Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : LL kółkowa z wełną

Julka
27-06-2014, 17:25
Dziewczyny, czy któraś ma, miała LL kółkową z wełną? Warto, jak się nosi? Czym się różni w noszeniu od 100% bawełny? Będę wdzięczna za opinie.

Julka
28-06-2014, 09:44
A kółkowa LL ogólnie? Wygodne ma ramię? Wiem, że to rzecz względna, ale chciałabym przeczytać Wasze opinie zanim ją ewentualnie zakupię :-).

Szczebiotka
28-06-2014, 20:47
Ja co prawda kolowej ll nie mialam ale dwie znajome owszem I bardzo sobie chwalily, ze wygodnie sie nosi I nawet przy ciezszych dzieciach wygodne. Ramie maja proste, chyba ll w standardzie tak szyje. Gusta sa rozne ale z tego co widze na okolo to wiekszosc osob proste ramiona wlasnie preferuje, ja osobiscie rowniez tzn zakladkowe wygodne I szybciej mi sie wkladalo ale jak dziecie ciezsze to mi osobiscie latwieh ciezar rozlozyc i wygodniej sie nosi w kolkowej z prostym ramieniem. Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam, niestety odnosnie welny ll nie moge sie wypowiedziec, moze ktos bardziej obeznany w temacie sie odezwie

Julka
29-06-2014, 08:18
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Właśnie ja się trochę gubię w rodzajach tych ramion. Na stronie LL piszą, że wszystkie maja ramię zakładkowe :-(. Też podczytując opinie skłaniałabym się w stronę prostego, tylko coś nie mogę nic znaleźć w dobrej cenie. Ehh..

Eyja
29-06-2014, 08:23
Julko, ale Twoje dziecię malutkie, więc z ramieniem zakładkowym nie powinnaś mieć problemu.
proste ramie sprawdza się super przy cięższych dzieciach, chociaż ja z powodzeniem nosiłam i 3-letniego Michała w lanie z zakładkowym ramieniem.

miałam problem dokładnie odwrotnie. przy malutkim dziecku za nic w świecie nie potrafiłam chusty z prostym ramieniem dobrze ułożyć. już miałam zrezygnować z kółkowej, kiedy odkryłam zakładkowe ramię. mocno sprawę mi to ułatwiło :) więc jednak proponuję się nie bać LL.

Julka
29-06-2014, 08:41
Super, dziękuję za cenną wskazówkę. Przekonałaś mnie chyba, że warto spróbować z tą chustą LL. Zobaczymy wogóle jak mi wyjdzie z kółkową przy moim wiercipięcie. Zakładam, że na szybkie 'akcje' powinno mi być łatwiej niż w wiązanej. Zobaczymy :-).

Eyja
29-06-2014, 08:44
no to trzymam kciuki i życzę powodzenia :)

Szczebiotka
29-06-2014, 10:41
hmm to przepraszam za wprowadzenie w blad, moze one maja przerabiane ramiona bo proste na pewno.
Ja jak moja byla mala nie probowalam prostego ramienia ale faktycznie wtedy w zakladkowym mi wygodnie bardzo bylo, nic nie uwieralo itp a chuste zakladalam ekspresowo. Zaczelo mi byc niewygodnie jak mloda do 10kg dobijac zaczela.

Julka
29-06-2014, 21:55
Albo miały na zamówienie .. Ja zawsze szukam czegoś uniwersalnego, zamiast się nauczyć, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego :-). Innymi słowy zacznę od zakładkowego. Dziwi mnie tylko, że ta LL z domieszką wełny jest tańsza niż 100% bawełna. Zaryzykuję i chyba jutro ją wreszcie zamówię.

Szczebiotka
29-06-2014, 22:31
Julka moze to zwykla welna a nie popularna merrino, albo 2gatunek?
Tak z ciekawosci dlaczego welna?

djulliet
29-06-2014, 22:34
Nie wiem jak w przypadku LL ale wełna czasami może być gryząca, dziewczyny pisały że lepszy jest kaszmir w tym względzie. Ja kupiłam ostatnio Nati honsiu kółkową z kaszmirem właśnie i jest mięciutka jak kaczuszka, aż miło się do niej przytulić, leci do mnie też Nati dmuchawce z bambusem jakbyś chciała pomacać. Tylko że w Krakowie będę dopiero w przyszłym tygodniu

Julka
29-06-2014, 22:43
Tj wełna alpaki, gat I. Hmm..czemu...szczerze, to z ciekawości :-). Mam wiązanego bambusa i jest super, to teraz pomyślałam o spróbowaniu wełny.
djulliet dziękuję za propozycję, bambusa mam, ale może zgłoszę się o pomoc w sprawie instruktażu do kółkowej ... Słyszałam, że wbrew pozorom łatwo nie jest :-).

djulliet
29-06-2014, 22:46
Heh ja też doświadczenia z kółkową nie mam :) A maluch dopiero będzie na świecie początkiem jesieni więc będę się dokształcać teoretycznie póki co. Na sucho wiąże się niby prościej ale na pewno trzeba dobrze dociągnąć i poprawnie przeprowadzić materiał przez kółka.

Julka
29-06-2014, 22:56
:-) Ja na pomysł chust wpadłam dopiero jak młody był na świecie i zaczął kolkować. Zatem wszystko w praktyce z moim wiercipiętą. No nic, chusty lubi, więc przecierpi moje ćwiczenia :-). Chwała Bogu kolek mniej, a miłość do chust rośnie.

Julka
29-06-2014, 23:26
Szczebiotka, to ja byłam niedoinformowana. Na stronie LL mają też kilka z prostym ramieniem, chyba z domieszką bambusa. Zatem wszystko jasne ;-). Chociaż reklamują bardzo to zakładkowe. Nic, zamówiłam, będę testować :-). Dziękuję wszystkim za wskazówki i pozdrawiam!