PDA

Zobacz pełną wersję : pieluszki z coolmaxem-wrażenia

Nata
09-07-2014, 12:11
Jakie sa wasze wrażenia ze stosowania tych pieluszek? Ja mam tylko milovie z coolmaxem (jej, dziwny ten zestaw za 91 złotych)....
W pieluszce z coolmaxem jest mokro. I to zdecydowanie inaczej mokro niż np. w tetrze. W tetrze jest mokro,ale jak przystawiłam reke to pozostawała sucha a w milovii z colmaxem reka jest mokra i zimna...A to tylko jeden sik 2-miesieczniaka był.
Plusem jest niesamowita lekkośc, zgrabność i przewiewność pieluszki...

jestem ciekawa, czy coolmax innych firm działa podobnie?

kustafa
09-07-2014, 12:13
Mam porównanie tylko do coolmaxa Kokosi i jest taki sam jak w Milovii.

patrysha
09-07-2014, 12:15
Dla mnie to idealne pieluszki na etap odpieluchowania, kiedy chcemy nauczyć malucha, że ma mokro jak się zsiusia, i że to niefajne więc lepiej wołać :)

mamru
09-07-2014, 12:24
miałam kiedyś noworodkowe kieszonki franiszki; jakie one były zgrabne i cieniutkie. Plusem dla mnie było to że mleczne kupki z tego coolmaxu spierały się pod kranem praktycznie.Ciekawe z tym odczuciem mokra, nie robiłam takiego testu, bo jak dziecię wyrosło to pieluszki sprzedałam. i więcej coolmaxu już nie miałam.

mamaHani
09-07-2014, 12:27
Dla mnie idealne dla noworodków, bo coolmax zapewnia świetną cyrkulację powietrza, no i nieczystości lepiej się spierają. Na lato, na upały w sam raz.

joasia
09-07-2014, 13:27
testu nie robiłam ale zgrabność mnie urzekła z pielęgnacją bez problemu

annia
10-07-2014, 23:17
Ja jestem wielką fanką coolmaxu, lekkie, przewiewne. Ale zdziwiłaś mnie z tym uczuciem mokrości - według mnie coolmax trochę zatrzymuje wilgoć, mniej niż mikropolar, ale na pewno bardziej niż tetra.

Nata
11-07-2014, 00:10
Ja jestem wielką fanką coolmaxu, lekkie, przewiewne. Ale zdziwiłaś mnie z tym uczuciem mokrości - według mnie coolmax trochę zatrzymuje wilgoć, mniej niż mikropolar, ale na pewno bardziej niż tetra.

a miałas milovie czy inny?

musze jeszcze popróbować z innymi wkładami.bo ogolnie kieszonka z coolmaksem bardzo zgrabna jest i przewiewna...

annia
11-07-2014, 01:52
Milovia, KoKoSi (ten sam, gęsto tkany coolmax) i Franiszki (rzadziej tkany). W żadnym nie zauważyłam, żeby było całkiem mokro.

Judyta
11-07-2014, 06:00
a pieluchował ktoś pieluszkami z coolmaxem zimą? czy nie jest w nich zimno w pupkę?

kustafa
11-07-2014, 07:15
a pieluchował ktoś pieluszkami z coolmaxem zimą? czy nie jest w nich zimno w pupkę?

Nie jest

Agis
11-07-2014, 10:30
Pieluchowałam zimą i nie wydaje mi się by było zimno.
Co do mokrości coolmaksu to ja zauważyłam, że po jednym małym siknięciu jednak daje uczucie sucho, dopiero gdy wkład jest porządnie mokry to i coolmaks jest mokry. Na upały staram się nie ubierać mikropolaru od pupy, bo pupa się poci, a coolmaks pupę chłodzi. Lubię go :)

Bryk
11-07-2014, 11:08
Mam Ecodidi z coolmaxem, bardzo je lubię szczególnie teraz w upały ale..
coolmax to włókno zbudowane na zasadzie "rynienek", bardzo szybko odprowadza wilgoć od pupy i wszystko byłoby super, gdyby ta wilgoć miała gdzie uciekać dalej. Początkowo ucieka do wkładu a potem zatrzymuje ją pul. Coolmax działa w obie strony i dlatego jeśli wkład jest pełny to coolmax przepuszcza z powrotem w stronę pupy. Czyli tak jak pisze Agis początkowo jest sucho od pupy a po dłuższym czasie daje uczucie mokro.
Coolmax jest wykorzystywany w odzieży termoaktywnej - tyle, że tam wilgoć (pot) ma gdzie uciekać i np w odzieży motocyklowej. Tutaj jest to fajnie opisane (wyszukane w necie)

(http://gunfire.pl/product-pol-1152196545-Kominiarka-termoaktywna-COOLMAX-CZARNA.html)http://gunfire.pl/product-pol-1152196545-Kominiarka-termoaktywna-COOLMAX-CZARNA.html

Fajnie gdyby coolmax miał zakończenie jonami srebra (działanie antybakteryjne) ale to już jest kwestia producenta i pewnie ceny ;)

ciocia_wiedzma
11-07-2014, 13:07
Ja mam tylko 1 pieluszkę z coolmaxem więc właściwie nie wiem czy go lubię. za często zmieniam pieluchę ;) Na razie na upały jest wełniak i tetra, ale pewnie bede sukcesywnie w ciągu roku dokupować, żeby na następne lato mieć już kilka

NEMO
11-07-2014, 13:19
mam dwie pieluchy z Coolmaxem, ale nie jestem nimi specjalnie zachwycona. Wydaje mi się, że taniej wyjdzie opcja otulacz+wkład z coolmaxem, lub z bawełny organicznej, bambus.

Kreska
11-07-2014, 13:46
a czy kieszonka z coolmaxem rozni sie czyms od kapieluszki z coolmaxem? w sensie warstw? nie kroju i tego ze do kieszonki da sie wsadzic wklad ;)
czy w obu jest tylko pul i coolmax?

Basia-75
11-07-2014, 14:35
A nie orientujecie się, gdzie można kupić coolmax na metry? Przypadkiem kupiłam młodej kocyk z coolmaxem i jest rewelacyjny przy wyższych temperaturach w nocy do spania, sama bym się czymś takim przykrywała

Nata
12-07-2014, 13:28
update mały:)

założyłam kieszonke z innym wkładem, już spranym bardziej. nie ma tego odczucia....jest wilgotno,ale już nie mokro. I tym samym pieluszka podbiła moje serce. Głownie za lekkośc zgrabność, przewiewność./...

Magdalena33
23-02-2015, 21:22
A nie orientujecie się, gdzie można kupić coolmax na metry? Przypadkiem kupiłam młodej kocyk z coolmaxem i jest rewelacyjny przy wyższych temperaturach w nocy do spania, sama bym się czymś takim przykrywała

Podbijam pytanie. Gdzie można kupić coolmax na metry? Bo nie mogę znalesć...

Agis
23-02-2015, 22:01
Podbijam pytanie. Gdzie można kupić coolmax na metry? Bo nie mogę znalesć...

W Polsce chyba w detalu się nie da, tylko hurtowe ilości.