PDA

Zobacz pełną wersję : Keppeke

pani_olo
25-03-2014, 10:29
Gdyby ktoś był zainteresowany nową (no może już nie taką nową ;)) firmą chustową, to proszzz
Keppeke
https://www.facebook.com/pages/Keppeke/1421563681393676
http://www.keppeke.be

miałam w łapkach chustę i moim zdaniem jest bardzo porządna (wydaje się odrobinkę cieńsza od nati leopard-tylko to miałam do porównania), ale nie jestem ekspertem ;) ładne wzory we flamingi mają, tylko nie wiem czemu w sklepie ich ni ma :/

FatalFuchsia
25-03-2014, 11:07
Ta z ktorej uszylas nosidlo jest przesliczna. Zreszta inne tez fajne, visgraat (czyli herringbone, jak to sie nazywa po polsku?) tez bardzo ladna.

pani_olo
25-03-2014, 17:15
Nie mam pojęcia nawet jak to wymówić :D
...ale jakościowo bardzo dobra, więc pomyślałam, że może ktoś z Was się skusi...flamingi są boskie ;)

amst
25-03-2014, 17:21
Jak ja się ciesze, że minęły czasy walk pt. moje flamingi, moje gwiazdki, moje kółka, ja pierwszy-ja drugi itp.
Śliczne flamingi, fajne kolory :)

owieczka33
25-03-2014, 17:22
To nie jest slot skosno-krzyzowy. :(
W zadnej- ani w jednokolorowych, ani w żakardach.
Mi to robi róznicę.

pani_olo
25-03-2014, 21:17
jednokolorowe nie są, ale żakardy tak, drobniejszy, ale jednak...
No chyba, że Nati nie jest skośna, bo z nią miałam okazję porównać ;)

madzi
25-03-2014, 21:36
Owieczka - ale żakardy, to żakardy. One nigdy nie będą s-k, bo są żakardami.

pani_olo
25-03-2014, 21:38
aa no to ja się nie znam, w każdym razie splot jest taki sam jak w żakardowej nati ;)

FatalFuchsia
25-03-2014, 21:40
To nie jest slot skosno-krzyzowy. :(
W zadnej- ani w jednokolorowych, ani w żakardach.
Mi to robi róznicę.

Na serio Ci robi? Przecież żakard to nie jest zawsze splot skośno-krzyżowy, to jest kombinacja różnych splotów. Wiele chust tkanych ręcznie, uważanych za totalny high-end chustowy (Pamir, Uppymama, etc.) to są chusty tkane splotem płóciennym (plain weave).

edit: poza tym visgraat na zdjęciu to jest przecież klasyczny twill, czy ja ślepa jestem? Bardziej skośno-krzyżowo się chyba nie da :-)

owieczka33
25-03-2014, 22:00
Nie przygladałam się wszystkim co do jednej, te co zobaczyłam- przykładowo Pointillisme Anthracite Grey/Beige, jest na moje oko klasycznym płócienkiem. Pamira, Uppymamy w rekach nie miałam, zatem nie mam pojecia jak noszą, zatem na ich temat się nie wypowiem. Rzeczywiście dalej sa chusty tkane skosno-krzyzowo- pominęłam je- zniecheciło mnie kilka pierwszych nie ogladałam wszystkich, czasu mi szkoda.
Chusta tkana płóciennie inaczej pracuje- nie w skosie, a góra-dół, że tak się wyrażę, przy dociaganiu i późniejszym to robi róznicę. A przy ciężkim dziecku- kolosalną.
Co do żakardów- racja- nie sa tkane skosno-krzyzowo- mój bład, jednak nie sa tez kalsycznymi płócienkami i pewnie tu jest różnica. I pracuja w większym stopniu po skosie- przynajniej moje, bo zaraz się okaże że istenieją żakardy nie pracujące po skosie, których ja poprostu nie znam- nie miałam w rekach wszystkich chust świata i nie mam takiej ambicji. ;)
Oczywiście napisałam, ze mi to robi różnice- komuś innemu nie musi. Ja jestem hard corem noszącym codziennie 15 kilowe dziecko, stad mam swoje wymagania. :)

FatalFuchsia
25-03-2014, 23:20
Nie przygladałam się wszystkim co do jednej, te co zobaczyłam- przykładowo Pointillisme Anthracite Grey/Beige, jest na moje oko klasycznym płócienkiem. Pamira, Uppymamy w rekach nie miałam, zatem nie mam pojecia jak noszą, zatem na ich temat się nie wypowiem. Rzeczywiście dalej sa chusty tkane skosno-krzyzowo- pominęłam je- zniecheciło mnie kilka pierwszych nie ogladałam wszystkich, czasu mi szkoda.
Chusta tkana płóciennie inaczej pracuje- nie w skosie, a góra-dół, że tak się wyrażę, przy dociaganiu i późniejszym to robi róznicę. A przy ciężkim dziecku- kolosalną.
Co do żakardów- racja- nie sa tkane skosno-krzyzowo- mój bład, jednak nie sa tez kalsycznymi płócienkami i pewnie tu jest różnica. I pracuja w większym stopniu po skosie- przynajniej moje, bo zaraz się okaże że istenieją żakardy nie pracujące po skosie, których ja poprostu nie znam- nie miałam w rekach wszystkich chust świata i nie mam takiej ambicji. ;)
Oczywiście napisałam, ze mi to robi różnice- komuś innemu nie musi. Ja jestem hard corem noszącym codziennie 15 kilowe dziecko, stad mam swoje wymagania. :)

Chusta tkana splotem płóciennym pracuje również po skosie, na to składa się więcej czynników niż tylko splot. Nie namawiam nikogo do noszenia w prześcieradłach, po prostu warto sobie zdawać sprawę, że większość dobrych chust nie jest tkana skośno-krzyżowo, a mimo tego noszą świetnie. Żakard to mieszanka różnych splotów, również "prześcieradłowego".

(miałam okazję bawić się ostatnio różnymi próbkami oraz programem do ręcznego tkania, więc chcąc nie chcąc się douczyłam ;-))

kachasek
26-03-2014, 02:01
Pani_olo, ale ty wiesz co rano narobiłaś, co nie? ;) tylko koszt przesyłki mnie powstrzymał :p

Stare girasole nie są skosno-krzyżowe, noszą imo lepiej od nowych
Żakard każdy jest inny i też kazdy będzie inaczej nosił
Poza tym kazdy inaczej na chusty patrzy

Można tu porównać nosidła, taki OT, Niemki są strasznie uczulone na nosidła uszyte z innych materiałów niż z chust, u nas przejdzie bez problemu. W Peru czy w innych krajach noszą i w akrylowych kocach/pledach, fajniej jak w bawełnianych czy wełnianych, u nas nie przejdzie. Moje no name'y nie są skośno-krzyżowe, a radzą sobie nawet lepiej niż natki, LL czy didki. Poza szerokością (metr) nie mam nic do nich ;)
Osobiście dałabym firmie szansę i nie wiem, czy nie przegryzę jakoś tej przesyłki ;)

aravls
26-03-2014, 08:33
Wzory mi sie podobaja bardzo bardzo, splotu wnikliwie nie obczajalam, ale czy ja jestem jakas malo bystra, czy maja tylko rozmiar 6?...

tapatalkiem pisane

paulina
26-03-2014, 08:37
kachasku ja tez pacze i pacze i do polowy kwietnia jest 10% rabatu to moze razem zrobimy zamowienie jesli uznam ze kolejnej szmaty pragne? Wlasnie ten jedyny sluszny rozmiar troche do d.

nika023
26-03-2014, 08:40
Flamingi są super! Szkoda że inne kolory niedostępne :P

annya
26-03-2014, 08:52
Mnie się podobają! A i ceny bardzo przystępne.
Czy na zagranicznych forach są już jakieś opinie?

FatalFuchsia
26-03-2014, 10:48
Zajrzę wieczorem na Dragen en Voeden. W końcu mamy bliżej do Belgii, belgijskie mamy też tam piszą

Sent from my RM-821_eu_netherlands_315 using Tapatalk

wisteria
26-03-2014, 11:57
Jak pamiętam rozciąganie prześcieradeł, to one po skosach bardziej się rozciągają niż wzdłuż nitek.

pani_olo
26-03-2014, 13:04
znalazłam opinię o Keppeke na blogu, może Wam się przyda
http://www.keepcalmandcarrythem.com/

Marciula
26-03-2014, 14:29
ogólnie są ładne i kiedyś widziałam jakąś pozytywną opinie o nich(więcej nie szukałam), ale żaden wzór nie jest dla mnie....
Poczekam, może utkają coś, co mnie za serce chwyci i kupię wtedy :)

Co do skośnokrzyżowego.... Teraz to mało jaka chusta jest właśnie taka. I nijak to moim zdaniem na komfort noszenia nie wpływa, ważna jest jakość przędzy i skład (moim zdaniem) choć wcale nie uważam, że wełna ap za 3tys nosi lepiej niż bawełniany LF za 100zł. Czasem to nawet pojęcia nie mam co wpływa na nośność chusty, coś w dużej jest to jakość wiązania ;)

FatalFuchsia
26-03-2014, 23:04
Na blogu Rosie z Sheffield Sling Surgery jest bardzo szczegółowa recenzja kulek. Ogólnie pozytywna, chusta z tych grubszych, bardzo elastyczna ponoć. Na DeV krąży tester. €50 to świetna cena, a chusta bardzo ładna :-)

Sent from my RM-821_eu_netherlands_315 using Tapatalk