PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy dzień w wielo - co robię nie tak?

Krulik
26-08-2014, 23:56
Postanowiłam zapytać, żeby nie wymyślać prochu.
Mam córę sześciomiesięczną, dużą babę, 9 kilo żywej wagi. Dziś miała pierwszy dzień całkowicie w wielorazówkach - prefoldach kikko z czerwonym obszyciem i wełniakiem. I niestety, pomimo regularnego zmieniania (w pralce znalazło się 11 pieluch) miała zaczerwienioną siuśkę. Co nie zdarzało się w jednorazówkach. Dodam, ze nie smarowałam jej nigdy kremami do pupy - nie było potrzeby. Także i dziś.
I nie wiem, co jest grane - za ciasno? szorstki materiał? używać kremów? (jeśli tak, to jakich, bo przecież kremy mogą obniżać chłonność, prawda?)?
Macie może jakieś dobre rady dla kompletnie zielonej w temacie?

kustafa
26-08-2014, 23:58
Prefoldy = mokro od pupy. Moze spróbuj położyć wkładkę sucha pupa z mikropolarku?

Krulik
27-08-2014, 00:05
A z czego na szybko zaimprowizować taka wkładkę?

kustafa
27-08-2014, 00:07
Pocięty polarowy kocyk z Ikei :)

Roanna
27-08-2014, 00:15
jakis cienki szaliczek polarkowy...

Krulik
27-08-2014, 00:16
Dzięki, dziewczyny.

HoliPoli
27-08-2014, 10:34
a może prefoldy nie do końca wypłukane z proszku?

jak wkładka sucha pielucha nie podziała to tu bym szukała przyczyny :)

Anyczka
27-08-2014, 11:13
Ja bym obstawiała, że masz egzemplarz nielubiący mokro od pupy. Wypróbuj polar, a potem będziemy myśleć dalej...

Krulik
29-08-2014, 20:10
HoliPoli, zawszę włączam dodatkowe płukanie w praniu, więc to nie to.

Okazało się, że to niezbyt dobre dopasowanie pieluchy na bobasie. Ona teraz głównie na brzuchu szoruje, więc przy zbyt ściśle założonej pielusze podrażnienie powstawało, hmm ze tak powiem, mechanicznie. Teraz dbam o to, by przy każdym założeniu było troszkę luzu i jest git. Nie trzeba używać wkładki polarkowej.

Jeszcze raz dzięki za odzew :-)

HoliPoli
29-08-2014, 21:43
HoliPoli, zawszę włączam dodatkowe płukanie w praniu, więc to nie to.

Ja też włączam zawsze dodatkowe a mimo to muszę raz na jakiś czas stripping zrobić :)

Super, że się udało przyczynę znaleźć!

kermit-k4
30-08-2014, 01:49
u mnie niestety nic nie pomaga :/ synka dupinę masakrują bardzo :( używam tylko milovii kieszonek + wkład bambusowy oraz otulaczy + bambus+ wkładka sucha. włączam dodatkowe płukanie, stripinguję raz na 2 m-ce i nic nie pomaga. Ostatnio, po stripingu i godzinie w otulaczy miał tak zmasakrowaną dupkę,że kupiłam pampersy :( co robić???

sakahet
30-08-2014, 02:30
u mnie niestety nic nie pomaga :/ synka dupinę masakrują bardzo :( używam tylko milovii kieszonek + wkład bambusowy oraz otulaczy + bambus+ wkładka sucha. włączam dodatkowe płukanie, stripinguję raz na 2 m-ce i nic nie pomaga. Ostatnio, po stripingu i godzinie w otulaczy miał tak zmasakrowaną dupkę,że kupiłam pampersy :( co robić???
Moze jest uczulony na polar? Sa Dzieci, ktore nie moga go miec przy pupie. Sprobuj uzyc samych bambusow z otulaczem bez wkladki.

kermit-k4
30-08-2014, 10:50
faktycznie nie zwróciłam na to uwagi. często daję otulacz, bambus i wkładke taka włochatą ale nie potrafie teraz stwierdzić, czy wówczas też się coś działo, bo bywało,że pupa była ok. Ale takie miałam wrażenie,że najgorzej było po wkładce sucha pupa milovii. Już dawno odłożyłam je do szuflady. I w takim razie kieszonki, moje ulubione odpadłyby :( a ja nie lubie otulaczy :( chyba zacznę sadzać synka na nocnik ...

Agis
30-08-2014, 12:53
faktycznie nie zwróciłam na to uwagi. często daję otulacz, bambus i wkładke taka włochatą ale nie potrafie teraz stwierdzić, czy wówczas też się coś działo, bo bywało,że pupa była ok. Ale takie miałam wrażenie,że najgorzej było po wkładce sucha pupa milovii. Już dawno odłożyłam je do szuflady. I w takim razie kieszonki, moje ulubione odpadłyby :( a ja nie lubie otulaczy :( chyba zacznę sadzać synka na nocnik ...

Możesz też spróbować na polar w kieszonkach kłaść coś naturalnego, nie wiem chocby jakieś flanelki, a do środka to co zawsze.

sakahet
30-08-2014, 16:06
Ale sa tez kieszonki z naturalnym od pupy, ale na razie poobserwuj reakcje synka na rozne kombinacje I wtedy pewno znajdziesz przyczyne podraznienia

złotooka
31-08-2014, 00:51
Chyba też mamy ten problem... Dotychczas kładłam na wierch tylko papierki te jednorazowe, czy one nie powinny działać podobnie jak wkładka mikropolarkowa?

Wiewiórka
31-08-2014, 09:52
Chyba też mamy ten problem... Dotychczas kładłam na wierch tylko papierki te jednorazowe, czy one nie powinny działać podobnie jak wkładka mikropolarkowa?
w większości wkładki papierowe tak nie działają, przynajmniej te celulozowe