PDA

Zobacz pełną wersję : Wygodna kółkowa dla początkującej i roczniaka

smerf3
15-09-2014, 16:46
Witam

Poszukuję czegoś dla 14-miesięczniaka, który przechodzi bunt wózkowy i chce tylko na rączki;) Zaczyna sam chodzić, więc przyda się na później na "bolące nóżki" ;)Mam już Tulę, ale jednak wolę nosić na biodrze. Nie mam właściwie żadnych doświadczeń z chustami, przymierzałam na chwilkę Storchenwiege i wydawała mi się cudowna - piękna, wygodna. Niestety cena ;/ Znajdę coś taniego, a dobrego? Little Frog będzie dobra dla większego dziecka? Szukam używanych, ale bez efektów.

Pozdrawiam:)

sakahet
15-09-2014, 17:03
A szukalas kolkowej na tutejszym bazarku?

smerf3
15-09-2014, 21:55
Owszem, dziś dałam ogłoszenie. A zalogowałam się bo wyczaiłam na bazarku chustę Julki, ale niestety za późno.

sakahet
15-09-2014, 22:24
to pewno jeszcze na cos trafisz;
generalnie wiekszosc kolkowych szytych z chust powinny dac rade wiekszemu dziecku
kwestia jeszcze odpowiedniego dobrania ramienia; kojarzysz jakie ramie miala ta chusta kolkowa storchenwiege, ktora mierzylas?

magnus
15-09-2014, 22:33
Dopiero co poszła na bazarku Ulli storcza za 120 zł. z przesyłem, tak więc szukaj...

smerf3
15-09-2014, 22:41
to pewno jeszcze na cos trafisz;
generalnie wiekszosc kolkowych szytych z chust powinny dac rade wiekszemu dziecku
kwestia jeszcze odpowiedniego dobrania ramienia; kojarzysz jakie ramie miala ta chusta kolkowa storchenwiege, ktora mierzylas?

Miała ramię proste. W ogóle dopiero Jula mnie oświeciła, że są różne rodzaje ramion. Poluję na bazarku, a jeśli się nie uda to chyba kupię Little Froga.

smerf3
15-09-2014, 22:42
Dopiero co poszła na bazarku Ulli storcza za 120 zł. z przesyłem, tak więc szukaj...

No właśnie, co najlepsze już mi zdążyło umknąć ;/

Karolka
15-09-2014, 22:45
A ja się może korzystając z tematu podłączę z pytaniem, czy chusta kółkowa little frog to jest dobry pomysł - chodzi mi o nośność, łatwość dociągania itd. Cena kusi... Ktoś ma jakieś doświadczenia?

akana
15-09-2014, 23:44
Mam lnianego opala kółkowego i przy 11kg daję radę wyskoczyć do przedszkola czy na szybkie zakupy. chusta jest dość cienka (a czysta bawełna ponoć jeszcze cieńsza), kolory jak dla mnie cudowne, ale osobiście wolę słodki ciężar nosić na plecach.

Marciula
16-09-2014, 11:21
bardzo, ale to bardzo dla takiego olbrzymka polecam to wiązanie

https://www.youtube.com/watch?v=VcsXzSF-Bv8

potrzeba długiej chusty, dziecko jest na biodrze i podtrzymują je 3 warstwy chusty, co jest bardzo wygodne dla noszącego, bo lepiej odbiera ciężar dziecka niż choćby kółkowa :)
My teraz w tym wiązaniu codziennie się usypiamy :)

smerf3
16-09-2014, 15:15
Mam lnianego opala kółkowego i przy 11kg daję radę wyskoczyć do przedszkola czy na szybkie zakupy. chusta jest dość cienka (a czysta bawełna ponoć jeszcze cieńsza), kolory jak dla mnie cudowne, ale osobiście wolę słodki ciężar nosić na plecach.

Właśnie czytałam gdzieś, że cieniutka i mam obawy, że nie podoła. Mały waży 9 kg. Jak myślicie? Znalazłam Babylonia za 150 zł. Ale za 150 kupię Little Froga w jakim chce kolorze ;)

Pat
16-09-2014, 18:32
Właśnie czytałam gdzieś, że cieniutka i mam obawy, że nie podoła. Mały waży 9 kg. Jak myślicie? Znalazłam Babylonia za 150 zł. Ale za 150 kupię Little Froga w jakim chce kolorze ;)

A Babylonie nie mają przypadkiem ramienia zakładkowego?

Martulec
16-09-2014, 18:42
A w jakiej cenie widziałaś nowego storczyka?

smerf3
16-09-2014, 18:43
A w jakiej cenie widziałaś nowego storczyka?

280 zł

smerf3
16-09-2014, 18:44
A Babylonie nie mają przypadkiem ramienia zakładkowego?

Wygląda na to, że ma. I wygląda mi na taką grubą.

Martulec
16-09-2014, 18:50
280 zł
A bo ja widzialam w merinodzieciakach za niecale 250. I bawelna storczyków jest naprawdę najlepsza.

Magenta
16-09-2014, 20:13
Ale super filmik Marciulo! I co za cierpliwa matka;-)

Pat
16-09-2014, 20:45
bardzo, ale to bardzo dla takiego olbrzymka polecam to wiązanie

https://www.youtube.com/watch?v=VcsXzSF-Bv8

potrzeba długiej chusty, dziecko jest na biodrze i podtrzymują je 3 warstwy chusty, co jest bardzo wygodne dla noszącego, bo lepiej odbiera ciężar dziecka niż choćby kółkowa :)

Hihi, 4 min. 14 sek. wiązania, żeby chwilę ponosić :thumbs up:
Kluczem do odjęcia w tym wiązaniu ciężaru jest głównie "pas biodrowy" - węzeł zawiązany w pasie sprawia, że ciężar rozkłada się nie tylko na ramieniu, ale także w pasie. Podobnie jest w kangurze na biodrze, a jednak szybciej się wiąże. Też warto spróbować :) Chociaż na szybkie wyjścia to dla mnie kółkowa rulez :) Na długie dystanse nie noszę, bo to jednak niezdrowe.

gouomb
16-09-2014, 20:52
Miałam pożyczonego Girasola i był tak samo fantastyczny jak Storchenwiege. No i jeśli Nati ma taki materiał w kółkowych z jakiego szyje "zwykłe" chusty, to one też powinny być bardzo nośne i wygodne, a już kosztują normalne pieniądze. Btw ja mam najtańszą możliwą, którą kupiłam na raz (na chrzciny, z chusta.pl) i noszę w niej nagminnie - jest niesamowicie wygoda, właśnie dlatego, że cienka i lekka (ale nie przyszłościowa, więc nie namawiam).

Martulec
16-09-2014, 21:12
Girasol girasolowi nierówny.niektore polecilabym tylko dla niemowląt bo u nas przy 9 kg wysiadaly a co dopiero przy 14 jak mam obecnie. Ten nowy splot podobno fajny

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

smerf3
16-09-2014, 21:47
Hihi, 4 min. 14 sek. wiązania, żeby chwilę ponosić :thumbs up:
Kluczem do odjęcia w tym wiązaniu ciężaru jest głównie "pas biodrowy" - węzeł zawiązany w pasie sprawia, że ciężar rozkłada się nie tylko na ramieniu, ale także w pasie. Podobnie jest w kangurze na biodrze, a jednak szybciej się wiąże. Też warto spróbować :) Chociaż na szybkie wyjścia to dla mnie kółkowa rulez :) Na długie dystanse nie noszę, bo to jednak niezdrowe.

Mój by chyba w tym czasie jajko zniósł, albo nawet z 10:D i z 15 razy próbował uciec;) tym bardziej, że nie przyzwyczajony do motania.

smerf3
16-09-2014, 21:50
Girasol girasolowi nierówny.niektore polecilabym tylko dla niemowląt bo u nas przy 9 kg wysiadaly a co dopiero przy 14 jak mam obecnie. Ten nowy splot podobno fajny

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Ach, widzicie... Jak się w życiu macało tylko jedną chustę to kiepsko w wyborem. Chustowanie mi się marzyło od dawna, ale zawsze coś. Teraz bardzo żałuję, że nie zaczęłam dużo wcześniej.

Magenta
16-09-2014, 21:56
Smerf3 jeszcze sporo miłych chwil przed Tobą, my motamy dwu-trzy latki i nie wyobrażam sobie nie mieć na stanie przynajmniej jednej chusty lub chociaż ergonomika :-)

smerf3
16-09-2014, 22:02
Smerf3 jeszcze sporo miłych chwil przed Tobą, my motamy dwu-trzy latki i nie wyobrażam sobie nie mieć na stanie przynajmniej jednej chusty lub chociaż ergonomika :-)

My mamy Tulę od 2 tygodni :D miała być chusta, ale mąż uznał, że nie da rady z wiązaniem i woli nosidło. Trochę w tym racji bo Tulę zakładam w minutę:) ale ta chusta mi nie daje o sobie zapomnieć. Czy to pierwszy objaw uzależnienia?;) przemawia do mnie jednak, przede wszystkim, aspekt praktyczny - przy próbie ze Storczykiem mój mały nic nie ważył!:D

smerf3
17-09-2014, 23:25
Patrzcie co dziś znalazłam:
"Chustę tak naprawdę użyłam tylko raz ponieważ miałam grzeczne dziecko i nie wymagało żeby go dużo nosić.
Stan chusty bardzo dobry. Można zobaczyć ją osobiście."

Te nasze dzieci to chyba strasznie niegrzeczne, że tak je trzeba nosić :D

akana
18-09-2014, 21:38
No taka prawda- noszę, żeby nie uciekał i nie rozrabiał choć przez chwilę;)