Zobacz pełną wersję : Na szybko- bawełna czy bawełna z lnem?
Mam pytanie: mam kilkuletnia przerwę w noszeniu, za chwilę pojawi się kolejny chuscioch. Czy dla takiego maleństwa na okres jesienno-zimowy lepsza będzie 100% bawełna czy bawelna z lnem? Która cieplejsza, bardziej nośna? Napalilam się na agaty i opale Little Frog, ale nie wiem którą nabyc. Pomóżcie
Żaden ze mnie znawca, ale nabyłam ostatnio lnianego agata i wg mnie troszkę za sztywny jest dla maluszka. Natomiast moje 9kg szczęścia nosi wyśmienicie :) Ja na początek miałam bambusowego diamenta i byłam nim zachwycona. Bawełnę też miałam od LL i bardzo fajnie mi się wiązała.
Zdecydowanie bawełna. Najlepiej skośnokrzyżowa lub diament. Len choć nośniejszy trudniej się dociąga. Chusta inaczej pracuje. I proponuję coś używanego, już złamanego i mięciutkiego. Lepiej będzie się dociągać na maluszku.
owieczka33
06-10-2013, 22:58
Bawełenka.
Na początek zawsze najlepsza. :D
Tez bym bawelne wziela. Ale tez bawelna bawelnie nierowna jest. A nie chcesz bawelny/jedwabiu z bazarku? Cena przystepna czesto i zlamane :)
czerwień
07-10-2013, 09:45
jeśli LF to LEN! Mam Opala i jak jest w jednym wątku opalowym napisane "sprawdzałam na metce czy to na pewno len bo taki miękki".
Bawełna jest króŧkodystansowa jednak. Pisałam temat czy jest na dłużej, ale dopiero jak wypróbowałam Opal i inny mocno wykochany len od Nati stwierdziłam, że dobrze, że wcześniej ich nie spróbowałam, bo już bym miała pewnie ze 10 szmat ;)
Dzieki dziewczyny za rady, choc nadal nie wiem. Jako tako z dociąganiem i wiazaniami nie mam problemu, nosiłam dośc długo moją Martę. tylko, że tylko raz len miałam, ale to jak była juz starsza i była to jakaś natka (ocean chyba czy coś), więc nie umiem ocenić jaki len jest dla noworodka. poza tym idzie zima (brrr...) a jakoś tak mi sie wydaje, że len jest cieńszy, chłodniejszy i nie będzie mu tak ciepło...:)
margarita
07-10-2013, 10:02
ja obecnie praktycznie noszę tylko w lnie zimą, latem, na wiosnę; i latem w wiskozie bambusowej. Nic odzwierzęcego a i coś więcej niż "czyjsta" bawełna
Szmata to zawsze kolejne okrycie mimo wszystko, z czego by nie była:) A maluszka i tak najlepiej pod kurtką mieć, więc się grzejecie nawzajem
Czy bawełna, len czy cokolwiek to jak ma małą gramaturę to i tak może być przewiewna ;)
Miałam i len i bawełnę z LF
Bardzo polecam te chusty, są rewelacyjne !!!
na poczatek bawełenka będzie super :)
len tak od 8/9 kg
O Wika widzę że podobny gust mamy;) Do mnie właśnie idzie bawełniany Opal LF:) Ja jestem zupełnie początkująca, więc wolałam wziąć bawełnę. A tak poza tym to len kojarzy mi się bardziej z letnimi przewiewnymi ubraniami na upały;)
Miałam i len i bawełnę z LF
Bardzo polecam te chusty, są rewelacyjne !!!
na poczatek bawełenka będzie super :)
len tak od 8/9 kg
dzięki za radę, też tak właśnie myślę, ale jeszcze mam pytanie, bo z wątków i zdjęc dotyczących LF Agat to te lniane maja intensywniejsze, żywsze kolory, jak to jest z Opalem? Też len bardziej zywy?
O Wika widzę że podobny gust mamy;) Do mnie właśnie idzie bawełniany Opal LF:) Ja jestem zupełnie początkująca, więc wolałam wziąć bawełnę. A tak poza tym to len kojarzy mi się bardziej z letnimi przewiewnymi ubraniami na upały;)
wrzuć fotkę jak przyjdzie, pliss...
Ok:) Jak tylko przyjdzie zrobię jej porządną sesję;) Ale pewnie z tydzień będziesz musiała poczekać:)
A zauważyłyście że Agat i Opal mają większą gramaturę niż inne kolory? A i O 240g/m2, reszta (wyrywkowo sprawdzałam) ma 200 g/m2.
Agat też mi się strasznie podoba, ale mąż stwierdził że takiej tęczowej nie chce:-?ehh...
edit: próbowałam wstawić zdjęcie ale mi nie wychodzi;/
daję linka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc016db320d5db48.html :)
i przepraszam, że dopiero teraz:hide: