Zobacz pełną wersję : W co ubrałyście DZIŚ dziecko do chusty?
tak czekałam na wiosnę, bo zapomniałam jaki to stres ubrać niemowlaka wczesną wiosną tak, zeby się nie zgrzal ani nie zmarzł:ninja:
no a poza tym pogadac o ciuchach wiosną to bardzo inspirujące:D
więc ubrałam dzis 4 miesięczną córke w rampersa, rajstopki, bluzke(sukienke) z długim rękawem i na to kombinezon z kapturem z weluru na podszewce, na nogi buciki, na głowe cienka czapka:D
w zaleznosci od tego czy wiał wiatr raz myslałam ze jej za cieplo, a raz ze za zimno:ninja:
a Wy jak ubrałyście dzis swoje dzieci?
szast.prast
01-04-2011, 15:05
bodziak z długim rękawem, spodenki bawełniane, skarpetki, czapka na głowę, cienka chusteczka na szyję.
bawełniany bodziak z długimi rękawami, jeansy, cienkie rajstopki, cienka kurtka i bawełniana cienka czapka żeby uszy zakryć bo wieje porządnie. I buty z cholewkami, bo jeszcze nie kupiłam wiosennych :hide:
A ja 6cio miesieczniaka w rajstopki, skarpetki, buciki bawelniane, body z krótkim, bluzke z dlugim, czapeczke baelniana... I mi goracooo... Ale wieje wiatr. Czyli tak jak mówisz. Ani w ta ani w tamta;)
no i widzę, że wasze dzieci mają jedną warstwe mniej conajmniej...
moja dzisiaj maiła grube rajstopki, panty , buciki, bodziak z krotkim, sweterek i cienka kurteczke , i czapa oczywiscie :)
Body z długim, rajstopki, skarpetki, cienka czapa i rękawiczki i cienki kombinezon-miś.
panthera
01-04-2011, 15:56
jeszcze pytanie jaka temp jest u was. i jaka chusta/nosidło i jakie wiązanie :P (ilość warstw chusty)
ja wychodzę zaraz po Damiana. Maciek bedzie w manduce. ma na sobie rajstopki body i bluzeczkę. na to założę mu polarowy kombinezon bez stóp, buciki wiosenne czapkę i chusteczkę pod szyję.
zabiorę tez getry - jakby nogawki kombinezonu za wysoko podjeżdżały.
tak czekałam na wiosnę, bo zapomniałam jaki to stres ubrać niemowlaka wczesną wiosną tak, zeby się nie zgrzal ani nie zmarzł:ninja:
no a poza tym pogadac o ciuchach wiosną to bardzo inspirujące:D
więc ubrałam dzis 4 miesięczną córke w rampersa, rajstopki, bluzke(sukienke) z długim rękawem i na to kombinezon z kapturem z weluru na podszewce, na nogi buciki, na głowe cienka czapka:D
w zaleznosci od tego czy wiał wiatr raz myslałam ze jej za cieplo, a raz ze za zimno:ninja:
a Wy jak ubrałyście dzis swoje dzieci?
a ja przeczytałam, ze ubrałaś w pampersa :lool::lool::lool:
body, bluzeczka, spodnie, polar, butki i cienka czapka. No i coś cieplejszego do torby jakby wieczorem, gdy będziemy wracać, było chłodniej.
Truscaveczka
01-04-2011, 16:25
Body z krótkim rękawem, bluzka z długim, cienki polar, dżinsy, podkolanówki. I czapeczka bawełniana. I było nam za ciepło (+13 stopni).
Body, cieplejszy pajac i skarpetki oraz czapka. W elastyku. A i na nas obie jeszcze sweter :)
rzezuchama
01-04-2011, 16:31
Tak samo jak zimą, tylko już nie pod kurtką i w jednej warstwie chusty. A no czapka cieńsza.
Czyli body, półśpiochy, bawełniana koszulka z długim, ciepłe skarpetki, bawełniana czapka i szalik cienki na nas dwoje :D
Body z krótkim rękawem, rajstopy, skórzane buciki, czapka. Na to 1 warstwa chusty i moja wiosenna kurtka
Aha miało być jeszcze o pogodzie: wiatr, mżawa, 12 stopni. A wypad tylko na pocztę i z powrotem, z leniwa jestem i za mało samoumartwiająca, żeby spacerować w taką pogode ;)
jeszcze pytanie jaka temp jest u was. i jaka chusta/nosidło i jakie wiązanie :P (ilość warstw chusty)
2x
temp nie wiem, pisza na onecie, że jest 15 stopni, ale ja jestem sceptyczna:rolleye:
moli1978
01-04-2011, 17:38
jej, to może ja za cienko.... wczoraj co prawda, termometr pokazał 17 stopni, mała w cieniutkiej podkoszulce z jedwabiu, bodziak bawełniany długi rękaw, legginsy wełniane, skarpety, chusta zawiązana w kieszonkę. czapeczka i cieniutki szaliczek. Na to polar założyłam, ale rozpięłam, bo mała była ciepła jak piecyk..... plecy miała cieplutkie.
szast.prast
01-04-2011, 17:45
jej, to może ja za cienko.... wczoraj co prawda, termometr pokazał 17 stopni, mała w cieniutkiej podkoszulce z jedwabiu, bodziak bawełniany długi rękaw, legginsy wełniane, skarpety, chusta zawiązana w kieszonkę. czapeczka i cieniutki szaliczek. Na to polar założyłam, ale rozpięłam, bo mała była ciepła jak piecyk..... plecy miała cieplutkie.
no, to widzę, że nie tylko ja ekstremalnie cienko ubieram:-)
Celebrianna
01-04-2011, 17:47
U nas dzis 19 stopni i wiatr, chusta wisnie jedwabne, kieszonka. Ola ubrana w body z dlugim, polspiochy, skarpetki, getry, czapeczka bawelniana. Ja bez kurtki, wygodnie i letnio :-) Troche oslanialam kark Oli od wiatru.
17-18 stopni, dość silny wiatr.
Alek miał na sobie body z krótkim rekawem, cieniutkie rajstopy, cieniutkie spodnie, półbuty, bluzę z cienkiego polaru z kapturem i włóczkową czapeczkę mamusi rączkami wykonaną. Podróżował w chustohybrydzie i pod koniec drugiej godziny spania miał chłodne łapki. A jak go rozmotałam w domu, brzuszek był spocony.
malutk_a
01-04-2011, 20:13
u nas bodziak, rajtki, bluzka,bluza z kapturem, czapeczka, spodenki i kurtalka
misunderstanding
01-04-2011, 21:24
u nas ok. 17-18 st
bodziak z krótkim rękawkiem, bluza, spodnie, skarpetki, buciki i cienka czapeczka
dziś w kieszonce nosiłam, a więc jedna warstwa materiału go otulała.
A ja dziś byłam wózkiem bo szłam z dwójką. I więcej tego błędu nie powtórzę bo łapanie jednocześnia wózka i starszej jest nieszczególne. Ale nie o tym. Młody siedzący w wózku (przewiewnym). Body z długim rękawkiem (cieniutkie) i kurteczka polarowa, rajstopy, dresowe spodnie, wiosenne buciki, i cienka czapka. Na dworze...coś z 13-15 i koszmarny wiatr.
Temp- 17-20st. Czasem cienka czapka, koszulka z krotkim rekawem, na to bluza, spodnie i skarpet 2 pary, w mt
U nas 15 stopni. Mam wrażenie, że najlżej ubrałam swe dziecko, ale my byliśmy jeszcze w moim polarze na wierzchu i Młody oraz ja wróciliśmy z lekka spoceni, a już lżej Go ubrać nie mogłam:-?.
Miał na sobie body oraz rajstopki+ kilka par skarpetek, bo na buciki za wcześnie (jedne skarpetki dłuższe służące jako geterki). No i czapka i szalik.
Czy któraś z was jeszcze nosi jeszcze pod polarem bądź kurtką? Czy lepiej już zdecydowanie wejść w opcję; dzieć na wierzchu? Bo ja w rozterce jestem:hmm:...
Truscaveczka
02-04-2011, 07:47
Ja noszę na wierzchu - i się zgrzaliśmy wczoraj. Dzisiaj chyba zrekonfiguruję odzież :roll:
Mayka1981
02-04-2011, 08:00
Wczoraj Basia miała rajstopki i bodziaka z długim rękawem, czapeczkę no i dwie warstwy chusty ;) Było 17oC ale wiało, więc ubrałam czapeczkę ale zastanawiałam się chwilami czy jej nie ściągnąć... Ja byłam w krótkim rękawku a na to cienki rozpięty polarek - jak mocniej przywiewało to zapinałam dół polaru na stopach małej. ALe ja stosuję zimny chów ;)
Body z krótkim rękawem, bluzka z długim, cienki polar, dżinsy, podkolanówki. I czapeczka bawełniana. I było nam za ciepło (+13 stopni).
My prawie tak samo, poza bluzką z długim, czyli: body z krótkim, polarek, cienkie dżinsy i ciepłe podkolanówki zamiast butków, no i czapeczka bawełniana (OT: świetne pasiaste czapeczki bawełniane z daszkiem na tą pogodę są w C&A) A nosiliśmy się w kieszonce w Azurze (1 warstwa materiału) i było 16 stopni. Mi było za ciepło w koszulce bez rękawków i softshellu.
edit: misunderstanding, my to się nawet w kwestii ubierania zgadzamy:)
My jeszcze nosimy pod luźną kurtką rozpiętą, temp. ok. 8-10st. oraz wicher.
Bawełniany pajac, getry naciągnięte na stopy też, bawełniana czapa i wio! W 2x. Czasem zapinałam kurtkę, jak mi było zimno.
ovejablanca
02-04-2011, 10:21
to może ja przesadziłam...? body cienkie z długim rękawem, ciągle odpinająca się bluza polarowa, cieniutkie rajstopki + spodenki, buty...a czapka co chwilę była ściągana ;)
Kacha już mobilna i jak łaziła to nie zmarzła raczej ,bo była ciepła cały czas. Za to jak zasnęła w chuście to się jednak spociła.
to może ja przesadziłam...? body cienkie z długim rękawem, ciągle odpinająca się bluza polarowa, cieniutkie rajstopki + spodenki, buty...a czapka co chwilę była ściągana ;)
Kacha już mobilna i jak łaziła to nie zmarzła raczej ,bo była ciepła cały czas. Za to jak zasnęła w chuście to się jednak spociła.
Kasiula rządziła ;-) Alek tez był zgrzany na brzuszku, ale nie wydaje mi się, żeby był jakoś strasznie za ciepło ubrany. Za to o mały włos nie zostałam dziś zlinczowana, jak powiedziałam, że młody może sobie poraczkować na dworze...:hide:
magnolia
02-04-2011, 20:33
w dzień to słoneczko przygrzewało i my juz całkiem wiosennie - wełniany bodziak i kalesonki, na to buciki polarkowe, wełniana kominiarka i plecak prosty, więc 1 warstwa chusty, było nam ciepło:)
misunderstanding
02-04-2011, 21:57
w południe (ok. 17 st) - body z krótkim rękawkiem, bluzeczka z długim, spodnie, dwie pary skarpet. podwójny X.
późnym popołudniem, pod wieczór (12-15 st) - body z krótkim, bluza, spodnie, skarpetki, bucki. kieszonka.
Bywały już nawet takie dni, że zdejmowałam czapkę małemu człowiekowi...
Jak jest tak słonecznie, to po prostu druga para grubszych skarpet i czapka na głowę, taka bawełniana. A na sobie ma body z długim rękawem. Jak jest ciut chłodniej - z merynosów. I spodenki dresowe. Mam wrażenie, że i tak mu gorąco. Od wiatru osłania go kapturek w nosidle. No właśnie - nosimy w Bondo.
Body z krótkim rękawem, bluzka bawełniana, misiowata bluza bez podszewki, spodnie, skarpetki, welurowe butki, czapka cienka z ażurkiem (w razie wiatru - kaptur).
BTW - a jakie czapki macie do chusty? Bo ja chyba zakupię dla Zosi z daszkiem, bo dziś strasznie ją słońce raziło.
Bo ja chyba zakupię dla Zosi z daszkiem, bo dziś strasznie ją słońce raziło.
Ja Tymka w czapce z daszkiem nie mogłam nosić, no chyba że chciałam mieć czerwony nos lub szyję :). Dziecię strasznie daszkiem zawadzało o mnie :).
Body z długim, bluzeczka, cienka kurteczka, rajstopki, spodenki i skarpetki, ach i czapka.
żaba: skarpetki, legginsy, podkoszulek na ramiaczkach i bluzka z dlugim a na to bluza tudzież bluza i bezrekawnik i nauszniki i buty ofc:P
dziewczyny:
do wózka: rajstopki i legginsy, body, koszulka, sweterek
do chusty: rajstopki i getry, body, sweterek
obie dwie czapki bawełniane;) no i buty:P
malutk_a
05-04-2011, 21:44
body z dlugim rekawe, rajtuski, ciepluchne spiochy czapka i kurtka
dzisiaj: body z krótkim rękawem, bluzeczka, rajstopy, getry, butki, na łebek bawełniana czapa, na szyję moja apaszka i wsio :)
sama nie wiem, czy to w temacie, ale... w weekend ma być koło 30 stopni - i w co dziecko do chusty ubrać, żebyśmy oboje nie zwariowali z gorąca???
I jakie macie patenty na słońce - czapeczka cienka z daszkiem? Bo mam wrażenie, że on mi się w tej czapeczce poci... Dziś widziałam na ulicy patent z pieluchą tetrową, ale ona była zawieszona na nosidle i osłaniała dziecku twarz, z chustą sobie nie wyobrażam...
Truscaveczka
20-05-2011, 06:45
Synu był wczoraj w body z krótkim rękawkiem i cienkich długich spodenkach (cienkich jak cienki t-shirt) plus czapka z cieniutkiej tkaniny z daszkiem (jezusicku, ona ma nauszniki! Ale podwiązałam do góry) i nie spocił się przesadnie. Wiązałam Nati długą w kangurka. Najpierw jechał na siedząco, z wystawionymi łapinami, potem schował ręce i poszedł spać. Byliśmy mniej spoceni, niż ostatnio przy 15 stopniach :P
A z czapką IMO główna sprawa jest taka, żeby była cienka i luft miała - czyli najlepiej nieco za duża :)
Aleksandra
20-05-2011, 09:17
a jaki krem z filtrem jest odpowiedni dla 4msc dziecka?
wczoraj krótki rękawek, krótkie spodenki i skarpetki, nosimy w kieszonce
Na porannym spacerze (już są 22 stopnie) body z krótkim rękawkiem i skarpetki i cienka czapeczka z daszkiem w 2X. Kremu od początku używamy F30 Nivea Baby w oczekiwaniu na krem od Lindy.
misunderstanding
20-05-2011, 09:42
ja teraz używam Linomag Sun 30, czekam na Mustelę 50+, dziś powinna przyjść
a młody wczoraj w koszulce na ramiączkach i cienkich spodenkach, dziś tak samo
Z czapką to u mnie jest problem teraz - bo Ewcik jeździ na plecach i łapki ma wierzchu i głównym jej zajęciem jest zdejmowanie kapelutka. Wiązanych czapek od urodzenia organicznie nie znosi.
Dzisiaj ubrałam ją w cienkiego rampersa i sandałki, no i oczywiście smarowałam kremem z blokerem. Kremy mam z filtrem 50+ i 60+.
dziękuję za podpowiedzi - właściwie to najbardziej spocony jest na twarzy, która ma kontakt z moją skórą, bo bluzki mam z dekoltem, takie do karmienia wygodne:lol: Wy tak nie macie, jeśli nosicie z przodu? Potówki mu się robią od tego i mnie też tak do końca przyjemnie nie jest... może mu coś podkładać tam będę...
panthera
24-05-2011, 13:21
o ja mam dziś mega dylemat.
wichura ze ledwo mogę ustać na nogach. w słońcu ze 30 st w cieniu wiatr chłodzi do20 albo i mniej... Maciek będzie w Manduce na plecach, nie wiem w co go ubrać :(
są jakieś wiatroszczelne a nie grzejące ubranka?
co do kremu nadal poszukuje coś bez parabenów i SLS...
no właśnie - potówki na twarzy jak pisała julaac; jak sobie z tym radzicie bardziej zaawansowane nosicielki? bardziej chodzi mi o zapobieganie niż leczenie ;-)
i jeszcze jedno w kwestii ubierania w gorąc: moja natka nie jest sztywna, ale daleko jej do miękkości dziecięcych ciuszków więc boję się, że obetrze skórkę maluszka jeśli zawiążę chłopaka w samej pieluszce - a przy 25 stopniach nie wyobrażam sobie inaczej
dodam, że jestem z tych co przeraża ich widok dzieci poubieranych od stóp do głów, grube rajstopki, czapeczki uszatki i długi rękaw polarowego dresu podczas gdy opiekująca się dzieckiem babcia się opala w samym staniku w parku (oj nieznośny widok...)
Dzisiaj na spacerze (już było ciepło) body z krótkim rękawem, skarpetki i cienka bawełniana chusteczka na łepku (no dobra, chusteczka wyprodukowana doraźnie z nieużywanej bawełnianej kiecki;-))
Edit: Nosiłyśmy się w kieszonce, w Maruyamie:)
oj to ja chyba przegrzewam moją malutkę, jestem w szoku - krótki rękawek! we wczorajsze wietrzycho dwie warstwy długiego rękawa, bawełniane gatki, skarpetki i jeszcze moja kurtka na wierzch ...:duh:
Nasz maluch dziś w bodziaku- krótki rękaw, pielusia, skarpetki, buciki i cienkie bawełniane spodenki;) plus czapka z daszkiem- ale to tylko na słońcu i tak w piaskownicy szalał i spacerował po trawnikach:D
my dziś body plus legginsy - tak ok 8-9 rano;) a żaba krótki rękaw i spodnie 7/8;) natomiast na placu zabaw królowały kurtki, bluzy i swetry;) ale to chyba norma w weekend było ok 30 stopni a w parku natknęliśmy się na bliźnięta w gondolach przykryte kocykami i jeszcze koc zasłaniający od daszka do wózka...
a no i my obowiązkowo w kapeluszach;)
Paprotka
26-05-2011, 14:10
Body i tyle :D No dobra, jeszcze pielucha i wełniany otulacz :) i kapelusik od słońca