Strona 22 z 31 PierwszyPierwszy ... 121415161718192021222324252627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 440 z 614

Wątek: >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NOWYCH I ZAGUBIONYCH

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motylek1007 Zobacz posta
    kurcze ja już nie wiem co jest. Jeśli nie zmienię pieluchy po 1h to zawsze body nasiąka moczem (przy pachwinach albo na plecach). Zapinam chyba ok, bo mu sie odciskują na nóżkach gumki, więc za luzno chyba nie jest? staram sie aby te gumki byly w pachwinach, nie na nóżkach (i tak niby jest jak go przewijam). Siusiaka układam prosto przed zapięciem pieluchy. Trochę tez mnie wkurza ze zawsze, absolutnie zawsze ma odciśnięte gumki (obojętnie jakie pieluszki), jak zapinam luzniej to mocz wycieka. mam kryzys i zastanawiam sie czy nie sprzedać wszystkiego
    na pocieszenie dodam, że pampersy też przeciekają i jeszcze śmierdzą chemią okrutnie. W nocy z pampersów przerzuciłam się z powrotem na wielo tzn. formowanka i flip, bo pampers nie dawał rady. Do 3 w nocy zestaw formowanka bambusowa + flip, a później kieszonka BG z bambusem w środku. Spokojnie, metodą prób i błędów dacie radę. Ja kiedyś przeczytałam jedno zdanie, które przekonało mnie do wielo: "wyobraź sobie, że nosisz podpaski 24 godziny na dobę przez ok 3 lata", ja sobie tego wyobrazić nie mogę, a dziecku takie coś mam zafundować. Zamoczone body w pachwinkach to taka tragedia?

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Ten argument z podpaskami działa, oj działa.
    Nemo, a powiedz mi proszę, ten Flip nie zostawia u Twojego malucha odcisków/otarć na udkach? Flip jest pulowy, dobrze kojarzę?

Chustomanka

Domyślnie

u mojego synka (15-mcy) nie zostawia, w ogóle uważam, że BG ma jedne z najlepszych pieluch i Flip i kieszonka. Nie odciskają i ładnie można je ułożyć, chociaż są na pierwszy rzut oka duże. I są mega szczelne. Trzeba tylko opanować zakładanie do konkretnego malucha, żeby koło nóżek nie wyciekało, nie chodzi o dopięcie na maxa, tylko ułożenie w pachwinkach. PUL nie puści, jak to zdarza się np. forumowym kieszonkom (chociaż też je mam i używam głównie latem). Musicie próbować, mnie też wydawało się, że to nie dla mnie, a teraz jestem tylko na wielo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NEMO Zobacz posta
    na pocieszenie dodam, że pampersy też przeciekają i jeszcze śmierdzą chemią okrutnie. Zamoczone body w pachwinkach to taka tragedia?
    u mnie pampersy nigdy nie przeciekły (dziecko ma 5 m-cy) wytrzymują tez całą noc bez problemu. w dzien tez nie ciekną i naprawde od swieta w dzien przebierałam dziecko.

zmoczony body to dla nas tragedia o tyle ze syn nienawidzi rozbierania i ubierania. zawsze jest krzyk i kopanie. Nie chcialabym mu tego fundowac co 1,5h.

Cytat Zamieszczone przez urkye Zobacz posta
    Motylek, jeśli Ciebie to pocieszy, to też przerabiałam podobne problemy Czyli to pewnie norma na początku korzystania z wielo. Nasiąkające bodziaki od kieszonek przerabialiśmy i nadal niestety przerabiamy. Na razie zauważyłam, że ważne jest zakładanie bodziaka z luzem na długości - jak jest na styk, to na bank nasiąknie w pachwinkach. Kolejna kwestia - chłonność i typ wkładu do kieszonek. Nie wiem, z jakich korzystasz, ale u mnie takie standardowe prostokątne wkładki się często zwijają w kieszonkach i wtedy na bank mam przeciek bokiem. Fajnie za to sprawdzają się ręczniki od kokosi (bambusowa miękkość), składam je na trzy, dodatkowo zginam przód, żeby młody miał więcej powierzchni chłonnej przy siusiaku. Te ręczniki można fajnie rozłożyć w kieszonce na szerokość i nie fałdują tak głupio jak wkłady prostokątne.
    Odciśnięte gumki też przerabiamy; zauważyłam, że raz się odciskają, a raz nie. Dziecko w cudowny sposób nie tyje i nie chudnie, więc nie mam pojęcia, od czego to zależy. Układałam gumki w pachwinkach i na udkach, na różnych wysokościach. No i jak się okazało po kilkunastu nocach, u nas odpada używanie otulaczy na noc, bo niestety zostawiają czerwone pręgi na nogach. Te odciśnięte gumki od kieszonek to przy tym pikuś

Tak jak pisze kamilam, koszulki są lepsze od bodziaków pod względem nasiąkania, bo nic się nie dzieje No i jednak opcja formowanka+otulacz jest o wiele pewniejsza pod względem ewentualnych przecieków, niż kieszonki.

Nie poddawaj się. Będzie dobrze
    spróbuje formowanek, chociaz mam wrazenie ze krepuja ruchy nózek.

nie chciałabym rezygnowac z bodziakow bo bardzo je lubie. Zawsze zakladam luzne body zeby nie opinało kieszonki

mam duzo kieszonek z przeczyciami i bez. Kilka otulaczyy i 2 formowanki.

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

a może spróbuj chłonniejszy wkład włożyć do kieszonki jakiś składany bambusowy

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka

Domyślnie

u mnie pampersy nigdy nie przeciekły (dziecko ma 5 m-cy) wytrzymują tez całą noc bez problemu. w dzien tez nie ciekną i naprawde od swieta w dzien przebierałam dziecko.

zmoczony body to dla nas tragedia o tyle ze syn nienawidzi rozbierania i ubierania. zawsze jest krzyk i kopanie. Nie chcialabym mu tego fundowac co 1,5h.

spróbuje formowanek, chociaz mam wrazenie ze krepuja ruchy nózek.

nie chciałabym rezygnowac z bodziakow bo bardzo je lubie. Zawsze zakladam luzne body zeby nie opinało kieszonki

mam duzo kieszonek z przeczyciami i bez. Kilka otulaczyy i 2 formowanki.
    Motylek, przecieki to głównie wina otulacza lub kieszonki, a nie wkładu, formowanka to tak naprawdę wkład i problemu Ci nie rozwiąże, zwróć uwagę na otulacz, jak cieniutki PUL to nie ma bata musi przecieknąć. Najczęściej bawełniane PULe przepuszczają (a mają najładniejsze wzorki).

Domyślnie

W formowance faktycznie dluzej wytrzymuje bo ok 3 h wczoraj. Dzieki za podpiwiedz. Zauwazylam ze on siusia tylko na jeden bok chociaz staram sie zeby siusiak byl prosto. Moze to przez stulejke? Jakos inaczej wtedy wklady ukladac?

Jaki jest najlepszy otulacz zeby ryzyko przecieku bylo minimalne? Ja mam tylko otulacze PUl
    Ostatnio edytowane przez motylek1007 ; 25-04-2014 o 06:58

Chustomanka

Domyślnie

PUL to materiał (poliester lub bawełna) zalaminowany warstwą nieprzepuszczającą wody ale oddychającą, dlatego jak dłużej trzymasz pieluszkę na doopce, lub wkłady są bardzo przemoczone, PUL lubi puścić wilgoć na całej powierzchni. Najszczelniejsze otulacze wg mnie to firmy BumGenius (BG), Imse Vimse (IV)ale dla biegających dzieci już nie, bo rzep obdziera brzuszek, i jeszcze Close Parent (CP) tutaj też masz rzep. Te otulacze nigdy mnie nie zawiodły. Jeszcze masz otulacze z wełny. Ja miałam dla noworodka Imse Vimse wełniany i był super, ale z wełną jest trochę zabawy, trzeba od czasu do czasu zalanolinować, dla wygodnych nie polecam

Domyślnie

Czy te otulacze beda pasowac do wszystkich wkladow? Czy tylko z danej firmy?

Chustomanka

Domyślnie

Czy te otulacze beda pasowac do wszystkich wkladow? Czy tylko z danej firmy?
    do wszystkich i formowanki też powinny pasować, na pewno pasują do Flipa do CP niekoniecznie zmieścisz formowankę

Domyślnie

ok,dziękuję za info. Poszukam najpierw jakiś używanych i jak będą pasować to wtedy kupię też nowe

a ze stulejką ktoś coś doradzi? czy sik na jedną stronę nie jest z tym powiązany?

edit widzę ze te otulacze są też na napki to będą ok?

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-...y-Edition.html

a z IV taki (na rzepy ale na dobre opinie)

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-...awelniany.html
    Ostatnio edytowane przez motylek1007 ; 25-04-2014 o 13:12

Chustomanka

Domyślnie

ok,dziękuję za info. Poszukam najpierw jakiś używanych i jak będą pasować to wtedy kupię też nowe

a ze stulejką ktoś coś doradzi? czy sik na jedną stronę nie jest z tym powiązany?

edit widzę ze te otulacze są też na napki to będą ok?

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-...y-Edition.html

a z IV taki (na rzepy ale na dobre opinie)

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-...awelniany.html
    na IV zwróć uwagę na rozmiar, to są otulacze rozmiarowe, wagowe

w Pieluszkarni mają już nowe Flipy i są trochę droższe od zwykłych.
    na tej stronie są trochę tańsze
    http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Otula...OWE-KOLORY/139
    Ostatnio edytowane przez NEMO ; 25-04-2014 o 17:43

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Motylek, chyba chłopcy po prostu tak mają, bez względu na stulejki Mój też często sika na boki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez urkye Zobacz posta
    Motylek, chyba chłopcy po prostu tak mają, bez względu na stulejki Mój też często sika na boki.
    i coś z tym da się zrobić?

dziękuję za namiar na wielorazowo. Skuszę sie na jeden otulacz, może mąż mnie nie zabije jak ZNOWU przyjdzie paczka z pieluchami

mamru
    Guest

Domyślnie

co do przesikanych bodziaków to ja zrezygnowałam z nich na rzecz bluzeczek z długim albo krótkim rękawem. i problem zniknął

Domyślnie

powiem Wam, że na dzien próby nie założyłam bodziaka, tylko bluzeczkę i faktycznie problem znikł z przesikaniem

mamru
    Guest

Domyślnie

motylku no to się cieszę

Domyślnie

dla odmiany poleciało mi dziś górą i całe dziecko do przebrania, ale spal ponad 3h więc wszystko bylo przesikane na max.

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Motylek, a dorzucasz młodemu coś więcej tylko z przodu? Czy tylko dajesz prosty wkład?
    Sikanie na boki mimo dokładnego układania w trakcie zakładania pieluszki - nie wiem, jak temu zaradzić.
    A w kwestii bluzeczka/bodziak - teraz jest tak ciepło, że dzieciaki mogą swobodnie mieć tylko koszulkę i pieluszkę. Praktycznie i jak cieszy oko

mamru
    Guest

Domyślnie

Motylku a Ty jesteś mamą synka czy córki?
    bo jeśli masz synka to u nas przed zapięciem pieluszki zawsze układam siusiaka w dół.

Uprawnienia umieszczania postów