Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 92

Wątek: Chciałabym spróbować...

Chustoholiczka Awatar Lotna
    Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Domyślnie Chciałabym spróbować...

Antek ma 4 miesiące, do tej pory używaliśmy pampersów oczywiście. Mały to alergik, od urodzenia praktycznie ma odparzenie w okolicy odbytu, którego niczym nie można zlikwidować. Podobno alergiczne...
    Chciałabym się przekonać czy to prawda A tak na prawdę chcę spróbować wielorazówek, jak to z nami będzie, bo nie ukrywam że trochę zabawy z nimi jest, ale jak warto to się poświęcę

Postanowiłam że poczytam wszystko, tak zrobiłam ale mętlik w głowie mam jak Mars i Saturn razem wzięci Chwilowo wiem że kupię 2-3 kieszonki na próbę, jak się oswoimy i nie uciekniemy od tego to będę inwestować dalej. Tylko zupełnie nie wiem co do tych kieszonek kupić, jakie wkłady? Wybrałam Wonderoos. Błagam o pomoc i rozjaśnienie umysłu
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie Re: Chciałabym spróbować...

do kieszonek nic
    one sa kompletne, maja juz wklad
    a zabawy z tym nie ma wielkiej: jak z ubraniami, wrzucasz do pralki, suszysz i uzywasz, wiec tym bardziej warto

ew. moga Ci sie przydac papierki do przechwytywania kupy

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Aaaa.. ja myślałam że kieszonka charakteryzuje się wyjmowanym wkładem, taka pieluszka z kieszonką Czyli gdybym chciała używać kieszonek tylko to musiałabym ich mieć milion pięćset?

A jakie to są pieluszki, które mają właśnie wkładany wkład i tylko tego potrzeba?
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

hm, to inaczej.
    kieszonki wlasnie sa takie, dobrze rozumiesz
    sa sprzedawane razem z wkladem.
    mozesz go wyjac i wlozyc.
    nic nie musisz osobno kupowac.

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Czyli kieszonki mają wkład wielorazowy tak? Po prostu kupuję np 3 kieszonki (każda ma swój wielorazowy wkład)? Taką jedną kieszonką zużywa się na jeden raz? Czy tylko wkład się wymienia?

Gdybym jednak chciała inwestować w inną wersję, typu otulacze np. to co potrzebuję? Pieluszka formowana + otulacz, lub tetra + otulacz? Nic więcej nie trzeba do tych opcji typu jednorazowe wkłady?

Przepraszam za głupie pytania
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

No niestety kieszonki się pierze jak się ubrudzą całe, a nie tylko wkład. Jeśli chodzi o najtańsze rozwiązanie to możesz kupić starą dobrą tetrę i 2-3 otulacze z PUL najlepiej i spróbować, a jak Cię wciągnie to kupować dalej kieszonki, formowanki itd. Tylko tetrę trzeba zmieniać właściwie po każdym siknięciu niestety. Można kupić inne pieluchy do składania np. frotte ale to już droższa impreza się robi. Plusem jest to, że używane formowanki, kieszonki, otulacze itd schodzą jak świeże bułeczki
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

No to faktycznie kieszonki chyba zostawię na później. Najbardziej pasuje mi opcja formowanych (bambusowe) + otulacz Ile takich kompletów bym potrzebowała na początek? No i jakie firmy najlepsze? Czytam właśnie o formowanych bambusowych Bambinex i o otulaczac Motherease , można na nich polegać? Pasują do siebie?

Jesteście nieocenione
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Miejscowość
    Warszawa Bielany

Jako że ja dopiero na się zbieram za powolne przerzucanie na wielorazówki to pozwolę sobie zacytować wypowiedź mart z innego tematu

Cytat Zamieszczone przez mart

ile? - policz sobie 7-8 zmian dziennie * 2-2,5 (zeby nie prać codziennie) i powinno być ok na początek.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

z formowanych ta jest super :

http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=313&ec=0
    i jest onesize, czyli odpada kupowanie kilku rozmiarów. jest tak regulowana, ze i na maluszka bedzie dobra. moim zdaniem nawet lepiej jest dopasowana niż kieszonki.

jako wkładów do niej mozesz użyc chocby flanelowych ręczniczków z ikea ( 1,49 )

z innych formowanych to polecam flanelowe z pieluszkarni
    http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... organiczna

sa tanie,wiec niewielki wydatek jakby nie wypaliło no i można miec ich sporo. my od nich zaczynalismy. są proste w uzyciu. ja uzywalam do nich jeszcze dodatkowej wkładki, choc jedna jest przyszyta. nie maja zapiecia, ale to idzie ogranąć otulaczem. no ale tu juz trzeba chyba wejsc w rozmiary bo na 4 miesieczniaka onesize może być za duża. choć w sumie my uzywalismy od 6 miesiąca.

z innych formowanych( a używałam prawie juz wszystkiego co jest w PL dostępne ) to ok są:

http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=142&ec=0 (bardzo mięciutka i zgrabna)
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=164&ec=0 ( ja bardzo lubie, bo ma kieszonke z polarku także dziecko ma sucho przy pupie..tylko, że jest dość duża)
    http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... -bambusowa (ok)

PD sa fajne, ale już drogie.

tak czy inaczej przy formowanych (za wyjatkiem konopnej, bo ona ma chyba kieszen z polarku) bedziesz potrzebować czegos, zeby dziecko miało sucho przy pupie (no chyba, że nie chcesz )

takiej wkładki http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=11&id=156&ec=0
    lub kawałka polaru bo on tez nie chłonie wilgoci

no i jednorazowe papierki, żeby kupa zostawała na papierku a nie na pieluszce

no i otulacze- dwa przynajmniej.
    to takie rzeczy pierwszej potrzeby

albo w ogóle spróbuj z tetra, tylko z tymi "suchymi"wkładkami, żeby małemu pupy mocz nie podrażniał..

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

O rany, ale wyjaśnienie Wszystko pięknie zrozumiałam Dziękuję.

Mogłabym prosić o ewentualną korektę?
    1. pieluszki formowane (3 szt) one size Motherease
    2. otulacze (2 szt) również Motherease (rozmiar L?)
    3. wkładki do formowanych
    4. ten specjalny papier

Wszystko? Lepsza ta Motherease czy Bambinex?
    Zaletą Bambinexu wydają mi się bambusowe formowane

Niestety nie wszystkie firmy są tu dostępne, najbardziej właśnie dwie powyższe dlatego chyba się na nie początkowo zdecyduję, jeżeli je polecacie
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Miejscowość
    Warszawa Bielany

Są też szyjące dziewczyny - możesz ustawić się w kolejeczkę po formowanki lub sama zacząć szyć
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

bambinex pieluszkarnia wrzucila jakos bardzo niedawno, nie wiem czy ktos uzywał. motherease bardzo fajne.
    tylko nie wiem czy nie wolałabym dorzucic kilku zł i wziac konopne onesize ( za pierwszego mojego linka)
    poza tym zestaw startowy ok otulacze jeszcze imse vimse, choć mnie w nich rzepy wkurzają
    za wkładki do formowanych może słuzyc wszystko -pocięty kawałek ręcznika,mały złożony, tetra itd.
    "papier"koniecznie no i te "suche" wkładki ( ew. polar), no chyba, że po każdym siknięciu małego bedziesz przewijać.. bo jak nie to wrażliwa pupa moczu nie zniesie.

powodzenia!

Cytat Zamieszczone przez Ewlna
    O rany, ale wyjaśnienie Wszystko pięknie zrozumiałam Dziękuję.

Mogłabym prosić o ewentualną korektę?
    1. pieluszki formowane (3 szt) one size Motherease
    2. otulacze (2 szt) również Motherease (rozmiar L?)
    3. wkładki do formowanych
    4. ten specjalny papier

Wszystko? Lepsza ta Motherease czy Bambinex?
    Zaletą Bambinexu wydają mi się bambusowe formowane

Niestety nie wszystkie firmy są tu dostępne, najbardziej właśnie dwie powyższe dlatego chyba się na nie początkowo zdecyduję, jeżeli je polecacie

Chusteryczka Awatar landa
    Miejscowość
    okolice Tarnowa

Ewlna powodzenia życzę
    Pieluszki wielorazowe to naprawdę świetna zabawa
    U nas do tej pory sprawdzała się wersja tetra+otulacz (miałam Imse Vimse PUL) oraz ręczniki z Ikei (1,39zł sztuka)+otulacz, do tego obowiązkowo papierki, niedawno zaczęłam sobie szyć formowanki i dokupiłam kieszonki Wonderoos.
    Nie bawię się w suche wkładki i widzę, że młody już wie kiedy zrobił siku - dopomina się zmiany pieluszki, mam nadzieję na bezbolesne przejście na nocnik

I wcale nie mam z tymi pieluszkami zbyt wiele roboty
    Kacper 26.12.2007, Kamila 22.09.2009

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Bardzo dziękuję Już mi się te pieluszki w nocy śniły
    Jeszcze pytanie odnośnie kieszonek, co jest w nich złego, co dobrego, jak z odczuwaniem mokra przez dziecko, czy taką pieluszkę zmienia się po jednym siknięciu czy jak?
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

ja testowałam bambinex dosyć długo pod kątem wprowadzenia do sklepu, ale nie byłam zadowolona.
    jedyna fajna formowanka, którą polubiłam to była taka z microfibry. niezbyt chłonna, ale za to mięciutka i błyskawicznie schnąca. bambusowe bambinexy schną bardzo długo. jest to więc moim zdaniem opcja dla osób, które mają sporo pieluszek. bambinex jest w kilku rozmiarach.

osobiście spróbowałabym jednak kieszonek, bo to wbrew pozorom będzie próba najtańsza: nie potrzebujesz otulaczy.
    czyli jestem za twoja początkową wersją
    poluj na używane formowanki na ebay-u i forach .
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

na Twoim miejscu kupiłabym ze dwie formowane pieluszki (np. motherease rozmiar 2),jeden otulacz-na ekobaby rozmiaru M motherease rikki nie ma,a L jest za duży, więc może ten:
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=354&ec=0
    albo nature babies classic M
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=166&ec=0
    (mam i bardzo lubię,poza tym rzepy skóry nie rysują dziecku,bo otulacz jest na napy).
    koniecznie papierki:
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0
    koniecznie też grubą tetrę do składania w otulacz
    no i koniecznie wełnę leczniczą,jeśli pupa tak podatna na odparzenia:
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=20&ec=0
    zdecydowanie pocięłabym nowy polar na wkładki jak bym już miała pieluszki,dzięki temu odetniesz skórę malucha od moczu.
    i nie bawiłabym się w uczenie dziecka że ma mokro,póki bym nie zlikwidowała odparzeń (czyli polaru używałabym teraz nonstop)
    .
    to byłby mój zestaw początkowy na sprawdzenie czy dam radę i mi pasują wielorazówki.
    jeśli tak to dokupowałabym powoli otulacze i pieluszki (czasem jest tak,że bardziej niż formowane podobają się składane pieluchy i wtedy wystarczy frota czy tetra).
    jeśli nie, to na pewno spokojnie sprzedasz otulacz i pieluszki tu na forum,gwarantuję, bo sama moge odkupić

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Dzięki Właśnie znalazłam sklep u mnie w mieście ( Eco shop) w którym są kieszonki, otulacze i inne cuda Zaraz jadę z mężem do sklepu i kupię coś na próbę, ojej, aż mi nogi same tuptają z radości
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Donoszę że zakupiłam u siebie jedną kieszonkę One Size BumGenius, papierki oraz wkładkę z mikrofibry Dodatkowo w Tesco kupiłam polar do pocięcia, wzięłam jak największy rozmiar żeby było jak najwięcej materiału
    W jaki sposób powinnam to teraz uprać przed pierwszym użyciem? Bo nie ukrywam że nie mogę się doczekać
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

ja piore normalnie w pralce, 40 czasami 60 stopni.

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Właśnie się piorą
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Uprawnienia umieszczania postów