Zobacz pełną wersję : girasolek dla cięższego dziecka?
No dobra, to się spytam, bo czytam sobie recenzje girasolków i co jedna, to inna :)
Mam wrażenie że w wątku o recenzjach przemieszane są opinie dotyczące tych diagonalnych i tych skośnokrzyżowych.
A ja bym chciała wiedzieć, jak się nosi skośnokrzyżowy, dwustronny girasolek? Nadaje się na plecaczki dla dziecka +/-10kg? Jaka jest grubość tej chusty? (mam porównanie tylko do pasiaka Nati albo Storcza Leo). Jaką ma szerokość?
ja noszę w girasolku wyłącznie w plecaku (bo na brzuchu młody się już wkurza) i jestem zadowolona bardzo. Jedyne na co zwracam uwagę to dokładne rozłożenie chusty na ramionach bo krawędzie mogą się wpijać ale wynika to chyba z cienkości chusty. Jak dla mnie girasol jest cieńszy od babylonii i nati ale nieznacznie.
węgielek
14-05-2009, 22:38
moim zdaniem girasol jest duzo cienszy od nati.
a co znaczy ciezkie dziecko? 8 czy 12 kg?
ja czulam mocno noszac 8-kilowe dziecko, jak wzyna mi sie w ramiona, mimo iz staralam sie rozkladac chuste rownomiernie. nati nosila zupelnie inaczej, lepiej nosila kilogramy.
mimo ze juz daaaawno temu sprzedalam swego girasola, to i tak palam do niego wielka miloscia.tak to jest z pierwsza chusta :P
ps. miala girasola teczowego.
moje 10kg Alicji nosi się bardzo dobrze w girasolu (ostatnio mam fazę powrotu do chusty i noszę w nim dość często na dłuższe trasy), po prostu trzeba jakoś sensownie dociągnąć i jest ok, szczególnie się nie staram a nic mi się nie wrzyna. Ale ja mam diagonalnego...
a co znaczy ciezkie dziecko? 8 czy 12 kg?
No w sumie to dobre pytanie :) Mój ma dobre 9 kg - lżejszy już raczej nie będzie :) Dlatego się zastanawiam, czy jeszcze jest sens myśleć o Girasolku...
Co do wpijania krawędzi, to mnie się właśnie Nati wpijała, ale myśle, że w moim przypadku to była kwestia dociągania raczej niż chusty (to moja pierwsza chusta była i jeszcze się męczyłam z tym dociąganiem strasznie).
węgielek
14-05-2009, 22:59
a moze pozycz od kogos, sprobuj sie z nim? girasolom trzeba to oddac - to jedne z najladniejszych pasiastych chust, jakie sa na rynku. i jest ich taki wielki wybor...
ja bym tak zrobila - najpierw proba motania, probne noszenie a potem decyzja co do kupna-niekupna.
powodzenia :)
ithilhin
14-05-2009, 23:01
ja mialem tego w odcieniach blekitu, nosil mi sie swietnie.
Wegielek ma racje - przymierz gdzies i zobacz czy pokochasz. chusty kochane nosza lepiej ;-)
girasolom trzeba to oddac - to jedne z najladniejszych pasiastych chust, jakie sa na rynku. i jest ich taki wielki wybor...
A to prawda. Kolorki mają cudne :)
Olivko, przecież jesteś z Gdańska, podejdź to Ci pożyczę chustę na kilka dni
zapraszam
Olu, no widzisz, jak to mówią, najciemniej pod latarnią :hide: :lol:
Na pewno fajnie sprawdzić przed zakupem , ale spokojnie Girasola mogę polecić. To mój najnowszy zakup i jestem naprawdę zachwycona, wcześniej miałam lenny lamb tez fajna, ale girasol :love:
Więc polecam :thumbs up:
garlicgirl
12-06-2009, 13:15
są jeszcze jakieś opinie o noszeniu cięższych dzieci (powyżej 10 kg) w Girasolku?
Ja w końcu nie przetestowałam bo się okazało, że mi się dziecko odchustowało :( Ma bunt chustowy znaczy i za nic nie da się zamotać w nic innego poza MT - o plecaczku z czegokolwiek mogę zapomnieć :( Mam nadzieję że mu przejdzie i zdołam sobie jeszcze kiedyś wyrobić opinię na temat tego wątku...
visenna2
12-06-2009, 17:13
są jeszcze jakieś opinie o noszeniu cięższych dzieci (powyżej 10 kg) w Girasolku?
Są :) Ale moja opinia dotyczy tylko skośnego girasola, tego co ma strony prawą i lewą. Około 20 kg nosił nader przyzwoicie, po jakims czasie trzeba było podciągnąc wiązanie, ale to nie sprawiało mi większych trudności. Zreszta jak się nosi 20 kilo to raczej nie na długie dystanse :)
visenna :thumbs up: 20 kg, ho, ho!
jak pisala Ola w innym watku:
"w dotyku
diagonalny-gładszy
girasole diagonalne są bardziej zwarte od skośnokrzyżowych
IMO diagonalne lepiej noszą starsze dzieci od skośnokrzyżowych (piszę tylko o Girasolach!)
w wyglądzie
diagonalny ma lewą i prawą stronę, skośnokrzyżowe są identyczne z obu stron"
Moje zdanie:
W skosno-k. nosilam do 13 kg i sobie chwalilam (teraz mam przerwe ciazowa). Od ok 11 kg czulam sprezynowanie przy szybkim kroku, ale nie musialam ani poprawiac wiazania, ani nic sie nie wrzynalo.
Girasol diagonalny faktycznie jest bardziej zwarty i lepiej nosi ciezsze. Przy dobrym wiazaniu dzeicie jest jak przyklejone (no ale to dotyczy praktycznie wszystich chust;)
Widzę, że chyba jestem tu jedyna, ale moim zdaniem Girasol skośnokrzyżowy nosi o niebo lepiej od diagonalnego. Bez porównania! Jeśli będę kupować Girasola, to tylko dwustronnego.
Swoją drogą to ciekawe jakie to wszystko jest względne i zależy od tego co kto lubi :)
Na TBW na przykład panuje przekonanie, że "new weave" lepiej nosi.