Zobacz pełną wersję : Dziecko krzywi się w chuście
Mam problem, który zauważyłam od jakichś 2 tyg.
W kieszonce półroczne niemowlę jak trzyma główkę w jedną stronę to jest proste, a jak w drugą to się krzywi :/ (widać na zdjęciach w załączniku /nie chcą mi się dodawać zdjęcia w poście:/ ) nie wiem co jest nie tak? Chusta dociągnięta z obu stron tak samo.. Boję się że krzywię mu kręgosłup:/
z czego to może wynikać?
jak mogę to poprawić??:dunno:
Będę wdzięczna za pomoc :mighty::mighty:
(widzę że na zdjęciach nóżki są nie symetrycznie, ale po poprawieniu z kręgosłupem dzieję się to samo :/ )
http://pokazywarka.pl/o88p7r/
A ile waży?
To wrzuć na plecy!
Może po prostu bardzie pod pupę wsadziłaś chustę z jednej strony? Albo po nóżkach pociągnęłaś krzywo?
Powiąż przy lustrze i zobacz.
Popieram - wrzuć na plecy. Gdzieś już był taki temat na forum :) Dziecko próbuje oglądać świat, rozglądając się na boki. W plecaku będzie mu łatwiej. Takie skracanie się na jedną stronę (jeśli nosisz dużo) na dłuższą metę może nie być fajne dla dziecka (asymetryczne nawyki). Jeśli natomiast koniecznie chcesz nosić z przodu (każdy lubi co innego :)), to staraj się korygować pozycję dziecka na bieżąco i dobrze dociągnij chustę. Dodam, że mój Maksio też lubił skracać się na jedną stronę, więc rozumiem Twój problem.
Moim zdaniem powinnaś dać kolanka bardziej w górę, tak by pupa wisiał niżej. Aby to osiągnąć to trzeba przesunąć zwinięte części (te co idą od ramion w pod pupę) chusty pod kolanka. Na zdjęciu są za bardzo na pupie przez co nierównomiernie utrzymują ciężar.
Mayka1981
22-07-2013, 20:05
http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/2169155/7942627.jpg
http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/2169155/7942628.jpg
Z tego co ja widzę na tych zdjęciach, to przyczyn faktycznie może być kilka, przykładowo:
-niedociągnięcie - to, że z dwóch stron dociągasz tak samo to bardzo dobrze ;) ale zobacz że masz zmarszczony materiał na pleckach młodzieży - więc jest luz "w pionie". Zwróć uwagę, żeby było gładko - w tym celu nadmiar materiału ściągnij w dół lub w górę - ja osobiście preferuję trochę więcej materiału na karku, dzięki czemu łatwiej jest mi dociągnąć materiał na ramionach i się góra nie luzuje (nie daje pola do kręcenia barkami),
-pasy skrzyżowane zbyt blisko pupy - wygląda mi na to, że pionowe pasy przebiegają mniej więcej pośrodku udek - to może sprawiać, że łatwiej jest nogami "majtać" i się kręcić - przesuń je bardziej w stronę dołów podkolanowych, możesz jednocześnie troszkę je rozłożyć, żeby podparcie nie było jak na "trzepaku" tylko bardziej "jak na huśtawce" że tak sobie porównam ;) nie masz też tych pasów trochę skręconych?
-kiepska widoczność ;) to można załatwić zmianą wysokości wiązania (niżej, bo teraz chyba Wam głowy trochę kolidują), zmianą wiązania (np na 2x - może jak będzie majtać łapkami to przestanie wykręcać barki, (chociaż to akurat ryzykowna i bardzo hipotetyczna teoria), zmianą miejsca wiązania - w sensie na biodro (naprzemiennie!) i/lub na plecy.
Problem od 2tyg - a wcześniej też nosiłaś w kieszonce? Masz jakieś wcześniejsze swoje zdjęcia dla porównania jak się wtedy dziecko układało? Widzisz przy innych aktywnościach różnice w ułożeniu prawa/lewa strona? Na którym z tych zdjęć jest Twoim zdaniem prosto a na którym krzywo?
Kasia.234
22-07-2013, 20:09
czy ta chusta na zdjęciach to diament z bambusem? jeśli tak to częściowo winna śliskość chusty, czyli trzeba się bardziej przykładać do wiązania i poprawiać, a resztę już dziewczyny napisały :)
A ile waży?
8,5 kg
czy ta chusta na zdjęciach to diament z bambusem? jeśli tak to częściowo winna śliskość chusty, czyli trzeba się bardziej przykładać do wiązania i poprawiać, a resztę już dziewczyny napisały :)tak to ta chusta ;) sprawdzę na innej czy też się tak zachowuje...
Problem od 2tyg - a wcześniej też nosiłaś w kieszonce? Masz jakieś wcześniejsze swoje zdjęcia dla porównania jak się wtedy dziecko układało? Widzisz przy innych aktywnościach różnice w ułożeniu prawa/lewa strona? Na którym z tych zdjęć jest Twoim zdaniem prosto a na którym krzywo?
noszę tylko w kieszonce. Zdjęć nie mam ale zawsze się przeglądam w lustrze i tak się nie krzywiła, no i teraz jak noszę to czuję że leci mi na jedną stronę :/
Przy innych aktywnościach obserwuję ale jak na razie to np.widzę że na brzuszek przekręca się tylko w jedną stronę.. N pierwszym jest krzywo a na drugim prosto ;)
Jak zobaczyłam zdjęcia w powiększeniu to sama widzę kilka błędów :oops:
Dziękuję Wam za rady :) popróbuję to wszystko o czym pisałyście, zobacze jaki będzie efekt i dam Wam znać :)
a do plecaka się przymierzam ale jak większość się boję:duh:
nie wyobrażam sobie jak zarzucić to to Małe, a już jakie duże na plecy:bduh: