PDA

Zobacz pełną wersję : jakie pieluchy na początek? rodzaj, marka

wawr_inka
31-07-2014, 23:51
Witam serdecznie. Moja córeczka ma 12 tyg. Chciałabym zacząć używać pieluch wielorazowych ze wzgl.na oszczędność. Trochę poczytałam, ale jest tyle informacji, że zanim bym ogarnęła, to mała już zacznie robić na nocnik ;) co polecacie? Rodzaj pieluch i co najważniejsze jaka marka. Czy dobrym pomysłem byłoby używanie otulacza i tetry (+wkładki?), czy lepiej fotmowanki, albo kieszonki? Prosze dorasdzcie mi, bo chciałabym wprowadzić pieluchy jak najszybciej. Bede bardzo wdzieczna.

Dafnia
01-08-2014, 00:02
U mnie najlepiej sprawdzają się bumgenius - ale to dość drogie pieluchy, chociaż na bazarku sporo i te mogę Ci polecić. U nas na pupie od 2 miesiąca do teraz a ma 20 m-cy. Otulacz i tetra też fajnie- bo tanio i będzie schlo szybko. Ja mam otulacze flip - są super, miękkie i niezawodne, teraz kupiłam otulacz bambams i ma identyczny krój a kosztuje 1/3, różni się tym że nie ma z tylu zakładki ( Flip ma z przodu i z tylu).
Z mojego doświadczenia mogę Ci poradzić żeby na początku spróbować różnych rozwiązań, bo każdy ma inne preferencje. Na bazarku kupisz taniej a jak się nie sprawdzi to odsprzedasz.

spinek
01-08-2014, 00:10
na poczatek najlepiej, tak na co dzień, tetra/ wkład jakiś (moze byc począkowo mikrofibra) + otulacz. Wyjdzie Ci najtaniej i dobrze będzie się sprawdzał

kustafa
01-08-2014, 00:17
a ja ci napiszę wawr_inko, że ile odpowiedzi się tu pojawi - tyle propozycji padnie. bo każdy ma swój system, dostosowany do własnych (i dziecka potrzeb), wypracowany metodą prób i błędów. ja np. nie przepadam za bumgeniusami, jestem fanką marki babyetta. w życiu nie używałam tetry, bo jest zbyt mało chłonna - wolę wkłady bambusowe…
moja rada? próbuj i szukaj swojego sposobu wielopieluchowania. na początek polecałabym kupić po 1 szt z różnych marek, różnych krojów i różnych rodzajów wielo. wypróbować, zobaczyć i przekonać się na własnej skórze, co wam odpowiada. to, co się nie sprawdzi i tak możesz odsprzedać bez straty na tutejszym bazarku pieluszkowym.
no i niestety - jeśli chcesz zacząć zabawę w wielo, nie ominie cię lektura tych wszystkich informacji ;) na początku ich ilość może onieśmielać, ale szybko zorientujesz się, o co chodzi. powodzenia :)

wawr_inka
01-08-2014, 06:20
Rozumiem, rozumiem :) dziękuję

BCVA
01-08-2014, 16:42
Pieluchuję wielorazowo moją córeczkę właściwie od powrotu ze szpitala ( ale jednorazówki wciąż w ruchu, bo mam zbyt mały zapas noworodkowo-wczesnoniemowlęcych - córka ma 5 tygodni) i zaopatrzona byłam we wszystkiego po trochę. Szczęśliwie miałam też mini kieszonki, bo z otulaczami się średnio dogadałam i mogłyby mnie zniechęcić. Polecam więc zrobić mix pieluchowy i przekonać się, co najlepiej się sprawdzi.

NEMO
01-08-2014, 16:54
Kustafa ma rację, ja uwielbiam BumGeniusy i nie mam ani jednej Babyetty:lol:

Mlena
01-08-2014, 16:59
My od roku używamy w domu formowanka plus wełniany otulacz zestaw niezawodny, super chłonny. W upalne gorące dni bez otulacza. Na wyjścia kieszonka bo zmieniam jak jednorazówkę z ta różnicą, że nie ląduje w koszu.

Marion
02-08-2014, 14:02
Na początek najlepiej sprawdza sie tetra i otulacze. Ja miałam najpierw 3 otulacze: milovia i imse vimse. Do tego dokupiłam 2 kieszonki milovia i 4 wkłady, których używałam na wyjścia. Do 9 miesięcy ten zestaw zupełnie wystarczał. Polecam.

Judyta
02-08-2014, 17:54
jakbym miala uzywac tetry to dawno bym sie zrazila do wielopieluchowania, trzeba ja ukladac, skladac, to nie dla mnie. Tak zaczynalam, ale synek mial odparzenia od zwyklej tetry.. Wiec albo inwestowac w lepszej jakosci, albo we wklady i prefoldy do otulacza. Mój stosik to prawie same kieszonki plus kilka formowanek (ktore nabylam dopiero przy drugim synu) i wklady do otulacza plus kilka otulaczy. Kupilam po jednej pieluszce- aio, sio, kieszonkę, aio z wyciaganym jezykiem, flipa z wkladem i wybralam co nam najbardziej odpowiada. Musisz sama poprobowac co najlepiej bedzie wam odpowiadalo, bo to, ze mi odpowiada np. milovia nie znaczy ze tobie tez bedzie odpowiadac ;)

sag8
02-08-2014, 18:38
przy drugim dziecku wielopielichuję od powrotu ze szpitala prefoldy i formowanki tetro... formowanki tetro kocham miłością dozgonną... do tego otulacz flip, bambinex to moje faworyty... zima na wyjścia - kieszonki - nie mam zastrzeżeń do chinek, ale tych od 'chińskiego forumowego przyjaciela'....

sag8
02-08-2014, 18:41
jakbyś się pochwaliła skąd jesteś to może któraś forumowa mama pokazałaby Ci na żywo jak TO wszystko wygląda.... było by Ci łatwiej podjąć decyzję....

melodi
03-08-2014, 11:36
Ja zawsze polecam kieszonki,moim zdaniem najłatwiejsze w użyciu :) A skąd jesteś? Jak z Krakowa to możemy się spotkać, mam w domu pare otulaczy, kieszonek i formowanek :)

jul
03-08-2014, 12:28
jak chcesz najtaniej to polecam
- albo wizyty na bazarku pieluszkowym i wziąć na próbę wszystkiego, potem polować na więcej tego, co się sprawdzi, a resztę sprzedać
- albo wkłady/ręczniczki i otulacze z zakładkami (flip, chyba milovia też ma - dzięki zakładkom pupa nie będzie dotykała laminatu co wydaje mi się mało fajne; no i wkład nie będzie się przesuwał, więc będzie łatwiej zakładać; wystarczą pewnie 2, lepiej 3 otulacze, choć jeśli dziecko często kupka, to jak kupal wyleje się z wkładu otulacz musi iść do prania i wtedy te 3 może być mało). Wkłady takie, żeby mikrofibra nie była przy pupie (albo coś naturalnego, albo mikropolar/welurek). Osobiście nie polecałabym tetry, u nas każda próba kończyła się fiaskiem - albo było tego wszystkiego za dużo, albo za mało chłonne, bambusowe tetry się bardzo pokurczyły w praniu i zesztywniały. W opcji "tanio" dziewczyny kupowały te ręczniczki (http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50215084/) z ikei, teraz są po 1,50, dla mnie byłoby to trochę szorstkie rozwiązanie, ale można dać na wierzch kupną albo samoróbkową (cienki polar, np. kocyk, pocięty na prostokąty) wkładkę "sucha pielucha.

wawr_inka
04-08-2014, 09:12
Jestem z Bydgoszczy :) dzieki dziewczyny, czyli generalnie otulacz z wkładem może wystarczyć? Formowanka z wkladem to juz większa chłonność? A kieszonka na wyjścia? :)

wawr_inka
04-08-2014, 09:16
A ijeszcze jedno pytanko, gdybym zakupiła 4otulacze, to ile wkładów? 10 wystarczy jeślidziecko robi kupkę ok 5razy dziennie?

Patrycja89
04-08-2014, 11:10
ok 10 na dzień, czyli jak chcesz prać co 2 dni to 2x10 + 10 na czas schnięcia = 30 tak mniej więcej

mama_es
17-08-2014, 13:56
Moje ulubione to Bumgenius i Ittibitti

violinistka87
10-09-2014, 14:17
U nas najlepiej sprawdzają się otulacz Milovia + wkład lub formowanka Babyetta, jeśli zależy Ci na niezawodności. Kieszonki czasem lubia przesiąkać, a to jest troche demotywujące na początku eko pieluchowania ;)