PDA

Zobacz pełną wersję : Noc bez pieluszki

abcd_2007
06-08-2013, 22:47
Nie wiem czy było czy nie, szczerze mówiąc przez ten upał nie chciało mi się nawet szukać :hide:

Przepraszam :oops:

No i nie wiem czy to wogóle dobry dział :hide:

Ale do rzeczy.
Dziś juniorek ma na sobie po raz pierwszy wielo. Dobierając odpowiedni wkład do kieszonki uzmysłowiłam sobie, że on w nocy praktycznie nie sika (pampki praktycznie zawsze były suchutkie po całej nocy - czyli od godz.19 do 5) i tak sobie pomyślałam, czy by go nie zostawiać na noc kompletnie bez pieluszki.

Jaki podkład dać w razie czego? No i pod prześcieradło czy na?
A co z kołderką? Chronić ją też jakoś przed zmoczeniem?

Yellowstone
07-08-2013, 00:58
Jako podkład sprawdza się to, co na otulacze - gruby koc polarowy, zalanolinowana wełna, albo mata z podszyciem pulowym (są takie do przewijania). Ewentualnie w sklepach dziecięcych znajdziesz też ceratkowe podkłady pod prześcieradła (zwykle są dość duże, więc można nawet przeciąć i są dwa). Jeśli czujesz się spokojna, że jednak nie posiusia aż tak, możesz podłożyć zwykłą pieluszkę tetrową lub dwie, nie przemoknie raczej aż nadto. Możesz też założyć majtki treningowe, albo cieniutką formowankę (ja tak robię i jest ok, chociaż przymierzam się do uszycia paska sumo i wtykania za niego tetry).

Używasz kołderki w te upały? :D Przykrywaj pieluszką np. flanelką, albo kocykiem polarkowym cieniutkim, łatwo do prania ewentualnie wrzucić.

abcd_2007
07-08-2013, 01:12
Formowanek i trenerek ni mam:frown

Myślałam o takim podkładzie aptecznym - poporodowym na wyrko, w niego też coś tam wsiąknie.
Do tetrówek chyba nie mam aż takiego zaufania :hmm:

Yellowstone
07-08-2013, 02:12
A tetra założona na pupę bez otulacza?

Nie wiem z jakich powodów jesteś na wielo, ale to trochę bez sensu używać pieluszek wielo, a jakiś podkładów jednorazowych :ninja: Takie jak poporodowe robią też do przewijania dla dzieciaczków np. babydream ma, dada, czy bella. Ale ani to ekologiczne (taki podkład ma 60x60, zajmuje sporo miejsca, a pod jakiś dwóch siusiach wywalasz do kosza), ani ekonomiczne (kilkanaście zł za 10szt.), ani... no żadne :D Kup taki podkład wielorazowy, z jednej strony ma pul, z drugiej mikropolarek, albo uszyj coś sama, poproś kogoś o wydzierganie kocyka wełnianego, albo nawet od biedy weź kawał ceraty czy folii pod prześcieradełko lub pieluszki.

kamilam
08-08-2013, 14:03
Ja uszyłam córci podkład z podwójnej warstwy wełny (dostępne na allegro) co prawda noce w większości suche ale na wszelki wypadek podkład leży po prześcieradłem, wełna nie odparzy napewno bo oddycha a te podkłady jednorazowe nie są oddychające więc dziecię może się pocić na tym.

fensterka
08-08-2013, 14:43
Formowanek i trenerek ni mam:frown

Myślałam o takim podkładzie aptecznym - poporodowym na wyrko, w niego też coś tam wsiąknie.
Do tetrówek chyba nie mam aż takiego zaufania :hmm:

Ja używałam swego czasu takie podkłady apteczne, jak pieluchy jedno tylko w formie podkładu i one sa do duuu..., kosztuja 1,45, więc jak mój lał mi co noc, a nawet parę razy w nocy, to bym zbankrutowała, i sa małe, a jak dziecko się wierci w nocy (głowę jma tu gdzie wcześniej nogi) to i tak tapczanik zalany, prześcieradło podszyte pulem tez się nie sprawdziło, bo przy takim potężnym siuuu nie miało szans i przeciekało,

teraz uzywam dwie ceratki canpola, na to przescieradło, poszewka pościeli itp., jak się zleje nie wymieniam, tylko kładę na to kolejna warstwe przescieradła lub tetre, flanele, wymieniam gatki na suche i dopiero rano wywieszam do wyschniecia, te ceratki sa niby spoko tylko że sa waskie i mi sie rozjeżdzają jak dziecko się wierci i czasem i tak tapczanik dostaje rykoszetem,
ale widziałam dzisiaj w ciucholandzie koc wełniany i chyba sobie takie cos zakupie, bedzie zamiast ceratek i ekologicznie, koc polarowy tez może być

edit:doczytałam, twoje dziecko to maluszek,nie wierci się, spokojnie wystraczy jakis kocyk polarowy lub wełniany,a kołderka- jak zmoczy to upierzez,ale chyba nie przykrywasz w taki upał dziecko kołdra, mój młodszy śpi pod pielucha tetrowa, a i tak najczesniej bez niczego, bo z siebie zrzuca, więc ewentualnie Twój maluszke zasika ciuszek i łóżko

abcd_2007
08-08-2013, 15:01
Myślisz że mój syn się nie wierci?:D
Zazwyczaj robi obrót o 180 stopni i ma głowę tam gdzie wcześniej były nogi:D

W dzień leży na rozcietym worku na śmieci, na to ręcznik i tetrówka i myślę, że taki zestaw będę kładła pod prześcieradło. Tylko martwie się, że jak się zasika to będzie jednak leżał na mokrym :frown.

Hmm, albo może zamiast worka podłożyć mu kocyk polarkowy? Tylko on jest cienki i nie wiem czy zda rezultat :hmm:

fensterka
08-08-2013, 15:09
zapomniałam już, takie maluchy rzeczywiście już robią obroty ;)

to może podłóż kocyk i cos jeszcze np. ręcznik żeby było grubsza warstwa,
a nie wstajesz w nocy albo mąż, wtedy ewentualnie mogłabyś zmienić podkąłd gdyby było zasikane

chyba muszisz poeksperymentować ;) ale spiesz się,
mój synek gdzies w tym wieku tez miał suche noce, ale to trwało króŧko i teraz sika i sika ;)

Kasia.234
08-08-2013, 15:40
http://chusty.info/forum/showthread.php/48105-odpieluchowanie-w-nocy?highlight=odpieluchowanie :)