Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 34

Wątek: boli mnie plecak...

Domyślnie boli mnie plecak...

po domu noszę małą w plecaku prostym. odkurzam, pracuję przy kompie (tłumaczenia klepię). mała sobie śpi. problem w tym, że dość szybko zaczyna mnie boleć, barki, kark. źle dociągam? na plecach noszę głównie w peoniach womarowskich, bo mogę tybetanem wykończyć. w moim hopku nie da rady tybetana, za gruby jest.
    fakt, że mam w karku sporo stresu i wybieram się na masaż (jak będzie za co).
    co mogę zrobić,żeby sobie ulżyć?

Chusteryczka Awatar macierzanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mnie bolały plecy i ramiona na początku noszenia na plecach.
    Tak jakby kręgosłup musiał się przyzwyczaić do inaczej rozłożonego ciężaru.

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

daj zdjecie
    moze byc zle dociagniecie
    moze byc nieprzyzwyczajenie
    moze byc zla chusta
    moze byc zle ulozenie chusty...

DB PBC

Chusteryczka Awatar matysia
    Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

Mnie bolą plecy w plecaczku prostym , jak siedzę. Zastanawiałam sie jaki jest powód i doszłam do wniosku,że dyskopatia kregosłupa piersiowego , która mam . A jak chodzisz/stoisz, mnie wtedy przechodzi jak ręka odjął.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,
    Nikt z nas nie jest ideałem.
    Choruje, mało mnie na forum

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

foty pokaz, jezeli to wiazanie to wystarczy poprawic, a jezeli wszystko bedzie ok, a dalej boli to do chirurga, ortopedow omijaj z daleka (z wlasnego doswiadczenia)

Ja nie moge nosic na plecach w chuscie, daje rade jedynie w nosidle przez krotki czas. Na poczatku mialam takie bole jak opisujesz i tez wydawalo mi sie, ze to stres. Niestety sprawa okazala sie powazniejsza - problem z odcinkiem szyjnym. Masaz pomagal tylko na poczatku. Gdybym wtedy poszla na przeswietlenie dzis bylo by o wiele lepiej.
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustofanka Awatar Pastela
    Miejscowość
    lubuskie

Domyślnie

mnie też piecze kark po plecaku ;(
    niosłam ostatnio 15min i już nie dawałam rady buu ale ja to chyba za słabo u góry dociągnęłam i mała odstawala do tyłu chyba. Zaraz dodam fotę.
    Chusta Leo
    problemów z kręgosłupem nie miałam nigdy

Ostatnio edytowane przez Pastela ; 21-09-2011 o 20:59
    Wiktor lipiec 2007r. i Zosieńka 11 marzec 2011r.

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowa_aleksandria Zobacz posta
    po domu noszę małą w plecaku prostym. odkurzam, pracuję przy kompie (tłumaczenia klepię). mała sobie śpi. problem w tym, że dość szybko zaczyna mnie boleć, barki, kark. źle dociągam? na plecach noszę głównie w peoniach womarowskich, bo mogę tybetanem wykończyć. w moim hopku nie da rady tybetana, za gruby jest.
    fakt, że mam w karku sporo stresu i wybieram się na masaż (jak będzie za co).
    co mogę zrobić,żeby sobie ulżyć?
    Też miałam ostatnio z tym problem i doszłam, że to wina źle dociągniętej chusty - dziecko za bardzo odstaje i musisz ten ciężar rekompensować mięśniami. Spróbuj też przywiązać małą wyżej - będzie łatwiej dociągnąć. I jednak spróbuj zawiązać plecaka z hopka - grubsza chusta lepiej pracuje w plecaku, mniej się wrzyna w ramiona i może dasz radę bez tybetana.

OT: też tłumaczę, ale jak mój młodszy był w wieku Twojej córeczki, cały czas miałam go przy piersi i wprawiałam się w pisaniu jedną ręką

Domyślnie

anasta, dzięki za pw
    ja jak mam małą na ręku, to mam od razu ubytki w polskich znakach (na forum można poznać co piszę z zajętą ręką )

fotki dziś zrobiłam, ale gdzieś posiałam aparat, wrzucę jutro. PODEJRZEWAM że źle dociągam górę, ale karo_b ładnie mi pokazywała jak to ogarnąć i może się nauczę.

z tybetanem mi wygodniej o wiele, no i nie wiem czym go zastąpić jak motam w hopku (fakt faktem, że jak zamotałam plecak w hopku to stwierdziłam, że tak to ja mogę i Starszaka nosić).

bardzo bym chciała, żeby się okazało, że lewa jestem w wiązaniu, a nie kręgosłup do wymiany, bo straszzzznie lubię plecaki i czekam aż się odważę na hanti.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pastela Zobacz posta
    mnie też piecze kark po plecaku ;(
    niosłam ostatnio 15min i już nie dawałam rady buu ale ja to chyba za słabo u góry dociągnęłam i mała odstawala do tyłu chyba. Zaraz dodam fotę.
    Chusta Leo
    problemów z kręgosłupem nie miałam nigdy

Masz za słabo dociągnięty na górze, dziecko nie powinno tak odstawać (chyba?). Jak już zarzucisz i naciągniesz, to potem jeszcze raz spróbuj samą górę poprawić (możesz stanąć bokiem i w lustrze sprawdzić, czy dziecko odstaje dalej, czy przylega już ładnie).

Domyślnie

teraz nawet ja widzę te luzy...

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Też mam ten problem. I luzy również mam .

Młody jakoś nie chce przylegać przy wiązaniu i ciężko Go dociągnąć. Nie wiem, czy kiedyś pozbędziemy się tego problemu ...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

dobrze podociągaj i szeroko rozłóż na ramionach. Ale wiesz co, mnie w prostym plecaku też dość szybko zaczyna wszystko boleć

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoholiczka Awatar Filippa
    Miejscowość
    Opole/Katowice

Domyślnie

A mnie boli lewe biodro W manduce, w MT, w scoota. W chuście nie noszę na plecach.
    Roch 09.07.2010, Leon 20.05.2013 i Tola 05.01.2015

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

mnie się wydaje, że na plecy się wrzuca cięższe dzieci i dlatego bardziej boli jak się słabiej dociągnie... nie?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agnen Zobacz posta
    dobrze podociągaj i szeroko rozłóż na ramionach. Ale wiesz co, mnie w prostym plecaku też dość szybko zaczyna wszystko boleć
    ... to ja muszę o jakimś innym plecaku pomyśleć i przetrenować- może będzie lepiej?

Może jakiś propozycje ? Dla niezbyt współpracującego Chuścioha i mało doskonałej plecakomotaczki...

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    mnie się wydaje, że na plecy się wrzuca cięższe dzieci i dlatego bardziej boli jak się słabiej dociągnie... nie?

Eeech, nie wiem... Mój ma tylko ponad 8 kg, a noszenie z przodu nie sprawia mi żadnego dyskomfortu...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirk5 Zobacz posta
    Też mam ten problem. I luzy również mam .

Młody jakoś nie chce przylegać przy wiązaniu i ciężko Go dociągnąć. Nie wiem, czy kiedyś pozbędziemy się tego problemu ...
    Czy dociągasz, jak jesteś schylona czy wyprostowana?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anasta Zobacz posta
    Czy dociągasz, jak jesteś schylona czy wyprostowana?
    Schylona... Ale Anifloda pouczyła mnie, żeby plecy wyginać w odwrotność kociego grzbietu, coby Chuścior czuł się na plecach bezpieczniej. Cóż z tego, kiedy mój Syn czuje się aż zbyt komfortowo ... Fika, wierci się, szarpie mnie za włosy- prawdę mówiąc, muszę motać się i dociągać błyskawicznie, by mi w końcu nie fiknął na podłogę. A to finezji dociągania nie sprzyja .

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirk5 Zobacz posta
    Schylona... Ale Anifloda pouczyła mnie, żeby plecy wyginać w odwrotność kociego grzbietu, coby Chuścior czuł się na plecach bezpieczniej. Cóż z tego, kiedy mój Syn czuje się aż zbyt komfortowo ... Fika, wierci się, szarpie mnie za włosy- prawdę mówiąc, muszę motać się i dociągać błyskawicznie, by mi w końcu nie fiknął na podłogę. A to finezji dociągania nie sprzyja .
    To wyprostuj się bardziej. Im bardziej jesteś wyprostowana tym dzieć mniej pewny i mniej fika

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agnen Zobacz posta
    To wyprostuj się bardziej. Im bardziej jesteś wyprostowana tym dzieć mniej pewny i mniej fika

... Chyba coś w tym jest, bo jak się podnoszę, to On się uspokaja- inna sprawa, że ma spacyfikowane te drapieżne łapska ...

Będę próbować- dzięki !

Uprawnienia umieszczania postów