PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica między chustą o szer. 60 i 70 cm

MartaS
27-04-2009, 17:04
Dziewczyny, planuję zakupić Nati bambusa no i widzę, że występuje w dwóch szerokościach - 60 i 70 cm. W domu mam tylko babylonię, której szerokość to grubo ponad 70 cm (kupiona bardziej z myślą o moim mężu) i jak ją mierzę to wydaje mi się strasznie szeroka. Od czego zależy dobór szerokości chusty? Od noszonego rozmiaru czy też bardziej od wieku dziecka i planowanych wiązań chusty? Jeśli w przypadku chusty o szerokości 60 cm są jakieś ograniczenia napiszcie pliiiis jakie.

Pzdr

Marta

landa
27-04-2009, 17:27
Najlepiej byłoby gdybyś mogła przymierzyć obie szerokości, bo to też zależy od osobistych preferencji. Ja na przykład wolę zdecydowanie szerokość 70 cm, ale są dziewczyny, które wolą węższe chusty.
Co do możliwości czy ograniczeń obu szerokości się nie wypowiadam bom niewtajemniczona aż tak i się nie znam :mrgreen:

garlicgirl
27-04-2009, 17:38
węższe chusty są chyba dla mniejszych dzieci.

aniakom
27-04-2009, 19:32
Dla malucha wystarczy z powodzeniem 60 cm. Szerokość staje się ważna przy wiekszym dziecku i zwłaszcza przy plecakach, gdy jeszcze trzeba trochę chusty wepchnąć między siebie i dziecko. To moje zdanie.

Budzik
27-04-2009, 21:22
Też wydaje mi się, że szerokość ma znaczenie przy wieku (wielkości) dziecka - dla maluszka wystarczy węższa chusta, żeby sięgnęła od kolanek po kark, im dziecko większe - chusty może zabraknąć.

Anna Nogajska
28-04-2009, 21:14
ja mam nati 70 cm i malutką julę nosi mi się bardzo dobrze. a plecaczek wiąże się wręcz fantastycznie!

agatkie
28-04-2009, 22:11
Moje osobiste odczucie jest takie: jak mam cieńszą chustę to mogę mieć ją szerszą, natomiast chusty grubsze, bardziej mięsiste wolę węższe. Chodzi o to, że ja mam małe dłonie i zbierając chustę przy dociąganiu nie mieści mi się dobrze w dłoniach. Natomiast dziecko (moje ponad 2 letnie) mieści mi się i w tej węższej i w tej szerszej chuście. Może rzeczywiście już przy takiej dużej pannie łatwiej mi ją upakować w szerszą chustę, ale jeszcze do niedawna nie miało to dla mnie znaczenia (tym bardziej, że już od dawna i tak łapki trzyma Lilka na zewnątrz chusty).

MartaS
28-04-2009, 23:06
Czyli w zasadzie dla noworodków szerokość 60 cm powinno wystarczyć... Dzięki dziewczyny za pomoc:) Oczywiście jeśli macie jeszcze jakieś sugestie chętnie przyjmę :P

Pzdr

Marta

jana
28-04-2009, 23:10
Czyli w zasadzie dla noworodków szerokość 60 cm powinno wystarczyć... :P

Zdecydowanie :)