Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przecieki!! Mam dość...

Karolcia82
04-10-2014, 21:52
Drogie mamuśki
Pieluchujemy wielorazowymi od tyg. i ciągle mamy ten sam problem. Otóż przeciekają nam pieluchy przy nóżkach. Każde!! mamy nowe i używane. Chinki,pupus, kokosi, itd. wszystkie. Już wypróbowałam naciąganie, chowanie, wyciąganie gumek, pranie, wkładanie podwójnych wkładów i nic... problem jak był tak jest, a ja się już zniechęca do wielorazowek :?

magnolia
04-10-2014, 22:18
być może masz za duże pieluchy?
poszperaj, jest dużo wątków o przeciekach

Agis
04-10-2014, 22:24
Starszaka zaczynałam pieluchować jak miał 2,5 miesiąca i wtedy kieszonki też mi wszystkie przy nózkach przeciekały, pawniakiem był otulacz Flip + muśliny. Teraz przy małej przecieki mi się zdarzają, przywykłam, nie przeszkadzają mi, staram się ją ubierać tak, żeby w razie przecieku przebierać tylko dół, czyli spodenki, półśpiochy. No ale ja uwielbiam wielo, więc jestem bardzo wyrozumiała :)

Karolcia82
04-10-2014, 22:28
magnolia, czytałam dużo o przeciekach, stosowałam się do rad... Niestety nadal przecieka.
Agis, tak właśnie myślałam czy nie za duże, jednak według producentów 5kg dziecko ze wzrostem ok. 62 powinno się kwalifkować do wielo...Już sama nie wiem. A myśliny gdzie kupowałaś?

wewiora
04-10-2014, 22:31
Moja córka też ma 5kg ale jeszcze używamy pieluszek w rozmiarze S. One size wydają mi się ogromne jak na ten moment. Jeżeli używasz już OS, może to dlatego te przecieki...

Roanna
04-10-2014, 22:38
Ja tez na początku zawsze zaliczałam przecieki. Potem zrozumiałam, ze przyczyną były za mało chłonne wkłady, np za cienkie, albo nowe, takie, które jeszcze nie nabrały odpowiedniej chłonności (pieluchujesz krótko, to może nowe wkłady jeszcze nie chłoną..) Noi oczywiście za rzadkie wymieniania.... po przyzwyczajona byłam do jednorazówek, a tu jednak nie ma tak kolorowo... czasem po jednym większym siku już trzeba zmienić.

Teraz przeciek też oczywiście czasem się zdarzy, ale rzadko, i mi nie przeszkadza ( jak u Agis -miłość jest slepa :))

mamru
04-10-2014, 22:51
A używasz bodziaków? Z doświadczenia mego wiem i polecam zamianę body na bluzeczki. Albo zakładasz najpierw spodenki/rajstopy a na to bodziaki. Spróbuj. Mam nadzieję że pomoże.

kustafa
04-10-2014, 22:54
z mojego doświadczenia: przecieki przy nóżkach (w kroku) są najczęściej winą źle dobranej szerokości wkładu (za wąski lub za szeroki).

Karolcia82
04-10-2014, 23:00
Ooo super, dzięki za rady. Spróbuję powoli wszystkiego. I biorę oczywiście pod uwagę to że córka może być do nich jeszcze za mała.
Niestety nie stać mnie żeby kupić S, mamy tylko OS.
A jakie wkłady najlepiej kupić?? Może też firmę polecicie?

magnolia
04-10-2014, 23:02
Ooo super, dzięki za rady. Spróbuję powoli wszystkiego. I biorę oczywiście pod uwagę to że córka może być do nich jeszcze za mała.
Niestety nie stać mnie żeby kupić S, mamy tylko OS.

to może spróbuj wkładać tetrę a kieszonek na razie używać jako otulacza po prostu zanim dorośnie do kieszonek:)
ja ogólnie fanką tetry jestem
edit. znaczy byłam;)

Karolcia82
04-10-2014, 23:04
ehhh Magnolia... otulacze też ma i jakoś mi nie wychodzi zakładanie tej tetry... ja jej fanką nie jestem :(

kustafa
04-10-2014, 23:04

najlepiej kupić takie wkłady, które idealnie będą wypełniać twoje kieszonki: nie rozpychać ich w kroku, ani nie zostawiać „luzów” w kroku. wtedy przecieki murowane. nie wiem, jakich pieluch używasz i jaką szerokość mają.

Karolcia82
04-10-2014, 23:10
i tu jest problem... bo używam różnych :(

kaasia
04-10-2014, 23:53
my się w ogóle z kieszonkami dogadać nie umiemy; miały cieszyć widokiem, a leżą i się kurzą :( F teraz ma 9 miesięcy, może znów powinnam próbować, choć zniechęcona jestem do "kieszonkowania"
miało być "lekko, łatwo i przyjemnie", a po wszystkich nieudanych próbach (co jakiś czas) przeszliśmy na otulacze - na początek rozmiarowe, szczególnie sprawdził nam się NB kokosi, a do nich zwykłe ręczniczki ikea

zamotana
05-10-2014, 11:55
My się pieluchujemy od urodzenia małego i kieszonki OS nadal są za duże, mam jedną NB, ale nie pałam miłością do niej - otulace rządzą. Miałam problemy z wyciekami na początku, dopiero jak zrobiłam zwiększoną chłonność z przodu problem zniknął. Mam chopka małego więc jak puścił strumień to mały wkład nie nadążał chłonąć. Używam więc prefoldów różnistych i je składam - Kokosi, pupus, babyjungle, albo wkładów mikrofibrowych takich długaśnych z allegro i je z przodu zawijam. Problem zniknął. Ale powoli będziemy przechodzić na OS i testować kieszonki i zaczynam się obawiać. Mam ich od groma, ale nie wiem jak się sprawdzą...

kamilam
05-10-2014, 16:03
Jak dla mnie najmniej zawodnym sposobem pieluchowania jest formowanka plus otulacz. Kieszonki potrafią przeciekać przy nóżkach szczególnie jeśli bodziaki mają styczność w pachwinkach. W kieszonki jedynie sprawdzały nam się wkłady składane.

Krypto
05-10-2014, 21:23
Wiem, że to nie rozwiązuje problemu przeciekania, ale ja zainwestowałam w wełniane portki/otulaczo-gatki i nie przejmuję się sporadycznymi przeciekami. Po prostu wietrzę, jak zawilgotnieją, a piorę co kilka tygodni. ;) I nie martwię się częstym praniem ubranek.

kasikader
05-10-2014, 22:36
Tak, przecieki nadal nam sie zdarzają, ale zazwyczaj wiem co zrobiłam źle. No cóż, jak mówiły wczesniej dziewczyny - lubię wielorazówki wiec wiele mogę wybaczyć....
A zaczęliśmy pieluchowanie wcześnie ale od S i NB, na OS przeszliśmy dopiero ok 5kg, ale ostroznie, na przemian z pewniakami wymiarowymi.
Dopiero ostatnio dopasowuję wkład i składam tak żeby chłonął tam gdzie najbardziej potrzeba, np moja Joasia teraz głównie pełza wiec mimo że dziewczynka najwięcej potrzebuje z przodu... I ważne jest żeby luzów przy nóżkach nie było, bo czasami przy wierzganiu, obrotach itp wcześniej coś wycieknie niż zdąży się wchłonąć.

Mag
06-10-2014, 10:19
u nas przy moich młodych zawsze od 3-4 mż pojawiały sie przecieki, niezaleznie od pieluchy, a po miesiącu znikały, miało to związek z wstawianiem się zawiązków mleczaków w dziąsła. Kieszonki wtedy odpadały, ewentualnie nakładałam na nie spodenki wełniane, żeby wełna wchłonęła przeciek.

Mlena
06-10-2014, 13:16
Mieliśmy ( i czasem się zdarzają ) trzy główne powody przecieków w kieszonkach. Pierwszy to źle dopasowana pieluszka( za luźne gumeczki wokół ud więc jej zawartość za nim się wchłonęła, wydostała się na zewnątrz), drugi to źle dopasowany wkład chłonny ( za wąski, za szeroki albo zwyczajnie za mało chłonny ), trzeci powód zatłuszczenie pieluszki ( wymoczenie w płynie do naczyń to jedyny znany mi sposób na odtłuszczenie). Wyeliminowanie tych trzech powodów sprawiło, że ograniczyliśmy przecieki prawie do zera. Prawie bo się zdarzają ale co tam... wielorazówki są super:)

Bialawanilia
06-10-2014, 15:56
Zastosuj formowanki i otulacz. Formowanka wg mnie najbardziej chłonna i dobrze dopasowana to Fluffyfly, a otulacz Flip. Moja córa już mając 4 kg miała na sobie Fluffyfly i Flipy i pięknie pasowało, tylko wiadomo, pupa spora była ;-)
Ten zestaw nie przecieka nawet jaj zapomnisz o zmianie przez dłuuugi czas. Synka tylko tak pieluchowałam.

Karolcia82
06-10-2014, 21:30
Cóż... poczekamy do kieszonek. Mamy ich sporo, a nie stać mnie na razie by inwestować w nowe pieluchy.
Dziękuję wszystkim za odp. i rady.

NEMO
06-10-2014, 22:12
Cóż... poczekamy do kieszonek. Mamy ich sporo, a nie stać mnie na razie by inwestować w nowe pieluchy.
Dziękuję wszystkim za odp. i rady.
odtłuść w płynie do naczyń (nalej dobrze ciepłą wodę i sporo płynu, bez balsamu do rąk), zostaw na 2-3 godz, wypłucz w ciepłej wodzie i do pralki na 60 st. Reszta jak dziewczyny radzą i jeśli używasz mirofibry to od strony polara jedną wkładkę zamień na bambus, szybciej wchłania wilgoć, ale podstawa to odtłuszczony polar.

kaisa
10-10-2014, 23:12
Czy olej kokosowy też zatłuści polarek?

mTuśka
10-10-2014, 23:38
Czy olej kokosowy też zatłuści polarek?
Tak tak tak

kaisa
10-10-2014, 23:50
No dobrze, a idąc dalej to czy olej kokosowy ma wpływ na chłonność bambusa albo bawełny? Czy te materiały też trzeba odtłuszczać tak jak polar?

Karolcia82
17-10-2014, 13:03
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie rady.
Problem się rozwiązał. Za mało chłonne, ogólnie za małe wkłady. Teraz używamy tylko węglowo-bambusowych i 5warstwowych z mikrofiby i jest super. Od tego czasu tylko lekkie zawilgocenia.

kamilam
17-10-2014, 15:06
Problem się rozwiązał. Za mało chłonne, ogólnie za małe wkłady. Teraz używamy tylko węglowo-bambusowych i 5warstwowych z mikrofiby i jest super. Od tego czasu tylko lekkie zawilgocenia.

A spróbuj jeszcze składanych z bambusa są cieńsze a bardzo chłonne :) ja uwielbiałam takie

ismeril84
09-11-2014, 13:17
U nas od urodzenia sprawdzały się tylko kieszonki Nappi Me z wkładami nb od Ecodidi i otulacze S Milovia. Wszystkie kieszonki OS popiero od 5 kg.

marzycielka
16-12-2014, 00:21

My też uwielbiamy bambusowo-węglowe i bardzo polecamy. Nie mieliśmy z nimi jeszcze żadnych przecieków a przewijam co 3 godziny. Mały ma 9mies. Pozdrawiam :)