Zobacz pełną wersję : Uczulenie na tetrę - skąd.. to twarda woda
Czy to możliwe?
Mam starą, sprawdzoną tetrę, wcześniej zakładałam ją między zmianami kieszonek z pulem, wszystko było w porządku. Od jakiegoś czasu zaczęłam w dzień zakładać tylko tetrę z szortami wełnianymi.
A pojawiło się ewidentnie uczulenie, na początku myślałam, że to wina wełny, ale przecież nie w miejscu, gdzie wełna nie ma kontaktu ze skórą.
Nurtuje mnie też to, że pojawiło się nie od razu, ale po kilku dniach.
Czy mam zrezygnować z tetry? :cry: Tak się cieszyłam, że dzięki temu zapasowi będę mogła prać co 2 dni i nie zastanawiać się wciąż, czy mi doschną pieluszki.
Edit:
Okazuje się, że to wina twardej wody.
Szukam teraz ekologicznych sposobów na jej zmiękczanie.
może chodzi o wilgoć? W kieszonkach jest polarek, który odprowadza wilgoć od pupy, w tetrze skóra styka się bezpośrednio z sikami. W takim razie spróbuj zakładać polarową wkładkę do tego, albo po prostu bardzo szybko po sikaniu zmieniać pieluchę (a świeżą pieluszkę zakładaj na suchą skórę).
Biedronka
07-05-2009, 11:12
a nie jest uczulona na chlor ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlor
w kieszonkach nie było bezpośredniego kontaktu tetry z skórą dziecka .Teraz jest kontakt bezposredni plus mocz może tu leży problem ?
skąd wiadomo, że to uczulenie a nie odparzenie na przykład? w samej terze dosyć łatwo jest odparzyć pupę ...
jak to uczulenie wygląda dokładnie?
Inne alergie, np pokarmowe też mogą powodować zmiany na pupie.
Tetrę zmieniałam bardzo często, zakładałam też najczęściej wkładki, ale z bambusa. Uczulenie na chlor chyba też nie, bo chodzimy na basen, gdzie woda jest niestety chlorowana i nic się nie dzieje. Alergia pokarmowa też nie, pilnuję tego, co jem, mała też nie miała ostatnio niczego nowego wprowadzanego. A wygląda to tak, że w miejscach na dolnym podbrzuszu i z tyłu na pośladkach są krosteczki, skóra tam jest chropowata, czerwienieje po kąpieli, a tak nieznacznie różni się kolorem, tetrę składam w origami.
No nic, zrobię przerwę, żeby zobaczyć, czy to rzeczywiście wina tetry.
a może wina proszku?
z różnych materiałów proszek różnie się wypłukuje, może z tetry akurat gorzej? Poza tym tetra przy twardej wodzie sama w sobie jest dosyć twarda i tez może dodatkowo podrażniać.
Aloha, dzięki Ci dobra kobieto za podpowiedź! To rzeczywiście może być twarda woda, niedawno się przeprowadziliśmy i woda jest odczuwalnie inna. Ze też mi to umknęło :duh: Musze coś teraz wymyślić.
wg mnie to prawie niemożliwe, żeby reakcja była na tetrę jako taką, czyli bawełnę.
może być wilgoć, wilgotne siusiu, środek piorący zaktywowany przez wilgoć, własny pot+wilgoć, jeśli pod pul'em.
przy wyjątkowo delikatnej skórze mogłaby być wg mnie reakcja na szorstki materiał - jeśli tetra nie prasowana i prana w twardej wodzie
przy wełnianych otulaczach i wilgotnej piluszce może być jakiś styk skóry z lanoliną, a to może powodować reakcje.
ale w samą tetrę, szczególnie już spraną, to nie wierzę.
chyba, że dziecko ma naprawdę mega wrażliwą skórę i podrażniają wszystkie świństwa użyte w trakcie produkcji standardowej nieorganicznej bawełny.
olindaa87
28-06-2016, 13:35
Twarda woda jest problemem :/ Tutaj (https://fachdom.wordpress.com/2016/06/06/5-najlepszych-domowych-sposobow-na-twarda-wode/) ostatnio czytałam jakiś artykuł o twardej wodzie...