Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: ekokule i przecieki?

Chustomanka Awatar vin-dit
    Miejscowość
    Mierzyn/Szczecin

Domyślnie ekokule i przecieki?

Ekokule mamy od niedawna, wcześniej praliśmy w lovelli z nappyfreshem. Parę prań w ekokulach i .... pieluchy przeciekają. Mamy flipy i bg. Woda spływa po wkładkach, nie wsiąka.
    Namoczyłam na noc w kwasku, wyprałam w proszku. Mam nadzieję ze to pomoże.
    Czy to możliwe że to od kul te przecieki? (mam taka teorię,że kupki tłuste i kule nie do końca spierają ... )
    Miałyście tak?
    Franek 02.2010, Marysia 10.2012, Michasia 07.2015

Chustomanka
    Miejscowość
    SE

Domyślnie

Nie.
    Piorę w ekoballs i nie mam nic takiego. A tez mam BG i flipy.
    Namocz w płynie do mycia naczyń, co by ewentualne zatłuszczenia usunąć. Kwasek to raczej do złogów, chyba....
    W każdym razie: jak mi zaczęła pielucha przeciekać, dokładnie siku wychodzić bokiem, to namoczenie w płynie pomogło.
    A. i J. (23-06-2010)

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Ja też piorę w ekokulach z dodatkiem mio fresh, a wcześniej z nappyfresh i jest ok. Nie zauważyłam żeby cokolwiek dziwnego działo się z pieluchami.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustomanka Awatar vin-dit
    Miejscowość
    Mierzyn/Szczecin

Domyślnie

to dziwne... bo mnie się zdaje że właśnie po tych ekokulach..
    namoczyłam w płynie, wyprałam, powtórzyłam. eureka! pieluszki się odtłusciły
    spróbuję poprać trochę w lovelli i nappy.
    swoją droga, odkryłam od czego Fran miał uczulenie.... i to takie mega - na buźce, raczkach, zaczeło się pojawiac juz na nóżkach. odstawilam ekokule. przeszło.... no i tak się troche zawiodlam, bo mialo być eko;P
    Franek 02.2010, Marysia 10.2012, Michasia 07.2015

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Vin Dit niepokoi mnie co piszesz, odstawiam ekokule i zobaczę co u nas się zmnieni przez ten czas

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Sprawdziłam - od miesiąca pieluchy piorę wyłącznie w Ecoballs (zawsze na 60 st +Nappy fresh) i nie mam żadnych problemów, o których pisze Vin Dit.

Chustonówka

Domyślnie

właśnie nabyłam kule i zamierzam w nich pieluchy prać, tylko nie wiem jeszcze dokładnie jak tzn. najpierw wypłukać same potem wyprać z kulami (jaki program, długi krótki?), czy trzeba jeszcze płukać bez kul ?
    mirabel możesz napisać dokładnie jaki system sobie opracowałaś?
    Hania VII 2008; Iga V 2010; Aniołek VIII 2011; córeczka X 2012

Chustomanka

Domyślnie

podłączam się do pytania effki

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Ja z tymi kulami juz zglupialam. Ja zazwyczaj puszczam na plukanie z kulkami potem dodaje nappy fresha albo mio fresha i leci na 40 lub 60 normalne pranie. Dzisiaj natomiast chciałam je lepiej wyprac i najpierw poszlo na odswierzanie 30 minut 30 stopni z kulami a potem z mio freshem na 40, a ze nie mialam miejsca na suszarce to wrzucilam do bebnowej i co?? I smrod siuskow sie rozniosl. wychodzi na to, że niedoprane. Na sznurku nigdy nie czulam nic, a jednak cos jest nie tam. Wszystko musze wyprac ponownie.

A to co napisala Vin Dit to mnie troche przeraza. Czyżby to byl eko bubel dla ekomaniaczek jak my?
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustomanka
    Miejscowość
    SE

Domyślnie

Jeśli chodzi o pranie w ekokulach to napisze jak ja piorę....
    Płukanie wstępne ( nie zawsze) już z kulami , potem pranie z dodatkiem nappy fresh w 40 stopniach. Program nie ekonomiczny , bo wtedy podobno mogą dobrze nie wyprać z powodu zbyt małej ilości wody. natomiast jeśli masz taka opcje w pralce to można płukania odpuścić (albo zredukować ich ilość) no bo nie ma detergentu, który trzeba by wypłukiwać.
    mamma-donna był jakiś watek o tym ze pieluchy w suszarce zaczynają śmierdzieć (nie po ekokulach, tylko prane chyba w proszku - nie pamiętam dokładnie).
    Wydaje mi się, ze to może pod wpływem ciepła suszarki rozkłada się osad "posiuśkowy" zalegający w pieluchach, stąd ten smród. W "normalnym" suszeniu tego nie ma , bo nie działa wysoka temperatura i nie ma rozkładu z wydzieleniem amoniaku.Kwasowanie powinno pomóc.Ale to taka moja teoria...
    A. i J. (23-06-2010)

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Sorry dziewczyny, dopiero tu zajrzałam i już odpowiadam:
    Piorę wyłącznie Ecoballs od początku stycznia i mam takie obserwacje:
    - dalej podtrzymuję, że ekokule nie wpływają na przecieki
    - ostatnimi czasy nasze pieluszki podłapały zapaszek ale raz, że dawno ich nie wygotowywałam, dwa że małemu szły 3 zęby jednocześnie - kuracja kwaskowa (gotowanie w kwasku w 90 st) i po sprawie.

Mój sposób prania jest następujący (wymuszony funkcjami programatora):
    - krótkie pranie 15 min bez ekokul celem wypłukania siuśków (nie mam opcji osobnego płukania w pralce)
    - pranie w 60 st. + ekokule + Nappy Fresh

Przyznam szczerze, że zdarzało mi się prać na 60 st program ekonomiczny ale nie zdawałam sobie sprawy, że może być tak jak pisze Jadoma.

Jak już dotrze do mnie Ulrich Natuerlich to powracam do starego systemu prania - pranie w ekokulach, raz na jakiś czas (ok. raz w tygodniu) pranie w płynie zamiast ekokul
    Ostatnio edytowane przez mirabel ; 23-02-2011 o 17:00

Chustonówka

Domyślnie

mirabel a czemu w tym ulrichu raz na jakiś czas?
    Hania VII 2008; Iga V 2010; Aniołek VIII 2011; córeczka X 2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez effka Zobacz posta
    mirabel a czemu w tym ulrichu raz na jakiś czas?
    Wiesz jakoś tak się pewniej czuję piorąc w detergencie (ulrich bo akurat tego używam do prania, a nie że on jakoś cudowne właściwości ma)
    Ja jestem noga z chemii, fizyki i za nic nie pojmuję zasady działania tych ekokul.
    Co prawda piorę w nich wszystko i nie mam większych zastrzeżeń, ubrania całkiem normalnie uprane, chociaż zdarzają się plamy, których zupełnie nie ruszają (np. z krwi)
    Jednak lepiej się czuję ze świadomością, że uprałam je w detergencie
    A ekokul używam bo są eko -logiczne i (chyba) eko-nomiczne.

Uprawnienia umieszczania postów