PDA

Zobacz pełną wersję : Faktura no cottonów

abcd_2007
06-01-2014, 15:57
Dziś macałam flamingi NC i troche jestem zdziwiona ich fakturą - przypominaja mi formowanki bambusowy puch:hide::cool:.
One takie mają być? Takie z pętelkami jakby, zamiast gladkie:hmm:

abcd_2007
06-01-2014, 21:21
podbijam:)

czerwień
06-01-2014, 21:47
mam krótkie różowe no cottonowe flamigni.
no tak, len jest jakby pentelkowy zawsze- chodzi o lnianą przędze? bambusowa strona jest gładka

abcd_2007
06-01-2014, 22:01
Mam pao z lnem i jest w miare gladkie - tzn nie ma faktury takiej jakby frotki, ten NC mnie mocno zdziwił

owieczka33
06-01-2014, 22:07
Nie jesteśmy teraz w domu, to nie pomacam, ale żadnych pętelek nie mam na mojej Pancy- jest tak gładka, jak gładkie mogą być żakardy, bo wiadomo- zawsze będą mieć delikatną fakturę i mięciusia.

abcd_2007
06-01-2014, 22:08
No właśnie tez mi sie zdawało że powinna byc gładka, przynajmniej na zdjęciach tak wyglądają NC

Karusek
07-01-2014, 05:21
jedyny no cotton w postaci "ręcznika frotte", jaki macałam, to były stare dmuchawce, z którymi (moim zdaniem) ktoś się źle obchodził - sądzę, że były prane w pralce na zwykłym programie albo przy niewypełnionym bębnie. Były bardzo grube i jak ręcznik albo koc, z pętelkami, tak jak piszesz. Miałam wcześniej dmuchy z tego samego rzutu i byłam w szoku - dwie zupełnie różne chusty (ta wcześniejsza była normalna - w miarę cienka, lejąca się). Inne no cottony też miałam bez pętelek, gładkie i śliskie po stronie babusa

franciszka
07-01-2014, 08:36
Moja turkusowa perełka nocotton - chyba pierwszy nati jest normalny, gładki, żakardowy... jak piszą dziewczyny... Nie ma żadnych oznak frotte....
Kupiłam uzywany i używałam w miarę intensywnie z pierwszą córką..... Teraz leży w zasadzie zapomniany....

Chyba go wyciągnę :P

dagape
07-01-2014, 08:42
A ja ostatnio z maldita zastanawialysmy sie z czego zrobione sa jej dmuchawce (kolkowa szyta, brak metki). i wyszlo nam, ze to musi byc no cotton. Fakture mialo wlasnie taka bardzo puszysta, jak milutki kocyk, troszke jak miekkie frotte...

malgos
07-01-2014, 08:54
Mialam kiedys nc dmuszki byly gladkie ale pod palcami wyczuwalo sie frotte ale bez pentelek. Bardzo ciezkie, kocykowate, mnące się mocno, a po stronie lnianej. typowe supełki lniane. Ten efekt gladkiego frotte to moim zdaniem byla cecha tkania, ale to byl moj jedyny nc, wiec nie mam doswiadczenia.

Nima
07-01-2014, 18:51
Mialam kiedys nc dmuszki byly gladkie ale pod palcami wyczuwalo sie frotte ale bez pentelek. Bardzo ciezkie, kocykowate, mnące się mocno, a po stronie lnianej. typowe supełki lniane. Ten efekt gladkiego frotte to moim zdaniem byla cecha tkania, ale to byl moj jedyny nc, wiec nie mam doswiadczenia.

ja mam właśnie fioletowe dmuszki i mogę się podpisać pod tym wszystkim bez wyjątku :)

aginia
07-01-2014, 19:00
Ciekawe co piszecie ja mam biale dmuszki nc i sa kompletnie gładkie z obu stron i koca nie przypominają raczej gruby jedwab:) może to kwestia tego kiedy chusta była tkana? Białe sa chyba z pierwszej partii nc.

franciszka
07-01-2014, 19:18
Ciekawe co piszecie ja mam biale dmuszki nc i sa kompletnie gładkie z obu stron i koca nie przypominają raczej gruby jedwab:) może to kwestia tego kiedy chusta była tkana? Białe sa chyba z pierwszej partii nc.

Fakt, podobne do jedwabiu :P I ciężkawe....

madzi
07-01-2014, 21:17

A wypierz i nie prasuj - to zrobi się bardziej kocykowaty. Przynajmniej ja miałam taki białe nc dmuchy. No i te dmuchy zmieniały rozmiary :lool:cykl: "pranie-prasowanie-używaie" różnica ponad pół metra długości szmaty :lol:

abcd_2007
07-01-2014, 21:37
Czyli że co? Frotkowa faktura w NC to norma?

Karusek
08-01-2014, 20:43
aginiu, u mnie były dwie sztuki tych pierwszych białych dmuchów nc - dwie kompletnie różne chusty, jak pisałam wyżej. W moim odczuciu, z jedną ktoś się źle obchodził - tak spuchaciała, że nie szło jej zawiązać - żadna moja chusta nie miała tak wielkiego węzła (a miałam i grubsza didki, i lany, i aprosasa, i grecję...)

może każdy nc z czasem robi się jak ręcznik? Motylki ecru, które mam w szafie, są nadal śliskie i bez pętelek, ale nie były wiele używane. Może od prania w pralce nc się takie robią?

margarita
09-01-2014, 08:52
Mi się wydaje, że jeśli się połączy przędzę tak miękką jak wiskoza bambusowa i tak twardą jak len to po prostu to norma, że jedna hmm... ciągnie(?) drugą?
Miałam nc i low- ten sam wzór -czyli "postawa" bambusowa ta sama- low nie był taki fottowy, ale na początku uzywania ciągnął się niemiłosiernie. Dociągać trzeba było co 10 minut (dosłownie). Teraz low zielone flamingi ma kumpela, i mówi, że trzymają na mur i to jej najcenniejsza:mrgreen: chusta(sprzedałam jej już jakoś zeszłą zimą, więc około roku jeszcze zdania nie zmieniła ;). Nie owca? :> Czy już tu nie wchdzisz, żeby indyków nie kupować? ;) ;)

demona
09-01-2014, 11:40
dla mnie faktura frotte przy chuscie jest niedopuszczalna. Miałam kilka nc i wszystkie były gładkie.

metis1
09-01-2014, 12:10
Miałam:
pancy nc black&white, riveę też b&w, motyle perłowe i z low-cottonów niebieskie flamingi
Wszystkie te chusty były gładkie, śliskawe w dotyku (powiedziałabym nawet, że czasem przyjemnie galaretowate ;)). Perłowe motyle byly najgrubsze, mięsiste, ciężkawe. Wszystkie chusty dobrze nosiły.
Flamingi (low-c!) były cieniutkie, lekkie, ale mocne - idealne na lato!

Uwielbiam i nc i lc - czekam na jakieś nowe ciekawe wzory w tym roku! (a jak się nie doczekam, to będę szukać starych...)

Nigdy nie widziałam"flanelkowatych" nc... :hmm::dunno:

owieczka33
09-01-2014, 20:51
Zgadzam się z metis1, w dotyku moja Pancy jest kompletnie inna niż wszystkie moje chusty, a nosi- cudnie! Z innymi nc nie miałam do czynienia.

abcd_2007
09-01-2014, 23:17
A może jakieś fotki wrzucicie w przybliżeniu?

lawinia
11-01-2014, 20:26
jak dobrze pójdzie to w poniedziałek mogę Ci zrobić :D

abcd_2007
11-01-2014, 20:29
No super by bylo:)

A co dorwałaś?:)

lawinia
11-01-2014, 20:39
No super by bylo:)

A co dorwałaś?:)
dmuchawce fioletowe :)

abcd_2007
11-01-2014, 20:47
:)
Tez sie czaiłam na te bazarkowe, ale na szczęscie brak kasy:)

livada
11-01-2014, 21:16
Jeden z moich dawnych nc był mega gruby, kocykowaty, chyba z pętelkami - to byly elfy farbowane na turkus. Ja tam je lubiłam :ninja: Ciekawe gdzie teraz są?

maldita
13-01-2014, 17:44
A ja ostatnio z maldita zastanawialysmy sie z czego zrobione sa jej dmuchawce (kolkowa szyta, brak metki). i wyszlo nam, ze to musi byc no cotton. Fakture mialo wlasnie taka bardzo puszysta, jak milutki kocyk, troszke jak miekkie frotte...
Aż dzisiaj specjalnie wzięłam ją pod lupę :). Faktycznie od strony bambusa miękka jak frotkowe skarpetki, ale pętelek się nie dopatrzyłam. Przede wszystkim nie jest zbyt gruba (jak np perła nati) i przy tym lejąca.
Pewnikiem to nc :). A czy nie do livady należała kiedyś przed wiekami? Może livado pamiętasz co to było?

livada
13-01-2014, 17:56
Aż dzisiaj specjalnie wzięłam ją pod lupę :). Faktycznie od strony bambusa miękka jak frotkowe skarpetki, ale pętelek się nie dopatrzyłam. Przede wszystkim nie jest zbyt gruba (jak np perła nati) i przy tym lejąca.
Pewnikiem to nc :). A czy nie do livady należała kiedyś przed wiekami? Może livado pamiętasz co to było?

Hm, krótsza, szara, ogon w strzałkę, ramię zakładkowe?

maldita
14-01-2014, 10:32
To raczej inna :), Krótsza, oliwkowa, ramię proste :)

livada
14-01-2014, 10:56
To raczej inna :), Krótsza, oliwkowa, ramię proste :)

Kupiona od carieski? Jak oliwkowa to to chyba low jest...

maldita
14-01-2014, 14:24
Kupiona od carieski? Jak oliwkowa to to chyba low jest...
tak, od carieski. Jeśli to low-cotton to faktycznie różnią się między sobą te lc:)

libra
14-01-2014, 14:38
jedyny no cotton w postaci "ręcznika frotte", jaki macałam, to były stare dmuchawce, z którymi (moim zdaniem) ktoś się źle obchodził - sądzę, że były prane w pralce na zwykłym programie albo przy niewypełnionym bębnie. Były bardzo grube i jak ręcznik albo koc, z pętelkami, tak jak piszesz.
Sfilcowane dmuszki, o których tu piszesz, zanabyłam jako materiał na wkłady do kieszonek:D Świetnie się w tej roli sprawdziły:thumbs up:

Dziś macałam flamingi NC i troche jestem zdziwiona ich fakturą - przypominaja mi formowanki bambusowy puch:hide::cool:.
One takie mają być? Takie z pętelkami jakby, zamiast gladkie:hmm:
JW - wygląda na to, że chusta była źle prana i się sfilcowała:/
JA swoje fioletowe dmuszki prałam zawsze ręcznie, miałam je przez rok, używałam intensywnie, a pozostały gładkie. Ale mając do porównania te sfilcowane, wiedziałam, co się może stać.

lawinia
14-01-2014, 15:55
Moje dmuszki fioletowe dziś przyszły i są gładziutkie, lejące się i cudowne :love::love::love: Zakochałam sie w tej chuście na amen. Jeszcze tylko niech mi sie w nia mota tak pięknie :p
abcd_2007, jutro postaram się zrobić zdjęcia z bliska, bo dziś już ciemno.

abcd_2007
14-01-2014, 16:15
Czyli na to wyglada, że te które macałam są sfilcowane.
Też mi się wydawało że powinny być gładkie i lejace

aginia
15-01-2014, 10:57
Dziewczyny a jak nc noszą starsze dzieci? Mam pytanie od chetnej na moje dmuszki czy poniesie 18 miesięczniaka:)

Karusek
15-01-2014, 10:59
aginiu, moim zdaniem ok
fakt, że się mogą trochę naciągać, ale za to są mięciutkie na ramionach i mi się w nc dobrze nosiło tak ok.15kg

libra
15-01-2014, 11:27
JA też nosiłam 15kg - było naprawdę komfortowo. Nie wżynają się w ramiona. A w kangurku to juz w ogóle ideał;)
Generalnie uważam, że to chusta dla cięższych dzieci.

madzi
15-01-2014, 12:22
Aginia, miałam takie same dmuszki co Ty, białe nc; cecha charakterystyczna po praniu "gubiły" 0,5 m :D
Nosiłam niedużego roczniaka, było ok, tylko że ja zawsze po praniu ten egzemplarz prasowałam i wyciągałam z M. (tak jak prześcieradło, czy poszwy na kołdrę się w dwójkę po praniu przeciąga). w przeciwnym przypadku w czasie noszenia chusta osiada o całe 0,5 m :D

aginia
15-01-2014, 16:43
dzięki dziewczyny:)

sliwka
31-01-2014, 11:51
Ja mam nati nc perła. Przy pierwszym dziecku nosiłam głównie w tym, bo w innych bardziej czułam ciężar. Mimo to jest miękka, gładka, frote nie przypomina ani trochę. Nawet ma taki lekki poślizg, połysk...

owieczka33
31-01-2014, 12:10
Dziewczyny a jak nc noszą starsze dzieci? Mam pytanie od chetnej na moje dmuszki czy poniesie 18 miesięczniaka:)

Na mojej fotce na bazarku nosze Niunię ważącą wwczas 13-14 kilo w Pancy no-cotton. Niunia miałam wtedy własnie coś pod 2 latka. Sprawdziły się super!

sliwka
31-01-2014, 13:33
Mój zanim skończył rok, dobił do 12 kg, więc wcześnie miałam co nosić. Co prawda mam porównanie tylko z tym, jak mi się nosiło w samej bawełnie i bawełnie z wiskozą bambusową. W obu tych rzeczach kompletnie wymiękałam. Za to perła nc była pod tym względem duuuużo lepsza. W moim odczuciu nawet od Bondolino. No ale nie nosiłam ani w wełnie, ani w konopiach, ani w innych splotach.

owieczka33
31-01-2014, 13:57
Mój zanim skończył rok, dobił do 12 kg, więc wcześnie miałam co nosić. Co prawda mam porównanie tylko z tym, jak mi się nosiło w samej bawełnie i bawełnie z wiskozą bambusową. W obu tych rzeczach kompletnie wymiękałam. Za to perła nc była pod tym względem duuuużo lepsza. W moim odczuciu nawet od Bondolino. No ale nie nosiłam ani w wełnie, ani w konopiach, ani w innych splotach.
Na szczęscie dzieci po ukończeniu roku juz tak szaleńczo nie rosną ;) zatem jeszcze ponosisz.

sliwka
31-01-2014, 16:33
Na szczęscie dzieci po ukończeniu roku juz tak szaleńczo nie rosną ;) zatem jeszcze ponosisz.

Tak, tak (-: Ponosiłam i ma już 3 lata. Za chwilę rodzi się kolejny, więc też ponoszę...