Zobacz pełną wersję : Pouch czy kółkowa?
Marta_MJ25
24-10-2013, 13:05
Doświadczone Chustomamy, pomóżcie. Myślę o zakupie chusty kółkowej albo pouch'a. Ola jeszcze nie siedzi ale nie spieszy mi się z tym. Motamy się w tkaną od dwóch miesięcy ale to trwa. Na spacer jest ok ale żeby znieść np Olę z trzeciego piętra do samochodu przydałoby się coś szybszego. Może to głupie pytanie ale czy dałoby się to u kogoś wypróbować bezpłatnie?
Ja polecam kółkową zdecydowanie. Rozmiar kółek L i ramię proste, materiał najlepsza miękka cieńka bawełna, żeby się dobrze dociągała, ale nie ślizgała, nie luzowała (u mnie odpada bambus, jedwab). Z lnianymi kółkowymi nie mam doświadczenia, ale słyszałam, że jeśli len, to mocno złamany i cieniutki, żadne grubaski, bo kiepsko chodzą na kółkach, ciężko się je dociąga. Używamy kółkowej namiętnie do samochodowych wypadów, jednak najlepiej się nam sprawdziła, można ubrać w domu pod kurtkę, wsadzić dziecko w aucie (ja obecnie nosze w kółkowej na brzuchu), zapiąć się w kurtkę i wyjść nawet w zimie. Warunek - trzeba mieć wierzchnie okrycie zapinane z przodu, dlatego ja wszyłam u krawcowej zamek w moim polarze dla dwojga.
Z pouchem nie miałam doświadczenia, ale za kółkową przeważyło to, że rozmiar jest regulowany i starczy do końca noszenia i dla dużego i dla małego dziecka. W pouchu masz różne rozmiary, jak dziecko rośnie trzeba przeskoczyć na większy. Choć pewnie zakładanie poucha jest minimalnie szybsze od kółkowej, bo nie trzeba dociągać materiału.
Kasia.234
24-10-2013, 15:21
bezpłatnie wypróbować można na spotkaniach lokalnego klubu kangura, oczywiście zakładając, że klub posiada poucha albo że ktoś przyniesie swojego prywatnego :)
Marta_MJ25
24-10-2013, 16:01
A jakie znaczenie ma wielkość kółek? Co to znaczy ramię proste i dlaczego jest lepsze? Jak nie sprzedam mojej drugiej chusty to może przerobię ją na kółkową. Tylko tak strasznie szkoda mi ją ciąć bo praktycznie nowa jest :( W każdym razie na pewno wybiorę kółkową, ten rozmiar uniwersalny to dobry argument :)
Duże kółka powodują, że lepiej materiał można ułożyć na nich tak, aby plisy nie zachodziły na siebie (zachodzenie plis na siebie powoduje, że chusta blokuje się podczas dociągania). Miałam chustę z kókami M i moim zdaniem na takich kółkach sprawdza sie tylko materiał cienkości prześcieradła, a nie chustowy, który zawsze ma swoją tęgość.
Ramię proste - dla mnie osobiście najlepiej rozkłada ciężar, miałam zakładkowe i ramię bolało mnie po 10 minutach, a w chuscie z ramieniem prostym dopiero po 1-2 h noszenia.
Marta_MJ25
24-10-2013, 16:32
Dzięki malgos :) A każdą chustę da się przerobić? Myślisz że Storchenwiege nadaje się na kółkową? Wiesz kto mógłby mi to przerobić? Przepraszam, że tak dopytuję...
Marta_MJ25
24-10-2013, 16:34
Kasiu, ja nie wiem czy w Pruszkowie jest klub kangura. Szukałam w necie i nie znalazłam więc pewnie musiałabym z małą do Wa-wy jechać.
Nie wiem, czy storch nadaje sie na kółkową, chyba, że mocno złamany jest. Kółkowe szyje na pewno myrra, toffi, basinda (?) i jeszcze kilka innych dziewczyn na forum, poszukaj w dziale handmade-chusty tkane.
http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php/157-HM-Chusty-nosid%C5%82a
Edit: widzę, że myrra sprzedaje tez gotowe uszyte kółkowe ze storcha :), popytaj, pewnie Ci coś Ci doradzi w kwestii kółkowej.
Marta_MJ25
24-10-2013, 16:39
Dzięki :)