Zobacz pełną wersję : pouch i ciężkie dziecko
andziulindzia
21-04-2009, 13:27
Moja córcia to już duża baba, ma 3 lata i jakieś 14 kg. Ale zdarza jej się zmęczyć okrutnie na spacerze i zasnąć nawet (choć właściwie już nie sypia w dzień :roll: ). Nie zawsze targam ze sobą MT czy chustę bo dużo miejsca zajmują, ale tak myślę intensywnie czy w ogóle warto zainwestować w poucha dla takiego dużego dziecka? Na takie krótkie awaryjne doniesienie do celu? Dodam, że swoją kółkową oddałam siostrze bo mnie już ramię bolało od moich klocków
Andzia
mój półtora roczniak wazy 16 kg :lol: wielki facet z niego już.
i tylko w pouchu teraz go noszę. w wiazance plecy odpadaja mi po 10 minutach. a w pouchu posadze na biodrze i godzinę spokojnie mogę nieśc jesli trzeba.
mam 2 ukochane pouche, jeden bawełniany z gugu-gaga, a drugi od Tulipownej. noszą świetnie moje 16 kg szczęścia. i już mysle nad zakupem kolejnego 8))
Jasnie Pani :)
21-04-2009, 13:35
Jak niedaleko to pouch sie dobrze sprawdza, tylko nie wiem jak taka duza panna by w nim spala :oops:
nosilam ostatnio w pouchu 14 kg i bylo ok
Jak niedaleko to pouch sie dobrze sprawdza, tylko nie wiem jak taka duza panna by w nim spala :oops:
no spac sie raczej nie da :lol:
Andziu,może lepiej jakąś krótką chustę ze dwa metry góra,co?łatwiej jakoś taką zawiązać,ja przynajmniej miałam problem z włożeniem dużego dziecka do poucha (rozmiar był dla mnie dobry),bo wiadomo-pouch jest mocno dopasowany zawsze,technicznie było mi trudno przełożyć długie nogi dzieciaczka trzyletniego.
albo kółkowa?na sporą ilość kilogramów to najlepiej z grubszej tkanej uszyć,jak zaciągnęłam ogon na maksa to jeszcze owinęłam na pojedyńczy supeł ogon przy kółkach-dzięki temu się nie rozluźniało,no i przy kółkowej można przesuwac łatwiej dziecko trochę na plecy albo do przodu przy dłuższym noszeniu.
andziulindzia
21-04-2009, 14:03
O kurcze, nie pomyślałam o długich nogach i wsadzaniu do poucha
A co do spania: i tak śpi jak ja niosę na ręku, wtula się we mnie i nic jej nie przeszkadza. bardziej mi chodzi o odciążenie moich rąk :roll:
Andzia
dwumetrową szmatą mozesz jeszcze pomanewrować,bo ogon jest na tyle duży,że można nim głowę śpiącego dziecka przytrzymać-zakładasz na głowę i wtykasz koniec gdzieś przy drugim ramieniu,człowiek wygląda trochę jak mumia,ale dzieć jest odcięty od światła.
a dwa meterki materiału to naprawdę niewielki tobołek.
mysle ze Magda dobrze prawi :-)
ja Michała nosze czesto w pouchu, dlatego nie mam kłopotów z usadzeniem go. nie wiem jak wysoka jest Twoja córcia. Michał ma ok. 93-95 cm, więc tez mały nie jest ;-)
Ja też jakoś technicznie nie wyobrażam sobie pakowania Julka do poucha, ale awaryjnie nosiłam go w kółkowej. Zawsze wygodniej niż na rękach, choć już się czuje te kg.
Dzięki Magda za podpowiedź z węzełkiem z ogona - nie wpadłam na pomysł, by tak zapobiegać luzowaniu.
Ja Luśkę jesienią, 15 kg nosiłam w pouchu bez problemu. Nie jakieś super długie trasy. A co do wsadzania w poucha, to bardzo proste-zakłądasz go, kucasz koło dziecka i przekłądasz mu przez głowę zamiast podnosic dziecko i pakowac nogi do środka.
Krótka wiązanka też się na pewno sprawdzi. :)
ja tak próbowałam,ale sprawdziło mi sie w wiekszym rozmiarowo pouchu,bo w takim dopasowanym to zanim się dobrze usadowilismy to juz zlana potem byłam :hide: .
i w kółkową tez tak wsadzałam,pomijam,że ja jakaś nieteges jestem fizycznie 8)) , bo na ławce nam to najlepiej wychodziło-jak dziewczę stało przede mną na niej, z kucków to ledwo ledwo wstawałam z takim obciążeniem.
matko, co to bedzie, jak jedno z przodu, a drugie z tyłu przyjdzie mi nosić :evil:
Kupiłam poucha w tym samym celu i się nie sprawdziło, sprzedałam go. Niewygodnie mi było. Używam na "krótko" kółkowej bo mam, ale jestem za opcją Magdy - krótka wiązana. Zawiążesz przesuwny na biodro albo na plecy.
andziulindzia
21-04-2009, 21:13
Jakoś nie pomyślałam o długości dziecka :? a moja córcia na ten moment nosi ciuchy już na 104. Długa jest, wzrost ma na 75 centylu. To chyba jednak poćwiczymy z dwumetrową szmatką. Magda, dzięki za pomysł :D
Andzia