PDA

Zobacz pełną wersję : >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NOWYCH I ZAGUBIONYCH

Strony : 1 [2] 3

husky
15-07-2013, 00:03
dzieki ;D
ja musze jeszcze przysiasc i sie porzadnie zastanowic co i jak ;D

inek
15-07-2013, 01:32
Moze mi ktos napisac, dlaczego nie mikrofibra przy pupie? Wydawalo mi sie, ze widzialam na ktoyms forum angielskim formowanki z mikrofibry i zglupialam juz calkowicie :p

Dalej nie ogarniam ilosci warstw i jak co wsadzac, ale to chyba z czasem przyjdzie...

joasia
15-07-2013, 10:06
Moze mi ktos napisac, dlaczego nie mikrofibra przy pupie? Wydawalo mi sie, ze widzialam na ktoyms forum angielskim formowanki z mikrofibry i zglupialam juz calkowicie :p

Dalej nie ogarniam ilosci warstw i jak co wsadzac, ale to chyba z czasem przyjdzie...
mikrofibra może bardzo wysuszyć skórę dziecka i nawet jak są wkłady mikrofibrowe do otulaczy to mają warstwę mikropolaru, coolmaxu lub czegoś naturalnego, jak wkładasz do kieszonki to nie ma znaczenia bo kieszonka ma jakaś warstwę zewnętrzną

Aisa
15-07-2013, 10:16
mikrofibra może bardzo wysuszyć skórę dziecka i nawet jak są wkłady mikrofibrowe do otulaczy to mają warstwę mikropolaru, coolmaxu lub czegoś naturalnego, jak wkładasz do kieszonki to nie ma znaczenia bo kieszonka ma jakaś warstwę zewnętrzną

Zgadza się, zawsze zresztą, gdy ściągam pranie i dotykam mikrofibry, mam potem uczucie, że mi bardzo wysuszyła ręce - myślę, że z dziecięcą pupką byłoby podobnie...

inek
15-07-2013, 10:39
Dzieki! Ale to chyba tylko przy dluzszym kontakcie ze skora? Cala nasza trojka uzywa recznikow z mikrofibry i zadnego problemu z wysuszaniem skory nigdy nie bylo...

Aisa
15-07-2013, 12:23
Hm, to może to kwestia indywidualnej wrażliwości?:confused: Niemniej już na kilku stronach pieluszkowych czytałam o tym, żeby nie kłaść przy pupie mikrofibry. Czas pewnie też ma znaczenie, bo jednak co najmniej tą godzinę dziecko ma pieluchę na pupie...

joasia
15-07-2013, 12:34
pielucha jak pisze Aisa co najmniej godzinę na pupie zresztą nieważne ile bo i tak jeśli zmienisz na kolejną z mikrofibrą to masz niemal 24h przy pupie i z tego co się orientuję nie powinno się jej stosować bezpośrednio bo można zaszkodzić pupie maluszka

mi.
15-07-2013, 12:43
Hm, to może to kwestia indywidualnej wrażliwości?
i rodzaju mikrofibry :)

przynajmniej wg mnie.

inek
15-07-2013, 13:01
Chusteczki do wycierania pupy tez mamy z mikrofibry i nigdy z pupa problemow nie bylo, dlatego sie zdziwilam po poscie Aisy, ze po sciaganiu prania ma uczucie wysuszonych rak.
Zeby nie dawac bezposrednio na pupe na dluzej to wiem, ok, rozumiem, zdzwil mnie ten "chwilowy kontakt" tylko.

melodi
15-07-2013, 13:18
Powieddzccie ile czego potrzeba na poczatek (dla blizniakow) i czy wykonalne jest prac raz w tygodniu??
Czy mozna suszyc w suszarce bebnowej?
czy uzywane tez spokojnie mozna kupic?
i jak jest z tymi kocykami z IKEA mozna pociac te najtansze na wklady?
.

Mi dla jednego stykło 32 pieluchy, więc dla bliźniąt postawiła bym x2. Ale ja miałam kieszonki,taniej wyjdzie np otulacz z tetrą, i tetry szybciej wyschną niż wkłady z bambusa czy mikrofibry.

Pranie raz w tygodniu jest mało możliwy. Przy bliźniakach to już w ogóle. Ja przy synku robię pranie raz na dwa dni jak mam pełną pralkę,ale w sumie mam mały bęben.

Z tego co wiem,to PUL nie powinno się suszyć w takiej suszarce,ale opinie były chyba podzielone, wpisz sobie suszarka bębnowa w szukaju i Ci wyświetli wszystko :) Było już o tym tutaj,ale nie pamiętam jakie wnioski końcowe były.

Używane jak najbardziej! Ja większość mam tutaj z bazarku, świetne zadbane pieluchy :) Można też poszperać na allegro czy gumtree.

Z Ikei: na wkłady masz ręczniczki po 1zł. > http://polki.pl/dom_gadzety_galeria.html?galg_id=10013439&ph_center_03_page_no=6 po prostu składasz go na pół, nie trzeba przeszywać :) A z kocyków z Ikei robi się świetne otulacze, ale to już coś innego. I wtedy trzeba powycinać i trochę poszyć ;) Odsyłam do działu Radosna Twórczość, tam forumowiczki wszystko świetnie opisały.

A w ogóle jaki rodzaj pieluch wielo Cię interesuje?

mi.
15-07-2013, 13:24
Mi dla jednego stykło 32 pieluchy, więc dla bliźniąt postawiła bym x2.
czy ja dobrze rozumiem, że Ty proponujesz Husky kupienie (dla dwóch noworodków-bliźniąt) 64 kiszonki :omg:

husky
15-07-2013, 15:25
Mi melodi chyba chodzilo ze albo wlasnie 64 kieszonki albo +4 pieluchy do otulaczy ;)

mnie interesuja kieszonki najlepiej z wkladami a nie tetra (ale to zobaczymy) a co na noc do otulacza by nie przelecialo?
a te mikropolarowe najtansze kocyki moga sluzyc jako wklad sucha dupka? czy jakos tak sie na to mowi ;)

Kasia.234
15-07-2013, 16:57
czy ja dobrze rozumiem, że Ty proponujesz Husky kupienie (dla dwóch noworodków-bliźniąt) 64 kiszonki :omg:
w sumie jeśli zamierza prać raz w tygodniu to i 64 jej nie wystarczą ;)

husky
15-07-2013, 19:59
zamierzam prac gdy mi sie pralka 12kg zapelni (nie wiem w ile dni) jesli bedzie wolno szlo to bede plukac i pozbiej na pranie z ciuszkami razem bo tak mozna to wtedy moge nawet co 2-3 dni prac ;)

kamilam
15-07-2013, 20:42
Proponowałabym nie trzymać brudnych pieluszek dłużej niż 3 dni bo niestety śmierdzą, zresztą bałabym się czy nie spleśnieją jak długo leżą mokre.

melodi
15-07-2013, 22:47
No mi synek zuzywa 5 pieluch dziennie okolo, a blizniaki to razy dwa. A husky chce prac jak najrzadziej,zreszta 12kg pieluch to troche bedzie :p moze faktycznie kup mniej,ale pierz z ubraniami? (Zdania tu sa na ten temat podzielone,zalezy od podejscia. Ja np piore z innymi rzeczami). Co do tych kocykow z ikei to te cienkie moga byc wykorzystywane jako wkladka sucha pupa. Ale przy kieszonkach Ci to nie potrzebne bo maja juz wszyty polarek :)

mi.
15-07-2013, 23:20
to ja może napiszę co o tym myślę ;)

64 kieszonki to "dość" droga impreza :rolleyes: jak wspominałam wcześniej żaden z moich synów nigdy nie miał na raz więcej niż 15 (przy czym drugi używa wyłącznie kieszonek, gdzieś od kiedy skończył pół roku). Na noc używam jednorazówek, ponieważ przewijanie wybudza mi dziecko, a moje dzieci piją w nocy. No i w ogóle jakoś tak... odpuszczam, bo jestem wykończona i chcę spać ile mogę, a nie odkrywać, że coś mi przeciekło.

husky - mój Mały urodził się mały, bo 2770. nie wiem jak duże mają szanse być Twoje bliźnięta, ale mnie ŻADNA pielucha nie pasowała na to dziecko ;) (cudne muśliny, które miałam przygotowany były za duże i wyginały mu kręgosłup, a do rozmiarowych otulaczyków wchodziłyby mi tylko bawełniane prefoldy, które wydawały mi się zbyt szorstkie do jego maleńkiej pupy, itd...) oczywiście - kieszonki OS praktycznie nie mają szansy pasować na noworodka, zwłaszcza jeśli jest jednym z bliźniąt ;)
dodatkowo Mój Starszak też był jeszcze wielo-pieluchowy, a Mały robił kupę za kupą (i to taką noworodkową, rzadką), więc jakoś średnio mnie kusiła wizja spierania tego z jedynego co mi się jakoś widziało, czyli tetry :)
poza tym, tetra ma to do siebie, że jest po zasikaniu mokra i niektórym dzieciom to przeszkadza w śnie. a ja tam lubię jak moje dzieci śpią :cool:

Kiedy obydwaj byli zapieluchowani prałam codziennie. Teraz piorę jakoś co drugi, co trzeci dzień.

PODSUMOWUJĄC: mimo szczerych chęci - nie pieluchowałam wielorazowo przez pierwsze trzy miesiące. potem były muśliny, prefoldy, "małe" kieszonki OS.

jest wiele mam, które z powodzeniem pieluchują wielorazowo od urodzenia i na pewno już znalazłaś o tym wątek ;)

natomiast wizja trzymania pieluch dłużej niż trzy dni... no nie wiem... jakoś tak mi wyobraźnia działa i widzę mnogość bakterii :-?

a! do mnie kompletnie nie przemawia pranie pieluch z czymkolwiek innym. brrrrrr! (pomijając już to, że jednak pieluchy potrzebują znacznie więcej "wysiłku" niż maleńkie ciuszki)

ręczniki z ikei - krótko trwał mój zachwyt zrobiły się twarde dość szybko (m.in. dlatego tak popularne są wkłady bambusowe i mikrofibrowe)
kocyk - dla mnie wkłady "sucha pupa" zawsze były czymś totalnie od czapy :dunno:

Wydaje mi się też, że sporo mam odpuszcza wielopieluchowanie noworodków, bo po rzuceniu hasła "szukam nowych/nieużywanych otulaczy w rozmiarze noworodkowym" dostałam OGROM propozycji :) (i najbardziej mi się z nich spodobały otulacze Ramparooz)

spinek
16-07-2013, 01:06

wow, pierwsze słyszę, jak to dobrze się dokształcić:thumbs up:

i rodzaju mikrofibry :)

przynajmniej wg mnie.

popieram, chcąc oszczędzać, przed nardzodzinami dziecka lub krótki po kupiłam ścierki do mycia auta 100% bawełna, microfibra łotewer- szklaną wełnę czuć w dotyku było:evil:, a takie ladne- kolorowe było;) a metka....:whistle:100% czegoś, pamiętam, ze nieświadoma jeszcze z metką z wkłądówdo flipa porównywałam i czyłam się,,,,, taka oszczędna:hide:

Proponowałabym nie trzymać brudnych pieluszek dłużej niż 3 dni bo niestety śmierdzą, zresztą bałabym się czy nie spleśnieją jak długo leżą mokre.

:thumbs up: kiedyś zbyt długo przetrzymałam pieluchy i niestety weg poszły, bo doprać ich nie mogłam (na szczęście to to te 'oszczędne wkłady' były;)

od tej pory nie trzymam pielluszek w wiadrze, i bardzo polecam opcje-> zasikane, przepłukać (lub pod prysznic, przy kąpieli same się przepłuczą, a wody nie marnuję:hide:) i na balkon lub suszarkę-> wyschną to do kosza z brudnym praniem, nigdy mi żadna nie zaśmiergła, pięknie się dopierają, nawet z małą ilością proszku:thumbs up:

ewula
16-07-2013, 07:35
Też nie trzymam w wiadrze, bo się kiszonka robiła pieluchowa... Zimą płukałam i suszyłam, teraz po prostu zasikane wywieszam na balkonie i sobie schnął.
Ostatnio robię eksperyment i pule piorę z normalnymi rzeczami, a wkłady i formowanki na 90 stopni i nic nie śmierdzi.

Kasia.234
16-07-2013, 10:58
Wydaje mi się też, że sporo mam odpuszcza wielopieluchowanie noworodków, bo po rzuceniu hasła "szukam nowych/nieużywanych otulaczy w rozmiarze noworodkowym" dostałam OGROM propozycji :) (i najbardziej mi się z nich spodobały otulacze Ramparooz)

ja miałam taki otulacz, kupiłam nowy na bazarku :)
miałam też szczery zamiar go używać, ale niestety okazał się za mały na mojego noworodka - waga urodzeniowa 4230, otulacz dostałam jak młoda ważyła jakieś 5 kg

mi.
16-07-2013, 11:14
o!
czekałam tu na Ciebie :)
zgadzasz się tak +/- z tym co napisałam?
bo wiem, że my trochę inaczej pieluchujemy i mamy różnogabarytowe dzieci, więc ciekawa jestem jakie jest Twoje zdanie na ten temat.

ja miałam taki otulacz, kupiłam nowy na bazarku :)
miałam też szczery zamiar go używać, ale niestety okazał się za mały na mojego noworodka - waga urodzeniowa 4230, otulacz dostałam jak młoda ważyła jakieś 5 kg
taki XXS-S?
wcześniakowo-noworodkowy w kolorowe grochy?

ledwie się te wszystkie napki na nim mieściły ;)

husky
16-07-2013, 11:22
dzieki dziewczyny, czyli otulacze BM moga byc ale wklady juz nie? one maja w zestawie prefoldy i wkladki polarowe te najmniejsze...
to w takim razie bede szukac pojedynczych BM- w sumie juz znalazlam pojedynczo babka sprzedaje ;) a wklady hmm nad tym musze sie jeszcze zastanowic.
opcja plukania pieluch, suszenia i wrzucania do prania z ciuchami chyba do mnie przemawia ;) i chya tak bede robix o ile maz mnie nie zabije ze mu suszarka na pranie stoi 24h w pokoju ( mamy malo miejsca ;))
w ostatecznosci bede plukala i wieszala na kaloryfer w lazience ktory i tak jest wylaczony ;) a ma duzo rurek czyli potencjalnych wieszaczkow ;)

husky
16-07-2013, 11:25
aha i pytanie bo plynu do plukania nie mozna uzywac to wiem. a w plynie do prania moze byc czy musi byc proszek?
bo ja dla malych mam persil non bio w plynie (w uk dzieciece pierze sie w prostych non bio a nie ma typowo dzieciecych proszkow/ plynow) czy plyn do prania tez zaburza chlonnosc?

Kasia.234
16-07-2013, 11:27
o!
czekałam tu na Ciebie :)
zgadzasz się tak +/- z tym co napisałam?
bo wiem, że my trochę inaczej pieluchujemy i mamy różnogabarytowe dzieci, więc ciekawa jestem jakie jest Twoje zdanie na ten temat.

taki XXS-S?
wcześniakowo-noworodkowy w kolorowe grochy?

ledwie się te wszystkie napki na nim mieściły ;)

otulacz ten sam, tylko ja miałam różowy ;) ale napki pięknie napakowane :D

a co do reszty to się zgadzam - pranie co 2-3 dni to maks, przy odpieluchowaniu Grzesia zdarzyło mi się przetrzymać pieluszki dłużej, później próbowałam też prać z ciuchami - z doświadczenia nie polecam żadnej z tych opcji, ale wiadomo, każdy musi sam sprawdzić ;)
na spieranie kupek polecam niezmiennie papierki (moje ulubione to te dostępne w ekobaby) - przy tych papierkach problem znika :)
a co do pieluchowania malucha to tak jak pisałam startowałam z innej wagi ;) pierwszy tydzień jednorazówki plus tetry trochę, od drugiego cienkie formowanki z otulaczami, raczej rozmiarowe - w sumie skłaniam się ku opcji, że pieluchowanie wielo malucha poniżej 5 kg jest sporym wyzwaniem

aha i pytanie bo plynu do plukania nie mozna uzywac to wiem. a w plynie do prania moze byc czy musi byc proszek?
bo ja dla malych mam persil non bio w plynie (w uk dzieciece pierze sie w prostych non bio a nie ma typowo dzieciecych proszkow/ plynow) czy plyn do prania tez zaburza chlonnosc?

do prania proszek

mi.
16-07-2013, 11:33
a ja od zawsze używałam płynów :lool:
najpierw tylko do pieluszek, a potem już do wszystkiego.

husky - ja Ci nic o BM nie napiszę, bo - jak pisałam wcześniej - nie używałam wcale a wcale. ale szczerze powiem, że nie bardzo mi się podobały te otulacze. były sztywne, ceratkowate i na rzepy :rolleyes:

husky
16-07-2013, 12:06
to ile otulaczy i wkladow/ pieluch na poczatek?

kali
16-07-2013, 12:13
Ja pieluchowałam od razu po wyjściu ze szpitala i też jestem zdania,że one size na początek jest za duże.
Na początek najlepiej zaopatrzyć się w kilka małych otulaczy + formowanki i wkłady ( ja na mikrofibrowe dawałam wkłady z kocyka lub sucha pupa - nie wiedziałam,że mikrofibra wysusza, ale robiłam tak, bo w razie czego łatwiej wyrzucić taki kocyk, niż wkład), jak dziecko nabiera ciałka to wtedy można szaleć z kieszonkami.
Piorę co 2-3 dni z ubrankami ;p
Wszystkie kupki zapieram od razu w płynie do naczyń
Na początek starczy z 4-5 otulaczy + około 10 formowanek, 20 wkładów/muślinów czy co tam chcesz ;)

Ale warto wypróbować jak najwięcej, a wtedy łatwiej znaleźć swój ulubiony sposób pieluchowania

husky
16-07-2013, 12:41
a tots bots otulacz rozm 0 i formowanki (rozmiar niepodany) mialyvy szanse pasowac na noworodka?

melodi
16-07-2013, 17:45
mi. wnioskuję,że dość szybko Ci schły pieluchy, u nas niestety w bloku na parterze jest z tym lipa,i jak pada formowanki i wkłady schną mi 3-4 dni.

husky a myślałaś o uszyciu pieluch?

mi.
16-07-2013, 17:49
tak, zazwyczaj pieluchy schną mi przez noc. latem, przy upałach potrzebują ze 3-4 godziny.
kieszonki - bez względu na pogodę i porę roku nie dłużej niż ok. 1,5 godziny.

formowanek nigdy nie używałam.

Kasia.234
16-07-2013, 18:24
tak, zazwyczaj pieluchy schną mi przez noc. latem, przy upałach potrzebują ze 3-4 godziny.
kieszonki - bez względu na pogodę i porę roku nie dłużej niż ok. 1,5 godziny.

formowanek nigdy nie używałam.
Ha! bo widzisz ;) formowanki i grubsze wkłady bambusowe potrafią schnąć ponad 24 godziny
dlatego ja wolę wkładki które można rozłożyć żeby szybciej schły, ewentualnie pieluchy którym nie szkodzi kaloryfer

mi.
16-07-2013, 18:27
wiem, doświadczyłam tego :)
dlatego mam tylko wkłady mikrofibrowe i takie magiczne ręczniki bambusowe co to się równocześnie u różnych producentek pojawiły :)

w zasadzie, to już mam tylko te drugie...

RoxieSTB
16-07-2013, 18:35
Mi a co to za reczniki :) bo ja szukam jakiś wkładów bambusowych - do kieszonek I prosto do otulacza.

mi.
16-07-2013, 18:39
Mi a co to za reczniki :) bo ja szukam jakiś wkładów bambusowych - do kieszonek I prosto do otulacza.
http://nappime.pl/sklep/wklady/wklad-bambusowy-reczniczkowy
używam białych/kremowych i tylko do kieszonek.

husky
16-07-2013, 18:44
melodi nie myslalam o szyciu bo nie mam maszyny...

RoxieSTB
16-07-2013, 18:57
Dziękuję. Szkoda ze maja tylko jeden na stanie.
Jaki rozmiar prefoldow kupic na 5kg pupe? My glownie formowanki używamy, plus kieszonki. Ale u nas teraz takie upały ze formowanka to chyba za duzo. A tetry wolalabym uniknąć; ) tu w UK jakos ciezko znalezc prefoldy zeby samemu spróbować. A tak to mama moglaby mi za 2 tygodnie przywieźć

mi.
16-07-2013, 19:01
Jaki rozmiar prefoldow kupic na 5kg pupe? My glownie formowanki używamy, plus kieszonki. Ale u nas teraz takie upały ze formowanka to chyba za duzo. A tetry wolalabym uniknąć; ) tu w UK jakos ciezko znalezc prefoldy zeby samemu spróbować. A tak to mama moglaby mi za 2 tygodnie przywieźć
oh my!
kiedyś było ich jakoś bliżej kilkuset :lol:

ja miałam tylko prefoldy EcoPi. byłam z nich zadowolona.

RoxieSTB
16-07-2013, 19:29
Wiem ze ile firm tyle rodzai ale ja prefoldu nie mialam nigdy w reku. Nie wiem jak to grube jest. A nie chcialabym kupic czegos co po zlozeniu do pasującego rozmiaru bedzie mialo 10cm grubości; )

husky
16-07-2013, 20:09
RoxieSTB
to moze polecisz czego ty uzywasz w uk moze sa jakies dobre lokalne firmy? bo na ebayu jest masa otulaczy ale skad mam wiedziec ktore dobre ;p

RoxieSTB
16-07-2013, 20:19
Ja miloscia ogromna darzę little lamb. Typowo angielska firma, na ebayu mozna trafić na super promocje. Ja mam I bawelniane I bambusowe. Tylko one nie dla noworodków bo grube. Ale od kiedy synek ma już te 4.5 kg sa super. Otulacz ll jest dobry na dzień. W nocy uzywamy motherease. W ogole polecam strone cloth nappy tree I natural mamas ;) to jak angielskie chusto-forum; )

husky
16-07-2013, 21:37
Roxie dzieki ;)

a pytanie czy na poczatek jako wklady starcza pieluszki 60x80 o gramaturze 110??
zamowilam do buzki z polski nim pomyslalam o pieluchowaniu ale moze sie przydadza? chyba ze za gowniane?...

RoxieSTB
16-07-2013, 22:27
Roxie dzieki ;)

a pytanie czy na poczatek jako wklady starcza pieluszki 60x80 o gramaturze 110??
zamowilam do buzki z polski nim pomyslalam o pieluchowaniu ale moze sie przydadza? chyba ze za gowniane?...

powinny byc dobre, jakbym sie uparla nasze nawet teraz bylyby dobre na jeden 'sik' ;) - tez mam kilka do wycierania buzki lub mietolenia w rekach ;)

joasia
16-07-2013, 22:48
powinny byc dobre, jakbym sie uparla nasze nawet teraz bylyby dobre na jeden 'sik' ;) - tez mam kilka do wycierania buzki lub mietolenia w rekach ;)
kokosi ma na stanie te ręczniki i w promocji;)

husky
17-07-2013, 09:17
dziewczyny a macie jakies namiary na sklepy z materialami wwawie? zeby tanio bambus wyrwac i np mame bym poprosila o uszycie ;)

abcd_2007
22-07-2013, 12:38
A ja bym się chciała dowiedzieć jak to jest z rozmiarami wkładek do kieszonek.:hmm:

Czy są rozmiary uniwersalne czy każda firma ma swój rozmiar dopasowany do konkretnej kieszonki?

Chodzi mi głównie o kieszonki One Size

Eh, no bo nie wiem co kupować do tych kieszonek :rolleye:

Kasia.234
22-07-2013, 12:44
A ja bym się chciała dowiedzieć jak to jest z rozmiarami wkładek do kieszonek.:hmm:

Czy są rozmiary uniwersalne czy każda firma ma swój rozmiar dopasowany do konkretnej kieszonki?

Chodzi mi głównie o kieszonki One Size

Eh, no bo nie wiem co kupować do tych kieszonek :rolleye:

większość (albo i wszystkie) firm ma wkładki dopasowane - albo rozmiarowe (jesli pieluchy rozmiarowe), albo regulowane (do onesize)
ale wkładki jednych firm nie muszą pasować do pieluch innych firm, nawet jeśli obie są onesize

abcd_2007
22-07-2013, 12:52
O kurcze :omg:

To jak mam dobrać wkładki do kieszonek :hmm:

kali
22-07-2013, 12:59

Ja polecam wkłady składane ;) I nas najlepiej się sprawdzają. Można je zawsze idealnie dopasować i często są bardziej chłonne ;)

Kasia.234
22-07-2013, 13:01

pisz jakie masz kieszonki i jakie wkładki potrzebujesz, pomożemy ;)

abcd_2007
22-07-2013, 13:10
Puki co zakupiłam

kieszonkę Fuzzi Bunz perfect size m
i
chinke OS

zapewne jeszcze pare chinek dokupie

Kasia.234
22-07-2013, 13:17
ja do chinek miałam wkłady mikrofibra-bambus i to były jedne z moich ulubionych, najpierw wkładałam jedną, jak dziecko podrosło to po dwie do kieszonki

Pat
22-07-2013, 14:06

http://kokosi.pl/wklady/38-wklad-reczniczkowy.html

inek
22-07-2013, 14:12
Ja nie wiem, gdzie Ty tych prefoldow szukalas ;) w prawie kazdym sklepie pieluszkowym, ktory "zwiedzalam" sprzedaja prefoldy

kali
22-07-2013, 14:14

o tak, tak podpisuje się pod tym linkiem obiema "ręcyma"

RoxieSTB
22-07-2013, 17:48

o tak, tak podpisuje się pod tym linkiem obiema "ręcyma"

mam juz zakupione na poczatek 5 tych reczniczkow i juz sie nie moge ich doczekac ;)

abcd_2007
22-07-2013, 20:11
Słuchajcie, a do kieszonek (głównie chinek) to mogę kupować gdzie popadnie wkłady?

No i jakie najlepsze?

Bo rozumiem, że te ręczniczki się nie wcisna do kieszonki?

Co wogóle zakupić? :hmm:

Kasia.234
22-07-2013, 20:13
Słuchajcie, a do kieszonek (głównie chinek) to mogę kupować gdzie popadnie wkłady?

No i jakie najlepsze?

Bo rozumiem, że te ręczniczki się nie wcisna do kieszonki?

Co wogóle zakupić? :hmm:
ręczniki wejdą, ale dla maluszka wybieraj raczej cieńsze/mniejsze
do chinek większość wkładek powinna pasować

abcd_2007
22-07-2013, 20:15
Wielkie dzięki :)
Te wkłady nie dawały mi spokoju :D

ata00
24-07-2013, 21:05
Od dzisiaj zaczelam mala pieluszkowac wielorazowkami :) jestem zadowolona, bo nie mialsymy przeciekow (a tego bardzo sie balam). jedyne co to zauwazylam ze gumka na pleckach sie troszke odciska, no i nie wiem czy pieluszke jakos jeszcze zle dopasowalam, ale jak bralam mala za raczki zeby usiadla to mialam wrazenie ze ciezko jej siedziec, jakos tak sztywno nozki trzymala jakby ja cos blokowalo :/
macie jakies rady dla swiezynki :D

mi.
24-07-2013, 21:17
tak ;)
nie sadzaj dziecka, które samo nie siada :)

ata00
24-07-2013, 21:24
tak ;)
nie sadzaj dziecka, które samo nie siada :) ja jej nie sadzam tak zeby siedziala dlugo. ona sama podciaga sie do siedzenia, siada i klade ja.

mi.
24-07-2013, 21:26
ja jej nie sadzam tak zeby siedziala dlugo. ona sama podciaga sie do siedzenia, siada i klade ja.
ale samodzielnie siada?
czy z Twoją pomocą? :ninja:

(ja tu muszę dbać o swoją reputację strażniczki rozwoju niemowląt :znaika:)

spinek
24-07-2013, 21:29
Od dzisiaj zaczelam mala pieluszkowac wielorazowkami :) jestem zadowolona, bo nie mialsymy przeciekow (a tego bardzo sie balam). jedyne co to zauwazylam ze gumka na pleckach sie troszke odciska, no i nie wiem czy pieluszke jakos jeszcze zle dopasowalam, ale jak bralam mala za raczki zeby usiadla to mialam wrazenie ze ciezko jej siedziec, jakos tak sztywno nozki trzymala jakby ja cos blokowalo :/

a w jakich pieluszkach zauważyłaś odciskające się gumki na pleckach? rózna maja róznie odciskające się gumki, np. szersze gumki mniej się odciskaja.
spróbuj może mniej w pasie ściskać może to pomoże.

co do przydatnych wskazówek, pamiętaj by gumki przy nózkach układać w pachwinkach nie na sadełku

ata00
24-07-2013, 21:30
ale samodzielnie siada?
czy z Twoją pomocą? :ninja:

(ja tu muszę dbać o swoją reputację strażniczki rozwoju niemowląt :znaika:) :) ja daje jej swoje rece, a ona lapie je i sie podciaga sama :) i siedzi i pokazuje swoje dziaselka, bo jej sie podoba :)
oczywiscie nie bawimy sie tak za duzo. ale wlasnie jak sie podciagala to mialam wrazenie ze jakos siada inaczej niz w jednorazowkach.

Kasia.234
24-07-2013, 21:30

szkoda kręgosłupa małego - jak dziecko jest gotowe to siada samo, bez łapania za rączki
wiem, że przy pierwszym to by sie chciało szybciej ;) ale na prawdę nie warto niczego przyspieszać

a to podawanie rąk i podciąganie to nie jest zabawa, tylko badanie lekarskie, które powinno być wykonywane jedynie przez osoby do tego uprawnione

ata00
24-07-2013, 21:33
a w jakich pieluszkach zauważyłaś odciskające się gumki na pleckach? rózna maja róznie odciskające się gumki, np. szersze gumki mniej się odciskaja.
spróbuj może mniej w pasie ściskać może to pomoże.

co do przydatnych wskazówek, pamiętaj by gumki przy nózkach układać w pachwinkach nie na sadełku
testujemy pieluszki babyetta.
dzieki za rade bo ja w pachwinkach nie ukladalam :) tylko troszke tak dalej :P

mi.
24-07-2013, 21:34
:) ja daje jej swoje rece, a ona lapie je i sie podciaga sama :) i siedzi i pokazuje swoje dziaselka, bo jej sie podoba :)
oczywiscie nie bawimy sie tak za duzo. ale wlasnie jak sie podciagala to mialam wrazenie ze jakos siada inaczej niz w jednorazowkach.
nie igraj... poczekaj.
poczytaj:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/90191-O-sadzaniu-niemowl%C4%85t

spinek
24-07-2013, 21:35
nie przejmuj się ja też podawałam dziecku rączki i się samo podciągało, też nie ciągnęłam na siłę, ale po chwili refleksji przystopowałam z tym, zakłądałam, ze dziecko chce, ładnie sobie trenuje mieśnie itp., ale nie warto, 'lepiej mięśnie wyrobi';), jak samo będzie się bez chwytania podciagało;)
edit: młodzież jak będzie gotowa do podciagania, sama znajdzie sposób, złapie szczebelki w łóżeczku etc.

spinek
24-07-2013, 21:37
babyetta ma wąskie gumki, ale nam się nie odciskały, choć moja pulchna, zwróc może uwagę, może ciut w pasie można poluźnić,

mi.
24-07-2013, 21:42
nie przejmuj się ja też podawałam dziecku rączki i się samo podciągało, też nie ciągnęłam na siłę, ale po chwili refleksji przystopowałam z tym, zakłądałam, ze dziecko chce, ładnie sobie trenuje mieśnie itp., ale nie warto, 'lepiej mięśnie wyrobi';), jak samo będzie się bez chwytania podciagało;)
edit: młodzież jak będzie gotowa do podciagania, sama znajdzie sposób, złapie szczebelki w łóżeczku etc.
a właściwie to wypracuje podparcie dla jeszcze nieutwardzonego kręgosłupa :)

ata00
24-07-2013, 22:10
oki bije sie w piers i nie bede juz mlodej pomagala, jak bedzie gotowa to sama usiadzie :)
Ale jedno jest pewne jutro poluznie troszke pieluszki w pasie no i sadelko na udkach zostawie w spokoju :P

Jakie pieluszki maja szersze gumki na pleckach, bo na zdjeciach to nie zawsze widac :/

spinek
24-07-2013, 22:17
a właściwie to wypracuje podparcie dla jeszcze nieutwardzonego kręgosłupa :)

oj, tak, oj tam, co tak się mądrosciowo wcinasz, jak ja chciałam, prosto, grzecznie i dla ludu:mrgreen:

borussia
24-07-2013, 23:56
Jakie pieluszki maja szersze gumki na pleckach, bo na zdjeciach to nie zawsze widac :/

np. Milovia
a w pachwinach generalnie mniej się odciskają kieszonki które nie mają przeszyć przy nóżkach (np. Babyetta, Nappime)

spinek
25-07-2013, 15:39
np. Milovia
a w pachwinach generalnie mniej się odciskają kieszonki które nie mają przeszyć przy nóżkach (np. Babyetta, Nappime)

a ja się nie zgadzam, powiedziałabym, ze te bez przeszyć odciskaja się podobnie, różnic nie widzę, za to te bez przeszyć częściej przy nóżkach namakają (ale tu chodzi też o odp. ułożenie, wywinięcie materiału)-> standardowo, każda mama powie co innego, bo inne typy pieluch się jej sprawdzaja;)

tosina mama
05-08-2013, 17:23
wszystko fajnie... niby :confused:
chusty super, chyba zaraziłam się wielo - ale :omg:
doczytać, tj. zorientować się o co cho w tym interesie to jest konieczność przeczytania (ze zrozumieniem!) wielu wątków, do tego próby przetłumaczenia skrótów i tutejszego slangu...

tak jak się napaliłam na pieluchy, tak niechybnie się zniechęcę :roll:
siedzę w tych wątkach trzeci tydzień, nadal co kupić nie wiem (i żeby nie było pioruńsko drogie, bo mnie mąż przepędzi), rodzajów, rozmiarów od groma - nie ogarniam
a dziecinie się pupsko (skoro tak piszecie) zagrzewa w pampersie
o losie!

abcd_2007
05-08-2013, 17:44
Pocieszę Cię (albo może raczej ostrzegę:confused:), że jak już kupisz jedną pieluszkę to wpadniesz na całego:)

Z chustami u mnie podobnie :hide:

I nie zniechęcaj się do wielo.
Napisz ile Twoje dziecie waży, w jakim jest wieku, a napewno jakieś dobre duszyczki pomogą:).

Ja też jestem na początku przygody z wielo. Zakupiłam głównie kieszonki One Size (OS) - w większości chinki i narazie mam dwa otulacze.

Co się u nas sprawdzi to się dopiero okaże

husky
05-08-2013, 17:50
pptwierdzam. napisz ile dziecko wazy w jakim wieku jest, jakiej plci i czy duzo kupek robi :)
do tego jaki masz budzet i czy uzywane tez cie interesuja ;)

husky
05-08-2013, 18:02
tutaj masz rady o pieluchowaniu noworodka http://chusty.info/forum/showthread.php/45747-pieluchowanie-noworodka-zbi%C3%B3r-rad
a wszystkie skroty i slangli pieluszek masz tutaj ladne kazdy rodzaj pieluszki opisany
http://pieluszkomania.pl/Pieluszki-wielorazowe

tosina mama
06-08-2013, 14:52
pptwierdzam. napisz ile dziecko wazy w jakim wieku jest, jakiej plci i czy duzo kupek robi :)
do tego jaki masz budzet i czy uzywane tez cie interesuja ;)
w takim razie ostatkiem chęci się nie zniechęcam (choć głównie to mnie zachęca ten skwar okropny, byłaby tylko pielucha na pupie :p )
moje dziecię jest półroczną dziewczynką, waży ok. 6,5kg (dokładnie będę wiedzieć w czw, bo idziemy na przegląd ;) ) kupek od urodzenia robi mało, jedna dziennie to max
budżet mam ograniczony, to chyba standard, ale do używanych się uśmiecham (w sumie wszystko mamy używane - od ubranek po wózek) :)
aha - co do budżetu - jednak muszę zaznaczyć, że jestem świadoma, że z najtańszej wersji odpadam, bo rozważam powrót do pracy i jesteśmy często poza domem (ale zawsze razem, w pracy też :p )

tosina mama
06-08-2013, 16:43
podpowiedzcie, co kupić - tzn co powinnam mieć,żeby sobie poradzić (z przewijaniem i praniem), może po prostu zrobię wątek na kupię :) najchętniej bym kupiła od kogoś całość potrzebną, o! :cool:

kali
06-08-2013, 19:03
tosina mama
mój synek waży podobnie i my już od dłuższego czasu używamy kieszonek i ogólnie one size ;) upoluj sobie na bazarku trochę pieluszek - ja osobiście baaardzo polecam naszych szyjących mam, do tego wkłady też mogę polecić bambusowe kokosi składane, kilka formowanek, jakiś otulacz - wypróbuj kilka opcji . Do tego potrzebujesz proszek antybakteryjny, jakiś kubeł z pokrywką, ewentualnie papierki do łapania kupek. I pozostaje Ci tylko próbowanie ;)

spinek
06-08-2013, 20:34
wszystko fajnie... niby :confused:
chusty super, chyba zaraziłam się wielo - ale :omg:
doczytać, tj. zorientować się o co cho w tym interesie to jest konieczność przeczytania (ze zrozumieniem!) wielu wątków, do tego próby przetłumaczenia skrótów i tutejszego slangu...

tak jak się napaliłam na pieluchy, tak niechybnie się zniechęcę :roll:
siedzę w tych wątkach trzeci tydzień, nadal co kupić nie wiem (i żeby nie było pioruńsko drogie, bo mnie mąż przepędzi), rodzajów, rozmiarów od groma - nie ogarniam
a dziecinie się pupsko (skoro tak piszecie) zagrzewa w pampersie
o losie!

hahaha w pełni rozumiem, ja w chustowych slangu nie czaję:

kilka wyjaśnień: os-> one size, na cały okres pieluszkowania, nappy (nf)-> nappi fresh, dodatek antybakteryjny do prania pieluch, inny to bambino mio // dodajesz go po łyżce do każdego prania, za to dajesz o połowę mniejszą dawkę standardowego proszku//

skróty pieluch:
tb-> tots bots angielska firma, ma pieluchy typu aio (all in one, wszystko w jednym), otulacze i formowanki,
(otulaczy nie polecam, reszta ok, jeżeli miałabys kupować to formowanki w r. 2 (są bodajże od 6 czy 8 kg, ale pamietam, że my od 6 używaliśmy) lub aio, ale już easy fit, a nie teeny fit, bo teeny są dla noworodków

ib-> itti bitti lub issy bear (dwie różne firmy, itti bitti ma sio, aio i formowanki, issy bear tylko kieszonki, są duże)

cp-> close parent (sio, nowej lub starej generacji, stara szybciej się niszczy, ale jest bardziej miekka i przyjazna niż nowa generacja (imo;), a w ogóle imo tzn. moim zdaniem;))

iv-> imse imse, otulacze lub aio

Twój bob ma taka wagę, że możesz juz os spokojnie kupować (nie kupować dla noworodków, możesz też rozmiarowe: m, l, pieluchy kupować, ale wtedy potrezbujesz ich więcej kupić, zaleta-> teoretycznie lepsze dopasowanie)
na wyjściach najwygodniej będzie Wam z aio, sio lub kieszonkami
//aio- wszystko w jednym, wrzucasz pieluchę w całości do prania, tak wieszasz do wyschnięcia i tak zakładasz na pupę, w sio (snap in one) spinasz snapkami czyli napami wkłady, do prania lub schnięcia możesz je odpiąć//

podaj jaki masz budżet i ile pieluch na poczatek chcesz kupić, zmajstrujemy jakąś wyprawkę;)

proponuję po trochu z każdej firmy, bo każdy typ pieluchy do czego innego się nadaje (noc, dzień, wyjście) + zobaczysz, które najbardziej Ci pasują //dzieci mają różną budowę ciała, o tak jak z ubrankami, coś pasuje na danym etapie bardziej, na innym mniej)

kup sobie itti bitti sio, 1 babyettę (kieszonka) lub nappime (kieszonka), charlie banana (kieszonka), tots bots easy fit (aio + od razu dodatkową ich grubszą (tę największą) wkładkę bambusową-> to na wyrost, chwilowo nie powinno być Ci potrzebne), jakieś close parent (sio)
do tego dokup formowankę bambusową lub 3 od razu(tak lepiej)-> np.
1 bambusowy puch pupeko,(os)
1x tots bots strechie-> r.2
lub flexi tot-> r. 2
i np. jakąś mamy szyjącej-> kokosi, ecodidi, agny

goraco polecam bambusowy puch i babykicks konopną formowankę, formowanki tots bots również powinny u Ciebie zdać rezultat, ale na noc z dodatkowym wkładem bambusowym, tots bots formowanki bardzo szybko schną (w porównaniu z innymi)

zaraz wróce, nie mogę pisać, dokończe

tosina mama
07-08-2013, 10:26
o Jezuniu, nie sądziłam, że ktoś się tak przejmie moją desperacją... :oops:

bardzo dziękuję, wczytam się w pierwszej wolnej chwili

tosina mama
07-08-2013, 17:44
spinek! chylę czoła i bardzo, bardzo dziękuję za tak wyczerpujące wyjaśnienia
póki co, wejdę na bazarek z Twoją listą i spróbuję coś znaleźć na szybko (choć połapać się w gąszczu nazw nadal dość trudno ;-))

moja córka jest drobnej budowy, ale faktycznie to już nie noworodek, więc będzie pewnie łatwiej :)

NEMO
08-08-2013, 12:24
ja Ci polecam Charli Banana, są bardzo zgrabne, nigdy nas nie zawiodły, z naszych szyjących mam nappime (jest trochę większa, mój 8kg bączek w pasie na pełnym zapięciu ma jeszcze luz, ale nowe wzory bajka!!!), kokosi są super zgrabne (nie ciekną, dopasujesz je teraz lepiej niż nappime) i moja ulubiona Millovia (imo najlepszy pul z polskich pieluch). Jażeli chcesz mogę sprzedać Ci jedną CP sio nowej generacji z bambusem (mam dużo, jedną mogę odpuścić i tak nie wszystkie leżały jeszcze na doopce:-), napisz pw)

poziomka
18-10-2013, 11:44
Witajcie,
Jestem tutaj nowa. Mam roczną córcię. I od dłuższego czasu wielką ochotę na pieluszki wielorazowe. Ale, im więcej czytam na ten temat, tym mniej wiem. I potem się poddaję. Już przed porodem miałam ochotę na pieluchy wielorazowe, ale temat wydał mi się tak skomplikowany, że odpuściłam. Teraz ponownie chciałabym zacząć, bo wydaje mi się, że łatwiej będzie odpieluchować córcię w tych pieluszkach aniżeli w jednorazowych. Poza tym, skład jednorazowych poraża i przeraża :(.
Czytałam wątki, w których opisujecie wszystko bardzo szczegółowo. Ale mam wrażenie, że dla zupełnego laika w temacie, chyba zbyt szczegółowo. Czy mogę prosić o pomoc w tej kwestii. Tak konkretnie - jak krowie na rowie - o wytłumaczenie co i jak ? ;)
Szukam nieskomplikowanych pieluch wielorazowych. I naturalnych, bo na tym forum doczytałam, że z bambusem to też różnie bywa. Przy okazji zmartwiłam się, czy pościel mojej córci - bambusowa - to był dobry wybór...:hmm:
Wracając do pieluch, to w tej sytuacji myślę, że najpewniejsza będzie chyba bawełna organiczna. Tylko ile pieluch na początek dla roczniaka? Obawiam się, że zakupię a mi się nie spodoba i co potem? Tani biznes to nie jest...
Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Mama_Asia
22-10-2013, 17:15
Dziewczyny, mam szybkie pytanie.

Jaka jest roznica w PULu Milovii i Kokosi? (miekkosc, elastycznosc itp.)
U Kokosi ciezko ulozyc wklady, zwijaja sie podczas noszenia. Czy tak jest zawsze w przypadku kieszonek PULowych? Czy moze sa jakies kieszonki nie majace tej drobnej wady?

Z gory dziekuje za sugestie :)

RoxieSTB
22-10-2013, 18:22
Ja tak mam w kazdych kieszonkach bez przeszyc. A niestety te z przeszyciami obcieraja pachwiny malego.

Wysłane z taptalk

melodi
24-10-2013, 17:45
Szukam nieskomplikowanych pieluch wielorazowych. I naturalnych, bo na tym forum doczytałam, że z bambusem to też różnie bywa. Tylko ile pieluch na początek dla roczniaka? Obawiam się, że zakupię a mi się nie spodoba i co potem?

Nieskomplikowane są kieszonki - masz pieluszkę z przerwą między materiałami, wkładasz tam wkład chłonny i już.
Ale naturalne bardziej jest połączenie tetry/bawełny z otulaczem z wełny. Natomiast to już robi się skomplikowane :P

Co do ilości - dla roczniaka wzięła bym 10-15,ale to też indywidualna sprawa,ile dziecko sika itd.

A jak Ci się nie spodobają - bazarek tutaj zaprasza :) Po prostu sprzedaj dalej.

Madzienta
17-11-2013, 13:12
Witam, czytam czytam i mimo, ze bardzo chcę przegotować się na przyjście maluszka i mieć już kupione pieluszki to dalej nie ogarniam. Chciałabym od początku stosować pieluch wielorazowe, fundusze mam średnie, nie za dużo nie za mało. Prać będę pewnie na początku codziennie. Raczej chciałabym kupić pieluchy i otulacze one size. To co mam kupić w takim pakieciku, ile i jakich wkładów, ile i jakich otulaczy??

annia
17-11-2013, 15:25
One size będą za duże na noworodka, na początek warto mieć małe otulacze i trochę tetry lub prefoldow. OS sprawdza się gdzieś tak od 3 miesiąca. Wtedy, przy codziennym praniu, warto by mieć ze 3-4 otulacze i może ok. 10-12 wkładów.

marcy
17-11-2013, 17:09
Ania dobrze pisze- zakładanie otulaczy one size na noworodka może cię skutecznie zniechęcić do wielo.
Tetra w standardowej wielkości (np 70x80 czy 80x80) też noworodkowi będzie dużą pupę robić raczej.
Więc na początek zaopatrz się w min 3 otulcze dla noworodka (może być więcej, bo tu kupki lubią brudzić otulacz) i coś do otulacza.
Ja tym razem poszłam w otulacze wełniane, mam do tego wpinki ecodidi, prefoldy małe, chyba 3 małe formowanki i trochę tetry.

melodi
17-11-2013, 19:22
Witam, czytam czytam i mimo, ze bardzo chcę przegotować się na przyjście maluszka i mieć już kupione pieluszki to dalej nie ogarniam. Chciałabym od początku stosować pieluch wielorazowe, fundusze mam średnie, nie za dużo nie za mało. Prać będę pewnie na początku codziennie. Raczej chciałabym kupić pieluchy i otulacze one size. To co mam kupić w takim pakieciku, ile i jakich wkładów, ile i jakich otulaczy??

Popieram dziewczyny, otulacz one size może się okazać dla maluszka za duży.
Jeżeli na prawdę tak bardzo chcesz zacząć wielopieluchować od początku polecała bym przy ograniczonych funduszach:
- Tetrę (nie wiem ile, ktoś tu mam nadzieję dopisze,bo ja tetry nie używałam nigdy)
- 3 otulacze dla noworodka
I potem dokupić otulacze oraz formowanki one size,a tamte sprzedać.

Lub:
- Tetrę z otulaczami dla noworodka,
- Pieluszki kieszonki.

Kieszonki polecam bo używane można na prawdę tanio dostać u nas na bazarku, można także zamówić z zza granicy chinki (co jakiś czas dziewczyny robią zbiorowe zamówienie, na prawdę tanio wychodzi), bądź kupić na allegro. Do kieszonki możesz jako wkład wsadzić wszystko, wcześniej używaną tetrę, a nawet po prostu pocięty w prostokąty ręcznik (myśmy tak zrobili, wyszło o wiele taniej niż wkłady mikrofibrowe). Można też w Ikei kupić ręczniczki za złotówkę, także super się sprawdzają.

Edit: co do ilości, nie wiem jak to jest przy noworodkach (wielopieluchowaliśmy od 3 miesiąca dopiero), ale myślę,że 20 kieszonek w zupełności starczy,jeżeli chcesz prać codziennie.

Kasia.234
17-11-2013, 19:47
Jeżeli na prawdę tak bardzo chcesz zacząć wielopieluchować od początku polecała bym przy ograniczonych funduszach:
- Tetrę (nie wiem ile, ktoś tu mam nadzieję dopisze,bo ja tetry nie używałam nigdy)
- 3 otulacze dla noworodka

jeśli przy noworodku chcecie/polecacie używać tetry, to tylko zwykłej, cienkiej
tetra lux albo tetra bambusowa są za grube/za duże dla noworodka, a moim zdaniem szkoda ciąć, lepiej na pierwsze miesiące mieć cieńszą

emkawu
07-12-2013, 21:29
Mam pytanie, tylko się nie śmiejcie :) A zresztą śmiejcie się, tylko odpowiedzcie, proszę:
czy nowe pieluchy tetrowe (nowe, nieużywane nigdy przez nikogo) trzeba wyprać przed pierwszym użyciem? Czy założyć, że one są już pakowane jałowo i właśnie lepiej ich za wcześnie nie wyciągać?

guesy
07-12-2013, 21:43
Mam pytanie, tylko się nie śmiejcie :) A zresztą śmiejcie się, tylko odpowiedzcie, proszę:
czy nowe pieluchy tetrowe (nowe, nieużywane nigdy przez nikogo) trzeba wyprać przed pierwszym użyciem? Czy założyć, że one są już pakowane jałowo i właśnie lepiej ich za wcześnie nie wyciągać?

Oj chyba nie są pakowane jałowo, lepiej upierz:)

Alassea
07-12-2013, 21:48
Z pewnościà nie są jałowe ;)
wypierz koniecznie, zwłaszcza że pełną chłonność nabierają dopiero po kilku praniach :)

emkawu
07-12-2013, 22:15
Dzięki, dzięki! :)

annia
07-12-2013, 23:54
Co mi przypomina, jak to w trakcie pierwszego porodu, już na sam koniec, położna kazała Tomkowi wziąć pieluchę tetrową i włożyć pod swoją koszulkę, żeby potem owinąć młode ciepłą szmatką, pełną flory bakteryjnej tatusia. Jak wyciągnęłam paczkę tetry (nieotwartą!) to położna spojrzała na mnie jak na wariatkę: "No jak to, taką niewypraną?" - musieliśmy na gwałt wyciągać jakieś ręczniki z szafy... ;) Wszystko przed tym porodem wyprałam, nawet prześcieradła prasowałam z dwóch stron, a nie przyszło mi do głowy, żeby tetrówki wyprać z fabrycznego brudu!

melodi
08-12-2013, 08:24
Ja nowe fabrycznie rzeczy prałam,ale użyliśmy ubranka czy ręczniki takie nasze,nie prane jakoś specjalnie :)

lina
02-01-2014, 12:23
Proszę o radę. Już dawno korciło mnie spróbowanie wielo, ale jakoś się bałam kupować, a nuż mi się nie spodoba i kasa w błoto. Ale ostatnio na fb wygrałam otulacz wełniany od ecodidi. I teraz pytanie. Czy dam rade wypróbować go bez kupowania innych rzeczy? Tetry mam sporo, bo używam małemu do wycierania buzi i mogę poświęcić trochę.

joasia
02-01-2014, 12:25
Proszę o radę. Już dawno korciło mnie spróbowanie wielo, ale jakoś się bałam kupować, a nuż mi się nie spodoba i kasa w błoto. Ale ostatnio na fb wygrałam otulacz wełniany od ecodidi. I teraz pytanie. Czy dam rade wypróbować go bez kupowania innych rzeczy? Tetry mam sporo, bo używam małemu do wycierania buzi i mogę poświęcić trochę.

dasz radę na początek ok, później może będzie konieczność lanolinowania otulacza

lina
03-01-2014, 16:50
a jakieś rady praktyczne? z czym to się je? :confused:

melodi
03-01-2014, 16:58
Może najpierw zastanów się, jakich pieluszek chcesz używać, czy też chcesz z każdego rodzaju spróbować? Bo formowanki i otulacze zazwyczaj są rozmiarowe, i potem trzeba kupować większe. Kieszonki masz powiększające się razem z dzieckiem. AIO czy SIO to chyba różnie, zależy od firmy.
Ile ma Twoja pociecha?:)
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/6847-PIELUSZKI-WIELORAZOWE-PORADNIK > a tu zaglądałaś?

HoliPoli
03-01-2014, 17:45
Może najpierw zastanów się, jakich pieluszek chcesz używać, czy też chcesz z każdego rodzaju spróbować? Bo formowanki i otulacze zazwyczaj są rozmiarowe, i potem trzeba kupować większe. Kieszonki masz powiększające się razem z dzieckiem. AIO czy SIO to chyba różnie, zależy od firmy.
Ile ma Twoja pociecha?:)
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/6847-PIELUSZKI-WIELORAZOWE-PORADNIK > a tu zaglądałaś?

A się nie zgodzę - otulacze też rosną z dzieckiem - zależy oczywiście jakie się wybierze ale takich OS, szczególnie PUL-owych jest ogrom.

lina
03-01-2014, 17:45
mały ma 9 i pół miesiąca, ale to klocek waży 12 kg

ewaibartek
03-01-2014, 17:51
Do tego otulacza uzywaj na razie tetry- to wersja po domu, bo malo chlonne. Ale juz bedziesz miala orientacje czy Cie to kreci :-). Na dwor proponuje najtansza opcje, zeby jeszcze sprawdzic czy to na pewno to- wklady skladane bambusowe, lub pojedyncze, ale ja wole skladane, mniej roboty. Wtedy zamiast tetry pakujesz bambus, zeby mial sucho od pupy to jeszcze kladziesz cieniutki polarek-to jest tanie.
Wklad
http://www.kokosi.pl/539-wklad-bambusowy-skladany-na-trzy-czekoladowy.html
Lub mikrofibrowy, mam je, fajne miekkie i cholnne
http://www.kokosi.pl/618-wklad-mikrofibrowy-34x40-cm.html
A jak juz i to Cie wkręci to zakup sobie kieszonki czy formowanki i inne otulacze np pulowe.

HoliPoli
03-01-2014, 18:09
Zależy jaka tetra i jaki sikacz - dla niektórych tetra wystarcza również na wyjścia. Tak czy inaczej, najpierw popróbuj w domu :)

Jeśli dziecku nie będzie przeszkadzało to, że ma mokro to bym wkładek polarowych nie dawała.

melodi
03-01-2014, 18:35
A racja HoliPoli, ja jak słyszę otulacz to mi tylko wełniane gatki w głowie :duh:
Lina poczytaj o typach pieluszek, bo np mi ciężko było jak młody miał 9 miesięcy ubrać na niego kieszonkę (zapinasz podobnie jak pampersa), i ubranie tetry i otulacza może sprawić nie lada problem (oczywiście nie jest to zasada, niektóre mamy od początku do końca tak pieluchują i problemów nie mają, piszę z własnego doświadczenia, bo u nas to nie wypaliło). A skąd jesteś? Może jest jakaś wielomama, która by Ci pokazało co i jak tak namacalnie ;)

kamilam
03-01-2014, 18:40
poskładaj sobie tetrę w samolot to nie ubrudzi się otulacz w razie kupy http://www.youtube.com/watch?v=J_7-JeyPDwQ tu jest fajnie pokazane :) oczywiście otulacza nie musisz wymieniać za każdym razem a jak się zmoczy to wietrzyć :)

lina
04-01-2014, 16:20
problem w tym właśnie, że mieszkam na końcu świata ( czytaj koło Suwałk) i jak mówie o wielo to się patrzą na mnie jak ma ufoludka ;) sikacz z niego nie taki straszny, tym bardziej, że często siada na nocnik, więc jak zmieniam pampersa to jest tylko trochę zasikany.

annia
04-01-2014, 16:34
Akurat z okolic Suwałk jest Dewiś, ale nie wiem, z których okolic dokładnie i czy miałaby czas Ci pomóc, ona chyba dość zajęta ostatnio...

Dewiś
04-01-2014, 17:17
niechcący natknelam się ze o mnie mowa :D

Lina - a skąd jesteś ? możesz i na p.w

Ja urodziłam się i wychowałam w Suwałkach ale na wies uciekłam wiec teraz już okolice ale w Suwalkach co chwile jestem

lina
04-01-2014, 19:20
to tak jak ja. też wychowana w Suwałkach i teraz na wsi. mieszkam pod Rutką- Tartak jeśli wiesz gdzie to jest

Dewiś
04-01-2014, 20:06
to tak jak ja. też wychowana w Suwałkach i teraz na wsi. mieszkam pod Rutką- Tartak jeśli wiesz gdzie to jest

O widzisz to może i temaciki wspólne będziemy mieli ? :applause: No ja niestety w drugą stronę czyli pod granicą mieszkam i z okna widze już Litwę

Hester
07-01-2014, 23:02
Dziewczyny, pomóżcie proszę :oops:

Przeglądam wątki i instruktaże i próbuję stworzyć strategię dla nas, ale chyba mam dość specyficzną sytuację bez obejrzenia i porównania na żywo ciężko mi wybrać. Szukam pieluszek dla drobnej 3,5 latki na noc i drzemki. W dzień córka nie ma już wpadek, ale zdarzają jej się w nocy i ogólnie w czasie snu. W nocy czasem wstaje na siusiu sama i bardzo się denerwuje, jak nie moze sobie poradzić ze zdjęciem tego co ma na sobie, więc pieluszka musi być łatwościągalna ale nie odpinalna zupełnie jeśli sama nie da rady jej zapiąć. Nie musi być bardzo chłonna - mała jak już siusia przez sen to niewiele... Co byście doradziły komuś, kto wielo nigdy nie używał? All in one czy moze są jakieś pieluchomajtki wielo?

mi.
07-01-2014, 23:22
czy istnieją jeszcze te pasiaste flanelowe pieluchy (formowanki?) tetro?
to pierwsze co mi przyszło o głowy...

Hester
07-01-2014, 23:25
czy istnieją jeszcze te pasiaste flanelowe pieluchy (formowanki?) tetro?
to pierwsze co mi przyszło o głowy...

Czekaj, idę tłumaczyć na obraz co do mnie mówisz ;)

mamru
07-01-2014, 23:27
o a ja o formowankach storchenkinder pomyślałam tylko tych zapinanych na napki, uzywałam ich też jako trenerki. Na to otulacz i już. Ewentualnie kieszonka z dwoma wkładami też da radę.

mi.
07-01-2014, 23:28
Czekaj, idę tłumaczyć na obraz co do mnie mówisz ;)

to jest to: https://www.google.pl/search?q=tetro+pieluszki&client=firefox-a&hs=K4L&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JX_MUrfQBImgyQOH0YHwBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=666#facrc=_&imgrc=cNYNNjdsxnKN_M%3A%3BvwFIMn_LybBASM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fwww.tetro.pl%252Fpieluszki%252Fmedia%2 52Fphoto%252Ftetro_web.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fww w.tetro.pl%252Fpieluszki%252Fformowane.html%3B475% 3B229

ten przedni panel się bardzo szybko wysuwa, bo one były tworzone z myślą o EC.

Hester
07-01-2014, 23:30
Hmmm, według tego watku tetro są dla maluchów: http://www.chusty.info/forum/showthread.php/57611-do-mam-uzywajacych-tetro-)?highlight=tetro Są takie dla szparagów też?

o a ja o formowankach storchenkinder pomyślałam tylko tych zapinanych na napki, uzywałam ich też jako trenerki. Na to otulacz i już. Ewentualnie kieszonka z dwoma wkładami też da radę.

A jak na formowance jest otulacz to się nie ściąga trudniej? I co łatwiejsze w zdjęciu - kieszonka czy formowanka+otulacz (ona wpada w histerię jak sobie nie może w nocy z piżamą poradzić...)?

Hester
07-01-2014, 23:33
to jest to: https://www.google.pl/search?q=tetro+pieluszki&client=firefox-a&hs=K4L&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JX_MUrfQBImgyQOH0YHwBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=666#facrc=_&imgrc=cNYNNjdsxnKN_M%3A%3BvwFIMn_LybBASM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fwww.tetro.pl%252Fpieluszki%252Fmedia%2 52Fphoto%252Ftetro_web.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fww w.tetro.pl%252Fpieluszki%252Fformowane.html%3B475% 3B229

ten przedni panel się bardzo szybko wysuwa, bo one były tworzone z myślą o EC.

a one by styknęły na taką dużą babę? Bo dla tetro koniec pieluchowania to 2 lata...

I jeszcze pytanie jakie to grube jest? Bo u nas jeszczez nadwrażliwość jest i dużol rzeczy przeszkadza :duh:

mi.
07-01-2014, 23:33
Hmmm, według tego watku tetro są dla maluchów: http://www.chusty.info/forum/showthread.php/57611-do-mam-uzywajacych-tetro-)?highlight=tetro Są takie dla szparagów też?
bu :(
nie wiem. jeśli na forum nie znajdziesz odpowiedzi, to pewnie Kinga Cherek - właścicielka tetro odpowie Ci szybko i dokładnie :)

Hester
07-01-2014, 23:35
bu :(
nie wiem. jeśli na forum nie znajdziesz odpowiedzi, to pewnie Kinga Cherek - właścicielka tetro odpowie Ci szybko i dokładnie :)

To poczekam jeszcze chwilę i napiszę do niej jak nikt nie będzie wiedział - dzięki :)

mamru
07-01-2014, 23:46
Hester doczytałam, że potrzebujesz czegoś co łatwo zdjąć,
tylko że jak zesika formowankę a będzie bez otulacz to i tak pewnie prześcieradło będzie do zmiany. A może otulacze takie wkładane jak majteczki pamiętam, że z happy heines były takie a do środka porządna tetra.
I jeszcze tak pomyślałam odnośnie Waszych wpadek czy chcesz jednak wracać do pieluszek. Przerabiałam ten etap kilka razy i sprawdzało się nam nocne wysadzanie, choć wiem, że niektorzy są przeciwni tej metodzie. Ja wysadzałam bez budzenia dziecka, brałam nocnik do łozeczka, sadzałam dziecko, żadnego zapalania światła i zbędnych słów. Trwało to jakiś czas, aż się skonczylo. Choć wpadki, a jakże, zdarzały się.

gwinea
08-01-2014, 11:45
Zanim nauczę się wszystkiego na temat pieluch wielorazowych, to zacznę moją córeczkę pieluchować od wiosny ;).
jednak to prawda, że człowiek uczy się całe życie :D.

Przyznam szczerze, że najchętniej wybrałabym opcję, która jest wygodna dla mnie samej, a tym samym dobra dla mojego dziecka. Mam nadzieję, że się to uda :oops: (bo ja lubię proste i zarazem niezawodne rozwiązania).

Córeczka ma teraz 3 tygodnie, ale powiedzmy, że faktycznie i tak na stałe będziemy korzystać z wielo wiosną, czyli będzie miała ok.4 miesiecy.

Na początku myślałam o kieszonkach.
Zakładam razem z wkładką w środku - najlepiej sucha pupa, coby dziecku dobrze było. A gdy kieszonka zasikana, zabrudzona, to kieszonka z wkładem do wymiany. Raz dwa i po robocie. Później tylko pranie i suszenie 8)).

Jedna z forumek na privie zaproponowała otulacz PUL plus np.tetra.
W dotyku tetry nie lubię - normalnie mam ciarki, podoba mnie się rozwiązanie forumki Spinek (odmienia się Twój nick? :oops: )

do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie;)

opcje:
1) klasyczna tetra
2) flanela (najlepiej biała, lepiej chłonie)
3) wkładki mikrofibrowe (takie, jak zakupiłać)
4) ręczniczki ikea (w ikei są małe ręczniczki białe po 1 zł za sztukę, bardzo fajnie choną, tania alternatywa, w pózniejszym okresie moga służyć jako wkład do kieszonki)
5) inne wkładki: bambus, konopie, poliwęglan ( dla noworodka nie ma sensu)

ps: zapomniałam o najważnijeszej opcji wkładu: pocięta, znienawidzona flanwlowa koszula męża - jak to chłonie:vagen:;)
flanelę uwielbiam, koszule męża też mam i to nowiutkie ;)
- na jaką wielkość pociąć flanelę dla miesięczniaka, a na jaką dla 4-miesięczego dziecka? I czy muszę obrzucić na maszynie?
Albo rozwiązanie z kocem polarowym:

Jak stwierdzisz, że Twoje dziecko jest bardzo wrażliwe na mokre pieluchy i chcesz mieć wkładki sucha pielucha do tetry, to kupisz sobie pled w ikei z cienkiego polaru za 4 zł i potniesz na wkładki
- co da dziecku uczucie większego komfortu latem: pocięta flanela taty, czy pocięty koc z ikei?
Warto do otulaczy zakupić wkłady "sucha pupa", czy wkładki bambusowe? Czy właśnie to da mi ten polar?

Ja wciąż mam wizję, że otulacz plus pielucha równa się wieelka pupa dziecka, która leży wyżej niż głowa :rolleye:.

Ja bym zaczęła od tetry i otulaczy PULowych, bo to nie jest straszny wydatek i jak ci się spodoba to możesz zainwestować w kieszonki albo formowanki plus otulacz.
Czy to znaczy, że jednogłośnie kieszonki są lepsze dla dziecka i wygodniejsze dla matki?

Przynam szczerze, że boję się tych wielo :oops:, tego, że ledwo zacznę i zaraz skończę, bo nie zniosę zasikanej często pieluchy, lub co gorsza czerwonej pupy dziecka od siuśków :hmm:

gwinea
08-01-2014, 11:54
Zanim nauczę się wszystkiego na temat pieluch wielorazowych, to zacznę moją córeczkę pieluchować od wiosny ;).
jednak to prawda, że człowiek uczy się całe życie :D.

Przyznam szczerze, że najchętniej wybrałabym opcję, która jest wygodna dla mnie samej, a tym samym dobra dla mojego dziecka. Mam nadzieję, że się to uda :oops: (bo ja lubię proste i zarazem niezawodne rozwiązania).

Córeczka ma teraz 3 tygodnie, ale powiedzmy, że faktycznie i tak na stałe będziemy korzystać z wielo wiosną, czyli będzie miała ok.4 miesiecy.

Zakładam razem z wkładką w środku - najlepiej sucha pupa, coby dziecku dobrze było. A gdy kieszonka zasikana, zabrudzona, to kieszonka z wkładem do wymiany. Raz dwa i po robocie. Później tylko pranie i suszenie 8-).

W dotyku tetry nie lubię - normalnie mam ciarki, podoba mnie się rozwiązanie forumki Spinek (odmienia się Twój nick? :oops: )

do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie:wink:

opcje:
1) klasyczna tetra
4) ręczniczki ikea (w ikei są małe ręczniczki białe po 1 zł za sztukę, bardzo fajnie choną, tania alternatywa, w pózniejszym okresie moga służyć jako wkład do kieszonki)

ps: zapomniałam o najważnijeszej opcji wkładu: pocięta, znienawidzona flanwlowa koszula męża - jak to chłonie:vagen::wink:
- na jaką wielkość pociąć flanelę dla miesięczniaka, a na jaką dla 4-miesięczego dziecka? I czy muszę obrzucić na maszynie?

Jak stwierdzisz, że Twoje dziecko jest bardzo wrażliwe na mokre pieluchy i chcesz mieć wkładki sucha pielucha do tetry, to kupisz sobie pled w ikei z cienkiego polaru za 4 zł i potniesz na wkładki
- co da dziecku uczucie większego komfortu latem: pocięta flanela taty, czy pocięty koc z ikei?
Warto do otulaczy zakupić wkłady "sucha pupa", czy wkładki bambusowe? Czy właśnie to da mi ten polar?

Ja wciąż mam wizję, że otulacz plus pielucha równa się wieelka pupa dziecka, która leży wyżej niż głowa :rolleye:.

Ja bym zaczęła od tetry i otulaczy PULowych, bo to nie jest straszny wydatek i jak ci się spodoba to możesz zainwestować w kieszonki albo formowanki plus otulacz.
Czy to znaczy, że jednogłośnie kieszonki są lepsze dla dziecka i wygodniejsze dla matki?

Przynam szczerze, że boję się tych wielo :oops:, tego, że ledwo zacznę i zaraz skończę, bo nie zniosę zasikanej często pieluchy, lub co gorsza czerwonej pupy dziecka od siuśków :hmm:

Hester
08-01-2014, 12:42
Hester doczytałam, że potrzebujesz czegoś co łatwo zdjąć,
tylko że jak zesika formowankę a będzie bez otulacz to i tak pewnie prześcieradło będzie do zmiany. A może otulacze takie wkładane jak majteczki pamiętam, że z happy heines były takie a do środka porządna tetra.
I jeszcze tak pomyślałam odnośnie Waszych wpadek czy chcesz jednak wracać do pieluszek. Przerabiałam ten etap kilka razy i sprawdzało się nam nocne wysadzanie, choć wiem, że niektorzy są przeciwni tej metodzie. Ja wysadzałam bez budzenia dziecka, brałam nocnik do łozeczka, sadzałam dziecko, żadnego zapalania światła i zbędnych słów. Trwało to jakiś czas, aż się skonczylo. Choć wpadki, a jakże, zdarzały się.

Mamruniu, my i tak stosujemy na noc jednorazówki - z reguły ściągam suche dlatego chcę zmienić na wielo, bo ani tego wyrzucić, ani używać ponownie... Ja akurat z tych przeciwnych wysadzaniu, ale nawet gdybym zmieniła stanowisko to raczej nie rozwiąże problemu - Zosia po prostu ma problemy neurologiczne i słabo jeszcze nad tym panuje, w ogóle późno się odpieluchowała, sika w różnych porach, raczej nad ranem, a w czasie drzemki w ciągu dnia też jej przecież nie wysadzę (wtedy się zdarzają wypadki też, choć jest odsikana przed snem i przecież śpi maks 2 godziny...). Ona po prostu wymaga tego zabezpieczenia na wypadek gdyby się przez sen zmoczyła, bo to jest dla niej tez ogromny stres, strasznie to przeżywa a jak ma pieluszkę to się czuje bezpiecznie. Myślałam o jakiejś formie majtek treningowych, coś jak kąpieluszki może - zupełnie nie odpinane tylko sciągane jak majtki, tyle że w środku z wkladem malym jakby dziecko popuściło (jak popuszcza to się już budzi więc malo tego jest) i czymś nieprzemakalnym na zewnątrz żeby materac nie byl mokry (na ceratkach nie chce nadwrażliwiec spać). Taki bym miałam pomysł... Może ktoś by to nawet uszył na zamówienie jak nie ma na rynku, nie wiecie?

gwinea
08-01-2014, 19:26
jednak to prawda, że człowiek uczy się całe życie .

Przyznam szczerze, że najchętniej wybrałabym opcję, która jest wygodna dla mnie samej, a tym samym dobra dla mojego dziecka. Mam nadzieję, że się to uda (bo ja lubię proste i zarazem niezawodne rozwiązania).

Zakładam razem z wkładką w środku - najlepiej sucha pupa, coby dziecku dobrze było. A gdy kieszonka zasikana, zabrudzona, to kieszonka z wkładem do wymiany. Raz dwa i po robocie. Później tylko pranie i suszenie .

W dotyku tetry nie lubię - normalnie mam ciarki, podoba mnie się rozwiązanie forumki Spinek (odmienia się Twój nick? )

do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie

opcje:
1) klasyczna tetra

ps: zapomniałam o najważnijeszej opcji wkładu: pocięta, znienawidzona flanwlowa koszula męża - jak to chłonie

Ja wciąż mam wizję, że otulacz plus pielucha równa się wieelka pupa dziecka, która leży wyżej niż głowa .

Przynam szczerze, że boję się tych wielo , tego, że ledwo zacznę i zaraz skończę, bo nie zniosę zasikanej często pieluchy, lub co gorsza czerwonej pupy dziecka od siuśków

gwinea
09-01-2014, 09:57
jednak to prawda, że człowiek uczy się całe życie.

Przyznam szczerze, że najchętniej wybrałabym opcję, która jest wygodna dla mnie samej, a tym samym dobra dla mojego dziecka. Mam nadzieję, że się to uda (bo ja lubię proste i zarazem niezawodne rozwiązania) :oops:

Zakładam razem z wkładką w środku - najlepiej sucha pupa, coby dziecku dobrze było. A gdy kieszonka zasikana, zabrudzona, to kieszonka z wkładem do wymiany. Raz dwa i po robocie. Później tylko pranie i suszenie 8-)

W dotyku tetry nie lubię - normalnie mam ciarki, podoba mnie się rozwiązanie forumki Spinek (odmienia się Twój nick? )

do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie

opcje:
1) klasyczna tetra

ps: zapomniałam o najważnijeszej opcji wkładu: pocięta, znienawidzona flanwlowa koszula męża - jak to chłonie

Ja wciąż mam wizję, że otulacz plus pielucha równa się wieelka pupa dziecka, która leży wyżej niż głowa :-?

Przynam szczerze, że boję się tych wielo , tego, że ledwo zacznę i zaraz skończę, bo nie zniosę zasikanej często pieluchy, lub co gorsza czerwonej pupy dziecka od siuśków :oops:

larwunia
09-01-2014, 10:05

Przynam szczerze, że boję się tych wielo , tego, że ledwo zacznę i zaraz skończę, bo nie zniosę zasikanej często pieluchy, lub co gorsza czerwonej pupy dziecka od siuśków :oops:

Nie ma co się nastawiać źle, u nas różnie bywało, a ostatecznie pupa ładna i nie jest czerwona, a zaczerwienia zaliczyliśmy od proszków i jak się później okazało chusteczek.

Natomiast kieszonka nie jest najlepsza dla dziecka i najwygodniejsza dla matki -ponieważ u każdego co innego się sprawdza. Bardzo lubię kieszonki, ale.... nie jest to najpewniejsza metoda pieluchowania (na długie spacery czy nocki kieszonka odpada ) i np. przy małym, często kupkającym dziecku o wiele lepiej sprawdzał się nam otulacz. Każdy ma inne doświadczenia w tej kwestii, trzeba próbować, co Wam akurat się sprawdzi.

Polar, czy inaczej wkładka sucha pupa zapewnia uczucie suchości, przy flaneli będzie uczucie mokro.

gwinea
09-01-2014, 11:25
Polar, czy inaczej wkładka sucha pupa zapewnia uczucie suchości, przy flaneli będzie uczucie mokro.
Dziękuję Larwunia :)
Warto zadawać pytanie, bo odpowiedzi są nieraz takie proste, jak np. Twoja :D

Czy dobrze myślę, że dla starszego dziecka, które próbujemy odpieluchować lepsze jest uczucie mokrej pupy, a mniejsze dziecko będzie miało większy komfort gdy będzie czuło sucho? Czy się mylę?

mi.
09-01-2014, 11:42
w teorii tak ;)
w praktyce często jest tak, że dziecko tylko się nabawi problemów skórnych albo będzie źle spało, a odpieluchuje się nie wtedy kiedy chcą je nauczyć tego rodzice, tylko kiedy dojrzeje.

ale podobno są też dzieci, którym uczucie mokrej pieluchy pomogło w zdrowym odpieluchowaniu. nie znam takich osobiście, ale słyszałam, że są :)

madziaaliyah
09-01-2014, 11:45
Najlepiej chyba nie nastawiać się z góry na jakiś konkretny rodzaj pieluch, bo może się okazać, że pasuje Ci zupełnie coś innego. Ja dla przykładu nastawiałam się od początku na kieszonki, bo wydawały mi się najpraktyczniejsze. Na szczęście jeszcze zanim skompletowałam wyprawkę pieluchową dla malucha, koleżanka przekonała mnie do wersji otulacz+tetra. I dobrze, bo okazało się, że ta wersja o wiele bardziej nam odpowiada, a z kieszonkami koniec końców się nie polubiłam. Obecnie używam otulaczy z tetrą, prefoldami i formowankami + wkładek sucha pupa z ikeowskiego pledu polarowego i papierków celulozowych na kupkę. Idealne rozwiązanie na ten moment. Rzadka kupka jest obecnie kilka razy w ciągu dnia, do niedawna jeszcze była przy każdym przewijaniu :-/ Jak mi plamy na tetrze zostają to się z nią nie patyczkuję - namaczam we wrzątku z sodą albo nastawiam pranie na 95st i po plamach. Z kieszonkami miałabym większy zgryz bo mydełkiem zapierać nie powinno się, bo się zatłuszcza i potem cieknie, a wysoka temperatura dla pula niewskazana... No ale każdemu pasuje co innego. Są mamy, które używają tylko kieszonek i są zadowolone. Najlepiej zaopatrz się we wszystko po trochu i znajdź najlepszą wersję dla Was :)

mamru
09-01-2014, 13:32
Hester dopiero teraz zauważyłam Twoj post...
kiedyś korzystałam z majteczek treningowych imse vimse, ale u nas się nie sprawdziły, bo moje dziecko po prostu w nie sikało, ale jeśli piszesz że córa tylko popuszcza to myślę, że u Was mogą jak najbardziej zdać egzamin. Zewnętrzna warstwa jest zrobiona z pulu, a w środku był wszyty wkład chłonny, bez zapięć, wkładane jak majteczki. Widziałam jeszcze takie z bambino mio, ale tych nigdy nie miałam w ręce.

kamilam
09-01-2014, 18:26
Hester a może wełniane gatki np. magnolii Podaj Dalej z dopinaną na napki wkładką myślę że nabicie napek do gatek i wkładów to dla magnolii żaden problem.

A na materac też podkład wełniany można położyć na to ręcznik, u nas to się sprawdza w razie wpadki.

Charlize
08-02-2014, 11:43
Dziewczyny, podpowiedzcie co zrobiłam źle :(
Założyłam wczoraj córeczce pieluszkę wielorazową kieszonkę plus kładkę (pewnie nie ma to dużego znaczenia, ale Milovia), a do tego sama zrobiłam wkładkę "sucha pupa", ale nie miałam pledu z Ikea, bo to jakieś 100 km od mojego miasta, więc zakupiłam pled w Ysku - czy jak to tam się pisze.
Pieluchę zmieniałam dość często, ale czułam, że córeczce jest bardzo gorąco w tej pieluszce, czy powodem mógł być ten pled? Pierwszy raz założyłam wielo więc nie mam porównania.
Czy koniecznie powinnam kupić pled z Ikea? (który to?) - czy może być inny i z jakim składem?
Najbardziej właśnie zaniepokoiła mnie czerwona i gorąca pupa i narządy płciowe córeczki :(.
Podpowiedzcie mi proszę już dziś, bo od nocy malutka w pampkach śmiga - aha ma 1,5 miesiąca.
Dziękuję bardzo z góry :)

len_a
08-02-2014, 11:47
Dziewczyny, podpowiedzcie co zrobiłam źle :(
Założyłam wczoraj córeczce pieluszkę wielorazową kieszonkę plus kładkę (pewnie nie ma to dużego znaczenia, ale Milovia), a do tego sama zrobiłam wkładkę "sucha pupa", ale nie miałam pledu z Ikea, bo to jakieś 100 km od mojego miasta, więc zakupiłam pled w Ysku - czy jak to tam się pisze.
Pieluchę zmieniałam dość często, ale czułam, że córeczce jest bardzo gorąco w tej pieluszce, czy powodem mógł być ten pled? Pierwszy raz założyłam wielo więc nie mam porównania.
Czy koniecznie powinnam kupić pled z Ikea? (który to?) - czy może być inny i z jakim składem?
Najbardziej właśnie zaniepokoiła mnie czerwona i gorąca pupa i narządy płciowe córeczki :(.
Podpowiedzcie mi proszę już dziś, bo od nocy malutka w pampkach śmiga - aha ma 1,5 miesiąca.
Dziękuję bardzo z góry :)
Hmm skoro założyłaś kieszonkę to juz tam jest warstwa polarku wiec już nie potrzebujesz żadnej wkładki sucha pupa...

Charlize
08-02-2014, 14:20
No tak, dobrze piszesz.
Miała też założony otulacz - i wówczas tetrę plus wkład "sucha pupa". To może od tego?

HoliPoli
08-02-2014, 20:14
może spróbuj bez wkładki sucha pielucha? IMO są trochę przereklamowane - nie każde dziecko ich potrzebuje a polar potrafi uczulać

kamilam
09-02-2014, 07:56
nie ma znaczenia czy to będzie kocyk z Yska czy Ikei chodzi o cienki polarowy kocyk z którego się robi wkładkę sucha pupa :)
nie musisz też używać takich wkładek, do kieszonki wkładsz wkład i na pupę, jeżeli uważasz że dziecku za gorąco w pulu spróbuj wełny, można kupić otulacze wełniane z cienkiej wełny Kokosi, ecodidi, są bardziej przewiewne, w środek np. prefold czy wkład bambusowy, możliwości w wielorazówkach jest baaaardzo wiele, musisz potestować różne i trafić na swoje idealne wtedy będzie to przyjemnością a nie zmartwieniem :)

Charlize
09-02-2014, 12:09
nie ma znaczenia czy to będzie kocyk z Yska czy Ikei chodzi o cienki polarowy kocyk z którego się robi wkładkę sucha pupa :)
nie musisz też używać takich wkładek, do kieszonki wkładsz wkład i na pupę, jeżeli uważasz że dziecku za gorąco w pulu spróbuj wełny, można kupić otulacze wełniane z cienkiej wełny Kokosi, ecodidi, są bardziej przewiewne, w środek np. prefold czy wkład bambusowy, możliwości w wielorazówkach jest baaaardzo wiele, musisz potestować różne i trafić na swoje idealne wtedy będzie to przyjemnością a nie zmartwieniem :)
i właśnie... a ja zamiast się cieszyć, to się stresuję :oops:
Wczoraj założyłam córeczce formowankę Lollipop i na to otulacz (nowy, ale wcześniej prany) i cały ten otulacz i spodenki dziecka były wilgotne :hmm: - za długo miała założone (ok. godzinkę). A czytałam, że niektórym taka formowanka nawet na noc starcza.
Jejku... czy ja się tego kiedykolwiek nauczę?

kustafa
09-02-2014, 12:16
Wczoraj założyłam córeczce formowankę Lollipop i na to otulacz (nowy, ale wcześniej prany) i cały ten otulacz i spodenki dziecka były wilgotne :hmm: - za długo miała założone (ok. godzinkę). A czytałam, że niektórym taka formowanka nawet na noc starcza.

z czego była formowanka (bawełan/bambus)? czy formowanka była cała zamoczona, tak że można było ją wycisnąć? bo jeśli tak - to przesikana. w bawełnianej to możliwe (choć w godzinę dość trudne). w bambusowej raczej nierealne (bambus i konopie są najbardziej chłonne, o wiele bardziej niż bawełna).
jeśli jednak formowanka była tylko wilgotna, a ubranko mokre to raczej otulacz był nieszczelnie założony lub źle zapięty (najczęściej w tym miejscu, gdzie morke ubranko). upewnij się za każdym razem, czy nigdzie (wokół nóżek, pleców, brzuszka) nie wystaje kawałek formowanki. bo wtedy przez niego sączy się mocz i przeciek gotowy.
pierwsze tygodnie są trudne i frustrujące, bo zalicza się wiele przecieków. ale potem jest już z górki. powodzenia!

guesy
09-02-2014, 20:13

Może formowanka jest nowa i nie nabrała chłonności a otulacz źle zapięty?

narashka
10-02-2014, 19:05
Jakie kieszonki polecacie, czy muszą być jakieś konkretne markowe. Jakie wkłady polecacie, takie najbardziej chłonne.

spinek
10-02-2014, 20:09
Jakie kieszonki polecacie, czy muszą być jakieś konkretne markowe. Jakie wkłady polecacie, takie najbardziej chłonne.

to zależy;) to tak, jak byś spytała, jaki krój spodni damskich polecacie i jaka firma najlepsza, ile uzytkowniczek tyle opini;)

pielucha nie musi być markowa, by być dobra, często jednak, jak we wszystkim, za ceną idzie jakość (choć nie stanowi to reguły)
bardzo dobre pieluchy szyją tez nasze polskie firmy wywodzące się z szyjących mam-forumek, wiele osób korzysta z tzw. chinek i tez sobie je chwali (chińska masówka)

napisz w jakim wieku bob? jaka waga? jak zbudowany-jakie tęgie udka? czy czegoś już próbowałaś? czy tylko na dzień czy też na noc?

w recenzjach pieluch masz mnóstwo opinii, o danej pieluszce (kazda pielucha osobny watek), również o chinkach

myslę, że najlepiej na początek kupic po 1 z danego rodzaju i samemu sprawdzic, co Ci odpowida (np. jedni chwala sobie pieluchy, które przy nóżkach mają dodatkowe przeszycia, inni nie etc.)

//np. ja ze swej str. gdybym miała wybrać kieszonkę 'ever' wybrałabym charlie banana//

każda ma i wady i zalety, pobuszuj w wątkach z recenzjami
to tu: http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php/98-Recenzje-pieluszek

kamilam
10-02-2014, 20:12
Ja mogę z czystym sumieniem polecić nasze polskie producentki np. Kokosi uwielbiałam te kieszonki, milovia, poza tym z zagranicznych bumgenius, applecheeks, z chinek Alva z kolorowymi napami.
Jeśli chodzi o wkłady to najlepsze dla mnie są bambusowe składane

narashka
10-02-2014, 20:54
Maluda ma 7 miesięcy i waży trochę ponad 8 kg. Jest drobnej budowy. Na dupci miała już grovie, ładnie leży i nie przeciekła. Więc wiem że można iść w tym kierunku. Nie chciałabym dużo wydawać, więc szukam używane. Na alegro jest sporo chinek i się zastanawiam. Formowanki mi jakoś nie pasują i jeszcze otulacz. A wkładanie pieluchy tetrowej, całkiem be. Peluchowałam teterkami starszego syna ( ma 19 lat) i mam antypatie do nich. Takich wynalazków jeszcze nie było, a na pampersy nie było mnie stać. Właściwie kosztowały tyle co teraz, a zarabiało się mniej. Generalizując muszą być mało skomplikowane do założenia, bo mąż jast sceptyczny( raczej na nie). Muszę go jakoś przekonać, najlepiej postawić przed faktem dokonanym:)

spinek
10-02-2014, 21:43
....

WiOlcia
11-02-2014, 03:30
narashka: http://www.chusty.info/forum/showthread.php/105810-Pozna%C5%84skie-spotkania-pieluszkowe-pieluszkowe-wymianki :)

Isolt
23-02-2014, 21:23
dobra. przyznaje sie, totalnie nie ogarniam ocb z pieluszkami. przed porodem nie zdazylam sie zaglebic w temacie, a teraz, to same wiecie jak jest. ostatnio nabylam okazyjnie w lumpku pieluszke, doszlam do tego, ze to kieszonka. chcialabym ja wyprobowac, ale nie wiem co dalej :D jakis wklad, jak prac zasikane i ogolnie... napiszcie mi krotko i zwiezle, bom bardzo ciekawa tej pieluszki.

p.s. gdzies tu mi mignelo uzywanie reczniczkow z ikei - czy to jakis tani zamiennik? tanie zamienniki bardzo lubie w wielu marteriach :)

urkye
12-03-2014, 07:44
Cześć, dopiero zaczynam z wielo, sporo Was podczytywałam jeszcze w ciąży no i teraz ;) Generalnie wydaje mi się, że +- wiem co i jak robić. Młody ma 4m-ce, jest duży jak na swój wiek, ponad 8kg i 70cm. Jest na piersi, więc często robi mleczne kupki. Po przeczytaniu miliona postów;) Doszłam do wniosku, że na aktualne warunki najlepsza powinna być tetra złożona w samolot (bo ma dużą powierzchnię chłonną) i na to otulacz. W ten sposób po raz pierwszy założyłam małemu pieluchę wielo, ale stwierdziłam, że chyba ma mało tej chłonności z przodu na ew. siusiu, więc dorzuciłam jeszcze dodatkowy wkład. No i efekt jest taki, że mały ma wielki kuper. Tzn. nie jakoś dramatycznie wielki, ale jesteśmy przyzwyczajeni do pampersów, a one są mega cienkie. Czy to tak ma być? Czy też niepotrzebnie dorzuciłam ten dodatkowy wkład? Zastanawia mnie jeszcze odstawanie otulacza na wysokości pępka. Wydaje mi się, że dobrze go założyłam, oglądałam filmiki babyetty na yt, naciągnęłam otulacz, żeby nadmiar wyszedł spod pupy, przy nóżkach jest OK, na plecach też, a na brzuchu ma niestety lufcik;) Oczami wyobraźni widzę już te przecieki... Aha, lufcik jest tylko jak mały leży na plecach. Otulacz na długość mam spięty na środkowe napki, a na brzuchu zapięcie się spotyka na środku. Wydaje mi się, że rozpinanie na długość to raczej zły pomysł? A może jednak za słabo naciągam otulacz?
Mamy jeszcze kieszonki i formowanki, te sprawdzimy w następnej kolejności :)

urkye
12-03-2014, 08:12
hmm... właśnie pierwsza zmiana za nami (po 1h) - tetra cała brudna. dodatkowy wkład też cały mokry, wygląda na to, że jednak sama tetra to by było za mało... no i nie wiem, czy ten samolot to faktycznie najlepsze rozwiązanie, bo na wysokości siusiaka tej tetry jest relatywnie mało, najwięcej wypada z tyłu. Teraz mały ma samą tetrę, pupa rozmiarowo ok, ale zobaczymy jak będzie z chłonnością ;)

HoliPoli
12-03-2014, 10:33
no na pewno pupa będzie większa w wielo niż w jedno. Ja jestem zwolennikiem składania tetry w prostokąt ale dla leżącego dziecka to może to nie być najszczęśliwsze, bo może mocno podnosić pupę do góry - wtedy rzeczywście lepiej w samolot.
Co do wkładu - tetra tetrze nie równa. U nas od początku sama tetra i jest ok bez dodatkowych wkładów.
Raczej lepiej, żeby nie było szczeliny na brzuchu - spróbuj rozpiąć otulacz na długość i zobaczysz czy wtedy jest lepiej.
Musisz popróbować sobie po prostu co i jak :)

urkye
12-03-2014, 22:54
dzięki za odpowiedź! Spróbuję jutro z tetrą złożoną w prostokąt, zobaczymy jak będzie. Sama tetra-samolot na pupie leży dość płasko, ale młody po niespełna godzinie przesikał ją tak mocno, że się wylało jak go podnosiłam. No nic, spodziewałam się, że początki będą mokre. Wkład z mikrofibry też przepuścił, wyszło bokiem. Czytałam, że ponoć chłonność się zwiększa z każdym kolejnym praniem, po ciuchu na to liczę, bo na razie tylko jeden wkład (coś grubszego z milovii, w sklepie mi polecono jako ponoć bardzo chłonne) nie przepuścił. Zastanawiam się też, czy po prostu nie wkładam źle tych wkładów chłonnych, albo może robię coś nie tak z otulaczem/kieszonką? Albo mam po prostu słabej jakości te wkłady. Tetra z tych standardowych, kupowana dla noworodka na ulewania. Może lepiej kupić jakąś typowo-pieluszkową?

Zapięłam pieluszki mocniej w pasie i już nie było lufcika, na razie więc na długość ich nie ruszam :)

klemensa11
12-03-2014, 23:22
Dziewczyny, drążę temat wielorazówek - mam nadzieję, że młody na którego czekamy będzie współpracował i będziemy z nich korzystać od samego początku... No może prawie samego początku, tj. kiedy wrócimy do domu ze szpitala http://forum.gazeta.pl/i/emoticons/wink.gif

Czytam fora, szukam info, ale chciałam zapytać czy idę w dobrym kierunku:

1. Na początek otulacze Newborn. I teraz tak - mam upatrzoną firmę Kokosi, oni oczywiście polecają swoje wkłady - głównie bambusowe, ale czy do takiego otulacza będzie pasować wkładka innej firmy? jeśli tak jak ją dobierać?
Widziałam, że tutaj sporo osób poleca otulacz z pieluszka tetrową - czy też trzeba ją jakoś specjalnie dobrać?
Co jeszcze mogę "zapakować" do takiego otulacza maluchowi?
Myślałam o kupieniu 3 otulaczy (czy starczy?), a ile wkładów? No i jakie?
Nie chce tu jakoś dużo kupować, bo zakładam, że dość szybko przestawimy się na otulacze / kieszonki One Size

2. Jak jest z praniem - czy środek bakteriobójczy, np. Nappy Fresh to marketing czy naprawdę warto go dodawać do proszku? Narazie ogarnęłam pranie - połowa zalecanej porcji proszku dla dzieci, a do tego łyżeczka Nappy Fresh. To ma sens?

3. Potem mam nadzieję zaczniemy etap One Size - tutaj narazie mam jedno ważne pytanie, jak w temacie: kieszonka / otulacz z jednej firmy, a wkłady z innej? czy tak się uda? Głównie chodzi mi o to, że podobają mi się wzory pieluszek z różnych firm i nie chce się ograniczać do jednej, a wkłady chciałabym wybrać najlepsze (jakie polecacie? na jaką porę dnia / okazję?)

I jeszcze na koniec: formowanki? Dotychczas myślałam, że do otulacza najlepiej pakować wkład, ale widzę, że jest frakcja formowanek. Jakiej firmy polecacie?

Aisa
13-03-2014, 16:04
Ja pieluchowałam wielo gdzieś od drugiego miesiąca po trochu, więc aż tak się nie znam na noworodkowych, ale coś tam wiem, więc odpowiem;)
ad.1. Kokosi jak najbardziej, nie używałam newbornów i s-ek, ale one size owszem, i to moja ulubiona firma pieluszkowa, wiem, że ich małe pieluszki mają dobre recenzje;), ale każdemu co innego podpasowuje, więc warto próbować różnych firm;) Do otulacza możesz zapakować tak naprawdę wszystko, byle dobrze chłonęło;) Wiele dziewczyn np poleca ręczniczki z ikei, takie malutkie dla gości, tetra jak najbardziej (dla noworodka jakaś mniejsza), wkłady różnych firm też, tylko przy małych otulaczach większe wkłady trzeba podłożyć;) Dlatego ja lubię wkłady do składania, bo można soibie ułożyć według potrzeb, np dla chłopca z przodu wiecej. Ja bym kupiła chyba więcej otulaczy, bo noworodkowe mleczne kupki mogą brudzić otulacz za każdym razem:D ale myślę, że nie same newborn, bo jak dziecko większe, to zaraz będą za małe, a otulacze s można zmniejszać do xs;)

ad.2 Ja najpierw prałam w 40 st z nappy freshem i połowa środka piorącego, ale poczytałam forum i zmieniłam sposób prania - teraz piorę w 60 st z gdzieś 1/3 środka piorącego + olejkiem lawendowym +kule piorące. Jednak ta wyższa temperatura bardziej mnie przekonuje, no i nie muszę pilnować żeby nappy się nie skończył;) a kule podobno mają jakieś właściwości odkażające - pachnie mi to ściemą, ale przynajmniej zmiękczają pranie:D
Ale wiele dziewczyn pierze w nappym w niskiej temp. i też jest dobrze;) Każdy ma chyba swój przepis prania:D

ad.3 J.w. wkłady raczej powinny pasować, szczególnie te składane, ale szczerze mówiąc chyba nie da się wskazać jakiś jednych najlepszych wkładów, w sumie polscy producenci szyją chyba z podobnych materiałów. A ja lubię mieć różne wkłady, na różne sytuacje - bambusowe, bo chłonne, mikrofibra, bo szybko schnie itp;)

Co do formowanek, ja jestem z ich frakcji:D Są niezastąpione, gdy potrzeba dużej chłonności np. dla mnie żelazny zestaw na noc to formowanka bambusowa kokosi z gatkami wełnianymi podaj dalej;)Właśnie, poczytaj też o otulaczach wełnianych - ja na co dzień przy ruchliwym dziecku używam właśnie gatek wełnianych z formowanką albo kieszonek;) Formowanki mają tez tę dobrą stronę, że jak się ma maszynę, to można je uszyć samemu;) Moja ulubiona formowanka to bambusowa miękkość kokosi, polecam;)
Powodzenia w pieluchowaniu!;)

klemensa11
14-03-2014, 07:50
Aisa, a taki zestaw na noc - formowanka bambusowa i otulacz wełniany nie przemięka?

HoliPoli
14-03-2014, 09:25
Aisa, a taki zestaw na noc - formowanka bambusowa i otulacz wełniany nie przemięka?

jeśli wełna zalanolinowana i przykrywa całą formowankę to nie
U nas też to jest żelazny zestaw na nocki (ew formowanka konopna)

jul
14-03-2014, 10:46
mi taki zestaw przemiekal przy noworodku, ktory duzo siusial o dlugo spal, wiem ze wiele noworodkow tyle nie siusia ;) przy troche starszych, ktorym mozna dac grubsza, chlonniejsza formowanke jest git, moj glownie w welnie popyla, czesto cala noc jedzie na jednej chlonnej formowance, i jego i starszego (tez byl niezly sikant) ewentualnie gdzies miedzy 24 a 2 przewijalam.

imho dla noworodka tetra jest za gruba, chyba ze jakas zmniejszona, oprocz formowanek kokosi lubilam malutkie prefoldy, albo reczniczki bambusowe skladane jak prefold (potem uzywane jako wklady)

<pisane z telefonu>

kasia1990
24-03-2014, 00:23
Witam, ostatnio w rozmowie z mężem, gdy byliśmy na zakupach i płaciliśmy za kolejne pampersy, napomknęłam o wielo. O tym, że fajnie by było spróbować w ciągu dnia, gdy i tak zmieniam pampersa co dwie godziny a na spacer czy na noc zakładać wciąż jednorazowe. Szczerze mówiąc nie wyobrażamy sobie co czuje dziecko w pampersie w trakcie upału- to też jest argumentem dla nas. Nie jesteśmy szczególnie ekologiczni, choć się staramy, więc nie w tym rzecz.

I od dłuższego czasu czytam i czytam i czytam i się zgubiłam :oops: zgłupiałam kompletnie, czytam o rodzajach pieluch a za 5 min nie pamiętam do czego co było.

Chciałabym kupić kilka pieluch, by spróbować choć raz na jakiś czas, potem coraz częściej. Kolejno dokupować kolejne albo sprzedać to co kupię, jak nam jednak nie podpasuje :wink:

Może poradzicie mi co kupić na początek? I ile? Nie będę póki co używać tylko wielo, a mogę też na początku co drugi dzień, by rzeczywiście kupić minimum.

Dla mnie wielkim wydarzeniem było przytaknięcie małża, że fajna rzecz te wielo :omg: pewnie zmieni zdanie jak przyjdzie do płacenia, ale to z becikowego pewnie pójdzie, więc nie ma nic do gadania :razz:

klemensa11
24-03-2014, 21:29
jeśli wełna zalanolinowana i przykrywa całą formowankę to nie
U nas też to jest żelazny zestaw na nocki (ew formowanka konopna)

a co się kryje pod hasłem, ze wełna jest zalanolinowana? czy to trzeba zrobić samemu czy są jakieś konkretne otulacze wełniane, które już tak są przygotowane...?

ciocia_wiedzma
25-03-2014, 00:09
dzięki za odpowiedź! Spróbuję jutro z tetrą złożoną w prostokąt, zobaczymy jak będzie. Sama tetra-samolot na pupie leży dość płasko, ale młody po niespełna godzinie przesikał ją tak mocno, że się wylało jak go podnosiłam.
Może spróbuj złożyć jak prefold dla chłopca: http://www.ekobaby.pl/ep_instrukcja_skladania.php#5 tylko tetrę najpierw w kwadrat na 4. Wtedy z przodu jest więcej warstw.

a co się kryje pod hasłem, ze wełna jest zalanolinowana? czy to trzeba zrobić samemu czy są jakieś konkretne otulacze wełniane, które już tak są przygotowane...?
Lanolinujesz otulacz sama, jak zaczyna przeciekać. To takie uszczelnienie wełny. Można kupić specjalną kurację np. http://www.ekomaluch.pl/imse-vimse-kuracja-lanolinowa-do-welny, albo zrobić samemu z lanoliny i mydła, co jest tańsze. Jest gdzieś na forum cały wątek o pielęgnacji wełniaków, ale jakoś nie moge teraz znaleść:hide:. Ecodidi ma też na swoim blogu przepis na lanolinowanie: http://pieluszki-ecodidi.blogspot.com/p/pranie-i-pielegnacja-otulaczy-wenianych.html

HoliPoli
25-03-2014, 08:28
(...) gdzieś na forum cały wątek o pielęgnacji wełniaków, ale jakoś nie moge teraz znaleść:hide:. (...)

ja tak na szybko znalazłam 3 - voila:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/32495-Lanolinowanie-chyba-coś-źle-zrobiłam-(?highlight=lanolinowanie
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/105296-Pilna-pomoc-lanolinowanie-!?highlight=lanolinowanie
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/8513-kuracja-lanolinowa-raz-jeszcze?highlight=lanolinowanie
:)

ciocia_wiedzma
25-03-2014, 11:35
O to to! Dzięki HoliPoli, o tych właśnie myślałam. Wczoraj mnie chyba pomroczność jasna dopadła :rolleye:

motylek1007
17-04-2014, 10:28
pytanie do mam co mają kieszonki - czy przy przewijaniu pupa dziecka jest sucha? bo u mojego jest wilgotna i chyba przez to szybko robią sie odparzenia a pieluchy zmieniam czesto. Nawet jak zmieniam co godzinę to i tak jest wilgotno. Pieluchy byly juz w płynie do naczyn ale niewiele to dało

urkye
17-04-2014, 12:25
to zalezy - jak mlody przed chwila zrobil siusiu, to pupa jest mokra. po jakims czasie, tylko wklad jest mokry, polarek robi sie relatywnie suchy (ale 100% suchy to on nie jest). Moze zawsze trafiasz na moment "chwile po"? ;)
odparzenia moga tez byc kwestia zebow - ida moze maluszkowi? u nas przynajmniej na razie taka zaleznosc sie sprawdza :)

motylek1007
23-04-2014, 17:17
kurcze ja już nie wiem co jest. Jeśli nie zmienię pieluchy po 1h to zawsze body nasiąka moczem (przy pachwinach albo na plecach). Zapinam chyba ok, bo mu sie odciskują na nóżkach gumki, więc za luzno chyba nie jest?
staram sie aby te gumki byly w pachwinach, nie na nóżkach (i tak niby jest jak go przewijam). Siusiaka układam prosto przed zapięciem pieluchy.

Trochę tez mnie wkurza ze zawsze, absolutnie zawsze ma odciśnięte gumki (obojętnie jakie pieluszki), jak zapinam luzniej to mocz wycieka.

mam kryzys i zastanawiam sie czy nie sprzedać wszystkiego

kamilam
23-04-2014, 19:07
ja jak zakładałam body też nasiąkało od pieluszki po przerzuceniu się na koszulki już było lepiej, ewentualnie można zakupić przedłużkę do body żeby nie było tak bezpośrednio przy pachwinkach. A jak już cię całkiem kryzys dopadnie spróbuj używania formowanek i otulaczy o wiele rzadziej zdarzają się przecieki i pieluszka dłużej może pobyć na pupie.

urkye
23-04-2014, 20:31
Motylek, jeśli Ciebie to pocieszy, to też przerabiałam podobne problemy;) Czyli to pewnie norma na początku korzystania z wielo. Nasiąkające bodziaki od kieszonek przerabialiśmy i nadal niestety przerabiamy. Na razie zauważyłam, że ważne jest zakładanie bodziaka z luzem na długości - jak jest na styk, to na bank nasiąknie w pachwinkach. Kolejna kwestia - chłonność i typ wkładu do kieszonek. Nie wiem, z jakich korzystasz, ale u mnie takie standardowe prostokątne wkładki się często zwijają w kieszonkach i wtedy na bank mam przeciek bokiem. Fajnie za to sprawdzają się ręczniki od kokosi (bambusowa miękkość), składam je na trzy, dodatkowo zginam przód, żeby młody miał więcej powierzchni chłonnej przy siusiaku. Te ręczniki można fajnie rozłożyć w kieszonce na szerokość i nie fałdują tak głupio jak wkłady prostokątne.
Odciśnięte gumki też przerabiamy; zauważyłam, że raz się odciskają, a raz nie. Dziecko w cudowny sposób nie tyje i nie chudnie, więc nie mam pojęcia, od czego to zależy. Układałam gumki w pachwinkach i na udkach, na różnych wysokościach. No i jak się okazało po kilkunastu nocach, u nas odpada używanie otulaczy na noc, bo niestety zostawiają czerwone pręgi na nogach. Te odciśnięte gumki od kieszonek to przy tym pikuś;)

Tak jak pisze kamilam, koszulki są lepsze od bodziaków pod względem nasiąkania, bo nic się nie dzieje;) No i jednak opcja formowanka+otulacz jest o wiele pewniejsza pod względem ewentualnych przecieków, niż kieszonki.

Nie poddawaj się. Będzie dobrze:)

NEMO
23-04-2014, 22:12
kurcze ja już nie wiem co jest. Jeśli nie zmienię pieluchy po 1h to zawsze body nasiąka moczem (przy pachwinach albo na plecach). Zapinam chyba ok, bo mu sie odciskują na nóżkach gumki, więc za luzno chyba nie jest? staram sie aby te gumki byly w pachwinach, nie na nóżkach (i tak niby jest jak go przewijam). Siusiaka układam prosto przed zapięciem pieluchy. Trochę tez mnie wkurza ze zawsze, absolutnie zawsze ma odciśnięte gumki (obojętnie jakie pieluszki), jak zapinam luzniej to mocz wycieka. mam kryzys i zastanawiam sie czy nie sprzedać wszystkiego
na pocieszenie dodam, że pampersy też przeciekają i jeszcze śmierdzą chemią okrutnie. W nocy z pampersów przerzuciłam się z powrotem na wielo tzn. formowanka i flip, bo pampers nie dawał rady. Do 3 w nocy zestaw formowanka bambusowa + flip, a później kieszonka BG z bambusem w środku. Spokojnie, metodą prób i błędów dacie radę. Ja kiedyś przeczytałam jedno zdanie, które przekonało mnie do wielo: "wyobraź sobie, że nosisz podpaski 24 godziny na dobę przez ok 3 lata", ja sobie tego wyobrazić nie mogę, a dziecku takie coś mam zafundować. Zamoczone body w pachwinkach to taka tragedia?

urkye
23-04-2014, 22:57
Ten argument z podpaskami działa, oj działa.
Nemo, a powiedz mi proszę, ten Flip nie zostawia u Twojego malucha odcisków/otarć na udkach? Flip jest pulowy, dobrze kojarzę?

NEMO
24-04-2014, 08:25
u mojego synka (15-mcy) nie zostawia, w ogóle uważam, że BG ma jedne z najlepszych pieluch i Flip i kieszonka. Nie odciskają i ładnie można je ułożyć, chociaż są na pierwszy rzut oka duże. I są mega szczelne. Trzeba tylko opanować zakładanie do konkretnego malucha, żeby koło nóżek nie wyciekało, nie chodzi o dopięcie na maxa, tylko ułożenie w pachwinkach. PUL nie puści, jak to zdarza się np. forumowym kieszonkom (chociaż też je mam i używam głównie latem). Musicie próbować, mnie też wydawało się, że to nie dla mnie, a teraz jestem tylko na wielo.

motylek1007
24-04-2014, 10:52
na pocieszenie dodam, że pampersy też przeciekają i jeszcze śmierdzą chemią okrutnie. Zamoczone body w pachwinkach to taka tragedia?

u mnie pampersy nigdy nie przeciekły (dziecko ma 5 m-cy) wytrzymują tez całą noc bez problemu. w dzien tez nie ciekną i naprawde od swieta w dzien przebierałam dziecko.

zmoczony body to dla nas tragedia o tyle ze syn nienawidzi rozbierania i ubierania. zawsze jest krzyk i kopanie. Nie chcialabym mu tego fundowac co 1,5h.

Motylek, jeśli Ciebie to pocieszy, to też przerabiałam podobne problemy;) Czyli to pewnie norma na początku korzystania z wielo. Nasiąkające bodziaki od kieszonek przerabialiśmy i nadal niestety przerabiamy. Na razie zauważyłam, że ważne jest zakładanie bodziaka z luzem na długości - jak jest na styk, to na bank nasiąknie w pachwinkach. Kolejna kwestia - chłonność i typ wkładu do kieszonek. Nie wiem, z jakich korzystasz, ale u mnie takie standardowe prostokątne wkładki się często zwijają w kieszonkach i wtedy na bank mam przeciek bokiem. Fajnie za to sprawdzają się ręczniki od kokosi (bambusowa miękkość), składam je na trzy, dodatkowo zginam przód, żeby młody miał więcej powierzchni chłonnej przy siusiaku. Te ręczniki można fajnie rozłożyć w kieszonce na szerokość i nie fałdują tak głupio jak wkłady prostokątne.
Odciśnięte gumki też przerabiamy; zauważyłam, że raz się odciskają, a raz nie. Dziecko w cudowny sposób nie tyje i nie chudnie, więc nie mam pojęcia, od czego to zależy. Układałam gumki w pachwinkach i na udkach, na różnych wysokościach. No i jak się okazało po kilkunastu nocach, u nas odpada używanie otulaczy na noc, bo niestety zostawiają czerwone pręgi na nogach. Te odciśnięte gumki od kieszonek to przy tym pikuś;)

Tak jak pisze kamilam, koszulki są lepsze od bodziaków pod względem nasiąkania, bo nic się nie dzieje;) No i jednak opcja formowanka+otulacz jest o wiele pewniejsza pod względem ewentualnych przecieków, niż kieszonki.

Nie poddawaj się. Będzie dobrze:)

spróbuje formowanek, chociaz mam wrazenie ze krepuja ruchy nózek.

nie chciałabym rezygnowac z bodziakow bo bardzo je lubie. Zawsze zakladam luzne body zeby nie opinało kieszonki

mam duzo kieszonek z przeczyciami i bez. Kilka otulaczyy i 2 formowanki.

kamilam
24-04-2014, 17:52
a może spróbuj chłonniejszy wkład włożyć do kieszonki jakiś składany bambusowy

NEMO
24-04-2014, 17:53
u mnie pampersy nigdy nie przeciekły (dziecko ma 5 m-cy) wytrzymują tez całą noc bez problemu. w dzien tez nie ciekną i naprawde od swieta w dzien przebierałam dziecko.

zmoczony body to dla nas tragedia o tyle ze syn nienawidzi rozbierania i ubierania. zawsze jest krzyk i kopanie. Nie chcialabym mu tego fundowac co 1,5h.

spróbuje formowanek, chociaz mam wrazenie ze krepuja ruchy nózek.

nie chciałabym rezygnowac z bodziakow bo bardzo je lubie. Zawsze zakladam luzne body zeby nie opinało kieszonki

mam duzo kieszonek z przeczyciami i bez. Kilka otulaczyy i 2 formowanki.

Motylek, przecieki to głównie wina otulacza lub kieszonki, a nie wkładu, formowanka to tak naprawdę wkład i problemu Ci nie rozwiąże, zwróć uwagę na otulacz, jak cieniutki PUL to nie ma bata musi przecieknąć. Najczęściej bawełniane PULe przepuszczają (a mają najładniejsze wzorki).

motylek1007
25-04-2014, 06:47
W formowance faktycznie dluzej wytrzymuje bo ok 3 h wczoraj. Dzieki za podpiwiedz. Zauwazylam ze on siusia tylko na jeden bok chociaz staram sie zeby siusiak byl prosto. Moze to przez stulejke? Jakos inaczej wtedy wklady ukladac?

Jaki jest najlepszy otulacz zeby ryzyko przecieku bylo minimalne? Ja mam tylko otulacze PUl

NEMO
25-04-2014, 08:29
PUL to materiał (poliester lub bawełna) zalaminowany warstwą nieprzepuszczającą wody ale oddychającą, dlatego jak dłużej trzymasz pieluszkę na doopce, lub wkłady są bardzo przemoczone, PUL lubi puścić wilgoć na całej powierzchni. Najszczelniejsze otulacze wg mnie to firmy BumGenius (BG), Imse Vimse (IV)ale dla biegających dzieci już nie, bo rzep obdziera brzuszek, i jeszcze Close Parent (CP) tutaj też masz rzep. Te otulacze nigdy mnie nie zawiodły. Jeszcze masz otulacze z wełny. Ja miałam dla noworodka Imse Vimse wełniany i był super, ale z wełną jest trochę zabawy, trzeba od czasu do czasu zalanolinować, dla wygodnych nie polecam

motylek1007
25-04-2014, 10:31
Czy te otulacze beda pasowac do wszystkich wkladow? Czy tylko z danej firmy?

NEMO
25-04-2014, 12:29
Czy te otulacze beda pasowac do wszystkich wkladow? Czy tylko z danej firmy?

do wszystkich i formowanki też powinny pasować, na pewno pasują do Flipa do CP niekoniecznie zmieścisz formowankę

motylek1007
25-04-2014, 12:44
ok,dziękuję za info. Poszukam najpierw jakiś używanych i jak będą pasować to wtedy kupię też nowe :)

a ze stulejką ktoś coś doradzi? czy sik na jedną stronę nie jest z tym powiązany?

edit widzę ze te otulacze są też na napki to będą ok?

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-15658-Otulacz-FLIP-onesize-na-snapy-Chelsea-Perry-Edition.html

a z IV taki (na rzepy ale na dobre opinie)

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-2916--Imse-Vimse-Otulacz-bawelniany.html

NEMO
25-04-2014, 17:37
ok,dziękuję za info. Poszukam najpierw jakiś używanych i jak będą pasować to wtedy kupię też nowe :)

a ze stulejką ktoś coś doradzi? czy sik na jedną stronę nie jest z tym powiązany?

edit widzę ze te otulacze są też na napki to będą ok?

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-15658-Otulacz-FLIP-onesize-na-snapy-Chelsea-Perry-Edition.html

a z IV taki (na rzepy ale na dobre opinie)

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-2916--Imse-Vimse-Otulacz-bawelniany.html

na IV zwróć uwagę na rozmiar, to są otulacze rozmiarowe, wagowe :-)

w Pieluszkarni mają już nowe Flipy i są trochę droższe od zwykłych.
na tej stronie są trochę tańsze
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Otulacz-FLIP-bez-wkladu-One-Size-rozmiar-uniwersalny%2C-napy-NOWE-KOLORY/139

urkye
25-04-2014, 23:04
Motylek, chyba chłopcy po prostu tak mają, bez względu na stulejki;) Mój też często sika na boki.

motylek1007
27-04-2014, 13:09
Motylek, chyba chłopcy po prostu tak mają, bez względu na stulejki;) Mój też często sika na boki.

i coś z tym da się zrobić?

dziękuję za namiar na wielorazowo. Skuszę sie na jeden otulacz, może mąż mnie nie zabije jak ZNOWU przyjdzie paczka z pieluchami

mamru
27-04-2014, 14:05
co do przesikanych bodziaków to ja zrezygnowałam z nich na rzecz bluzeczek z długim albo krótkim rękawem. i problem zniknął ;)

motylek1007
29-04-2014, 09:36
powiem Wam, że na dzien próby nie założyłam bodziaka, tylko bluzeczkę i faktycznie problem znikł z przesikaniem

mamru
29-04-2014, 10:16
motylku no to się cieszę :)

motylek1007
29-04-2014, 12:50
dla odmiany poleciało mi dziś górą i całe dziecko do przebrania, ale spal ponad 3h więc wszystko bylo przesikane na max.

urkye
29-04-2014, 21:03
Motylek, a dorzucasz młodemu coś więcej tylko z przodu? Czy tylko dajesz prosty wkład?
Sikanie na boki mimo dokładnego układania w trakcie zakładania pieluszki - nie wiem, jak temu zaradzić.
A w kwestii bluzeczka/bodziak - teraz jest tak ciepło, że dzieciaki mogą swobodnie mieć tylko koszulkę i pieluszkę. Praktycznie i jak cieszy oko;)

mamru
29-04-2014, 21:14
Motylku a Ty jesteś mamą synka czy córki?
bo jeśli masz synka to u nas przed zapięciem pieluszki zawsze układam siusiaka w dół.

motylek1007
30-04-2014, 09:37
mam synka :) siusiaka układam zawsze w dół, ale czasem przeleci i tak mocz górą, jak cała wkładka jest zasikana. Nie umiem określić kiedy on będzie długo spał (ponad 3h) a kiedy tylko pół godziny, dlatego czasem tak wychodzi.
wkładam jedną wkładkę. czasem robię tak że do kieszonki wkładam jedną dużą wkładkę i jedną małą, ale nie wiem czy nie jest mu wtedy niewygodnie.

jeszcze muszę dopracować zapinanie bo zawsze, ale to zawsze ma odciśnięte gumki przy nóżkach, a jak mu za lekko zapnę to wiadomo są wycieki.

chciałabym przejść tylko na wielo, ale wątpie czy kiedys mi sie uda.
Pokazywałam filmik co sie dzieje jak na polarek wlewam wodę, wyprawałam w płynie do naczyn, potem w pralce plus 2 razy pranie bez proszku i nie ma szalonej róznicy

Gosia_
06-05-2014, 14:06
Ja siusiaka ZAWSZE daje do gory- kazdy pediatra mi tak mowil. Zainwestuj moze we wklady z bambusa. U mnie przy zabkowaniu zakladalam jednak pampersa na drzemke bo zdarzaly sie czesto gesto przecieki ;)

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

jul
06-05-2014, 16:22
zaintygowalas mnie - czemu do gory?

a w kwestii przesikow - jesli caly wklad jest kompletnie przemoczony to odtluszczanie puli nic nie da, moze pomoc wiecej wkladu/lepsza chlonnosc - ja osobiscie wole formowanke z otulaczem albo otulacz z jakims dobrym wypelnieniem (np wklad bawelniany od flipa, prefold zlozony w prostokat), najchetniej sio, to sa mniej awaryjne rozwiazania niz kieszonki

<pisane z telefonu>

HoliPoli
07-05-2014, 17:41
zaintygowalas mnie - czemu do gory?(...)

ja od koleżanki kiedyś usłyszałam, że ponoć należy do góry, bo jak układasz do dołu to może to mieć negatywny wpływ na zdolność erekcji w przyszłości.

demona
07-05-2014, 19:35
jak sobie radzicie z oliwkowaniem po kąpieli. Bo mi zatluszcza chyba pieluchy i zaczełam zakładać jednorazówki na noc:/

agatkan
07-05-2014, 19:38
jak sobie radzicie z oliwkowaniem po kąpieli. Bo mi zatluszcza chyba pieluchy i zaczełam zakładać jednorazówki na noc:/
demonko a papierki?

demona
07-05-2014, 19:46
Tak mi źle życzysz?; ) nie cierpię papierkow. Wiem marudzę :hide:

agatkan
07-05-2014, 19:52
Tak mi źle życzysz?; ) nie cierpię papierkow. Wiem marudzę :hide:
sama ich nigdy nie używałam:lool:
ale podobno legenda głosi że są matki które je kochają;)
A poważnie miałam pieluchy na noc przeznaczone i się nie przejmowałam:) Używałam formowanek (ulubione nocne bambusowe kokosi) plus otulacze wełniane lub flip na noc. Formowanki poprostu częściej na 95 stopni prałam

demona
07-05-2014, 20:00
Ha! Też mam formowanki tylko na noc. Może będę je same prac na 95.
Bo w dzień mi się nie sprawdziły formowanki tym razem. Miałam 30 i nie wyrabiałam z suszeniem.

agatkan
07-05-2014, 20:20
Ha! Też mam formowanki tylko na noc. Może będę je same prac na 95.
Bo w dzień mi się nie sprawdziły formowanki tym razem. Miałam 30 i nie wyrabiałam z suszeniem.
ja właśnie osobno je prałam:) Ale ja mam suszarkę i tylko na formowankach Mrysia była, 5 godzin i czyste i suche pieluchy:D

demona
07-05-2014, 21:19
Marzy mi się ale miejsca brak:(

agatkan
07-05-2014, 21:44
Marzy mi się ale miejsca brak:(
na pralkę z nią:D

demona
07-05-2014, 22:12
Pralkę mam w szafie a nad nią piec

agatkan
07-05-2014, 22:23
no to nie mam pomysł.. do kuchni, salonu?? warta straty przestrzeni i ładu:lool:
a na poważnie ja na szczęście nie mam z tym problemu bo mam w piwnicy pralnie:)

Krypto
07-05-2014, 22:28
ja od koleżanki kiedyś usłyszałam, że ponoć należy do góry, bo jak układasz do dołu to może to mieć negatywny wpływ na zdolność erekcji w przyszłości.

Hm... no, ale to niefizjologiczna pozycja. Przecież starsi chłopcy czy dorośli faceci nie noszą swoich interesów skierowanych do góry. Jakim cudem natura miałaby zaplanować pożytek z takiego antygrawitacyjnego manewru? :dunno:

biedronka siedmiokropka
07-05-2014, 22:47
To chyba jakieś przesądy z tym układaniem do góry są...
Ja jestem położną, pracowałam 5 lat w szpitalu pediatrycznym i pierwsze słyszę:)

A w temacie oliwkowania polecam ... zrezygnowanie z oliwki:) Dobry balsam zupełnie wystarcza. A oliwka zatyka pory i skóra ma utrudnione oddychanie.

demona
07-05-2014, 22:50
Oliwka oliwce nie równa. My używamy do masazy po kąpieli hipp a tam jest tylko olej słonecznikowy i migdałowy. Bez olejów mineralnych i innych syfów. Zaden balsam nie ma lepszego składu pewnie.

biedronka siedmiokropka
07-05-2014, 23:07
Mam akurat tą oliwkę Hipp'a, fajna jest, ale mimo wszystko dla mnie dość ciężka...
Ostatnio jestem zakochana w balsamie Musteli z "cold cream", nam do masowania wystarcza no i uwielbiam zapach tej serii, taki świeży i rześki:)
Ale wiadomo to w dużym stopniu kwestia "gustu" i przyzwyczajenia....

HoliPoli
08-05-2014, 07:56
Hm... no, ale to niefizjologiczna pozycja. Przecież starsi chłopcy czy dorośli faceci nie noszą swoich interesów skierowanych do góry. Jakim cudem natura miałaby zaplanować pożytek z takiego antygrawitacyjnego manewru? :dunno:

ja tego nie kupuję. też mi się to nienaturalne wydaje. Ja tylko donoszę, co wieść gminna niesie ;)

NEMO
08-05-2014, 08:35
zamiast oliwki można wlać jakiś emolient prosto do kąpieli, super nawilża, nie mieliśmy problemów ze skórą, a nie zatłuszcza pieluch. Oliwkę czasami używam do masażu .

demona
08-05-2014, 08:44
Ale emolienty nie są zdrowe/: (zdania są na ten temat podzielone w każdym razie) i drogie. To juz taniej jednorazowki wyjdą.

Wygląda na to że sobie sama problemy stwarzam :hide:

biedronka siedmiokropka
08-05-2014, 19:17
Można też oliwkę do kąpieli:)
Wtedy nadmiar wytrzesz w ręcznik - skóra ładna i nie drogo, pieluchy oszczędzone:)

motylek1007
12-05-2014, 18:08
zamiast oliwki można wlać jakiś emolient prosto do kąpieli, super nawilża, nie mieliśmy problemów ze skórą, a nie zatłuszcza pieluch. Oliwkę czasami używam do masażu .

my oliwki nigdy nie stosowaliśmy. Tylko emolient i to wystarczy.

Ja siusiaka ZAWSZE daje do gory- kazdy pediatra mi tak mowil. Zainwestuj moze we wklady z bambusa. U mnie przy zabkowaniu zakladalam jednak pampersa na drzemke bo zdarzaly sie czesto gesto przecieki ;)

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

mi to nawet ciężko wyobrazić sobie ułożenie tego siusiaka do góry hm.... przecież wtedy na bank sik pójdzie w górę i wyleci poza pieluchę

Ale emolienty nie są zdrowe/: (zdania są na ten temat podzielone w każdym razie) i drogie. To juz taniej jednorazowki wyjdą.

Wygląda na to że sobie sama problemy stwarzam :hide:

dlaczego są niezdrowe? pierwsze słyszę.

u nas bambus nigdy nie jest tak super mocno przesikany a wycieki są bokiem. Winię siusiaka. Muszę go jakoś inaczej układać i powinno być ok. Myślę ze tu tkwi problem.
Jak patrzę na wkład to w 99% jest osikany tylko jeden bok (i potem tym bokiem jest wyciek)

wiki100
14-05-2014, 12:53
my oliwki nigdy nie stosowaliśmy. Tylko emolient i to wystarczy.

mi to nawet ciężko wyobrazić sobie ułożenie tego siusiaka do góry hm.... przecież wtedy na bank sik pójdzie w górę i wyleci poza pieluchę

dlaczego są niezdrowe? pierwsze słyszę.

u nas bambus nigdy nie jest tak super mocno przesikany a wycieki są bokiem. Winię siusiaka. Muszę go jakoś inaczej układać i powinno być ok. Myślę ze tu tkwi problem.
Jak patrzę na wkład to w 99% jest osikany tylko jeden bok (i potem tym bokiem jest wyciek)
mój tez lubi przesikiwać bokliem, wczęsniej nawet bardziej.
Tak na szybko co może pomóc:
-szerzej pieluszka , a potem gumki upychać w pachwinkach, ja na początku nie wiedziałam o co chodzi dawałam węższe pieluszki/wkłady żeby nie przeszkadzały, a wystarczy upchnąć w pachwinkach i nawet szerszy nie przeszkadza
-dobrze dopasowane gumki przy nóżkach - nie za luźne, u nas bdb sprawdziły się pieluszki z falbankami, takie jak wełniany otulacz kokosi , troch gorzej z takimi falbankami wewnątrz jak bambino mio czy Imse Vimse
-z przodu więcej wkłądu i szerzej
-siusiaka staram się do góry dawać- nie przesika jak ma dużo z przodu i dobrą gumkę w pasie
-bardzo dobrze sprawdzają mi się też Flipy- teraz ma już 2 lata i PULowych to tylko flip daje radę, na gruby wkład, nie wiem co w tym otulaczu takiego jest ale jest bardzo dobry.
przceiki zdarzają się nam też w pampkach, niestety z siusiaka trudno jest upilnować;)
mam nadzieję że trochę pomogłam..

Karolcia82
18-05-2014, 08:41
Witam się,
Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie wiem, gdzie ten wątek przyczepić. Chciałam kupić kieszonki i niestety jako mama zaczynająca pieluchoanie nie umiem jeszcze dokładnie rozróżnić.
Wklejam zdjęcia. Proszę określcie mi co to za rodzaj.
Dzięki
http://images62.fotosik.pl/990/bc3bfd7056762a37med.jpghttp://images64.fotosik.pl/990/88a087ae8f36fe23med.jpg

monachomachia
02-07-2014, 12:27
Mam takie pytanie: czy do formowanej pieluszki potrzebny jest wkład? I jaką ona rolę spełnia właściwie, skoro i tak muszę dołożyć otulacz?

HoliPoli
02-07-2014, 12:59
Mam takie pytanie: czy do formowanej pieluszki potrzebny jest wkład? I jaką ona rolę spełnia właściwie, skoro i tak muszę dołożyć otulacz?

zależy jaki typ masz tej formowanej

bo są formowane, formowane z kieszonką (i tu wkładasz jeśli chcesz wkład) i formowane z dopinkami (tu wkład dopinasz, zazwyczaj w zestawie go dostajesz)

generalnie formowana jest bardziej chłonna niż sam wkład, bo po prostu ma większą powierzchnię. I lepiej chroni otulacz i wszystko inne przed wyciekiem kupy

jul
02-07-2014, 13:19
z samego otulacza siusiu nie mające w co wsiąknąć jednak się wyleje ;)

zaletą formowanej poza tym, o czym pisała Holi Poli jest jeszcze to, że otulacz pulowy nie dotyka skóry - przy prostokątnych wkładach jednak trochę pulu jest przy skórze

jak jest ciepło możesz założyć samą formowankę, bez otulacza i ubrania wierzchniego ofc, i pupa ma większy przewiew (powiedzmy, że nie robiłabym tego przy maluchu spędzającym dużo czasu na brzuchu, chyba że leżałoby na czymś nieprzemakalnym), przy czym wtedy może intensywniej niż przy otulaczu uważasz czy pielucha nie jest mokra; jak nie jest tak bardzo ciepło można też zakładać samą formowankę pod polarkowe albo wełniane spodnie (stosowałam już przy chodzących dzieciach po domu) - też większy przewiew niż przy tradycyjnym otulaczu, a równie szybko co np kieszonka się przewija

jeśli się stosuje wełniane gatki łatwiej jest włożyć pod nie formowankę niż sam wkład

monachomachia
02-07-2014, 13:38
zależy jaki typ masz tej formowanej

bo są formowane, formowane z kieszonką (i tu wkładasz jeśli chcesz wkład) i formowane z dopinkami (tu wkład dopinasz, zazwyczaj w zestawie go dostajesz)

No właśnie jak je w sklepie mam rozróżnić? Czy na bazarku? Za każdym razem pytać?
I jaka wtedy różnica czy wkładam wkład do kieszonki czy do formowanki?

NEMO
02-07-2014, 16:48
No właśnie jak je w sklepie mam rozróżnić? Czy na bazarku? Za każdym razem pytać?
formowanka z kieszonką daje Ci dodatkową chłonność, bo możesz dopakować do niej co chcesz (np.Toot Boots) i nic ci się nie przesuwa, formowanka bez kieszonki ma np. składany język i zdarza się, że ten język przy ruchliwym dziecku się przesunie, trzeba mieć więcej rąk:p (np. bambusowy puch i bambusowa miękkość (kokosi))

HoliPoli
02-07-2014, 17:47

zazwyczaj masz to gdzieś napisane :)
a jak nie ma to pytaj - trzeba być dociekliwym i się nie bać pytać :)

a formowanka kieszonka vs kieszonka PULowa to po prostu różnica chłonności, bo nie dość, że sam wkład Ci chłonie to jeszcze formowanka, czego już kieszonka PULowa nie robi (mam nadzieję, że dobrze pytanie zrozumiałam :ninja:)

asioczka
02-07-2014, 18:46

Kieszonka to pieluszka PULowa z miejscem na wlozenie wkladu. Chlonie tylko wklad, jesli jest mikropolar od pupy, jesli bambus to jeszcze warstwa bambusa.
Formowanka to pieluszka materialowa, na nia trzeba zalozyc otulacz. formowanka z kieszonka ma ta zalete, ze sama regulujesz jej chlonnosc- wkladasz taki wklad, jaki potrzebujesz. na noc chlonniejszy, na dzien cos cienszego/mniej chlonnego.

jul
03-07-2014, 13:44
pieluchy z wszytym/przypinanym językiem szybciej się składa niż pakuje wkład do kieszonki (do tego przy wkładaniu czasem wkład się roluje, trzeba go wygładzić etc), może kieszonkę szybciej się za to zakłada, choć ja akurat raczej nie mam problemu z uciekającymi wkładami-jęzorami ;)

czy wkładasz wkład do kieszonki czy do formowanki to podobna różnica, jak czy zakładasz koszulkę pod kurtkę deszczową czy pod bluzę - w deszczówce się pocisz, ale jeśli pada woda nie przesiąka (przy czym w pieluszce nie wychodzi, a nie wchodzi do środka ofc), w bluzie dopóki nie pada jest ci bardziej komfortowo (ale jak zacznie padać sporo wody w nią wsiąknie)

matitka
14-07-2014, 17:10
http://allegro.pl/hit-cenowy-10-szt-pul-10-wkl-bajkowe-wz-3-16-kg-i4382399623.html
jestem zielona jak te pieluchy sie sprawoja??
Albo ktoras obeznana mama udzielilaby mi rad na prv na co zwrocic uwage przy kupnie pieluszek
Najmlodsza mam zamiar w wielo wychowac, ma pol roku za rok chcialabym aby bez pampka chodzila, czy pieluszki.

kuskus
20-07-2014, 18:02
heej,
od razu się przyznam że jeśli chodzi o pieluchy to jestem zielona, używam nadal jednorazowych, ale ostatnio coraz częściej myślę żeby zacząć sadzać Bube na kibelku 8))
więc i zaczęłam szukać tych pieluch wielorazowych- one dość drogie są jak na jednorazowy zakup JEDNAKŻE na e bayu znalazlam coś takiego: http://www.ebay.co.uk/itm/Baby-Washable-Reusable-Real-Cloth-Pocket-Nappy-Cover-Wrap-suits-Birth-to-Potty-/320818371186?pt=UK_Baby_Baby_Changing_Changing_Tab les_Units_LE&var=&hash=item4ab243da72

wiem że na ebayu czasmi rożne chińskie badziewia, więc się pytam doświadczonych i zorientowanych- czy to nie za tanie i czy to dobre i o to chodzi?? ?? :help:

spinek
23-07-2014, 21:25
heej,
od razu się przyznam że jeśli chodzi o pieluchy to jestem zielona, używam nadal jednorazowych, ale ostatnio coraz częściej myślę żeby zacząć sadzać Bube na kibelku 8))
więc i zaczęłam szukać tych pieluch wielorazowych- one dość drogie są jak na jednorazowy zakup JEDNAKŻE na e bayu znalazlam coś takiego: http://www.ebay.co.uk/itm/Baby-Washable-Reusable-Real-Cloth-Pocket-Nappy-Cover-Wrap-suits-Birth-to-Potty-/320818371186?pt=UK_Baby_Baby_Changing_Changing_Tab les_Units_LE&var=&hash=item4ab243da72

wiem że na ebayu czasmi rożne chińskie badziewia, więc się pytam doświadczonych i zorientowanych- czy to nie za tanie i czy to dobre i o to chodzi?? ?? :help:

cena to kwestia wzgledna i jak sama wiesz jakosc a cena nie zawsze z soba koreluja.
zalinkowanych przez Ciebie pieluch, a własciwie nalezałoby w tym przypadku rzec sprzedawcy, nie znam. wyglada mi to na klasyczne chinki. z mojego doświdczenia wynika, że mozesz przyjac, że raczej będą szerokie w kroczku (większość tanich chinek jest obszerna i szeroka w kroczku, co z kolei przy pieluchowaniu nocnym i budowie ciał niektórych dzieci jest korzystne). wkład również może wymagac wymiany, czyt. dołozenia dodatkowego wkłądu, bo bedzie mało chłonny (nie wiem, ile ma msc. ma Twój bob, z wpowiedzi wnioskuję, że do maluszków nie nalezy wiec i ilośc moczu podczas jednego wypróżnienia bedzie spora, stad sugestia o wkładzie; w bardzo tanich chinkach wkład moze byc mało chłonny, jezeli jest to bambus może byc nizszej gramatury lub miec niewiele warstw).
co chciałam podkreslic, chinek nie nalezy sie obawiać, pomimo powyzszych, wiele osoób uzwa ich z sukcesem, baa zdarza się, że maja i pul lepszy (czyt. bardziej miękki i spręzysty o firmowych pieluch), weź jednak po uwagę, że pul moze okazać się dosc gruba i mało przyjemna 'ceratą'.

tu znajdziesz informacje o chinkach:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/109194-Chinki-i-nie-chinki-D?highlight=chinki
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/110132-Pole%C4%87cie-chinki?highlight=chinki

spinek
23-07-2014, 21:48
http://allegro.pl/hit-cenowy-10-szt-pul-10-wkl-bajkowe-wz-3-16-kg-i4382399623.html
jestem zielona jak te pieluchy sie sprawoja??
Albo ktoras obeznana mama udzielilaby mi rad na prv na co zwrocic uwage przy kupnie pieluszek
Najmlodsza mam zamiar w wielo wychowac, ma pol roku za rok chcialabym aby bez pampka chodzila, czy pieluszki.

posłałąm pw

kuskus
24-07-2014, 11:34
dzięki Ci za tą odpowiedź! przeczytałam wątek o "chinkach " i w sumie jestem całkiem przekonana żeby chociaż kilka kupić, sprawdzić jak mi pójdzie. Nie wiem czy dam rade w ogóle bawić się z prawdziwymi pieluchami, więc sprawdze z tymi chinkami, jak sie nie uda to przynajmniej nie będę miała poczucia że za dużo kasy na to poszło.
Moja mała ma dopiero 2mies, a ja się zainspirowałam NHN...
jeszcze raz dzięki za odpowiedź :)

spinek
24-07-2014, 12:45
dzięki Ci za tą odpowiedź! przeczytałam wątek o "chinkach " i w sumie jestem całkiem przekonana żeby chociaż kilka kupić, sprawdzić jak mi pójdzie. Nie wiem czy dam rade w ogóle bawić się z prawdziwymi pieluchami, więc sprawdze z tymi chinkami, jak sie nie uda to przynajmniej nie będę miała poczucia że za dużo kasy na to poszło.
Moja mała ma dopiero 2mies, a ja się zainspirowałam NHN...
jeszcze raz dzięki za odpowiedź :)

cieszę sie, że mogłam pomóc:) dasz rade to naprawde banalne (początkowo strasznie wyglada;)) i daje wielką frajde:)

dopiero teraz załapałam, że piszemy o 2 msc bobasku (zmyliło mnie nocnikowanie, załozyłam, ze masz jakiegos starszaka jeszcze na stanie). Looknij na nasz bazarek pieluszkowy i do działy hm pieluszkowego.

bazarek: tu (http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php/103-Bazarek-pieluszkowy) dziewczyny sprzedaja głównie pieluszki uzywane, ale i nówki się zdarzają
hm pieluszkowy: tu (http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php/158-HM-Pieluszki) pieluszki na sprzedaz oferują szyjace mamy i początkujace polskie firmy pieluchowe

Pewnie, spóbuj chinek, ale przy takim maluszku osobiście spróbowałabym jakiejś firmówki (najprawdodpodobniej będzie węższa w kroczku i mozliwe, że ogólnie mniejsza; choć absolutnie nie chcę zniechęcać do chinek, one po prostu zazwyczaj sa wieksze), na pieluchy xs/noworodkowe raczej juz nie patrz, bo bardzo szybko wyrośniecie, poluj juz raczej na one size

Jeżeli cos poza wspomnianymi chinkami bedziesz chciała przetestowac na początek i spróbowac, coś sobie wyszukasz na bazarku, all czy naszym hm,ie i będziesz chciała się upewnić w decyzji lub nie bedziesz wiedziała, na którą z kilku opcji się zdecydować, możesz napisać do mnie pw. postaram się doradzic. nie zapomnij tylko prosze podać wagi dziecka i budowy (info o szerokości udek (chude, grubsze), długości tułowia dziecka, ogólnie czy chudzina czy pulpecik-> to wszystko pomaga w doborze właściwego kroju)

Monika84
24-07-2014, 14:00
Czy sio ma na zewnatrz tylko pul?

spinek
24-07-2014, 14:40
Czy sio ma na zewnątrz tylko pul?

nie jest to wymóg konieczny, sio to określenie pieluszek typu snap in one, czyli pieluszek z dopinanymi za pomocą nap wkładami chłonnymi.
pul to warstwa zew. mająca nie dopuścić do przecieku z pieluszki/wkładu. Z założenia mogłyby być wykonane np. z wełny, polaru. sama kiedyś sobie takową szyłam na własne potrzeby. niestety nie jestem w stanie wskazać czy znajdziesz na rynku sio z np. wełna na zew.
istnieją również formowanki z wpinanymi wkładami na napki, one nie mają warstwy nieprzemakalnej.
aa... juz wiem, magnolia (podaj dalej) oferowała swego czasy wykonanie gatek lub otulaczy wełnianych z opcja wpięcia wkładów na napki czyli de facto pieluchy sio. pieluchy podaj dalej znajdziesz w dziale hm pieluchowym, tu (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/88058-PODAJ-DALEJ-***%C5%82o%C5%9B-%C5%BCaba-i-co%C5%9B-s-48***gatki-otulacze-i-majteczki-z-we%C5%82ny-i-polaru)

djulliet
10-08-2014, 22:22
Mam na stanie jakieś 40 tetrówek i ze 20 flanel po starszym synku, właściwie nieużywane. Chciałabym wykorzystać je do pieluchowania wielo przy drugim maluszku. Myślę że początkowo będziemy na jednorazówkach, stopniowo będę chciała wprowadzić wielo. Doradźcie co kupić i ile sztuk? Przeglądnęłam wątki i widzę że polecane są otulacze Flip i Milovia. Czy oprócz otulaczy kupić jeszcze kieszonki? Czy inwestować w AIO? Ile sztuk na początek będzie wystarczająco?

kuskus
10-08-2014, 23:30
Ja raz jeszcze. Już pierwsze dni z wielorazowymi pieluszkami mam za sobą. Kupiłam same kieszonki od jakiejś firmy z uk- nie jest to unikalny hand made ale jak narazie nic nie przecieka i w ogóle jestem zachwycona. Tylko mam zagwozdkę... z tego co rozumiem to tylko pieluszki z tą jakby plastikową warstwą z zewnątrz są nieprzemakalne tak? A takie ktore mają z zewnątrz taki pluszowy materiał to już są pieluchy formowane i trzeba na nie na wierzch stosować otulacz? Bo ja mam właśnie trzy takie milutkie z zewnątrz, na razie nie przeciekają a nie używam na nich otulacza... więc nie wiem czy mój bąbel tak mało sika czy pogubiłam sie w pieluchach...

urkye
11-08-2014, 00:01
Ja raz jeszcze. Już pierwsze dni z wielorazowymi pieluszkami mam za sobą. Kupiłam same kieszonki od jakiejś firmy z uk- nie jest to unikalny hand made ale jak narazie nic nie przecieka i w ogóle jestem zachwycona. Tylko mam zagwozdkę... z tego co rozumiem to tylko pieluszki z tą jakby plastikową warstwą z zewnątrz są nieprzemakalne tak? A takie ktore mają z zewnątrz taki pluszowy materiał to już są pieluchy formowane i trzeba na nie na wierzch stosować otulacz? Bo ja mam właśnie trzy takie milutkie z zewnątrz, na razie nie przeciekają a nie używam na nich otulacza... więc nie wiem czy mój bąbel tak mało sika czy pogubiłam sie w pieluchach...

imo to jest pul minkee :) na to nie musisz dawać otulacza.

urkye
11-08-2014, 00:08
Mam na stanie jakieś 40 tetrówek i ze 20 flanel po starszym synku, właściwie nieużywane. Chciałabym wykorzystać je do pieluchowania wielo przy drugim maluszku. Myślę że początkowo będziemy na jednorazówkach, stopniowo będę chciała wprowadzić wielo. Doradźcie co kupić i ile sztuk? Przeglądnęłam wątki i widzę że polecane są otulacze Flip i Milovia. Czy oprócz otulaczy kupić jeszcze kieszonki? Czy inwestować w AIO? Ile sztuk na początek będzie wystarczająco?

trudno jednoznacznie podpowiedzieć, czego i ile kupić. To zależy od wielu czynników - jak często chcesz prać, który system najbardziej Ci podpasuje itd. Najlepiej kup sobie na początek dwie, trzy sztuki pieluch z każdego typu i zobacz sama, co wolisz. Najlepiej też imho sprawdzić różne firmy, bo one różnią się między sobą krojem. AIO nie mam, ale imho tego typu pieluszki są bez sensu, stanowczo za długo schną - prywatnie wolę takie systemy, gdzie mogę osobno wysuszyć wkład i część zewnętrzną.

spinek
11-08-2014, 00:10

witaj kuskus :) ciesze się, że zaczęłyście się wielopieluchowac:) jezeli nadal mówimy o linku który podałaś to te miłe pieluchy to pieluchy z pulem typu minky.
piszesz o pieluchach z plastikowa warstwą -> to pieluchy z pulem czyli (w uproszczeniu) warstwą tkaniny poliestrowej, która została odpowiednio od spodu "zalaminowana" tak, by przepuszczała powietrze, a nie przepuszczała na zew. wilgoci. te "miłe" pieluchy to pieluchy z tkaniny typu minky, która została analogicznie "zalaminowana". Nie wymagają otulacza:)

spinek
11-08-2014, 00:30

urkye dobrze pisze, choć ja z opinia o aio bym sie nie zgodziła do końca;) ale własnie tak to juz jest w pieluchach - jak w stanikach- jednej odpowiada plunge, innej balkonetka;)
tu jest wątek o pieluchowaniu maluśkich maluszków http://www.chusty.info/forum/showthread.php/45747-pieluchowanie-noworodka-zbi%C3%B3r-rad/page54 mam nadzieję, ze on rozwije sporo Twoich wątpliwości. w ostatnim czasie było sporo wpisów o ilosci i rodzaju pieluch max sprawdzajacych się forumkom na początku pieluchowania.

Osobiście przy takiej ilości tetry i flaneli kupiłabym 3/4 otulacze i może jedna kieszonke na poczatek. Z czasem zorientujesz się we wszystkim i zobaczysz sama czego potrzebujesz (będzie Ci wtedy łatwiej wybrac)
Zaleznie od tego, od jakiej wagi dziecka zamierzasz rozpocząc wielopieluchowanie, zastanowiłabym się nad zakupieniem poza otulaczami one size, o których piszesz, jeszcze jakichs (1-2; miałabyś 2 one size + 1-2 rozmiarowe) rozmiarowych xs/s (jezeli chcesz zacząc pieluchowac szybciutko po urodzeniu) np. imse vimse z pulu poliestrowego na rzepy (rzepy moga wubudzac maluszka przy przewijaniu, ale łatwiej dopasowac zapięcie pieluchy, nam wybudzanie się nie zdarzało) czy jakiegoś rozmiarowego otulacza szytego na forumowym hm'ie przez PL firmy: kokosi, babetta, zufizo, nappime etc.:)

kuskus
11-08-2014, 14:15
:bliss: :bliss: alee fajnio! One są takie super mięciutkie i sliczne. "Idę" po więcej. A kupiłam je tutaj :http://www.ebay.co.uk/itm/301046077572?_trksid=p2059210.m2749.l2649&var=600183245882&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

djulliet
11-08-2014, 16:22
dzięki dziewczyny za opinie :) idę przeglądnąć wątek noworodkowy i na Bazarek polować na otulacze. Jak najlepiej składać tetrę? Latawiec, prostokąt w wersji dla chłopca, orgiami? Próbowałam dzisiaj ze Snappi na misiu starszego synka i całkiem fajnie to wychodzi :)

spinek
11-08-2014, 18:06
dzięki dziewczyny za opinie :) idę przeglądnąć wątek noworodkowy i na Bazarek polować na otulacze. Jak najlepiej składać tetrę? Latawiec, prostokąt w wersji dla chłopca, orgiami? Próbowałam dzisiaj ze Snappi na misiu starszego synka i całkiem fajnie to wychodzi :)

tu masz info dot. składania tetry i prefoldów:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/71501-Jak-sk%C5%82ada%C4%87-tetr%C4%99-dla-noworodka?highlight=sk%C5%82ada%C4%87

http://www.chusty.info/forum/showthread.php/9267-sk%C5%82adanie-tetry-dla-noworodka?highlight=sk%C5%82adanie (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/9267-sk%C5%82adanie-tetry-dla-noworodka?highlight=sk%C5%82adanie)

http://www.chusty.info/forum/showthread.php/8207-sk%C5%82adanie-pieluszek-instrukcja?highlight=sk%C5%82adanie (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/8207-sk%C5%82adanie-pieluszek-instrukcja?highlight=sk%C5%82adanie)

http://www.chusty.info/forum/showthread.php/18716-Jak-skladacie-tetre-reczniczki-Ikeowe?highlight=tetre

kuskus
12-08-2014, 13:08
O, ja też skorzystam z linków o składaniu tetry, bo mam 20 terówek, to je wykorzystam :-)

spinek
12-08-2014, 13:30
O, ja też skorzystam z linków o składaniu tetry, bo mam 20 terówek, to je wykorzystam :-)

Bardzo się cieszę:) miło być choć ciut użytecznym;)

melodi
12-08-2014, 18:23
Mi się tetra przydawała też do kieszonek, składałam w prostokąty i dawałam jako wkłady ;) więc róznie można, tak samo robiłam jak miałam otulacze wełniane gatki - prostokąt między nogi i otulacz :)

djulliet
12-08-2014, 19:38
spinek dziękuję za linki, ćwiczę prostokąt, origami i latawiec. Który sposób najlepiej się sprawdza w praktyce u chłopaka?

spinek
12-08-2014, 20:49
djulliet kurcze nie pamiętam, który dla chłopaka był polecany, wałkowane to było, w którychs watkach, na pewno znajdziesz tę informację. świta mi samolot, ale nie pamiętam. miałam dziewczynke;) to raz, a dwa bardzo szybko zrezygnowałam ze skaładania tetry, bo przy otulaczach było to bdla mnie bez sensu, leciałam, jak melodi, prostokątem:)

djulliet
12-08-2014, 21:08
http://sylviontko.blogspot.com/2012/08/skadanie-tetry-dla-chopca.html bodajże wachlarz się toto zwie, w wersji grubszej z przodu (dla chłopaka), jakby ktoś potrzebował. Muszę popróbować z muślinu 70x70 bo z tetry Motherhood mi jakaś mini wersja wyszła :P A czy prostokąt się sprawdza w otulaczu PUL-w sensie że pul nie dotyka skóry dziecka po boczkach?

spinek
12-08-2014, 21:20
http://sylviontko.blogspot.com/2012/08/skadanie-tetry-dla-chopca.html bodajże wachlarz się toto zwie, w wersji grubszej z przodu (dla chłopaka), jakby ktoś potrzebował. Muszę popróbować z muślinu 70x70 bo z tetry Motherhood mi jakaś mini wersja wyszła :P A czy prostokąt się sprawdza w otulaczu PUL-w sensie że pul nie dotyka skóry dziecka po boczkach?

jeżeli w otulacz wrzucisz prostokąt to pul po bokach będzie dotykał ciała dziecka

....ale też nie bedziesz miała po bokach wtedy pieluchy, która niepotrzebnie bedzie grzała boczki;) (w miejscach, gdzie z nie spełnia swojej funkcji pochłaniania moczu)

djulliet
12-08-2014, 21:39
słuszna uwaga, myślałam że PUL jest drażniący dla skóry i nie powinien się stykać z ciałem tylko być odseparowany formowanką/ tetrą. Prostokąt wydaje się najbardziej intuicyjny w składaniu-oby się sprawdził.
Mam jeszcze pytanie nt składowania brudnych pieluszek, jakoś nie wyobrażam sobie trzymać mokrych w wiaderku, czy ktoś może stosował inną metodę, np.przepłukanie pod kranem, wysuszenie na suszarce, potem składowanie (worek pul?) i pranie?

spinek
12-08-2014, 21:45
oj, źle zrozumiałas chyba mój post. nie twierdzę, że pul jest lub nie jest drażniacy. mojego dziecka nigdy nie podraznił, nie rozumiem dlaczego miał by to zrobić, ale to moje prywatne badania środowiskowe w oparciu o jedno, prywatne, dziecko;):)
znajdziesz na tym forum równiez opinie wskazujace, że nie jest dobrze, gdy pul dotyka pupy dziecka;)

tak, ja stosowałam inna metode, albo płukałam pieluchę od razu, albo z oszczędności wody wrzucałam do kabiny prysznicowej i podczas brania prysznica (przez człowieka) sama się płukała (pielucha;)). Potem rozwieszałam na balkonie lub w domu, suche wrzucałam do ogólnego pojemnika na pranie.
Nie podeszła mi metoda z wiaderkiem, bo dla mnie nawet 2 dni w takim wiaderku to totalna zgnilizna i wszechobecny w domu smrodek;)

kuskus
12-08-2014, 23:22
Ja właśnie tak zaczełam to robić- origami z tetry i na to kieszonka. Brudne płukam pod kranem, wyżymam i do brudów dzieciowych. Co drugi dzień pranie. Ale pomysł z prysznicem właśnie do mnie przemawia... Geniusz w swej prostocie.

Naprawde niesamowite ja się człowiekowi może pozmieniać- póki nie miałam dziecka, nawet w planach, używanie tetry w dobie pampersów jawiło mi się conajmniej ochydnie. A teraz to używanie pampersów mnie odrzuca.... :p