Zobacz pełną wersję : Czy mogę nosić noworodka ze złamanym obojczykiem?
mariquita
13-02-2015, 19:28
Mój synek urodził się dość duży, podczas porodu złamał mu się obojczyk.
Podobno zrośnie się samo, nie wymaga leczenia i po prostu "zdarza się", ale nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie - czy mogę nosić go w chuście?
kasikader
13-02-2015, 20:32
Mam wątpliwości. Wydaje mi się, że ułożenie maluszka byłoby niesprzyjajace dobremu zrostowi obojczyka. żeby złamane końce obojczyka nie zachodziły na siebie powinny byc barki cofnięte, a łopatki ściągnięte (przynajmniej tak jest u dorosłych ;) ) Wiem ze takei złamania okołopordowe często nie są całkowite, czyli pękniecie z nieprzerwaną okostną. Może to coś zmienia.
Ja bym nie nosiła, przede wszystkim ze względu na ból, który dziecko mogłoby odczuwać. Pamiętam, jak moja starsza złamała sobie obojczyk, gdy miała roczek, to przez dwa pierwsze dni nie pozwalała brać się na ręce, bo bolało. O chuście nawet nie myślałam w takiej sytuacji. Obojczyk zrósł się bardzo szybko. Jakoś w ciągu tygodnia. Nic z tym nie robiliśmy. Napiszę jeszcze, że przez około miesiąc miała w miejscu złamania narośl, taką twardą kulkę, ale to normalne - jak powiedział lekarz i rozeszło się " po kościach".