Zobacz pełną wersję : minimum pieluszkowe dla noworodka i starszego dziecka
Tak się zastanawiam jakie minimum pieluchowe musimy mieć by pieluchować wielo. Pewnie z rozróżnieniem pieluchowanie noworodka i starszego dziecka. Konkretnie ile szt. danego rodzaju i co ile pranie. Czy system mieszany czy jednolity;)
Kolekcjonerstwa nie uwzględniamy (tzn. liczymy tylko używane sztuki):mrgreen:
Tak by było ekonomicznie;)
Korzystam z systemu mieszanego (bardzo mieszanego - w nocy pampek, w dzień różne typy wielo). Kieszonki przewijam co ok. 2h, formowanki podobnie, ale spokojnie by mogły być na pupie dłużej. Na dzień dzisiejszy mam 14 kieszonek, 6 formowanek bambusowych, 2 formowanki inne, 2 otulacze PUL i 2 otulacze wełnianie - taka ilość spokojnie wystarcza na pieluchowanie wielo w dzień i spokojne pranie co 3 dni. Akurat mam wtedy cały bęben, nie dorzucam do prania innych ubrań. Nie mam pieluszek, które leżą tylko na półce i się kurzą - na bieżąco sprzedaję nadwyżki stosikowe :) A i jeszcze - przy tej ilości spokojnie mogę też używać wielo w nocy, muszę tylko zalanolinować wreszcie wełniaki.
Nie pieluchowałam noworodka, nie mam pojęcia, ile przy takim maluchu schodzi pieluszek.
Jak zaczynałam korzystać z wielo, to genialnie sprawdzała się tetra w samolot+otulacz PUL - świetne, ekonomiczne rozwiązanie dla takiego maluszka, który jeszcze nie sika na potęgę :)
aniaszew
10-07-2014, 16:20
Ja przy noworodku używałam tetrę u miałam chyba z 3 otulacze. Tetry miałam z 30 sztuk.i była to taka stara dobra tetra, gruba, zupełnie sie różniła od tej teraz cienizny. Dokupiłam sobie kilka formowanek, ale mała i tak je przesikiwała w mig i nie lubiłam ich, wolałam tetrę. Miałam jeszcze jedno AIO , kupiłam sobie dla szpanu;-) , uwielbiałam tą pieluszkę, była super, dużo chłonęła, nic nie przesiąkało. Prałam chyba co 3 dni, ale tetra i otulacze to szybko schną .Aha i no na noc jednak nie umiałam się przestawić i zakładałam pampersiaka.
HoliPoli
10-07-2014, 16:57
z noworodka szybko się starsze dziecko zrobiło i systemu idealnego nie wypracowałam. Dla starszego natomiast, przy praniu co 3 dni mamy:
5 formowanek bambusowych nocnych
1 gatki wełniane na noc
35 sztuk tetry
i 5 otulaczy PULowych
Wystarcza spokojnie :)
co do tetry - i dla noworodka i dla starszego też to jestem zwolennikiem tetry tej cienkiej co i tak chłonie jak złoto a wielkiego tyłka nie robi ;)
z noworodka szybko się starsze dziecko zrobiło i systemu idealnego nie wypracowałam. Dla starszego natomiast, przy praniu co 3 dni mamy:
5 formowanek bambusowych nocnych
1 gatki wełniane na noc
35 sztuk tetry
i 5 otulaczy PULowych
Wystarcza spokojnie :)
co do tetry - i dla noworodka i dla starszego też to jestem zwolennikiem tetry tej cienkiej co i tak chłonie jak złoto a wielkiego tyłka nie robi ;)a na wyjścia powiedzmy na spacer 2 godzinny wystarcza wam tetra?
dla mnie noworodek i wielo jednak odpada, chyba że tetra, ale z tych cieńszych i zgrabny otulacz żeby nie było dużej pupy.
Od ok 3-4miesiąca tetra + otulacze na dzień, na noce formowanka z wełniakiem albo kieszonka z dwoma mikrofibrowymi wkładkami, albo bambusowymi. I tak pieluszkowałam wszystkie dzieci :)
dla mnie noworodek i wielo jednak odpada, chyba że tetra, ale z tych cieńszych i zgrabny otulacz żeby nie było dużej pupy.
Od ok 3-4miesiąca tetra + otulacze na dzień, na noce formowanka z wełniakiem albo kieszonka z dwoma mikrofibrowymi wkładkami, albo bambusowymi. I tak pieluszkowałam wszystkie dzieci :)
kochana, dziekuje CI za te informacje...bo już myślałam,ze ze mna cos nie tak,ze noworodek i wielo jakos mi nie pasuje.....właśnie ze wzgl na duza pupe i kifoze w leżeniu...
Natuś :kiss:
no jakoś tak mnie tez nie podobało się to leżenie w jednak niezbyt naturalnej pozycji, dlatego pierwsze miesiące odpuszczałam, choć próbowałam za każdym razem jak miałam noworoda w domu i zawsze wracałam do pampkow na te pierwsze 3 miesiące
u nas na początku używaliśmy otulacz/e NB z ręcznikami ikea, wg mnei robią mniejszą pupę niż tetra - sprawdzały się nam bardzo dobrze
HoliPoli
10-07-2014, 21:08
a na wyjścia powiedzmy na spacer 2 godzinny wystarcza wam tetra?
Tak (ale na takim spacerze raczej by spała, więc nie sikała :)). Ja po prostu zmieniam za każdym razem jak zrobi siku (i ja się zorientuję...), nie wg godzin.
pieluchowałam wielorazowo z -początkowo- niewielkimi epizodami jednorazówkowymi od noworodka, i to małego noworodka- 2,5 kg. Najpierw tetra z otulaczami pulowymi, potem grubsza tetra i wełna, potem kieszonki, potem kieszonki i formowanki z pulem lub wełną. Nocnie- najpierw w kółko przewijanie, bo kupa, sio na całą noc od ok roku, potem na nocki formowanki. Na starcie miałam ok 30 tetrówek i 3 otulacze, potem kieszonek i sio jakieś 14-16, prałam najpierw codziennie, potem co 2. dzień. Później doszedł stosik formowankowy, też jakieś 12-14 sztuk + wełniaki i mogłam prać co 2-3 dni i tak było aż do odpieluszenia.
trudno wskazać minimum pieluszkowe, bo każde dziecko jest inne i w innym tempie pieluchy zapełnia. u nas dodatkowo sprawę komplikuje (a może upraszcza?) fakt, że dzieć jest wysadzany rano + po każdym posiłku na nocnik. tak więc kupa i często również siusiu, tam ląduje.
ale do rzeczy:
pranie co 3 dni, średnio liczę 4 kieszonki/dzień + formowanka z otulaczem na noc (choć w upały potrafią nam zejść tylko 2 pieluchy do rana do wieczora). dodaję jeden dzień w zapasie na schnięcie. wychodzi więc ok. 16 kieszonek, realnie pewnie mam kilka sztuk więcej (wiadomo, zapędy kolekcjonerskie ;) ). wkładów warto mieć trochę więcej, bo wolniej schną. formowanek 4-5 szt, tyleż otulaczy PUL, choć teraz przechodzimy na wełnę i docelowo będą 2 otulacze wełniane na napy + 1 gatki. taki system wyeliminuje pewnie trochę kieszonek i zwiększy liczbę prefoldów.
Ja używam bambooty basic sio, mam 7 zewnętrznych części i kilkanaście wpinanych wkładów i to zdecydowanie za mało. Ale moje dziecko robi kupsko 4 razy dziennie, wiec całość jest do wymiany.
Leci do mnie kilka itti bitti i jeszcze jedno bambooty, mam wrazenie, ze bedzie tak na styk. Ale brakuje mi głownie wkładów, bo zewnętrzne części schna bardzo szybko :)
Sent from my iPhone using Tapatalk