Zobacz pełną wersję : Zerknijcie, proszę
maczkupaczka
29-04-2009, 21:33
To są moje początki i chciałam z Wami skonsultować to moje wiązanie... Wydaje mi się, że strasznie wysoko jest mój maluch, ale nie potrafię go obniżyć :( A poza tym jak nie śpi to głowa mu się odchyla chyba za bardzo...
Co poprawić i jak?
maczkupaczka
29-04-2009, 21:39
Hmmm "przepraszamy, skończyło się miejsce na załączniki" - taki komunikat się wyświetlił.... A kiedy będzie miejsce? I czy będzie :)
Jasnie Pani :)
29-04-2009, 21:43
pewnie nie bedzie, to chyba jakis blad forum, bo wiekszosc uzytkownikow ma ten komunikat. Spróbuj przez fotosik np. wgrac.
maczkupaczka
29-04-2009, 21:57
Aha, no to na Picasse wrzuciłam:
http://picasaweb.google.pl/alidus/Wiaza ... 4360875218 (http://picasaweb.google.pl/alidus/Wiazanie?authkey=Gv1sRgCMuE7djNh6e82wE#53302043843 60875218)
ithilhin
29-04-2009, 22:06
o ile wewnetrzne (te krzyzujace sie pasy) sa rozno rozlozone od podkolanka do podkolanka kazdy i jesli nieco bardziej "podhaczysz" nozki to bardzo bardzo :thumbs up:
nozki musza byc podkulona jakby pod siebie, lekko odwiedzione, kolanka na wysokosci pupy lub nawet wyzej
mayetschka
29-04-2009, 22:08
o ile wewnetrzne (te krzyzujace sie pasy) sa rozno rozlozone od podkolanka do podkolanka kazdy i jesli nieco bardziej "podhaczysz" nozki to bardzo bardzo :thumbs up:
nozki musza byc podkulona jakby pod siebie, lekko odwiedzione, kolanka na wysokosci pupy lub nawet wyzej
:thumbs up: i ślicznie Wam w tej zieeeeleni :love:
maczkupaczka
30-04-2009, 12:26
Czyli nie jest tak źle? :D A co z wysokością - nie powinien być niżej?
ithilhin
30-04-2009, 14:05
jest super.
jak Ci tak wygodnie - nie musi byc nizej.
jak czujesz, ze chcialabys nizej to moze :-)
byle na "pocalunek w glowke" szyi starczylo ;-)
maczkupaczka
30-04-2009, 16:42
No to super! Ślicznie dziękuję :kiss:
ale nie potrafię go obniżyć :( A poza tym jak nie śpi to głowa mu się odchyla chyba za bardzo...
A jednak coś dopiszę :)
Jak obniżyć malucha w elastyku?
Alidus pokaż małego jak nie śpi i jak mu się ta głowa odchyla. Niech ktoś kompetentny powie czy nie za bardzo mu ten łepek lata.
ithilhin
01-05-2009, 20:14
mi sie wydaje, ze wcale nie musi byc bardzo odchylona, zobaczcie tu - tez wydaje sie, ze jest glowka odgieta a wiem, ze byla normalnie
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qg/rj/a1ya/6oq4zaakramVeuwBHX.jpg
:lol: super, pamiętam że na początku mnie też to martwiło czy ta głowa nie za bardzo wykręcona pod połą chusty.
Tylko ze moje pytanie dotyczyło odchylania głowy kiedy miesięczniak nie śpi. Wtedy odchyla głowę do tyłu, mimo że wydaje się że chusta jest naciągnięta wystarczająco na karczek. Chyba nie potrafię tego sensownie wyjaśnić i przydałoby się zdjęcie.
Alidus w razie czego służę zdjęciem, bo na tamtym które zrobiłam trochę to widać :wink:
ithilhin
02-05-2009, 22:49
jak odchyla glowe to prawdopodobnie chcialby wiecej widziec.
a na to nie ma innej rady jak zmiana wiazania.
odchyona do tylu glowa moze obciazac niepotrzebnie kregoslup.
No dobrze ale czy miesięczne dziecko może "chcieć więcej widzieć"?
No nie wiem, pytanie może głupie ale tak jakoś moim zdaniem to trochę za wrześnie na takie "potrzeby".
ithilhin
02-05-2009, 23:52
na pewno moze chciec sie rozgladac.
moze tak reagowac na "draznienie" karku - ale na to tez trzeba sprobowac innego wiazania. a na to w elastyku trudno....
maczkupaczka
03-05-2009, 10:55
No właśnie niestety nie mam odpowiedniego zdjęcia, żeby pokazać o co chodzi. Tak, że Monika, jeślibyś mogła wrzucić to z Twojego aparatu to byłoby super!
A jeśli chodzi o odginanie głowy, to obawiam się, że to nie jest chęć widzenia więcej, tylko ona mu po prostu leci - mój maluch jeszcze nie trzyma samodzielnie głowy. Z tym, że nie wiem naprawdę, czy takie odchylenie jest dopuszczalne...
ithilhin
03-05-2009, 11:31
czekajcie bo ja sie troszke pogubilam ;-)
tkana trzeba zawiazac tak, zeby glowa sie trzymala dobrze bez naciagania na nia chusty.
w elastycznej mozna schowac glowe tak jak np. na moim zdjeciu gdzies w tym watku.
maczkupaczka
03-05-2009, 11:56
Poczekajcie chwilę-postaram się w najbliższym czasie sfotografować małego jak nie śpi i wtedy zobaczycie, ok? Bo jak zasypia, to nie ma problemu-chowam mu głowę tak, jak na Twoim ithilhin zdjęciu.
Obawiam się jednak, że nie dociągam prawidłowo tej chusty :( Chociaż mam też wrażenie, że mi piersi przeszkadzają w wiązaniu :wink:
maczkupaczka
03-05-2009, 16:01
No i ta głowa wisi o tak o: http://picasaweb.google.pl/alidus/GOwa? ... 7996647186 (http://picasaweb.google.pl/alidus/GOwa?authkey=Gv1sRgCN20-JKNs6Si0gE#5331597027996647186)
Nie wiem gdzie robię błąd.... :(
ithilhin
03-05-2009, 17:37
a jka rozkladasz te wewnetrzne poly? musza byc rozciagniete od kolanka do kolanka i na plecach nie moze byc faldek. i obie rozciagniete tak samo.
wtedy te "V" podtrzymujace glowe jest na ramionach.
poza tym sprobuj bardziej podkuic nozki dziecka i ulozyc mu wyzej kolanka. wtedy pupka wpadnie nizej, lecki sie zaokragla i glowce bedzie latwiej.
chociaz na tym zdjeciu
http://picasaweb.google.pl/alidus/GOwa? ... 1912136098 (http://picasaweb.google.pl/alidus/GOwa?authkey=Gv1sRgCN20-JKNs6Si0gE#5331597031912136098)
wyglada na to, ze pupka jest "wpadnieta" dobrze i kolanak tez wysoko.
mozesz pokazac bez tego panela poziomego naciagnietego jak jest chusta ulozona?
jak wiazesz chsute to musi ona byc przy Tobie dosc blisko, tak, ze masz nawet wrazenie, ze sie dziecko nie zmiesci ;-)
a zmiesci sie bo przeciez chusta sie rozciaga.
maczkupaczka
03-05-2009, 20:08
Wewnętrzne poły rozkładam od kolanka do kolanka, ale przyznam, że nie zwracałam uwagi na to, czy są na pleckach fałdki. Czyli, że trzeba zebrać materiał pod kolana dziecka, a na jego pleckach ma być gładko, tak?
I czy dobrze rozumiem, że to głównie V ma podtrzymywać głowę, a nie ten poziomy panel?
Dzisiaj już na pewno malucha nie zamotam, ale jutro postaram się bez tego poziomego panela wrzucić zdjęcie.
Bardzo dziękuję za cierpliwość :kiss:
ithilhin
03-05-2009, 20:27
wszystkie trzy warstwy w sumie podtrzymuja, ale ten panel to taki glownie stabilizujacy calosc jest.
dlatego trzeba dosc ciasno zamotac na poczatku, bo jak ten panel nie bedzie mial odpowiedniego napiecia to nie spelni swojej roli.
jak rozciagasz od kolanka do kolanka obie wartswy to ok.
z faldkami dobrze zorzumaialas :-)
Ok, więc mam tylko jedno zdjęcie na którym trochę widać jak Maluch odgina ta głowinę od mamy. Wtedy materiał był rozciągnięty od kolana do kolana, na plecach nie było żadnej fałdki i na moje ok to V było odpowiednie, ale ja mogę się nie znać :)
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/hb/cj/jefn/ElZtgbNFWiEaFfgzvX.jpg
ithilhin
03-05-2009, 22:28
ale wyglada jaby byl nieco za wysoko i nie mial gdzie glowinki przytulic.
ale moze to tylko tak na zdjeciu wyszlo?
No dobra, czyli wracamy do pierwszego pytania: jak obniżyć malucha w elastyku :D :?:
ithilhin
03-05-2009, 22:48
jak sie wiaze chuste przed wlozeniem dziecka, to warto ja sobie uozyc tak jak bedzie lezec na dziecku - to znaczy na takeij wysokosci jakiej chcemy ten panel. i wtedy poukladac rowno i bez luzow. nastepnie obnizyc panel i wkladac dziecko.
wtedy jest szansa, ze bedzie na dobrej wysokosci.
inna metdoa jest po wlozeniu w pierwszy etap czyli w krzyz naciaganie chusty w dol i wpasowywanie dziecka na odpowiednie miejsce (dziecko obejmujemy rekami i moscimy mu miejsce w chuscie. czyli nie "pracujemy" dzieckiem tylko dlonmi i chusta) - nie wiem czy jasno to opisuje.
a potem juz normalnie rozciahamy chuste na dziecku.
maczkupaczka
04-05-2009, 21:45
Wrzuciłam zdjęcia bez poziomego panela. Wyszło mi tak: http://picasaweb.google.pl/alidus/BezPa ... 9799802594 (http://picasaweb.google.pl/alidus/BezPanela?authkey=Gv1sRgCO7vkNiQxsiWMw#53320550697 99802594)
i generalnie jestem z tego wiązania zadowolona. Słusznie? :)
Starałam się zastosować do wszystkich wskazówek. Udało mi się uzyskać taką wysokość jaka mi pasuje. Tylko wciąż nie mogę dociągnąć tego poziomego panela - jego krawędź jest luźna i boję się o tą małą główkę..
ithilhin
04-05-2009, 22:20
ciut nizej bym zrobia jednak, bo masz Małe prawie tuz pod broda.
ale genralnie to wiazanie mi sie podoba - jak zasnie chowaj glowke pod pole chusty.
masz mozliwosc sprobowania chusty tkanej? byc moze bardziej by Wam odpowiadala i nie mialabys obaw o glowke?
maczkupaczka
05-05-2009, 21:38
No właśnie tak po cichu myślałam, że może by tak tkaną wypróbować, ale w zasięgu ręki i oka nie mam takowej. A kupować jeszcze nie będę, bo mi się mąż wścieknie. Zresztą z moim "doświadczeniem" nie wiedziałabym co wybrać...Powalczę jeszcze z moim elastykiem, a jak dzieć lekko podrośnie to pewnie wyruszę na poszukiwania.
ithilhin
05-05-2009, 22:16
moze na spotkanie jakies psotkanie chustowe sie wybierzesz?
zapraszam na strone Klubu Kangura :-)
Ja również na spotkanie zapraszam...ze mną :D
Mayka1981
06-05-2009, 13:05
a mnie się wydaje, że dzieć ciut za wysoko - i jakby był niżej to położyłby głowinkę na piersi... ja mojemu na początku lekko główkę jeszcze stabilizowałam ręką póki za bardzo "latała", a ponieważ szybko zasypiał to już wtedy główkę dobrze kładł i się przytulał...
ja obniżam już z dzieckiem w środku przed założeniem poziomego panela - łapię chustę od wewnątrz kciukami (tak jakbyś je chciała włożyć za pas) i tak jakby ściągam materiał z pleców na dół żeby dzieć bardziej "wpadł" - czasem sobie lekko podskakuję żeby było łatwiej...
no i panel poziomu mam dość ciasno że czasami chwilę walczę żeby do góry przez nóżki przełożyć ale potem mi główkę ładnie na karczku stabilizuje...
maczkupaczka
06-05-2009, 18:21
ja obniżam już z dzieckiem w środku przed założeniem poziomego panela - łapię chustę od wewnątrz kciukami (tak jakbyś je chciała włożyć za pas) i tak jakby ściągam materiał z pleców na dół żeby dzieć bardziej "wpadł" - czasem sobie lekko podskakuję żeby było łatwiej...
no i panel poziomu mam dość ciasno że czasami chwilę walczę żeby do góry przez nóżki przełożyć ale potem mi główkę ładnie na karczku stabilizuje...
No właśnie ja też tak ostatnio zaczęłam robić, bo samo układanie materiału przed włożeniem malca mi nie wystarczało.
A jaką masz chustę?
moze na spotkanie jakies psotkanie chustowe sie wybierzesz?
zapraszam na strone Klubu Kangura :-)
Super! Spróbuję 16 maja dotrzeć! :)
Ja również na spotkanie zapraszam...ze mną :D
To ja przyniosę ciasteczka :)
Mayka1981
06-05-2009, 20:53
No właśnie ja też tak ostatnio zaczęłam robić, bo samo układanie materiału przed włożeniem malca mi nie wystarczało.
A jaką masz chustę?
mam Gabi zwykłą i dość dobrze daje się ją "formować",
a we fragmencie "ściągam z pleców" chodziło mi o moje plecy :wink: bo na pleckach młodego jest dość napięta i jak tu pociągniesz to się chusta bliżej szyi przesunie co mi osobiście wadzi... (i znów moja szyja, jakoś się nie umiem precyzyjnie wyrażać ostatnio...)
i potem już nic nie opada :hello: