Zobacz pełną wersję : pieluszki z coolmaxem-wrażenia
Jakie sa wasze wrażenia ze stosowania tych pieluszek? Ja mam tylko milovie z coolmaxem (jej, dziwny ten zestaw za 91 złotych)....
W pieluszce z coolmaxem jest mokro. I to zdecydowanie inaczej mokro niż np. w tetrze. W tetrze jest mokro,ale jak przystawiłam reke to pozostawała sucha a w milovii z colmaxem reka jest mokra i zimna...A to tylko jeden sik 2-miesieczniaka był.
Plusem jest niesamowita lekkośc, zgrabność i przewiewność pieluszki...
jestem ciekawa, czy coolmax innych firm działa podobnie?
Mam porównanie tylko do coolmaxa Kokosi i jest taki sam jak w Milovii.
patrysha
09-07-2014, 12:15
Dla mnie to idealne pieluszki na etap odpieluchowania, kiedy chcemy nauczyć malucha, że ma mokro jak się zsiusia, i że to niefajne więc lepiej wołać :)
miałam kiedyś noworodkowe kieszonki franiszki; jakie one były zgrabne i cieniutkie. Plusem dla mnie było to że mleczne kupki z tego coolmaxu spierały się pod kranem praktycznie.Ciekawe z tym odczuciem mokra, nie robiłam takiego testu, bo jak dziecię wyrosło to pieluszki sprzedałam. i więcej coolmaxu już nie miałam.
mamaHani
09-07-2014, 12:27
Dla mnie idealne dla noworodków, bo coolmax zapewnia świetną cyrkulację powietrza, no i nieczystości lepiej się spierają. Na lato, na upały w sam raz.
testu nie robiłam ale zgrabność mnie urzekła z pielęgnacją bez problemu
Ja jestem wielką fanką coolmaxu, lekkie, przewiewne. Ale zdziwiłaś mnie z tym uczuciem mokrości - według mnie coolmax trochę zatrzymuje wilgoć, mniej niż mikropolar, ale na pewno bardziej niż tetra.
Ja jestem wielką fanką coolmaxu, lekkie, przewiewne. Ale zdziwiłaś mnie z tym uczuciem mokrości - według mnie coolmax trochę zatrzymuje wilgoć, mniej niż mikropolar, ale na pewno bardziej niż tetra.
a miałas milovie czy inny?
musze jeszcze popróbować z innymi wkładami.bo ogolnie kieszonka z coolmaksem bardzo zgrabna jest i przewiewna...
Milovia, KoKoSi (ten sam, gęsto tkany coolmax) i Franiszki (rzadziej tkany). W żadnym nie zauważyłam, żeby było całkiem mokro.
a pieluchował ktoś pieluszkami z coolmaxem zimą? czy nie jest w nich zimno w pupkę?
a pieluchował ktoś pieluszkami z coolmaxem zimą? czy nie jest w nich zimno w pupkę?
Nie jest
Pieluchowałam zimą i nie wydaje mi się by było zimno.
Co do mokrości coolmaksu to ja zauważyłam, że po jednym małym siknięciu jednak daje uczucie sucho, dopiero gdy wkład jest porządnie mokry to i coolmaks jest mokry. Na upały staram się nie ubierać mikropolaru od pupy, bo pupa się poci, a coolmaks pupę chłodzi. Lubię go :)
Mam Ecodidi z coolmaxem, bardzo je lubię szczególnie teraz w upały ale..
coolmax to włókno zbudowane na zasadzie "rynienek", bardzo szybko odprowadza wilgoć od pupy i wszystko byłoby super, gdyby ta wilgoć miała gdzie uciekać dalej. Początkowo ucieka do wkładu a potem zatrzymuje ją pul. Coolmax działa w obie strony i dlatego jeśli wkład jest pełny to coolmax przepuszcza z powrotem w stronę pupy. Czyli tak jak pisze Agis początkowo jest sucho od pupy a po dłuższym czasie daje uczucie mokro.
Coolmax jest wykorzystywany w odzieży termoaktywnej - tyle, że tam wilgoć (pot) ma gdzie uciekać i np w odzieży motocyklowej. Tutaj jest to fajnie opisane (wyszukane w necie)
(http://gunfire.pl/product-pol-1152196545-Kominiarka-termoaktywna-COOLMAX-CZARNA.html)http://gunfire.pl/product-pol-1152196545-Kominiarka-termoaktywna-COOLMAX-CZARNA.html
Fajnie gdyby coolmax miał zakończenie jonami srebra (działanie antybakteryjne) ale to już jest kwestia producenta i pewnie ceny ;)
ciocia_wiedzma
11-07-2014, 13:07
Ja mam tylko 1 pieluszkę z coolmaxem więc właściwie nie wiem czy go lubię. za często zmieniam pieluchę ;) Na razie na upały jest wełniak i tetra, ale pewnie bede sukcesywnie w ciągu roku dokupować, żeby na następne lato mieć już kilka
mam dwie pieluchy z Coolmaxem, ale nie jestem nimi specjalnie zachwycona. Wydaje mi się, że taniej wyjdzie opcja otulacz+wkład z coolmaxem, lub z bawełny organicznej, bambus.
a czy kieszonka z coolmaxem rozni sie czyms od kapieluszki z coolmaxem? w sensie warstw? nie kroju i tego ze do kieszonki da sie wsadzic wklad ;)
czy w obu jest tylko pul i coolmax?
Basia-75
11-07-2014, 14:35
A nie orientujecie się, gdzie można kupić coolmax na metry? Przypadkiem kupiłam młodej kocyk z coolmaxem i jest rewelacyjny przy wyższych temperaturach w nocy do spania, sama bym się czymś takim przykrywała
update mały:)
założyłam kieszonke z innym wkładem, już spranym bardziej. nie ma tego odczucia....jest wilgotno,ale już nie mokro. I tym samym pieluszka podbiła moje serce. Głownie za lekkośc zgrabność, przewiewność./...
Magdalena33
23-02-2015, 21:22
A nie orientujecie się, gdzie można kupić coolmax na metry? Przypadkiem kupiłam młodej kocyk z coolmaxem i jest rewelacyjny przy wyższych temperaturach w nocy do spania, sama bym się czymś takim przykrywała
Podbijam pytanie. Gdzie można kupić coolmax na metry? Bo nie mogę znalesć...
Podbijam pytanie. Gdzie można kupić coolmax na metry? Bo nie mogę znalesć...
W Polsce chyba w detalu się nie da, tylko hurtowe ilości.