybrać?
Cześć, bardzo prosiłabym o radę: na co zwrócić uwagę przy wybieraniu kurtki dla dwojga? Potrzebuję kurtki na jesień i zimę. Noszę z przodu, na następny rok jesienią już będę nosić na plecach.
W doborze kurtek jestem zielona. Nie wiem, jak dobrać rozmiar. Nie wiem, co jest na rynku. Czy są kurtki z gotowym panelem, bez chusty, czy tylko takie do noszenia z chustą?
Polecacie jakieś modele?
Chętnie przyjmę wszelkie wskazówki, dzięki.
HoliPoli
20-10-2014, 15:57
Wiążesz chustę a na siebie i dziecia zakładasz kurtkę - innej opcji nie widziałam :)
Jak chcesz nosić w przyszłym roku na plecach to musisz zwrócić uwagę na to jak się zakłada kurtkę z dzieckiem na plecy (no i żeby w ogóle miała taką opcję) - raczej takie co trzeba trafić dziecka głową w otwór są trudne w użytkowaniu samodzielnie i lepiej się się sprawdzają rozpinane na całej długości.
Jak i na jesień i zimę to fajną chyba opcją byłaby taka kurtka dwuwarstwowa: polar + przeciwdeszczowa albo po prostu oddzielnie kupić polar i np. softshell. No i zależy jak ciepłolubna jesteś.
Rozmiar wybierasz taki jak dla siebie normalnie - na dzieci albo jest przewidziane miejsce albo są wpinane panele.
I polecam wątek o najładniejszych kurtkach do noszenia (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/17825-Najładniejsze-kurtki-do-noszenia), żeby nie wyglądać jak wieloryb ;)
dzieki
a próbowal ktos kurtek z allegro, sprzedawanych przez sklep haltex - cena niższa niż inne firmy, ale czy to nie tandeta jakaś?
i szukam też informacji o kurtkach MaM Coat - nadają się na zimę?
Zgadzam sie z HoliPoli ze w niektorych mozesz wygladac na szersza niz wyzsza.
Wszystkie kurtki maja panele, czesc ma tylko z przodu, czesc z przodu i na plecach.
Czesc ma panele ktore sie sie wypina a czesc ma takie ktore sie chowa.
Technicznie dziecko normalnie ubrane jak pod domu dajesz do chusty lub nosidla i na to na Was oboje kurtke.
Rozmiar zwykle taki jak nosisz ubranie, S, M, L. Z dlugoscia roznie bywa, zalezy od firmy
jesl chcesz nosic przez 2 lata, z przodu, z tylu, pewnie na wyjazdach, w roznych porach roku to bardzo polecam softshele.
Przetestowalam mase kurtek ale mimo ze softshele sa najdrozsze, to IMO to najlepsze i najbardziej uniwersalne rozwiazanie.
Na jesien, zime, wiosne czy latem nad morze.
Poza tym bez dziecka wypinasz panel i calosc wyglada jak zwykla dopasowana sportowa kurtka, mozesz isc pobiegac czy na narty (ja tak robie)
Zawsze wiedzialam ze dziecko z przodu pod kurtka wzbudza zaciekawienia, dziecko w chuscie na plecach wzbudza dodatkow komentarze ale dzis bylam z dzieckiem w chuscie pod softshelem no i na plecach i to juz bylo jakies oszolomienie dla przechodniow ;)
ale softshell to się tez na ujemne temperatury nadaje?
HoliPoli
22-10-2014, 18:37
wg mnie nie tzn nie sam :) Ja mam softshell Twigi i już mi jest w nim za zimno (tak przy 10 stopniach) jak nie mam nic ekstra pod spodem (sweter czy polar). Ale fakt, że ja chodzę w jednej-dwóch warstwach cienkiej bawełny po domu, więc z zasady nie jestem zbyt ciepło ubrana pod spód.
a tą pentelkę zimową ktoś ma? jakie wrażenia? Jakie słyszałyście opinie?
HoliPoli
22-10-2014, 18:51
ja kupiłam i oddałam bo dla mnie za krótka była (ledwo mi tyłek zasłaniała) no i IMO nie nadaje się do samodzielnego zakładania na plecy (ma właśnie taką dziurę na plecach gdzie trzeba wpasować głowę dziecka, chyba, że coś zmienili) ale tak poza tym to słyszałam, że jest ok i ciepła dosyć
ja kupiłam i oddałam bo dla mnie za krótka była (ledwo mi tyłek zasłaniała) no i IMO nie nadaje się do samodzielnego zakładania na plecy (ma właśnie taką dziurę na plecach gdzie trzeba wpasować głowę dziecka, chyba, że coś zmienili) ale tak poza tym to słyszałam, że jest ok i ciepła dosyć
a jaki rozmiar i ile masz wzrostu?
pentelki nie mam ale wiem ze sa krotkie, a softsheli uzywam tez zima.
Tzn przy wiecej niz -10 chyba nie probowalam ale do tej temperatury jak najbardziej. Pod spod wkladam welniana albo oddychajaca bielizne i polarowa bluze dopasowana zeby latwo sie chusta dociagala i starcza. Dziecko podobnie, i jedno grzeje drugie. Nie marzne, z tym ze ja w plenerze intensywnie chodze albo np ciagne sanki ze starszakami a nie siedze na lawce w parku i kontempluje spadajace platki sniegu wiec nie mam jak zmarznac
HoliPoli
23-10-2014, 08:36
a jaki rozmiar i ile masz wzrostu?
rozmiar brałam chyba M, a mam 170 cm wzrostu
a tą pentelkę zimową ktoś ma? jakie wrażenia? Jakie słyszałyście opinie?
Ja mam. Mam rozmiar M, mam 172 cm wzrostu.
Na razie nosiłam tylko raz - przy 7 stopniach na dworze i strasznie silnym wietrze. Było mi super ciepło a pod spodem miałam tylko podkoszulkę. Noszę z przodu. Nie wygląda się w tym jakoś super zgrabnie ale jest praktyczna. No i łatwo się ją ubiera i zdejmuje.
Łe no, wy to wysokie kobity jesteście. Ja mam 155 cm, więc problemu chyba nie będzie :-) Rozmiarówka jest standardowa?
HoliPoli
23-10-2014, 14:25
chyba standardowa, z resztą ponoć sprzedawczyni bardzo pomocna w doborze rozmiaru jakbyś miała wątpliwości
A jak ja mam się wymierzyć? Chodzi o szerokość pod pachami. Brać takie jakie noszę normalnie (porównanie ze zwykłą kurtką) czy doliczać centymetry na dziecko???
HoliPoli
01-11-2014, 11:38
Ja mierzyłam swoją zwykłą kurtkę (łatwiej mi było niż siebie) i nie doliczałam cm na dziecko